Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bobita

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Formailag minden rendben volt a köztársasági elnök éjfél után leadott szilveszteri beszédével, amelyet a nemzethez intézett, mégis olyan dologra vetemedtem, amire korábban soha: a nyílt színen, pezsgőspohárral a kezemben küldtem el egy bizonyos helyre Áder Jánost.A k. elnök nem…..
  A demokrácia és a diktatúra között az a különbség, hogy előbbiben felírhatod a falakra: „Szabadság”, utóbbiban fel KELL írnod. Gondolom, egyetlen épelméjű embernek sem kell magyarázni, hogy mi az a „leheletnyi” differencia aközött, hogy…..
Bobita 2010.07.03 23:42:01
@martin86:

Nem. Csak arra akartam utalni, hogy mások, máshol az "elfogadható" és "tolerálható" (pl populizmus esetében )szintjét máshová és máshogyan helyezik.

Ebben az esetben arra is lehet gondolni hogy a mi határainkkal, tűrőképességünkkel van ez esetben gond.

Vagy arra hogy a mások (franciál, svédek) hülyék, és velünk minden rendben.

Én nem tudom hol az igazság, de azt láttam a világban hogy máshol az emberek az nemzeti identitást máshogy és szabadabban élhetik meg,az ország iránti lojalitás kimutatása nem hiba hanem elvárás, szimbólumok és gesztusok szintjén is, anélkül hogy ezért mások a homlokukhoz kapnának.

és nekem ez tetszett, és irigyeltem őket.ez az igazság, bármennyire is megvetendőnek gondolják ezt mások.

nyugaton tudják, amit mi itt alaposan elfelejtettünk, hogy a szimbólumok tisztelete egyszerűen alapvetés, mert olyan ősi pszichés erőket öszpontosítanak egy egy verbális vagy képi motívumban, amit egyéb más mesterséges eszközökkel nem érhető el.hát ettől szimbólumok.

egyetértek hogy a szimbólumokkal (zászló, nyilatkozat, történelmi események stb)való "játék" veszélyes is lehet , de ha el sem kezdjük, sosem fogjuk megtanulni felelősséggel használni őket. Ez egy olyan út ami veszélyekkel jár.Persze. Lesznek is hibák és szélsőségek bőven. De ez még nem szabad hogy visszatartson minket az úttól.Ez ugyanis normális egy ilyen tanulási folyamatban.

Az Élet is akkor igazi, ha csupa "életveszély":Csak akkor van igazi életszaga, ha történnek a dolgok, és van benne nem kevés bizonytalanság is. Különben csak vegetálás. (Persze ez is csak vérmérséklet kérdése.)Ez az ország évtizedek óta vegetál, mintha hibernálták volna. Az ébredés mindíg kurva kellemetlen.De attól még jó lenne felébredni szerintem.
Bobita 2010.07.04 11:05:39
hali,

hogy felületesen látom meg a dolgokat, és más összefüggésekben? talán (bár szerintem nem), mindenesetre különbőzően látom tőled-ennyi.

" bocs, de ez amit leírsz, kész káosz. mindenre nincs időm reagálni, de nagyon felszínesen érzékeled és hasonlítod össze a dolgokat.
csak pár apróság a sokból: svédnek lenni = szociáldemokratának lenni. ezt nem én mondom, ők mondják magukról. amit én mondok: svédnek lenni: normálisnak, kulturáltnak, békésnek és intelligensnek lenni. nem ismerem a svéd pártokat, de jó eséllyel szavaznék bármelyikre."

Aha, értem:ez a te képed a svédekről. Vajon éltél ott és ismersz svéd embereket? én igen.És veled ellentétben máshogy látom őket.Magyarországról talán igy tűnnek: ahogy te írod:"normálisak, kulturáltak, békések és intelligensek". Szerinted.Szerintem meg a nagy tolerancia borzasztó felszínessé teszi őket, az emberi kapcsolataik pedig egészen mások, szerintem hidegek és ridegek. Rettenetesen, kínosan szabálykövetők (bár ennek számtalan előnye is van szerintem). A mentális állapotuk pedig katasztrófális. Egy pszichiáter barátom szerint olyan pszichés zavarokkal mint ott, még sehol nem találkozott.Na ennyit erről.

