Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Merker Iván

21 bejegyzést írt és 500 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha “biciklistaként” reagálnék Stump András cikkére, bizonyára a fenti címet adnám neki. Csakhogy ennek nincsen sok köze a modern közlekedéspolitikához, amivel foglalkozom, és hozzám sem - már sokszor leírtam: nem vagyok “biciklista”.  Tehát az alábbi cikk új…..
Merker Iván 2014.06.24 19:13:24
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Azt ugye vágod, hogy a biciklista a kresz szerint mehet az úttesten (ha nincs bringaút), de nem mehet a járdán, vagy csak korlátozásokkal? Meg az sem véletlen, hogy a budai rakparton a Lánchíd és a Csalogány utca közötti szakaszon külön bringás jelzés van felfestve észak felé, a másik irányba pedig mehetsz a Fő utcán. (Aki nem ismerné a helyszínt, a Batyitól délre nincs még felfestéssel sem megkülönböztetve a bicikliút a járdától, miközben elég sok sétáló ember jár arra.)
Amúgy, ha valaki nem bírja elviselni, ha maximum másfél percet késik valahonnan, akkor ne veszélyeztesse vagy az én épségem a sávon belüli előzéssel (ha épp nem figyelek oda arra, hogy ez ne legyen lehetséges), vagy az említett Lánchíd esetén bírja ki az előzéssel a hídfőig (ahol kb. két autó simán elfér egymás mellett), és ne másszon már át a szembesávba...
Merker Iván 2014.06.24 19:29:57
@Miazmás: Bocs, hogy ily későn válaszolok, de ha valaki utolér a következő pirosnál, akkor teljesen fölösleges volt megelőznöd, hiszen hiába nyertél pár másodpercet, ha a kövi lámpa ígyis-úgyis megfog. Mármint tuti jobb érzés ötvennel (negyvennel) menni mint hússzal, de azért nem voltál feltartva. ;)
Merker Iván 2014.06.24 19:44:49
@Törvény: Valóban, és ezek mellé nem fér el biciklitároló? Az konkrétan minimális helyet foglal (picit nagyobb Demszky-pózna), egy parkolóhelyre elfér szerintem négy belőle (három minimum), és mivel egy ilyenhez két bicikli minden gond nélkül lerakható, így minimum hat, de szerintem akár nyolc bicikli is lerakható. És lehet esztétikus is, lásd Erzsébet tér, így ilyen probléma sincs. Ugyanakkor, egy sétálóutcán rengeteg hely felszabadul (nem csak a parkolósáv, hanem az úttest is), vagyis marad hely lerakni biciklitárolókat. Mert az általad felsorolt dolgok mellé simán elfér jónéhány biciklitároló is, szerencsére, hiszen egyrészt nem kell minden négyzetcentit füvesíteni, másrészt meg mert ennek így kellene kinéznie.
A jakubmarian.com-on jelent meg egy térkép az angol nyelvet beszélőkről, mely szerint Magyarország az előkelő utolsó helyen van, nálunk a lakosság egyötöde beszél angolul. Ez egyébként nem újdonság, a honlap a 2012-es Eurobarometer-adatokat dolgozta fel (melyekről mi is írtunk…..
Merker Iván 2014.06.17 18:09:15
@emhem: Jogos, bocsi, csak most kerültem netközelbe.
@kovi1970: Így van, ha kilenc és kettő között nem nézem a kommenteket, akkor csak fideszes lehetek, hogy nem reagálok!
Merker Iván 2014.06.17 18:25:18
@Girhes Joe: ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_386_en.pdf Csak 35%-a beszél a magyaroknak legalább egy idegen nyelvet. (Ugyanez a kutatás.) Németül a lakosság 18%-a beszél. (Még egyszer mondom, a két kutatás ugyan az.)
Merker Iván 2014.06.17 19:03:28
@shushu2: Fun fact: az é és az á egymás mellett van. Elgépelés, tudod.
Információink szerint a Közgáz Campus Koordinációs Tanácsának keddi ülésén – eltérve a kijelölt napirendtől – megvitatásra került a Marx-szobor ügye. A vita során forrásunk szerint elhangzott, hogy „politikai nyomásra” nyáron áthelyezik a szobrot a volt ajándékbolt…..
Merker Iván 2014.06.10 19:43:25
@sterimar: Mert Marx a 19. század egyik legfontosabb filozófusa volt, komoly hatással a nyugati politikai gondolkodásra. Marx még mindig nem Sztálin...
Országaink [M.o. és Oroszország] közötti jó kapcsolat jeleként az Aeroflot állami légitársaság felajánlott a vendégek utaztatására egy Szuhoj Szuperjetet. Ez a kiváló idézet nem az 1952-es Szabad Népből való, még csak nem is "Színházcsináló" Kerényi úr induló…..
