Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tímár Mihály

0 bejegyzést írt és 289 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
autózz! Bringás a zebrán 2016.10.07 13:29:49
Sok helyen megénekelték már, hogy a zebrán - azaz a kijelölt gyalogátkelőhelyen a kerékpért tolva szabad csak átkelni. Ennek az oka elég nyilvánvaló: az autós gyalogosra számít, nem pedig negyvennel bezuhanó bringásra. A fenti bringás balról érkezett a zebrára, neki is sikerült megállni meg…..
Hetven évvel ezelőtt ezekben a napokban a második világháború egyik legkegyetlenebb csatája dúlt Budapesten. A körülzárt fővárosban a német és magyar csapatok hosszú hetekig vívtak véres és kilátástalan küzdelmet az oroszokkal. Az 50 napig tartó ostromban harcoló magyar…..
Tímár Mihály 2015.01.11 12:22:44
@csker: Ha a németek a Te elveidet követték volna, ma nem létezne Németország, mert Hitler azt szerette volna, ha az utolsó emberig feláldozzák magukat.
Tímár Mihály 2015.01.11 12:26:35
@csker: Ráadásul egy idegen hatalom vélt érdekeiért (mert a németek jelentős része szerint sem állt érdekükben a háború folytatása) meghalni nem dicsőség, hanem butaság.
2013 májusa óta keressük azt az illetékest, aki végre elmozdítja a kerékpárút felét elfoglaló oszlopot.   2013 májusában érkezett a kérdés a jarokelo.hu-ra, hogy miért van a Szent Gellért rakparton (azóta Gróza Péter rakpart) egy hirdetőoszlop, amely a kerékpárútnak a…..
Rengeteg mindenért gyűlölhető a Fidesz, de úgy látszik, a magánnyugdíjpénztárak lemészárolásába minden elképzelhető mocskukat belesűrítették. Ha egy embernek lenne ennyi rossz tulajdonsága, környezete jó esetben ignorálná, de lehet, hogy likvidálná. Úgy tűnik viszont,…..
Tímár Mihály 2014.11.27 16:20:45
@bölcsbagoly:
1. Aki magánnyugdíjpénztár-tag maradt, az a pénztárban töltött évei után 75%, 2011 óta viszont 100% állami nyugdíjra jogosult. Így tehát mire nyugdíjba megy, összességében kb. 90% állami nyugdíjra lesz jogosult. Viszont mivel az állami nyugdíj kb. a felét fogja érni addigra, ezért még akkor is jól fog járni, ha a magánnyugdíj valamennyit veszít az értékéből.
Ha teljesen becsődölne a magánnyugdíjpénztár, akkor is csak 10% állami myugdíjat veszített.
Mellesleg a magánnyugdíj-pénztár vagyona egy jelentős részét egyébként is államkötvényben tartja, ha az bukik, akkor állami nyugdíj se lesz...
Mandiner blog Quo vadis, Fidesz? 2014.10.31 14:51:00
Netadó plusz kitiltási botrány: kész lett a gyúlékony egyveleg, a koktélt ráadásul maga a Fidesz nyújtotta át ingyen, pult fölött az ellenzéknek. Két héttel egy győztes önkormányzati választás után, három győztes választással megspékelt év után, 2010 óta öt…..
Szörnyű volt az ébredés... Úgy éreztem magam, mint Neo a Mátrixban. Az egész életem eddig nem is létezett. Azt gondoltam tisztességben élek, de kiderült, hogy egy rohadt adóelkerülő vagyok. Bevallom, én sem telefonálok már annyit, sőt a neten üzengetek ha kell. Eddig azt…..
Tímár Mihály 2014.10.27 11:15:53
@gizmo26: A különbség az, hogy a vizitdíjnak volt értelme, mert egy szűkös erőforrás (az orvosok ideje) használatát korlátozta és optimalizálta. Kevesebb ráérő nyugdíjas ücsörgött az orvosnál, gyorsabban sorra lehetett kerülni.

Az internetadó viszont olyasmit korlátoz, amit a kormány is bevallottan terjeszteni akar: Magyarország szánalmasan le van maradva az internet-elérésben. Ráadásul a fix (maximált) összeg is rossz amiatt, hogy az emberek egyre több eszközről interneteznek, a számítógép mellett mobilon, tableten, lassan már szemüvegen is. Egyre több dolog csatlakozik internetre: TV, flottakövető rendszer, de lassan a hűtőszekrény és a gázóra, sőt a villanykörte is.

