Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Faluvégi Balázs

96 bejegyzést írt és 55 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  „A sokféleség gyönyörködtet.”   Cicero, a híres Római filozófus és államférfi egyik leggyakrabban idézett mondása ez. Ám akik felhozzák ezeket a szavakat talán nem is sejtik, hogy mennyire sok területen váltak azok érvényessé. Ezek egyike a mai nagyvállalatok vezetősége, ahol sok helyen még…..
A vállalatok fő célja, hogy pénzt – szakmai kifejezéssel élve részvényesi értéket - termeljen a befektető számára. A piacgazdaságban ez egy általánosan elfogadott igazság és nagyon kevesen vannak, akik kétségbe vonják ezt az állítást. A nagyvállalatok menedzsmentje negyedéves szintű nyomás alatt…..
A napokban európai, illetve magyar nézőpontból két fontos részvénykibocsátás is megkezdődött. Az RWE-ről leválasztott Innogy, valamint a magyar Alteo is új befektetőket keres. Az Innogy az RWE megújuló energia, kiskereskedelmi szolgáltatás, és hálózati üzletágait foglalja magában. A leválasztás oka,…..
A Napenergia a megújuló energia legdinamikusabban fejlődő ágazata. Az áramtermelést tekintve már most a harmadik helyen áll, és nem kizárt, hogy egy-két évtizeden belül az élre kerülhet. Nyugat felé utazva mindenfelé látható, ahogy a napelemek elképesztő ütemben szaporodnak és egyre több és több ház…..
Ezen bejegyzés végén egy olyan tervezett szolgáltatásról van szó, amelyben a kezdetektől fogva részem van, és a Blue Morpho Investments Zrt. révén szakmai és egyéb támogatást is végzünk.   A Társadalom és Környezettudatos befektetések esetén nemcsak a célpontoknak és a portfólió minőségének van…..
Faluvégi Balázs 2016.07.18 08:04:46
A tudatos befektetőnek valamennyi pénzügyét hasonló filozófia mellett illik kezelni. Ezért nemcsak arról kell dönteniük, hogy mibe fektetnek, hanem arról is, hogy kinek a segítségével, kin keresztül teszik ezt meg. Erről volt szó az előző bejegyzésben. Ám még ennél is többről van szó: valamennyi…..
Az ESG, egy betűszó, amelyet nemcsak egyre több intézményi befektető használ egyre gyakrabban, hanem gyakran már magánbefektetők szótárában is felbukkan. Az E betű az Environment vagyis a Környezetet, az S a Social vagyis Társadalmi, a G pedig a Governance, vagyis Felelős Vállalatirányítást jelenti.…..
Senki sem lepődik meg azon, hogy a dohánygyárak részvényei semmiképpen sem kerülhetnek be, akár egy kicsit is tudatos befektető portfóliójába. Az általuk árult cigaretták emberek tízmillióinak az életét nehezítették meg, vagy tették teljes mértékben tönkre. A World Health Organization adatai szerint…..
Decemberben bejárta a nemzetközi szaksajtót az a hír, hogy Uruguay közel 100%-ban (egészen pontosan: 94,5%-ban) megújuló energiával látja el a fogyasztókat, ráadásul ezt a nagyon magas arányt mindössze pár év alatt sikerült elérni. A kis dél-amerikai országot amúgy is sokan a „Kontinens Svájcaként”…..
Faluvégi Balázs 2016.02.15 20:52:47
@Economix: Valóban, tévedtem, bocs érte. Nem tudom miért nem láttam, most megnéztem a térképét, és csak a legbelső részen van, de egy embert nem láttam, aki ilyet használt volna. Talán terjedni fog a biciklis közlekedés, most megnéztem, hogy a városi döntéshozók friss szabályokat hoztak.
A társadalmi hasznosság analízise, így az ESG (Environment, Society, Governance) elemzés potenciálisan a befektetési terület egyik leginkább szubjektív területe lehet. Amíg a hozam, kockázat és ezzel összefüggő változók értékei egyértelműek és legtöbbször viszonylag könnyen definiálhatóak, addig a…..
Az elmúlt bő két hét a Párizsban tartott nemzetközi klímakonferencia körül forgott. Akik követték közösségi oldalakon lévő aktivitásunkat, tudják, hogy #COP21 hashtag mellett mi is folyamatosan tettünk közzé ezzel kapcsolatos információkat. Nem véletlenül, hiszen a tét nem…..
Gyakran hangoztatott közhely hogy tanulás a legjobb befektetés. Számos olyan fejlett országban azonban a világon, amely csak a gazdagoknak tudja biztosítani a megfelelő színvonalú oktatást. Az Egyesült Államok éppen egy ilyen hely. A kritikusok szerint a gazdasági és társadalmi…..
Pár hónapja egy folyamatosan futó kérdőíven kérdezzük a velünk a neten kapcsolatba lépőket arról, hogy mi a véleményük a Társadalom- és Környezettudatos Befektetésekről (SRI). Ebben megtudtuk, hogy hányan vesznek figyelembe SRI szempontokat befektetési döntéseik meghozatala…..
A szén az üvegházhatást okozó gázok legrosszabbika. A szénnel foglalkozó cégek pedig a legnagyobb károkozók közé tartoznak a világon. A fűtéshez évezredek óta használt energiahordozó azért is ereget több mérget a levegőbe, mert nem történik meg az olajhoz hasonló…..
A multinacionális vállalatok a közhiedelmek szerint a környezetvédelemért kűzdő mozgalmak legnagyobb ellenségei. Se szeri, se száma azoknak a híreknek és kampányoknak, amikor olajtársaságok, élelmiszeripari, vegyipari nagyvállalatok legkevesebb megkérdőjelezhető gyakorlatát…..
A múlt hét hatalmas szalagcímes botránya volt, amikor a Volkswagen-ről kiderült, hogy olyan szoftvert építettek be egyes dízelüzemű gépjárműveikbe, amelyek a hivatalos kibocsátási tesztet felismerve a valósnál egy nagyságrenddel kisebb nitrogén-oxid mennyiséget ereget a…..
A legtöbb embernek (köztük a befektetőknek) egyelőre nem esett le, hogy a világ milyen elképesztő változások előtt áll, és persze milyen súlyos kihívásoknak kell megfelelnie a következő években, évtizedekben. Ahhoz, hogy a klímaváltozás és a környezetszennyezés okozta…..
A Blue Morpho Investments Blog-ot már több, mint fél éve írom. Ez idő alatt is rengeteg felvetés, kérdés, észrevétel jutott el hozzám, csak úgy mint személyes beszélgetések során. Az SRI (Socially Responsible Investing), vagyis Társadalom és Környezetudatos Befektetési…..
A napokban egy elképesztő rekord látott napvilágot. Dániában volt olyan nap (múlt hét előtti csütörtök), amikor az ország teljes villamosenergia ellátását a szélenergia szolgáltatta, sőt a megteremelt áram olyan mennyiségű volt (a felhasználás 116%-a), hogy abból a…..
Az elmúlt hónapokban nagyon sokat elemeztem az elektromos, illetve alternatív hajtású autópiacot. Egyrészt azért, mert gyorsan növekvő, de még inkább hatalmas lehetőségek előtt álló területről van szó. Másrészt pedig azért, mert környezetvédelmi szempontból egy sok…..
Egyike a világ utolsó, a nagy nemzetközi vérkeringésbe be nem kapcsolódott országainak, rengeteg hallunk róla, de turistaként csak kevesen jutnak be – legalábbis ez a kép él Észak-Koreáról. De vajon igaz-e és mi történik akkor, ha ott töltenénk el a szabadságunkat? A…..
Faluvégi Balázs 2015.07.05 19:06:30
@Mr. Hyde: Hazudsz. Öt éve jártam Észak-Koreában, ami a legborzasztóbb hely, ahol valaha jártam. Nagyon szegény ország, teljesen normális esemény még a fővárosban is, hogy elmegy az áram, éjjel pár nevezetesség kivételével alig van közvilágítás, vidéken az utakon alig van autó, a vasúti felüjárókon simán mászkálnak az emberek gyalog mert a vonat úgysem jön, a ruhákat a patakban mossák, sok helyen kézi erővel történik szinte minden a mezőgazdaságban, folyó víz szinte sehol sincs, a kevés látványosság környékén teljesen normális látvány hogy a füvet kis ollókkal egyengetik el. És ez még csak az, amit látni engedtek. De korántsem ez a legszörnyűbb, ennek ellenére is van szegényebb ország a világon nem is egy, de ahol az elnyomás ilyen szintű idiotizmusban ölt testet, egy sincs. Aki ezt a helyet még élteti is, mélyen szégyellje magát, a szememben nem ember.
Faluvégi Balázs 2015.07.05 19:15:02
@Shopping: Lehet, hogy az egyes számú alapszabály, hogy semmit ne higgy el, ami neten terjedő összeesküvés elmélet. Apró adalék: a Potanggang szállodában Phenjan-ban van CNN.
Faluvégi Balázs 2015.07.05 19:23:26
@Mr. Hyde: "Ennek ellenére attól tartok, hogy te kamuzol és nem jártál Észak-Koreában."