Merker Iván 2014.04.26 13:06:38
@danialves: Miért, mi nem volt tárgyilagos harminc éve a "baráti Szovjetunió" kifejezésben? Az, hogy ez egy undorító propagandaszöveg, az a baj vele. És ha nem állítják fel a sztenderdet, akkor ne várják el, hogy tudd...
Merker Iván 2014.04.26 13:59:40
@danialves: Azért propaganda, mert a nyugati országokat nem jellemzik mondjuk "hazánk katonai szövetségese" jellegű jelzőkkel, pedig ez legalább annyira igaz lenne, és akkor a gazdaságról nem is beszéltünk. Igen, igazak az állítások, de ez attól még propaganda. (Mj., a baráti Csehszlovákia is igaz volt, ha a Szovjetunió nem is...)
Merker Iván 2014.04.26 22:51:35
@Hiik: A Cinkes oldalunk valójában egy ettől az oldaltól teljesen független felület, az egy kinja.com-os blog, ami (mivel a Cink is kvázi a Kinján nyomja, ha nagyon leegyszerűsítő akarok lenni, akkor olyan, mint az Indexnek a blog.hu) valahogy a cink.hu domain alá került, míg ez a blog a blog.hu-n üzemel. A kommentrendszer pedig mindkét felületen más (ott Kinja account, itt Indapass kell), így értelemszerűen az itteni kommentek nem jelennek meg ott. :)
Mégpedig az Oktatói Hálózat, a Hálózat a Tanszabadságért és a Hívatlanul Csoport. A tanítók, tanárok, szülők, oktatók és diákok megállapításai "súlyos vádpontokat tartalmazó vádirattá álltak össze." De mit is takar ez a feltűnő választékossággal megfogalmazott…..
Hatalmas leleplezés! Micsoda szivárogtatás! Éljen az oknyomozó újságírás! Szerkesztőségünk megszerezte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ igénylőlapját, melyen mindenféle dolgokat lehet igényelni, illetve arra kötelezettségvállalást ad a KLIK. Az igénylést indokolni…..
"Magyarország jobban teljesít" - hirdeti a Fidesz, és erről mindenki értesült, mert a kormány elég erőteljes médiakampányt kerített az üzenet köré. A Fidesznél tehát ez a kampány fő üzenete. De tudja valaki, mit hirdetnek az ellenzéki pártok?  Egy ismerősöm mesélte,…..
Merker Iván 2014.02.27 16:48:09
@Varga Áron: Oké, elhiszem. :) Amúgy ez is nagyon jó cikk lett.
Eddig körülbelül harminc diák írta alá azt a nyílt levelet, melyben a Hoffmann Rózsával szerdán egyeztető diákokhoz (és volt a diákokhoz) intéztek négy kérdést. A levélben többek között a tárgyaló diákok legitimitását és a sajtónyilvánosságot hiányolták. A teljes…..
Merker Iván 2014.02.24 11:39:40
@Muzsikok közt: Nem, a cikk készítésekor (tegnap du.) volt komoly. Nézz rá linkre.
@Ancilla: Kicsit más a képünk a félrevezetőről, de javítom.
@gacsiiiz: Köszi a visszajelzést.
Videón üzent arra a kormányzati közleményre a Hálózat a Tanszabadságért (HAT), melyben a köznevelési államtitkárság a KLIK munkáját dícséri. A nyolc perc hosszú, két részből álló, bonyolult nyelvezetű felvételt az introblog.hu-n tették közzé, íme: A videó első…..
Ahogy azt tegnap megírtuk, a január 25-én tartott “Szabad Oktatásért” demonstráció szervezőit Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár egy nem sajtónyilvános teázásra hívta. Erre válaszul a tüntetést szervező középiskolás kollektíva székeket és asztalt vitt a Szalay…..
Ahogy az ismeretes, a január 25-i Szabad Oktatásért demonstráció szervezői, rendhagyó módon meghívták Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkárt, hogy nyilvánosan is megvédhesse, sőt, fel is köszöntötték 66. születésnapja alkalmából. Hoffmann Rózsa reagált is, méghozzá…..
Megint egy “diáktüntetés”. Igen, az idézőjel nem véletlen, az ugyanis számomra, aki szervezgettem is hasonlókat, nem diáktüntetés, amin leginkább a negyvenes-ötvenes-hatvanas tanárok vannak ott. A középiskolás diákságot a négy szervezőn és a néhai KiHa “kiábrándult…..
​Az ukrán ellenzék nem tárgyal Viktor Janukovics elnökkel. Két hónapja tartanak a tüntetések, szerda óta halálos áldozatai is vannak az összecsapásoknak. Az alapvető szabadságjogokat korlátozó törvények miatt szomszédunk Európa legfiatalabb diktatúrája, ahol rohamrendőrcök…..
