Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gungnir

0 bejegyzést írt és 265 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Hold.hu egyik szerzője publikált valamit mesterséges intelligencia témakörben és ezt szeretném ezúttal kommentálni. Cikk1, Cikk2...
Gungnir 2024.03.13 18:41:24
Az alábbi cikk szerint nem ez a helyzet:
www.piratewires.com/p/google-culture-of-fear

Hogy a lényeget idézzem:

"""
Roughly, the “safety” architecture designed around image generation (slightly different than text) looks like this: a user makes a request for an image in the chat interface, which Gemini — once it realizes it’s being asked for a picture — sends on to a smaller LLM that exists specifically for rewriting prompts in keeping with the company’s thorough “diversity” mandates. This smaller LLM is trained with LoRA on synthetic data generated by another (third) LLM that uses Google’s full, pages-long diversity “preamble.” The second LLM then rephrases the question (say, “show me an auto mechanic” becomes “show me an Asian auto mechanic in overalls laughing, an African American female auto mechanic holding a wrench, a Native American auto mechanic with a hard hat” etc.), and sends it on to the diffusion model. The diffusion model checks to make sure the prompts don’t violate standard safety policy (things like self-harm, anything with children, images of real people), generates the images, checks the images again for violations of safety policy, and returns them to the user.

“Three entire models all kind of designed for adding diversity,” I asked one person close to the safety architecture. “It seems like that — diversity — is a huge, maybe even central part of the product. Like, in a way it is the product?”

“Yes,” he said, “we spend probably half of our engineering hours on this.” """
Kevés embert hozott lázba a hír, ami szerint a kormány folytatja a nonprofit közműszolgáltató cégek létrehozásának előkészítését. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy érdemes ezzel a kérdéssel foglalkozni, mert bár rövid távon nem lesz észlelhető a hatása, hosszabb távon…..
Gungnir 2022.07.24 22:30:42
@Lord_Valdez:
Részben egyetértek, a MOLnak sokkal több esélye van rá, hogy normálisan megszervezze az egész redszert, mint az államnak, különösen ha utóbbi tragikus teljesítményét tekintjük ezen a téren az utóbbi pár évben.

Viszont nagy kérdés, hogy hosszú távon milyen értékre fogják belőni a szemétszállítás hatósági árát.
-Ha alacsonyra, akkor a MOL fogja felszívni a költségeket, és az ő tőkéjüket/eredményüket csökkenti.
-Ha magasra vagy ha megszűntetik a hatósági árazást, akkor megint monopolhelyzetbe hoztak egy vállalkozást hosszú évekre.

Már 2020 -ban is szó volt ilyesmiről, de akkor úgy tűnt, hogy darabokban fogják kiadni a koncessziókat, nem pedig egyben az egész országr:
atlatszo.hu/kozpenz/2020/06/05/elvennek-az-onkormanyzatoktol-a-szemetet-johetnek-a-nemzeti-hulladekgazdak/
Nagyon beindultak a viták a magyar jogállamiságról, de sajnos, a színvonal megint a béka segge alatt. Különösen a Fidesz produkál lenyűgöző bullshit-cunamit. (előre szólok, hogy ezt a posztot indulatból írom, ami látszik is rajta)..
Gungnir 2021.06.08 10:28:06
@Untermensch4:
"A font shortolásával tudtommal Soros nem teremtett értéket."
Az az irónikus, hogy valójában a brit jegybank manipulálta a fontot, hogy a piacon a valósnál magasabb értékűnek tűnjön.
Valójában a shortolás egy nagyon hasznos dolog, megakadályozza, hogy hosszú távon túlértékeltek legyenek az eszközök.

A Bank of England úgy járt el, mintha egy önkormányzat azt akarná, hogy a településen lévő ingatlanak ára magas legyen, ezért ha valaki olcsón adná el a lakását, felvásárolja, és később (ha tudja) az általa kívánt áron adja tovább.
Shortolással mások tulajdonát kéred és adod el, azt ígérve, hogy hamarosan visszaadod nekik, így gyakorlatilag megnövelve a kínálatot egy rövid ideig, ami csökkenti az árakat.
Ha a dolog amit eladsz pontosan árazott, akkor miután eladtad az ár azonos lesz, tehát amikor vissza kell vásárolnod, hogy a tulajdonosnak visszaadd, nem nyersz rajta, sőt, a tranzakció és a shortolás költségei miatt veszíteni fogsz.
Ha azonban túlárazott, a piaci ár csökkenni fog, és így az eladott és visszavásárolt ár különbségével profitálsz.

Ezt az értékpapír és devizapiacon meg lehet tenni, de ingatlanok esetében nem, ezért is fordulhat elő, hogy egyes területeken túlértékeltek az ingatlanok, még akkor is, ha egy csomó szakértő tisztában van ezzel. Ha nem tudnak shortolni, az egyetlen dolog amit tehetnek, hogy nem vásárolnak, de a kevésbé beavatottak ezt továbbra is megteszik, magasabban tartva az árakat.
Liberatórium Matyi büszke lenne 2021.11.14 10:54:23
Azért szoktam a Fideszt és a Jobbikot úgy nevezni, hogy a baloldal magát jobboldalnak nevező része, mert ezek valójában baloldali pártok. Magyarországon jobboldali pártnak nincs hosszútávú jövője. A most megjelent benzinrendelet ezt ragyogóan alátámasztja. Ilyet Rákosi Mátyás óta nem látott ez az…..
A kormányzati és szélsőjobbos propagandában új jelszó bukkant fel pár éve: a normalitás. Ők (szerintük) nem csinálnak mást, csak védik a normalitást.Ki ne akarna normálisan élni? Ez olyasmi, amivel könnyű azonosulni. Túlságosan könnyű. Épp ezért megéri a normalitás mögé nézni...
Gungnir 2021.02.07 23:34:24
@midnight coder:
"Ahhoz, hogy egy társadalom mûködhessen, szükség van normákra"
Ezt senki nem is tagadta. A poszt lényege szerintem az, hogy normák mindkét közösségben vannak, mindkét csoport azt teszi, amit normálisnak lát, de bizonyos konzervatívak nem hajlandóak a másik normáit elfogadni, ezért kényszerítenék őket más követésére.
Továbbá: nyilván vannak ezen kívül más "normák", amiket inkább törvénynek hívnék és amik lényege, hogy másnak ne árthass. De itt ennél többről van szó, ugyanis a hivatkozott nyilatkozatban sem törvényszegés a probléma, hanem másnak kárt nem okozó magatartást akarnak akadályozni.