Ennyit a tényekről: picasaweb.google.com/104516293911556158329/DPRK_p02#5339713849372027634

Ebből is látszik, hogy mennyire szánalmas vagy. Hazudozol össze-vissza.

Annyi igaz csak, hogy az ország önellátó is tud lenni, rohadt nagy is a nyomor, volt idő, amikor milliók haltak éhen a bezártság miatt. Te pedig ezt a rezsimet véded. Rohadtul szégyelld magad.

Ha viszont te olyan jól ismered az országot, kíváncsian várom a tiédet. Vagy lehet, hogy te nem jártál ott, mégis úgy gondolod "hogy egy ország gazdasági-társadalmi berendezkedését, kultúráját megismerted"? :)
A Blog elindítása óta gyakran felmerült az a kérdés, hogy miért nem írtam még a magyar helyzetről és hazai cégekről. A válasz az, hogy a Társadalom- és Környezettudatos Befektetések nyugaton, azon belül is az angolszász országokban sokkal előrébb tartanak, ráadásul már csak…..
Muhammad Yunus tudja miről beszél (és persze miről ír). Élete nagyrészét ugyanis annak áldozta, hogy minél több embert emeljen ki a nyomorból a világ egyik legtöbb szegény emberével rendelkező Bangladesben. Aki azt hinné, hogy egy lepelben a bádogvárosban mászkáló, végtelen…..
A befektetések világában elcsépelt közhely, hogy diverzifikálnunk kell. Ennek lényege, hogy számos eszközt vásárolunk meg, így kockázatunkat megosztjuk, és sokkal kevésbé kell attól tartanunk, hogy hirtelen nagymértékű veszteségeket szenvedünk el. Ez az SRI alapú befektetések…..