Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lázár Attila

84 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mivel már sokan vállalkoztak arra, hogy a XXI. század egyik legnagyobb vihart kavaró témájában véleményt alkossanak, jónak láttam én is, hogy evangéliumi keresztény perspektívából megfogalmazzam álláspontomat a gender kérdésében.  1) Vallom, hogy a teljes Biblia, egészében (kánoni teljességében) és…..
Hitkérdés Betlehemi csillag 2020.12.28 18:27:12
  Máté híradása szerint a keleti bölcsek a bolygó pályájának kezdetét, a "felkeltét" figyelték meg, és erre építették asztronómiai és asztrológiai prognózisukat. Ennek megfelelően indultak el Palesztinába, és ott tapasztalták a döntő csillagjelenséget (Mt 2:9k).  Asztronómia Kepler a betlehemi…..
Bevezetés Mintegy fél évszázada a magyar keresztyén szóhasználatban beszivárgott, megjelent a Szent Szellem megnevezés. Ideje van már, hogy reagáljunk erre a jelenségre! Az eltelt idő tapasztalataiból a következő megállapításokat tehetjük: a) Az új szóhasználat nem hozott átütő változást a magyar…..
Lázár Attila 2020.10.13 16:14:06
@Bandi bácsi: Nagyon köszönöm a figyelmes olvasást és a hozzászólást.
1) Csia Lajos az én szememben is példamutató, elkötelezett keresztyén ember. De ez még nem jelenti azt, hogy egy adott kérdésben helyesen lát. Gondoljunk arra, hogy minden felekezetben voltak vannak, sőt lesznek is szent életű emberek, ám teológiai látásukban milyen markáns különbségek voltak, vannak és sajnos lesznek is. Csia Lajos újszövetségi fordítása nem befejezett állapotban került kiadásra, hanem halála után a rokonság jelentette meg, alapvetően nyers állapotban. Nem tudhatjuk, milyen lett volna, ha van ideje befejezni.

2) Érdemes felfigyelni egy különös kötődésre. A „Szent Szellem” kifejezést használó közösségek antropológiai gondolkodása sajátos. Ők -- szemben a Biblia tanításával - az embert nem szétbonthatatlan egységnek látják, akinek testi, - lelki, - szellemi funkciói vannak (holisztikus szemlélet; funkcionális trichotómia), hanem olyan lénynek, aki szubsztanciális értelemben test, lélek, szellem részekre bontható, „darabolható” (szubsztanciális trichotómia). Ez a felfogás nemcsak a Biblia szemléletmódjával nem fér össze, de ezt a tudomány is cáfolja: a lelki és szellemi működést is biokémiai (anyagi) folyamatok szabályozzák. (bizonyos kémiai anyagok bevitele az ember egész mentalitását, érzelmi világát, személyiségét képes totálisan megváltoztatni)

3) A Szent Szellem kifejezést Magyarországon valóban a Szentháromság tagadók kezdték használni (zsidóság, unitáriusok, Jehova Tanúi, spiritiszták) és ebbe a „tradícióba” kapcsolódott be a XX sz. közepétől kezdődően a neoprotestáns /főként karizmatikus/ keresztyén lelkiség egy része.

4) Nem az a jó fordítás, amely szavakat fordít, hanem az, amelyik - a „szómegfelőségi” rabságtól megszabadulva - a gondolatot képes helyesen átvinni egy másik nyelvi kultúrába. Mind a héber kifejezések /ruach, nefes/, mind pedig ezek görög ideogramjai /pszüché, pneuma/ a Biblia szóhasználatában nem határolódnak el élesen egymástól, hanem átfedés van közöttük. A héber költészetben sokszor szinonimakét használatosak (amint a magyarban nincs különbség a „szívből szeretni” vagy „lélekből szeretni” között) Mindkettő jelenthet légzést, leheletet, az életet magát, az életerőt, az egész embert magát, vagy az ember belső világát, az emberi személyiséget. Ezt a jelentésbeli sokszínűséget és átfedést nem veszik figyelembe azok az antropológiák, amelyek a „Szent Szellem” szóhasználat mögött állnak. Ezek közé sorolható Csia Lajos antropológiája is.