"nem ismerem a svéd pártokat, de jó eséllyel szavaznék bármelyikre."ha nem ismered őket, akkor inkább ne szavazzál légyszi.szerintem.

A franciákról irottakkal egyetértek, nagyon "nacionalisták".Büszkék.A gond egyébként nem a büszkeséggel van, hanem hogy jelenleg szerintem nincs mire.

"viszont mind két nép jóval liberálisabb, mint a mienk". aha, szerinted...

Azt elhiszem hogy elméletben nálam sokkal jobban tudod, hogy mi az hogy "liberális", meg "konzervatív-liberális" politika, és hogy szerinted ezekben az országokban mindez hogy működik.Én viszont itt élek, és nap mint nap szembesülök azzal hogy az olyan vívmányok mint "demokrácia", "liberalista konzervativizmus" vagy mi szösz, csak üres szólamok és a valóság nem ez.

Olyan központosítottan ellenőrzött sajtót, mint Francaországban -én még sehol nem láttam.Liberalizmus...

Jeleleg a franciák a kétségbeesésükben, az életszinvonal csökkenéstől való rettegésükben rövid úton baromi messze lesznek ezektől az irányzatoktól, és ideáktól, amikről te irsz.A francia társadalom egy baromi nagy válsággal kezd szembesülni ebben biztos vagyok. Az életszinvonal romlása és a jóléti szolgáltatások visszavonása borzasztó indulatokat fog a felszinre hozni, és ez már most is aktuális.

"normálisnak, kulturáltnak, békésnek és intelligensnek"-ahogy te látod pl a svédeket elég könnyű lenni, ha van lóvé. Mikor a lóvé drámaian fogyni kezd, akkor a "fejlett" nyugati demokráciák roppant balkániak tudnak lenni, az a helyzet.

A történelmi párhuzamokat amiket irsz, meg hogy nálunk a 48-as forradalmi közmegegyezés a párja a francia 3as jelszónak (Szabadság, Egyenlőség, Testvériség) szerintem nem igaz.
A francia forradalom, és a 3as jelszó győzött, az 1848as forradalom pedig elbukott.Nincs miről beszélni, sem párhuzamot vonni. Az 1848as forradalom nagy "Egysége"során csak a nemzetiségeinket "felejtettük" el. Velük talán nyerhettünk volna. ezt történészek mondják, nem én.

A "vesztes" szimbólumoknak nincs olyan ereje sajnos, ez szimpla pszichológia. Nem fűződik hozzá katarzisélmény, úgyhogy szerintem az ilyen "párhuzamba állitás" (Francia forradalmi, meg 48as jelkép) ebben a vonatkozásban hatalmas tévedés. Olyan történelmi események ajánlgatása amik jó célért, felemásan sikerültek, nem veszik fel a versenyt a "diadalmas" szimbólumokkal, és nem egyenértékűek azzal.

A jelenleg nyilatkozat az egységre szólít fel.A szememben ez az érdeme. Rendben, elismerem hogy hogy nehéz megemészteni az urnáknál lezajlott "forradalmat". Azonban az összetartással, összetartozással tudok azonosulni, ezért ezt "elnézem", mert szimpatizálok velük.Ha most mások szerint ezért egy barom vagyok, hát nincs mit tenni.Akkor is így érzek.

Mivel most lesújtóan nyilatkoztam a svédekről és franciákról, felmerülhet a kérdés hogy akkor minek ajánlgatom az ő "nemzeti identitásukat". Én mindössze azt ajánlgatom, hogy a nemzeti identitást máshol máshogy élik meg, és ezért nem kell démonizálni az itthoni próbálkozásokat.

Azért vagyok a fejlett nyugatról negatív véleménnyel, mert hipokriták, kétszínűek, és azt hiszik hogy a jóléti államuk annak köszönhető mert ők minden szinten "fejlettebbek".Egy fenét azok.Van pénz, ennyi.A büszkeségük pedig inkább légvárakra épül, nincs mögötte teljesítmény (lásd a jelen átlagfranciája).
Emellett, számtalan kincsre is bukkantam svéd és francia barátainknál, de most nem ennek a bemutatása volt a célom.

"hát én nem értek egyet. és magyar vagyok."
Igen, ezzel egyet tudok érteni.