Az egész internetadót olyasvalaki találta ki, akinek fogalma sincs a modern világról. Ez még nem lenne baj, de akkor miért nem kérdez meg valakit, aki legalább ismer valakit aki emailt tud írni??? Nyilván ugyanazon okból, amiért semmi egyéb ügyben sem kérdezett meg senkit. (Nyilván Orbán jobban szeretne az ötvenes években élni, mert akkor nem kellene ilyen körmönfont módszerekkel korlátozni a szólásszabadságot, hanem elég lenne deportálni mindenkit aki nem őt élteti.)

Az adóból befolyó összeg nevetséges ahhoz képest, amit mondjuk az áfa-csalások felderítésével lehetne behúzni, ahhoz viszont pont elegendő, hogy hátrányosan befolyásolja az internet terjedését. Csak persze az áfacsalásban a Fideszes holdudvar is jócskán benne van...
Újabb devizahiteles törvény - újabb milliárdok Valóságos össztársadalmi válságot okoztak a devizahitelek a 2008-as gazdasági világválságot követően. Az aránytalanul megugró törlesztő részletek, a bankok részéről mindemellett egyoldalúan felemelt kamatok is mind-mind…..
“Those who surrender freedom for security will not have, nor do they deserve, either one.” ― Benjamin Franklin Az a választások előtt is világos volt, hogy a Fidesz totális média hatalomra tör, de hogy ilyen gyorsan és ilyen erőteljesen indította meg újabb támadását, az sokakat…..
Tímár Mihály 2014.07.04 17:34:19
@sanyix: igazából csak amolyan magyaros magatartást folytatott, mint a magyarok többsége: amíg nem engem vernek, addig minek tiltakozzak. A magyarok többsége ugyanezt tette, akkor is, amikor a saját érdekeiért kellett volna kiállni, pl. a magánnyugdíjpénztárért.
Tímár Mihály 2014.07.04 17:59:03
@Blogger Géza: Természetesen a médiának nincs szavazati joga, de az, hogy melyik párthoz hogyan viszonyul, erősen befolyásolhatja a választások végeredményét.

2010 előtt a kereskedelmi és a közmédia is semleges volt a Fidesszel szemben és erősen kritikus az akkori kormánypártokkal (volt is miért kritikusnak lenni).

2010-2014 között a kereskedelmi média nem közvetített politikát, a közmédia meg erősen szimpatizált a Fidesszel.

Most majd meglátjuk, hogy az RTL hirtelen jött kormánykritikája mennyire lesz tartós és ennek milyen hatása lesz a választókra.
Tímár Mihály 2014.07.06 00:10:00
@azbesztos: Tanulj meg olvasni!
1. Én sehol nem fenyegettem meg életveszélyesen Orbánt. Még a nevét sem írtam le idáig! Javaslom, hogy jelents fel, aztán majd a bíróság eldönti. Mostanában úgyis a feljelentgetősdi a divat.

2. Én maffiózók és diktátorok pribékjeinek öregkoráról elmélkedtem. Ez ténymegállapítás volt. Ha nem hiszed, olvasd el a CSEKA-NKVD-OGPU-KGB történetét. Egy kivételével minden vezetője erőszakos halált halt. Általában a következő vezető kezétől. :-) Szerencse, hogy nálunk egyelőre csak az ellenfél gazdasági megsemmisítése folyik.