5) Éppen a fordítási igényességet mutatja a magyar bibliafordítási tradíció, amely felekezetre való tekintet nélkül mindmáig ragaszkodik a „Szent Lélek” fordításhoz, felismerve azt, hogy a Jézus által kinyilatkoztatott Szentháromság Isten mindhárom személye gondolkodó személy, és közülük egyik sem csupán személytelen erő, hatás, esetleg valamilyen testetlen szellemi teremtmény.
A 42. Zsoltár megértéséhez szeretnék néhány, a Biblia által is rögzített háttér információt adni: 1) A zsoltár Kórah fiainak tanítása. 'Kórah fiai' ősi lévita család, amely a jeruzsálemi templomban (továbbiakban: Templom) az ének-zenei szolgálatot látták el. 2) Kórah fiai egy csodálatos…..
„Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem!” (Zsolt 51,12) Dávidnak, a zsoltárosnak Istenhez intézett imádságos kérése talán a legfontosabb kérés, amit csak az az ember megfogalmazhat meg, aki Istennek tetsző módon szeretné életét megélni. Nem kegyes frázisról van…..
„Jaj nektek … , mert bezárjátok a mennyek országát az emberek előtt; mert ti nem mentek be, s azokat sem hagyjátok bejutni, akik bemennének!” (Mt. 23,13).  Máté evangéliumának 23. fejezete Jézusnak a farizeusokhoz intézett feddő beszédét tartalmazza. Mi ad okot Jézusnak arra, hogy ezt a kemény…..
Lázár Attila 2020.09.18 20:51:30
@Bandi bácsi: Kedves András! Hozzászólásodban igen komoly kérdéseket fogalmaztál meg. Az egyéni élet síkján is és a közösségi élet síkján felelősségteljes gondolkodásról árulkodnak mondataid. A pontokba szedett javaslataid pedig szinte teljes arzenált jelentenek a nemes küzdelemben. Javaslatodat megszívlelve tervezem tovább vinni a témát a közeljövőben, az utolsó két mondatodban feltett kérdések nyomvonalán.