Merker Iván 2014.01.24 15:12:08
@Ambiorix: Amúgy az UDAR (УДАР) az Український демократичний альянс за реформи (angolul is műküdik: Ukrainian Democratic Alliance for Reform) rövidítése.
Magyarországon minden 2016-tól érettségiző középiskolás köteles 50 óra közösségi szolgálatot teljesíteni, írták törvénybe 2011-ben. A 2012/2013-as tanévtől kezdődően minden kilencedikes a törvény hatálya alá esik. A cikket Országh Viki, középiskolás…..
Merker Iván 2014.01.22 22:31:14
@béla a görög: Csak tisztázzuk: a közösségi szolgálat névre keresztelt "kötelező önkéntes" munka nem gazdasági szervezeteknél történik a jogszabályok szerint. Egyébként én személy szerint a szerzőnél kevésbé vagyok optimista az ötlettel kapcsolatban, de attól még nem gazdasági rabszolgaság. Másrészt pedig iskolai pluszfeladatokkal is elvégezhető. Harmadrészt az ötven óra az nem túl sok.
Hoffmann Rózsa közoktatási köznevelési államtitkár ma töltötte be 66. életévét. Ennek tiszteletére néhány középiskola diák egy szál rózsát, egy nagy szívecskét, a január 25-ei tüntetésre szóló meghívót adtak az államtitkár asszonynak ajándékba, mégpedig az Alma…..
Január 25-én egy újabb oktatási demonstráción vonul utcára többek között a HaHa, a PDSZ, a KÖZDEMOSZ, a HAT és a PSZ. Az eseményt viszont most nem egy szervezet, hanem négy középiskolai diák, Béres Bíborka, Kovács Zsófia, a Toldy Ferenc Gimnázium tizedik illetve tizenkettedik…..
Ma írtuk meg, hogy Rétvári államtitkár hetet-havat összehordott Marxról tegnapi, súlyos tévedésekkel tarkított nyílt levelében, melyet a Budapesti Corvinus Egyetem aulájában található Marx-szobor elleni tiltakozásul írt. Azóta létrejött egy "Marx marad" Facebook-csoport is,…..
Merker Iván 2014.01.21 00:19:43
@politikailagnemkorrekt: Vitatható, hogy az 1945 és 1990 közötti időszak valójában mennyire alapult Marxra. Nem teljesen volt ugyanaz. Többek között a társadalom és az ipar fejeltsége nem volt meg sem itt, főleg nem Oroszországban, ahol előtte feudalizmus volt.
Szóval Marx szerint a kapitalizmus eljut odáig ipari fejlettségben, hogy lehetővé tegye a kommunizmust. Hogy ekkor működött volna-e bármilyen ilyesmi rendszer, azt nem tudom. De hogy itt nem, az biztos. Amúgy azt ugye tudod, hogy nem volt forradalom sem? (Oroszországban esetleg, de az is inkább puccs volt...)
Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára, neves polihisztor-professzor nyílt levelet írt a Budapesti Corvinus Egyetemnek, melyből kiderül, hogy: 1. Rétvári Bence totális szereptévesztésben van. 2. Rétvári Bence egy alsó tagozatos szintjén sem képes értelmezni azt, amit…..
Merker Iván 2014.01.20 00:15:52
@J.László: Azt vágod, hogy a Corvinus hallgatói főleg fideszesek egy felmérés szerint?
Merker Iván 2014.01.20 10:46:38
en.wikipedia.org/wiki/Karl-Marx-Allee Khm, a hanyatló nyugaton bezzeg. (Az analógia annyiban hibás, hogy Marx is német volt.) De számomra mindig is a "kommunizmus" utcanév- és szoborbeli emlékeinek legbutább, legagyatlanabb, gondolkodás nélküli pusztításának legszebb példája a Marx tér átnevezése Nyugati térre. _Nyugati_ térre, basszus.
Egyébként nem releváns a véleményetek, ha nem tudjátok azt sem, hogy Magyarországon soha sem volt, még elvileg sem kommunizmus. ÉS másutt se.
Polgárda Stadionokat, de kinek? :( 2013.12.22 17:12:21
Balliberális körökben örök kérdés, hogy kiknek építi vajon a stadionokat ez a szemét kormány. Nos, szeretnénk válasz gyanánt egy kis csokrot átnyújtani ennek az egyáltalán beszűkült, tájékozott, sokat látott, tapasztalt és rendkívül okos rétegnek. Durván egyharmad…..
Kezdeném rögtön azzal, hogy Bánhegyi Ferenc és Olajosné Kádár Ilona könyve már az ideológiai baromságaitól eltekintve is szar. Sajnos azonban ez nem annyira szembeszökő, mivel az általános iskolás tankönyvek nagyon gyakran borzalmasak, tudománytalan tartalmakkal és kevés…..