3. Szerinted akkor Orbán maffiózó vagy egy diktátor pribékje?
WinMagazin Oda a Kezdőképernyő? 2014.07.03 08:00:00
Ugye mindenkinek megvan az a pillanat, mikor a Windows 8 bejelentésekor közölték: „Oda a start menü, tessék itt egy komplett kezdőképernyő helyette!" Talán ez az egyetlen dolog a jelenlegi verzióban, ami megosztja a tömegeket. Jogosan, hisz a Windows 95 óta bent lévő, és jól…..
“Én vagyok a mámoros, kusza est. Egy városom van: szegény Budapest.” (Ady) Úgy látszik nem csak nekünk, hanem a stop.hu-nak (és az ottani levélírónak) is feltűnt, hogy mennyire elcseszett a Király…..
Tudjuk, hogy a globális felmelegedés következményekén Magyarországot elsivatagosodás fenyegeti. Ez az aggasztó folyamat már megkezdődött, ime a legújabb példa Budapest szívéből. Akkor (2014. március 30.): Most (2014. június 9.): Tudom, hogy apróság, tudom, hogy "bárcsak ez lenne a legnagyobb…..
​Lehet, hogy mostanában azért vannak ilyen nyomorult napjaim, mert amikor reggel kipattan a szemem, nyúlok a telefonomért, hogy megnézzem, mennyi az idő és ha nem vigyázok magamra, a következő pillanatban már a híreket olvasom. Ma például a tanári portfóliók…..
A Ténytár már többször foglalkozott az állampolgárok mindennapjait érintő ellátások megszervezésével. Kiemeltük, hogy az elmúlt években jelentős centralizáció zajlott le temérdek területen, amelyek között voltak sikeresebbek és (finoman szólva is) kevéssé sikeresek. Úgy…..
Mivel nem lehetett olyan szerencsém, hogy a Civil Összefogás Fórumának gyengébbek kedvéért összehívott, értelmezési segítséget nyújtani hivatott sajtótájékoztatóján részt vegyek, de tekintettel arra, hogy a köztereken - ha akarom, ha nem - az "álbaloldal" háttérbohóccal…..
Tímár Mihály 2014.01.22 13:00:38
Az ócsai sztori bedőléséről most nekem kapásból a Rage Against the Machine zenekar Killing in the name című száma jutott eszembe (ha nincs meg, katt ide, ugye mekkora fenomenális poén volt ez most tőlem, muhaha). Kárörvendés nélkül: ez a történet tipikus példája annak, hogy az…..
A pedagógusok életpályamodelljének bevezetésében a béremelés megvolt, az előmeneteli rendszer kialakítása most zajlik. Amint ez beindul, zárul az oktatási reformfolyamat. Úgy tűnik, ezt a kormány tényleg végigcsinálta. Elődjük hiteltelenné válásában nagy szerepet játszott,…..
Tímár Mihály 2013.11.17 10:31:11
Önmagában az elég kevés érdem, hogy a reform végbement. Az 50-es évekeben végbement az államosítás, meg a TSZ-szervezés, de biztos, hogy a kára nagyobb volt, mint a haszna.

1. A fizetésemelés csak alapbéremelés, miközben elvették a pótlékokat. Elvették a minőségi bérpótlékot, az osztályfőnöki pátlékot, stb. Pont azokat szívatták meg, akik eddig sokat és jól dolgoztak.

2. Lesz életpályamodell. A 120000 pedagógusból évente 2-3000-nek adatik meg a lehetőség, hogy felsőbb kategóriába vizsgázzon. Most a kezdő tanártól kezdve a gyakorló gimnáziumok 100 diákolimpikont és ugyanennyi tanárjelöltet kinevelő tanáráig mindenki a tanár 1 kategóriába kerül.

3. A tankönvellátás államosítása katasztrófa volt. Alapvetően érthetetlen, hogy mi szükség volt egy működő rendszer tönkretételére. A mérethatékonyság ebben az esetben pontosan fordítva működik: minél kisebb egy ellátó cég, anál rugalmasabban tud az iskolával kapcsolatot tartani a tankönyvek ügyében.

4. A Klik a létező legnagyobb csődtömeg. Egy doboz kréta beszerzésért a Klikhez kell menni! Megint az inverz mérethatékonyság.

5. A fokozatoságról: tavaly év elején olyan szintű káosz volt, hogy nem lehetett tudni, hogy ki takarítja az iskolákat.
Átnezték az iskolákat közpintilag és visszamenőleg. Az érettségi előtt tudták meg az iskolaigazgatók, hogy a márciusban megjelent rendeletben januári hatállyal átnevezték az iskolát.

