Regisztráció Blogot indítok
Adatok
arnolfini

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kép: építészfórum.hu A városligeti múzeumi negyed agyament tervének árnyékában hirtelen nagyon izgalmassá vált Csizmadia Dóra tájépítész több diplomadíjat nyert terve, amit az Építészfórum hozott le ma. Ennek témája ugyanis a Rákosrendező…..
Modorosblog Az internet aranykora 2011.02.23 06:00:00
Nosferatónak köszönöm szépen a gyönyörű bekezdéseket (mindig tudom, kihez kell fordulni jó téma esetén), az ő sorait emeltem ki idézetként.Internetto, Törzsasztal, Drukkerkocsma. Na, ide lépj be: freemail.hu. Itt tudsz drótpostafiókot létrehozni. Nekem tibor@. Neked lehet jozsi@.…..
arnolfini 2011.02.23 15:46:03
Volt ugye szó arról, hogy az Éles saroknál lesz egy kis átalakítás a közeljövőben: többszintes, közös villamos- és vasúti megálló a Fehér út folytatásában, meg ilyenek. Úgy tűnik, hogy most lesz is belőle valami, legalábbis a kormányzati portálon megjelent róla egy…..
arnolfini 2011.01.11 22:27:10
@the7thclan: A Rákosrendező számomra is nagyon hangulatos hely!

A cikkben szereplő tervek szerintem jók, a jelen formájában nem elég hasznos vasúti megállóként a Rr. A teljes rendezőpályaudvar megszüntetéséről, ha jól értem, nincs szó. A terület kis részben már most is spontán cserjésedik, parkosodik, nappal bátran látogatom, fílinges. Van valami elhanyagolt, K-európai bája, amit szerintem is csak egy parkosításos utóhasználat tudna benne megtartani, ha átrendezik/felszámolják (lakó, iroda, kereskedelmi használat remélem nem lesz).
Ott tartok, ha beírok valamit a Google-be és a találati listán nem olvasható rögtön a válasz, szar volt a kulcsszó. Nem érdekel a weblap. 5:19 PM Feb 9th, twitter.com/angelday Kedves bátyám ajánlotta figyelmembe az OnPoint radio január 13-i adását, melyben Jaron Lanier programozó,…..
arnolfini 2010.02.17 19:46:43
A programozó-zeneszerzőt most nem hallgattam végig, de azért ez a "digitális maoizmus" hívószó felkeltette az érdeklődésemet. Ugyanakkor előfordulhat, hogy félreértem a "fejik a felhasználókat a tartalomért" megjegyzést. Mit jelent ebben a mondatban a tartalom szó? Jól értem, hogy ha pl. publikálom a Facebookon a nyaralásom fotóit, vagy akár csak azt, hogy jól/rosszul érzem magam (mindenkit átölelnék vagy mindenki kapja be), akkor ez tartalom?

(Ez a dolog egyébként valószínűleg rokon azzal a problémával, hogy mire van valóban szükségük az embereknek, és mi az, amivel csak azért élnek kényszeresen, mert valaki lehetőséget adott rá nekik. [Pl. kell-e iPod vagy csak azért kell, mert lett? Valóban világgá akarom-e kürtölni, hogy meghámoztam egy kiló krumplit, vagy csak azért, mert van Facebook?])

Hogy a felhasználók bitekké redukálódnak-e, nem tudom. Elvileg a Facebookon a felhasználók a postolással, a like-ok osztogatásával, a Farmville-lel stb., ha jól tudom, élményt szereznek. Az élmény (lelki vagy egyéb) minőségéről nyilván lehetne vitatkozni, de valóságosságáról aligha, és szerintem ez minimum árnyalja azt az ítéletet, hogy valóban "paraszti" sorba süllyednek-e a felhasználók.

Illetve az egész maoizmus és internet-vallás megítéléséhez fontos lehetne esetleg tudni, hogy "rosszabb-e" (ha hozható egyáltalán ítélet, persze) a helyzet, mint bármikor a történelemben. Nem mindig is parasztok voltunk és azok is maradunk? Jelen szerzőnek és nekem, a kommentelőnek is a blog.hu adott lehetőséget a tartalom-létrehozásra. Meg vagyunk fejve? Számomra nem egyértelmű a válasz. (A félreértés elkerülése végett: a blogbejegyzésről sem tűnt úgy nekem, hogy egyértelmű ítéletet hozna.)