Merker Iván 2013.09.11 21:15:36
@Diotima: Nyilvánvaló, hogy gyakorlatilag bármilyen feladat elbukhat a tanáron (pl. anyámat a Kádár-rendszerben a töritanára nem volt hajlandó az (akkori) elmúlt ötven év történelmére megtanítani az elvárás szerint), de ezt a tárgyat nem hozzáértk, hanem töritanárok tanítják majd, sajnos.
Merker Iván 2013.09.11 22:02:13
@Tarkedli: Elolvastam. Egyébként pedig nem az idézettel van a gond, pl. a Kis Hercegből teljesen jól idéznek, ott nem is ez a probléma. A baj ott van, amikor a szeretet határtalan erejét egy olyan novellából (igen, novella, nem mese) vett idézettel mutat be, ami pont a túlzott szeretet hátrányairól szól. Vagy egy mondatból csak a háromnegyedét teszik be, ami még illene is oda, de ha hozzáveszed az elejét, már rögtön annyira mégsem, és akkor a történelmi- és szövegkontextusról nem is beszéltünk. Egyébként ugyanezen az elven, amellett itt Te is érvelsz, alapszik az, hogy én is csak pár részt idézek. (Megjegyzésként, gondoltam rá, hogy kirakom az egészet a netre a cikk részeként, de sajnos jogilag nem lenne tiszta.)
Merker Iván 2013.12.10 18:04:31
@felucca: Az a "baj", hogy az olvasás nem érné el a kívánt hatást. Egy jó irodalmi mű, amennyiben tanítani is akar, azt nem úgy teszi, ahogy itt elvárják, azaz nem rág szájba faszságokat...
A Bors elég durván nekiment a Nemzetinek, és az egyik darabjuk kapcsán konkrétan pedofilozni kezdtek, meg hímtagokat érintő kisfiúkoról beszéltek. Most nem is ez a lényeg, hanem hogy Vidnyánszkiék sajtósa milyen profi választ küldött a Borsnak: –Nem tartják a jelmezeket…..
Merker Iván 2013.12.07 09:41:43
@fallen: Válaszoltak a kérdésre. Amúgy most mit magyarázzanak? Aki szerint ez a rendezés hasonlít Alföldire, annak látatlanul, csak a cikkbeli kép alapján üzenem, hogy nagyon-nagyon nem...
Hatodszor tarottak kerékpáros lámpaszámlálást. Ha azt gondolja, hogy a bringások nem használnak lámpát, nagyot téved. ..
Merker Iván 2013.11.17 18:30:13
@zoli_: Jujj, de. De ugye akkor az se zavar, ha esetleg telibe szarom, hogy rossz a bicikliút, és mondjuk elcsaplak a rakparton,mert hogy a bicikliút odavisz...
Merker Iván 2013.11.17 19:22:35
@zoli_: Aha, én még sosem láttam embereket elütni biciklist. Csengetni már igen, de félretudsz te is állni.
Merker Iván 2013.11.17 21:07:29
@zoli_: Van némi különbség: a kerékpárút meg a tűzrakó nem ütik egymást. Az európai kerékpárút meg a járda viszont igen. Gratulálok.
November 17. a Nemzetközi Diáknap, ugyanis 1939-ben Hitler ezen a napon számolt le az ellene tüntető cseh diákokkal, illetve 1989-ben Csehországban ekkor kezdték meg a diákok azt a tüntetéssorozatot, amelyet csak Bársonyos Forradalom néven ismerünk. Illetve Puskás halálának is ma…..
A Kerékpáros Kerekasztal, amely a Magyar Kerékpárosklub és további hét szervezet részvételével jött létre, pénteken hivatalos is átadta több minisztériumnak az ajánlásaikat tartalmazó Nemzeti Kerékpáros Koncepciót. Koncepcióval arra próbálják rávenni a kormányt 2014 és…..
Merker Iván 2013.11.16 19:59:20
@Visionstar: tudtad, hogy több olyan hely van Budapesten, ahol a bicikliút mellett fel van festve biciklis jelzés az aszfaltra? ilyen mondjuk a Margit híd, és mondjuk ha Pestre megyek, és mennék tovább a körúton, akkor a bringaút ki is esik. Ráadásul nem kell sétáló gyalogosokat kerülgetni sem, mert ugye az senkit sem zavar, hogy ők telibe szarják, hogy nem járda.
és azt tudtad, hogy a kresz szerint kizárólag izolált bicikliút (tehát a járdától rendesen elválasztott), vagy úttesti bringasáv (á la Andrássy út) kell ott mennem, "hagyományos" bringaútnál nem. és okkal nem.