Szeretettel és köszönettel:
L. Attila
Hitkérdés Szellemek és szólamok 2020.09.15 20:31:56
A korszellem megítélése szubjektív, hiszen az ember élete mind időben, mind térben behatárolt. A közvélemény-kutatás sem adhat megbízható választ, mivel sokfélék vagyunk; igaz a mondás: „a megtett út tesz egyedivé”. Ugyanazt a dolgot szinte annyiféleképpen éljük meg, ahányan vagyunk. A…..
Az evangéliumok a Keresztrefeszített 7 szaváról tudósítanak. Egyet találunk Márknál, ugyanezt Máténál, három másikat Lukácsnál, és ismét három másikat Jánosnál. A korabeli bizonyságok szerint a megfeszítettet a vesztőhelyen gyakran körülvették hozzátartozói, barátai és ellenségei, és a fájdalommal…..
Az Újszövetség Jézusról nem ad személyleírást. Keresztelő Jánosról igen. A zsidó polemika is hallgat e vonatkozásban. Valószínűleg azért, mert Jézus külső megjelenésében nem különbözött lényegesen kortársaitól és megfelelt a rabbik normáinak. A rabbik meggyőződése, hogy Isten jelenléte csak magas,…..
Mindig elcsodálkozom azon, hogy önmagukat keresztyéneknek valló neves vagy nem ismert emberek egyaránt, milyen gyilkos gyűlölettel képesek beszélni és írni - nyilván gondolkodni is - a jelenleg regnáló kormányról, s különösen a miniszterelnökről. Itt én nem a politikai álláspontjukat kívánom…..
Külön-külön kell beszélnünk a kegyelmi ajándékok kérdéséről, és az un. szentlélekkeresztség kérdéséről, mert a kettő nem kapcsolódik úgy egymáshoz, ahogyan a karizmatikus gyülekezetek erről beszélnek. 1) A kegyelmi ajándékokról. A kegyelmi ajándék fogalma mögött - a héber chén szó alapján - ez a…..
Hitkérdés HITVALLÁSOM 2020.09.06 11:14:48
Hitvallásomat kizárólag a Szentírásra alapozom (Sola Scriptura). Szentírásként az Ószövetség 39, és az Újszövetség 27 könyvéből álló kánonját fogadom el. Hiszem, hogy a Szentírás Isten ihletésén alapuló, tévedhetetlen, és eredeti formájában hibátlan mű.  Hitvallásomat nem tekintem lezártnak.…..
Az én hitves feleségem pedagógus. Így hát érthető, hogy sokat foglalkozik azzal a kérdéssel, mi a helyes és eredményes pedagógia kulcsa, titka. A kérdés társadalmilag is érdekfeszítő, mert tapasztalható valamiféle bizonytalanság a neveléstudományban, s a kérdés ma sem megoldott. Szöges…..
Jn. 11,25-26  helyen olvasható jézusi ígéretet a protestáns fordítások hibásan közlik.  Viszont a katolikus fordítás (SZIT) pontos. Grammatikai megjegyzések:  1             apothané (aoristos):       meghalt 2             dzészetai (futurum):        élni fog 3             ou mé - tagadás…..
Lukács evangéliuma passiótörténetében olvasunk arról a beszélgetésről, amely a három keresztre feszített között folyt. Az egyik gonosztevő bizalmába fogadja Jézust, hit ébred benne; Jézusra úgy tekint, mint félreértett és igazságtalanul elítélt Messiásra, aki - a szomorú látszat ellenére - egyszer…..
(9) „És amikor feltörte az ötödik pecsétet, láttam az oltár alatt azoknak a lelkét, akiket az Isten igéjéért öltek meg, és azért a bizonyságtételért, amelyet megtartottak. (10) És hatalmas hangon kiáltották: „Urunk, aki szent és igaz vagy, meddig nem ítélsz, és meddig nem állsz bosszút a mi…..
Hitkérdés Az utolsó nap 2020.08.21 17:26:36
Jób 19,25-26 szerint Jób arról a reménységéről tett hitvallást, hogy Megváltója végül (az emberi történeti idő lezárásaként) /acharón, achar/ őt is fel fogja támasztani. Jn 6,39-44 szerint Jézus a zsidókkal folytatott vitabeszédében nyomatékosítja (3-szor mondja), hogy az övéit feltámasztja,…..
Az 1Pt 3,18-20 nem könnyen érthető bibliai szakasz. Tárgyalása kapcsán találkoztam olyan érveléssel, amely Jézusnak egy mitológiai színezetű utazását (lásd. Orpheusz) próbálta alátámasztani. Az érvelés valahogy így hangzott: Mivel a Krisztus előtt élő emberiségnek nem volt módja a keresztről szóló…..
Érthető a kérdés felvetése: tekinthetjük-e ezt az egész világra kiterjedő katasztrófát a végidők jelének, azaz Jézus Krisztus visszajövetele előjelének? E kérdés megválaszolásához biblikus józanságra van szükség. Érdemes megfontolni néhány fontos tényt. 1) Mivel a vég nem történeti erők vagy…..
  Számos keresztyén a koronavírus világjárványt Jézus Krisztus visszajövetele biztos előjelének tekinti. Kapcsolódva korábbi írásaimhoz, hadd hozzak ezzel kapcsolatban ide még néhány gondolatot. 1) A hivatkozási alapnak leggyakrabban Jézus un. nagy apokaliptikus beszédét (Mt. 24. és párh.) szokták…..
Minden életellenes jelenség mögött, így a koronavírus járvány mögött is, valamiképpen a bűn húzódik meg. Vajon mi lehet az a bűn, amely kiváltotta e tragédiát? Mit kell megtanulnunk nekünk embereknek ebből a katasztrófából? Ilyen, és hasonló kérdésekre keressük a választ. Isten úgy alkotta meg…..
Máté evangéliuménak 23. fejezete Jézusnak a farizeusokhoz intézett kemény beszédét tárja elénk. Magatartásuk és lelkületük jellemzője és következménye, hogy elállják azt az utat, bezárják azt a kaput, amelyen keresztül az emberek az Isten országába juthatnak. „Útonállókról”, „eltorlaszolókról”,…..
A keresztyénség nemcsak hátrafelé, hanem előre is tekint. A várt jövendő éppúgy meghatározza a jelent, akárcsak a múlt. Pláne, ha maga Krisztus a várt jövendő. Krisztus eljövetele (paruzia) Mikor jön el? Mivel nem történeti erők vagy fejlemények eredménye a vég: Krisztus jövetelének ideje…..
  A Jelenések könyvének 20. fejezetében négy helyzetleírást (tudósítást) látunk, amelyek logikailag szorosan összefüggenek. Mintha négy „kameraállásból” szemlélnénk az egymással szemben álló erők állapotát a küzdelem záró szakaszában.  1) /1-3.v./ a lefegyverzett erők külső állapotát mutatja.…..
Az alábbi hírt olvasva végtelenül elszomorodtam. Vívódtam azon, hogy megosszam-e gondolataimat vagy sem, mert hát szívem szerint nem akarnék én másokat is szomorúságba rántani. Nem is tettem volna fel a blogomra, ha az egyházak vezetői Isten kinyilatkoztatott igazsága szerint tanítanák, vezetnék és…..