Egyébként ebbe ütköztem a minap:
[Egy kvázi "papneveldéről" van szó] "Hitvány világ volt, s annál hitványabb, minél hívebben rajzoljuk. És ezek az emberek vezetik majd a népet! S mivé is lenne nélkülük a tömeg? Pótolhatják-e az újságok valaha is a plébánost?"
(Stendhal: Vörös és fekete; fordította Illés Endre)

(Egyébként általában elnézést, ha az általam elővezetett gondolatok túlontúl közhelyesek, magam sem képzelem, hogy rendkívüli mélységekbe tudnék velük szántani, de szívesen konyhafilozofálgatok az itt felmerülő kérdéseken.)
Jonathan Zittrain szerint az internetet különböző emberek megmagyarázhatatlan, ok nélküli jótettei működtetik. Akinek van rá 20 perce (és némi angoltudása), mindenképpen nézze meg a következő TED Talk videót, már csak a stílusa miatt is megéri. A legjobb dolgok a neten…..
arnolfini 2010.02.16 11:39:01
Ha lehetséges volna, talán érdekes lenne megvizsgálni, hogy az interneten jelentősen nagyobb-e az "önszorgalomból kedves" emberek aránya, mint az offline társadalomban. Én úgy tippelem, hogy nem feltétlenül alapítanak többen Wikipediát vagy BKV-pótlót a neten, mint ahányan mondjuk hajléktalanokat segítő szervezetet irl. A "nem-alapító" csatlakozók és résztvevők száma azonban valószínűleg magasabb a neten, ami lehet például azért, mert
- a net divatos, cool
- gyorsabban érthető el rajta látható eredmény
- nagyobb közönséghez juttatja el a tettünket és "dicsőségünket", még ha az anonim is.
Ez összességében a megfelelés egyfajta "korunk hőse" képnek, aki legyen, mondjuk, a "teljes fegyverzetében előttünk álló hálópolgár".

Bár ez a postban nem volt kérdés, azért hozzátenném, hogy nem vennék rá mérget, hogy a netes kedvesség egykönnyen lefordítható/átcsatornázható hagyományos, offline kedvességbe vagy jócselekedetekbe, vagy hogy a netes kedvesség-önzetlenség terjedése javítana az önzetlenség helyzetén az offline világban. Már csak éppen azért sem, mert a netes önzetlenséget valószínűleg tényleg igen sokan fel sem ismerik, sőt elvárják, ahogy a szerző is írta.

Egyébként pedig amikor a videóban Zittrain arról beszél, hogy a wikipediások éppen "újrafeltalálják a törvényt", vagy ilyesmi, amikor mind tartják magukat ahhoz, hogy nem adják ki a milliók előtt megalázott Star Wars Kid nevét, nos, ez nem hiszem, a kedvesség új aranyfényű hajnala volna. Elemi moralitásról hallottunk már? Give me strength.
"Már alig tudnak beszélni a brit tinik. Az internetezés miatt a napi beszédben már csak 800 szót használnak. A brit kormány aggódik." Ezt találtam az imént Index címoldalon. Azt értem, hogy a brit tinik csökkent szókincsű kommunikációjuk nagy részét az interneten…..
arnolfini 2010.02.16 10:52:37
Szerintem ez nagyon érdekes probléma, kár, hogy a cikk (az Indexé) nem tárja fel túl mélyen. Valószínűleg több dologgal is összefügg ez a szókincs-kérdés, például a "tinik" mindennapos szövegélményével, amely, ha valóban nem elég változatos, szerintem hozzájárulhat a nyelvük degradációjához. Pl. a post szerzőjét, felteszem, a neten kívül más nyelvi hatások is érték (a család, az iskola, az offline élet kultúrája, közege), és ezért nem rombolódott le sem a helyesírása, sem a szókincse. De ha valakinél a neten kívüli nyelvi közeg sivár, akkor azt hiszem, ez lehet rá kártékony hatással.
Azt is gondolom, hogy a szókincs szűkülése életkori sajátosság, és mindannyian átmegyünk egy ilyen szakaszon kamaszkorunkban. Ezzel kapcsolatban pedig eszembe jut, hogy ez a "mai internetes világ" hogyan hat az egyes életszakaszokra vagy azok érzékelésére-felismerésére. Nekem az a gyanúm, hogy elmossa a határaikat. Hajlamos vagyok azt gondolni, hogy a "net lelkülete", ha van ilyen, éppen egy kamaszos lelkület, és a kamaszkort korábbra is hozza és meg is hosszabbítja.

A szókincs sorvadása és a rövidítések használata szerintem nem ugyanaz a jelenség, bár nyilván hatnak egymásra. Az utóbbi valószínűleg a türelmetlenség kérdésével függ össze. Szívesen olvasnék ezen a blogon arról, hogy az internet vajon milyen összefüggésben áll a "türelmetlenség" mint olyan kialakulásával/erősödésével.