Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szerémi

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ráspiról, azaz Horváth Józsefről, a magyar borászat angry young manjéről mindenkinek van egy jó vagy rossz szava, nekünk meg rengeteg, ezért most fölöslegesen nem ragozom. A szortiment legolcsóbb borának, a Kopárnak igazából nem is volna szabad léteznie. Először is az árban és…..
Amióta belevágtunk a Művelt Alkoholistába, én mindig terveztem, hogy eljuttassak egy magyar "borelit" csomagot az általam is olvasott és meghatározónak gondolt külföldi borírókhoz. A megvalósításnak soha a közelébe sem jutottam, részben mert a koncepció folyton…..
Szerémi 2010.03.15 15:31:05
@zoli:
Íme egy forrás a furmint eredetével kacsolatosa:
www.szie.hu/file/tti/archivum/Galbacs_disszertacio_2009.pdf
Ha valakit a teljes kutatási anyag netán nem érdekelne, abban az esetben az 53. oldalig lapozzon.

Nekem kb. 5 évvel ezelőtt Szepsy István említette egy rendezvényen, hogy a furmint tőlünk származik Szerémségből, és valóban, utánaolvasva számos forrás ezt erősíti meg. De ha nem így van akkor sem dől össze a világ.
Nálunk eltünt, de most telepítjük visza.
Én is a Hungarian Furmint mellett lennék.
Szerémi 2010.03.15 21:46:28
@RAMBO: Köszönöm. Az a bor még az 1909-es telepítésű bácskai fejművelésű szőlő termése volt. Szerémben a Szerémi Zöld is kiveszett, de azt is viszatelepítettük, és az idén egy házasításban le is töltjük. Ígéretes fajta.
Szepsy-bort bontani számomra mindig különleges alkalom. Olyan pedig, hogy itthon egyálltóhelyemben négyet is kidugózzak egymás után, még nem is volt soha. Most sem. Eredetileg azt terveztem ugyanis, hogy megnézem együtt az Úrágya és az Urbán furmintokat 2006-ból és 2007-ből. A…..
Szerémi 2010.02.25 20:55:54
Üdv mindenkinek!
Nem akartam kérdéssel kezdeni, de mivel nem vagyok egy világot látott ember hát megkérdezem, Ti szerintetek Borgundia, Bordeaux, Mosel, stb. nagyborai 1.5-2 m magas kordonon teremnek?
A "tökéletes érettségi állapot" a furmintnál soha nem lesz általános jelenség.
Ne feledjük,hogy ez a fajta amikor hegyaljára került, akkor még a kopasz metszés dívott és a tőke a maga gyökerén volt, ami 1-2 héttel korábbi érést eredményezett a mai oltványokhoz képest. Figyelembe véve az érési időszak időjárását, ez nagy előnyt jelentett, amiről ma le kell mondani.

Ezenkívűl pl. fej ill. bak művelésnél egészen egyszerűen metszéssel be lehet állítani a hozamot 1 kiló körülire.
Nem ugyanaz lesz a must cukor, sav,stb. összetétele, harmóniája amikor a töke hozamkorlátozás nélkül terem 1 kilót, mint amikor zsendüléskor fürtökkel terítjük meg a kordonos tőkék alját és így korlátozunk sokkolóan hozamot.
A hozamkorlátozás, leginkább ha későn van elvégezeve (a legtöbben így teszik, mivel, ha pl. virágzás után tennék félhetnének, hogy tenyészidőszakban a jég, esetleg betegségek, kártevők ráduplláznak), mindenképpen egyensúlyt borít.
A termőegyensúly természetes beállítása a hagyományos művelésű szőlőknél alacsonyabb, de elegendő mustfokkal tökéletes harmóniát tud nyújtani.
Amíg e területen nem lesz változás addig a boraink évjárattól függően, vagy zöldpaprikás, almasavas, éretlen tanninú vékony nedűk lesznek (amiből hiányzik a glicerin), vagy pedig lekváros, szeszes, túextrahált gnómok, persze léleeresztéssel túrbózva. És perszen néha egészen jók.
Tisztelet a kivételeknek, ami a kritikát illeti.
Ezzel az írással nem bántani akarom a borászokat, hisz nekik se mindig egyszerű, de ennek ellenére komoly eredményeket produkáltak. Rengeteg szempontot figyelembe kell venniük, én pedig szurkolok nekik.
Maurer Oszkár