5. Még az előző pártállam idején elkezdödött az az ígéretes folyamat, hogy a tanár a diákokra szabhatta a tantervet, és kissé különböző módokon taníthatott, különböző könyvekből. Jelenleg ennek totálisan ellentmondó müódon minden gyereknek ugyanazt és ugyanúgy kell tanítani. Nem számít, hogy felfogta-e a másodfokú egyenletet, menni kell tovább, mert számonkérik a tanáron, hogy miért nem halad a tanterv szerint.

Nem gondolom, hogy szándékosan teszik tönkre az oktatást, de hogy semmit nem értenek hozzá, az is biztos!
Tímár Mihály 2013.11.17 22:32:38
@moloy:
0: Nyilván egy politológus Pol Pot "reformjait" is sikeresnek nevezte volna. Azok még ráadásul el is érték a céljukat. Feltéve, hogy a cél Kambodzsa kőkorszakba való visszavezetése volt és az értelmiség kiirtása.

1. Való igaz, hogy többet fordít rájuk összesen. Csak éppen pont azokal szúrtak ki, akik idáig sokat és jól dolgoztak.

2. Pont azt írtam, hogy azonos lett a fizetésük. Már csak életkor alapján van valami differenciálás. Egyelőre mindenki azonos kategóriába került, majd 2015-től lehet vizsgázni. Persze az még nincs kidolgozva, hogy hogyan. Édesanyám nyugdíba megy mielőtt sorra kerülhetne.

3. Csakhogy semmi értelme nincs a reformnak. Attól, hogy valamit központosítanak, még nem lesz hatékonyabb, sőt. Ezt pontosan a tervgazdálkodás idejéből lehetne tudni. Én meg konkrétan tudok értelmetlenségekről, amik a tervgazdálkodás miatt következnek be.
5. Persze, minden nagyon szép, minden nagyon jó, Hoffmann Rózsa meg majd személyesen nevez ki évente 600 igazgatót, mert ennyinek jár le évente a megbízatása. Erre minek van szükség??? Egy bizonyos méret fölött teljesen értelmetlen a központosítás. Az autógyáraknál is van egy optimális méret. Érdemes 100 ezer autót egy gyárban gyártani, de 10 milliót már nem.
6. Éppen most akarják annyira egységesíteni az oktatást, meg a központi tanmeneteket, hogy egyáltalán ne lehessen a tanárnak szabadsága az oktatásban.
7. A hozzá nem értés abban is megmutatkozik, ahogyan a tankötelezettség eltolását intézték.
Persze eldönthetik, hogy mikortól kell a gyerekeknek iskolába menni, a júniusi születésűeknek vagy a szeptemberieknek. Viszont ha egy év alatt változtatnak, akkor hirtelen három hónapnyival, azaz 25%-kal több több gyerek megy azévben iskolába, és az elkövetkező 12 évben ugyanígy nagyobb létszámú lesz ez az évfolyam. Erre meg nicsenek felkészülve az iskolák. Ezt az egyszerű százalékszámítást nem voltak képesek elvégezni Hoffmann Rózsáék.
Az Alaptörvény ötödik módosításához kötődő "salátatörvény" egyik eldugott pontján apró jogtechnikai változtatást hajtanak végre: eltörlik az alkotmánybírák esetében a hetvenéves felső korhatárt. Ez a módosítás csak elsőre tűnik technikainak: ha figyelembe vesszük,…..
A kormány benyújtotta az Alaptörvény ötödik módosításával összefüggő törvénymódosításokat. A korrupció elleni küzdelem szempontjából ezúttal arra a rendelkezésre figyelünk, aminek köszönhetően a jelenlegi kormánytöbbség által megválasztott alkotmánybírák akkor is…..
Az egyes nyugdíjrendszerek között jelentős különbségek akadnak, félő ugyanakkor, hogy ha a demográfiai folyamatok fenntarthatatlanok, akkor teljesen mindegy, hogy az adott ország a különböző rendszerek közül melyiket választja.Az elmúlt években a nyugdíjrendszerek átalakítása…..
Tímár Mihály 2013.10.27 19:27:38
Amit a cikkíró nem fejtett ki részletesen:
Hiába takarít meg az ember részvényben, aranyban, államkötvényben vagy akármiben (öngondoskodás), ha 30 év múlva nem lesz, aki meg akarja venni tőlem, akkor eléggé le fog menni az ára. Tehát, ha csökken a munkaképes (megtakarító, adófizető) korosztály létszáma, akkor a megtakarítások is szépen elinflálódnak, akárcsak az állami nyugdíj.

