Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Galagonya13

133 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Étkek egy kis konyhából A hidegen sajtolt olajok nagy előnye az, hogy mivel nem éri őket hőkezelés, ezért teljes egészében megőrzik a felhasznált magok ásványi anyag és nyomelem tartalmát. A hidegen sajtolási eljárás egészségre gyakorolt hatása fokozható a BIO alapanyagok felhasználásával. Ezen növények termesztése vegyszermentesen, szigorú előírásoknak megfelelve történik, ezáltal magjaik nagyobb mértékben tartalmaznak ásványi anyagokat, vitaminokat. A bio olajok magas E-vitamin és Omega 3-6 zsírsav tartalmuk mellett, intenzívebb ízzel is rendelkeznek. Az alábbiakban két könnyed nyári kenyérfeltét receptjét olvashatjátok, melyek amellett, hogy finomak, egészségesek is, elkészítésük pedig gyors és egyszerű. Az olajokat keresd a kijelölt Müller üzletekben. RECEPTEK Tojáskrém Hozzávalók: 7 db tojás 1 tojássárgája 150 ml hidegen sajtolt bio napraforgóolaj 1 tk. frissen facsart citromlé 1 tk. mustár 1 ek. tejföl 2 szál újhagyma só bors A tojásokat forrásban lévő vízben főzöm 10 percig, így kemények lesznek, de szép sárga marad a közepük. A tojássárgájához nagyon lassan elkezdem csorgatni a napraforgóolajat, és habverővel folyamatosan keverem. Egyre kevésbé kell óvatosan önteni, mert egyre gyorsabban tudja felvenni a tojás az olajat. Csak az eleje a kritikus, akkor még könnyen kicsapódhat a tojás. Ekkor sincs vész, csak egy kicsit több majonéz lesz. Ilyenkor újra kell kezdeni, és a bőven csorgatós fázisnál hozzáadni az előzőleg elrontott adagot. A majonézhez sót, borsot, mustárt és citromlevet adok. A megfőtt tojásokat megpucolom, majd tojásvágóval felvágom, és beleszórom a majonézbe. Adok még hozzá egy evőkanál tejfölt és apróra vágott újhagymát (petrezselyem is nagyon illene hozzá, csak nekem nem volt itthon). Fontos, hogy hagyni kell jól lehűlni, akár másnapig is. Céklakrém Hozzávalók: 300 g cékla 200 g feta 4 ek. hidegen sajtolt bio dióolaj 1 ek. balzsamecet sok-sok frissen őrölt bors A céklát vízben héjával együtt megfőzöm, kb. 20 perc alatt. Kiskanállal lepucolom a héját, majd darabokra vágom és egy tálba helyezem a fetával együtt. Botmixerrel összeturmixolom, de nem tökéletesen krémesre, hanem úgy, hogy kisebb darabok még maradjanak benne. Ezután hozzáadom 2019.07.17 15:59:08
grapoila készítette ezt a képet...
Étkek egy kis konyhából 2019.07.02 13:52:05
grapoila készítette ezt a képet...
Étkek egy kis konyhából 2019.07.02 13:47:17
grapoila készítette ezt a képet...
Végre itt az ősz! Én imádom! Már csak azért is, mert úgy lehet sütni-főzni, hogy az embernek nincs közben melege. :-) Meg újra van sütőtök! A következő recept a tök mellett a klasszikus lebbencs tészta egészen más felhasználásáról szól. Hozzávalók:500 g sütőtök4 ek. hidegen sajtolt tökmagolaj200…..
Gyors saláta egy kis mustárolajjal fűszerezve. Csak, hogy annyira ne legyen klasszikus. :-) Hozzávalók: 1 fej saláta2 ek. mustármagolaj3 ek. olívaolajcsipet só1 marék kapor1 ek. almaecetfrissen őrölt bors150 g tonhal (konzerv)fél fej lilahagyma (+só +ecet)1 tk. kapribogyó6 tojás50 g…..
Nagypapám párja mindig isteni pogácsát hoz a születésnapokra. Azt mondta, hogy az a titok, hogy ugyanannyi túró kell, mint vaj. Hát ebből indultam ki. :-) Hozzávalók két tepsi pogácsához: 250 g áttört túró350 g BL 80 kenyérliszt (vagy sima liszt) + nyújtáshoz kb. 100 g250 g vaj30 g friss élesztő1…..