AgentT meglátása nagyon fontos: régen azért kellett a gyerek, hogy legyen, aki időskorban eltart majd. Ezt nagyon pontosan tudta is mindenki. Anyugdíjrendszerek miatt viszont ellenérdekeltté válnak az emberek a gyerekvállalásban. A gyereknevelés pénzbe kerül, tehát kevesebbet lehet felélni, vagy megtakarítani. A nagyszüleink, dédszüleink egy szoba konyhában is fel tudtak nevelni két-három gyereket. Mi is fel tudnánk, ha azon múlna, hogy nyomorogni fogunk-e öregkorunkban.

Alapvetően az öngondoskodás jó, mert előrelátásra nevel. Az állami nyugdíjrendszer meg azért jó, mert lehet szolidáris. Mindezzel együtt be kell vezetni a svéd rendszert: egyéni számlák legyenek és csak annyi nyugdíjat osszunk szét, amennyi járulékot beszedünk. Viszont a névleges egyéni számlán halmozódó összeget csak felerészben a saját befizetés, felerészben a gyerekek befizetése fedezze! Így akinek több és jobban képzett gyereke van, több nyugdíjat fog kapni, tehát érdekelt lesz a gyerekvállalásban! (Pontosabban fordítva, tehát a saját befizetéseim 50%-a legyen névlegesen a sajátom, 25-25%-a pedig a szüleimé. Természetesen ez csak névleges elosztás, mert a befizetett teljes összeget azonnal szétosztják. Ha 4 ember ugyanannyi járulékot fizet, de az egyik 0, 1, 2 illetve 3 gyereket nevel (mind átlagfizetéssel), akkor 50%, 75%, 100%, illetve 125% nyugdíjat kap. Ráadásul abban is érdekeltté teszi a szülőket, hogy taníttassák a gyerekeket.

(Akinek nem lehet gyereke, az vagy fogadjon örökbe, vagy gondoskodjon a saját kiegészítő nyugdíjáról.)

Sajnos tudomásul kell venni, hogy a modern nyugdíjrendszer teszi lehetővé azt, hogy valaki ne vállaljon gyereket vagy csak egyet. Vagy meg kell reformálni a javaslatom szerint, vagy meg kell szüntetni, és mindenki tartsa el a saját szüleit!
Tímár Mihály 2013.10.27 21:26:44
@desw: A jelenlegi rendszerben az a nő, aki főállású anyaként 6 gyereket felnevel, nem kap semmi nyugdíjat, mert nem volt bejelentett munkája és nem fizetett járulékot. Függetlenül attól, hogy a gyerekei esetleg millirádokat fizetnek be járulékként.
Egyszeregy Békemeneten jártam 2013.10.23 23:47:53
Persze, mert mazochista vagyok. Iskolai feladatomul választottam, hogy egy rövid anyagot telefonnal leforgatok, majd remélhetőleg olyan jegyet kapok rá a tanár úrtól, hogy legalább ezen tárgy miatt ne kelljen aggódnom. A végeredmény katasztrofális, de most csináltam ilyet először,…..
Háborúk mindig voltak és lesznek az emberiség történelmében. Belegondolunk néha, hogy milyen szerencsések vagyunk, hogy békében élhetjük a napjainkat? A kis mindennapi mérgeink közepette, amikor nagyszüleink néha korholóan ránk szólnak, hogy ez semmi ahhoz képest, ami a háború…..
Én jó eredménynek tartom a magyar válogatott 3. helyét a selejtező csoportjában. Bár eredetileg is a harmadik kalapból sorsoltak minket, így papíron se előre, se hátra nem csúsztunk; valójában ez a kiemelési hely csak az elmúlt EB-selejtezők két, a mérkőzés végi…..
Na, végre, Szigetszentmiklós és a bukaresti vereség után újra öröm érte a hazai MSZP-DK-E14-PM lelkes kis csapatát (a továbbiakban csak MSZP): ha már a pályán nem ment a győzelem és emelt fővel nem tudnak veszíteni, megóvták hát a mérkőzés eredményét - és ennek valamiért…..