Vettem egy kis sertéscsontot, hogy egyszerű alaplevet főzzek belőle, de olyan sok hús volt a csonton, hogy arra gondoltam, ebből lehetne még valami! A törökmogyoró és a sertéshús jó párosítás, ezért egy kicsit még mogyoróolajjal is felturbóztam ezt a házi rilette-t. Mindehhez már kissé szikkadt…..
Szombat piac nap. :-) Nem erősségem a korán kelés, de, ha néha mégis sikerül, az biztosan valamilyen piac miatt van. :-) Így volt ez most is, és megérte, mert találtam füstölt pisztrángot, meg persze az összes többi hozzávaló is onnan van, friss, zsenge lila! spárga és parázsburgonya. Hozzávalók 4…..
Hogyan dobjunk fel egy tökfőzeléket? Tökliszttel. :-) Nem csak azért, mert vicces és zöld, hanem mert gluténmentes is. Ha meg már minden tökös, akkor a zsiradék is tökmagolaj legyen! :-) Hozzávalók (6 személyre): 700 g tök2 fej hagyma3 ek. tökmagolaj2 dl víz1 csokor kapor500 g tejföl3 púpos ek.…..
A lenmagolaj kesernyésségét elveszi a kömény, és jól illik hozzá a juhtúró is. Így nem kell evőkanállal, "nyelvnyújtogatva" bevinni a napi Omega 3 adagot a szervezetünkbe. Sőt, a család észre sem veszi. :-)   Hozzávalók: 250 g juhtúró2 ek. lenmagolaj1 ek. fűszerpaprikamag-olaj1 tk.…..
Az év divatja a mindenféle fekete étel. Fekete a hamburger zsemléstől, mindenestől, feketék a tészták, fekete minden. A fekete fagyit is kitalálták már, bár elvileg fekete szezámmal készül. Én egy mákos változatot készítettem, ami inkább szürke lett. :-) A recept és a mákfagyi képe már hónapok óta…..
Galagonya13 2017.07.09 19:15:22
Most ismét szamócás/epres recept következik, de ez a süti épp olyan jó cseresznyével vagy barackkal is. Hozzávalók: 375 g joghurt2 tojás150 g cukor100 ml dióolajcsipet só1 rúd vanília1 citrom héja250 g mandulaliszt1,5 tk. sütőpor1 tk. szódabikarbóna250 g eper A sütőt előmelegítettem 170 fokra,…..
Ez a recept tökéletesen mintázza az olajok egyszerű felhasználhatóságát. Könnyen és gyorsan tehetünk különlegessé egy hétköznapi ételt. Például a krumplipürét. Persze én egy kicsit még megbolondítottam tormával, mert most elérhető a friss torma! :-) Egy nem túl kirívó húst sütöttem mellé, hogy…..
Még egy kis szamócás recept. Ennél már csak a szamóca tejszínhabbal gyorsabb. :-) Hozzávalók: 300 ml tejszín100 ml víz750 g eper1 vaníliarúd (már kikapart)3 ek. cukorfél citrom leve40 ml mákolaj Az epret megtisztítottam, majd kézzel összenyomkodtam egy lábasban. Hozzáadtam a vizet, a cukrot, a…..
A málnaevés is abbahagyhatatlan... :-) Mindig sajnálom felhasználni süteményekbe, mert frissen, nyersen is annyira finom! Általában fagyasztok is le belőle, amikor igazán beindul a szezon, hogy az év többi hónapjára is jusson, és, ha sok van otthon, akkor ebben a mousse-ban is érdemes…..
Ez egy nagyon egyszerű, klasszikus kalácsrecept színesítve. Szó szerint. A maglisztek fehérje- és ásványianyag-tartalma kiemelkedő, így tápértékben is többet ad a kalácsunk. :-) Hozzávalók: 2,5 dl tej70 g cukor25 g élesztő400 g + 30 g búzaliszt + szóráshoz50 g vaj2 tojás + kenéshezcsipet só30 g…..
A karfiol sokak szerint unalmas, míg mások gyerekkoruk óta az utálatos zöldségek közé sorolják. Pedig csodákat lehet alkotni vele. Én most kifejezetten szeretem a sült változatot, amelynek további rengeteg felhasználási módja van. Most például leturmixoltam krémlevesnek. Hozzávalók: 1 egész…..