"A konzervatívoknak pedig nem a változások követése a probléma, hanem az, hogy õk látják azt is, hogy a folyamatok hosszabb távon hova vezetnek."
Nos, szerintem nem látják, sőt, az okos konzervatívok (pl. Burke, Oakeshott) ennek pont a fordítottját mondják: Azért ellenzik a (radikális) változást, mert a valóság komplexitása miatt lehetetlen előre látni, pontosan mi lesz ezek hatása, ergo a meglévő rendszerek mellett kell kitartani, sőt, csak szervesen, hosszú idő alatt alakulhatnak ki igazán jó rendszerek.
Gungnir 2021.02.08 11:32:16
@midnight coder: "Végül is, az is egy norma, hogy meg lehet enni a másikat."
Ez elég szalmabáb érvelés.Senki sem akarja a másikat megenni. Mindössze arról van szó, hogy eltérő életmódot/életcélokat akarnak követni.

"Na most az igazság az, hogy nagyon is lehet."
Nem. Nem előre látod: senki sem azzal érvelt a női egyenjoguság ellen 50 éve, hogy csökkenteni fogja a szülésszámot. A probléma már megtörtént, s most próbáljuk orvosolni.

"Az elmúlt évtizedekben az európai társadalmak többsége és az USA demográfiailag fenntarthatatlanná vált, a népességük vészesen öregszik."
Valójában inkább annyi történik, hogy Kína és India a gazdasági fejlődésük révén már nincsenek olyan masszívan lemaradva, mint az elmúlt pár évszázadban és a nagyobb népesség miatt visszatérnek a korábban megszokott helyükre.
Egyébként nem csak Európára igaz a rossz termékenységi helyzet: Kínában, Dél-Koreában, Japánban, Kelet-Európában rosszabb a helyzet, mint pl az USA -ban van bizonyos nyugat-európai országokban (Franciaország, Svédország viszonylag jó statisztikai szempontból ilyen téren).

"A helyükre érkezõ kultúraidegen bevándorlók pedig elõszeretettel építenek ki párhuzamos társadalmakat."
Érdekes módon ez a kontinentális Európára tényleg sok esetben igaz, de az USA -ra pont nem.
Gungnir 2021.02.08 11:33:55
@a nagy hohohorgász:
"Kelet európa még küzd ez ellen, mert a nagy részünk még tudja hogy a gyerek többet jelent mint "költség" és "munkaerő"."
Valójában Kelet-Európában rosszabb a helyzet, mint pl Nyugat-Európában vagy Észak-Amerikában:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/Total_Fertility_Rate_Map_by_Country.svg
Lenyűgöző a félig már NER-kompatibilissé tett index minőségzuhanása. Már eddig is fejcsóválva olvastam a megjelenő marhaságokat, de míg az olyanok, mint a szódium-nitrit ártalmatlan, ez a cikk kiverte a biztosítékot. Ez ugyanis nem egyszerűen baromság, hanem káros és veszélyes baromság. Amellett,…..
Gungnir 2020.11.24 23:36:23
@Glokta:
Anno a 2.vh -ban is internálták szinte az összes japán származású lakost a kontinentális USA területén.
Mondván, hogy japánok milyen fanatikusak, összetartóak, mások mint mi, és hatalmas ötödik hadoszlopot képeznek, ami szabotálná az amerikai háborús erőfeszítéseket.

Aztán a háború végére kiderült, hogy ez az egész egy tévképzet volt.
„Mi, ezt sokszor kijelentettük már, de a nemzeti oldal – ha tetszik – ellenzékben van”  -- mondja a fideszes jogász, ifj. Lomnici Zoltán tíz évnyi kormányzati erőszak után. Bár 2010-ben rendszerváltás történt, „ahhoz évtizedeknek kell eltennie, hogy valamiféle elitcsere legyen”, jelezte ifj.…..
Gungnir 2020.09.16 17:13:34
@ricardo:
Valami hasonlót fogalmazott meg egy NYT ujsagiro is:
www.nytimes.com/2016/07/03/opinion/sunday/the-myth-of-cosmopolitanism.html

Ez a változat azonban egyszerübb magyarázatot ad, amit talán úgy tudnék összefoglalni:
A nagyvárosi értelmiség egy külön kultúra. Budapest, New York, Dubai és Szingapúr végső soron ugyanaz az életmód, csak a térképek tévesztenek meg minket.

Az utóbbi pár évben ez fizikailag is valósággá vált (legalábbis a COVID korszakáig): gyorsabban utaztam Budapestről Londonba és Milánóba, mint ugyanonnan Pécsre.
“Joey, láttál már falon pókot?” Az 1980-as Airplane! szinte bármelyik mondatát idézhetném, valószínűleg akkor is mindenki rávágná a film címét. A Leslie Nielsen hírnevét megalapozó mozi a repülős katasztrófafilmek paródiája, pontosabban szólva a Zero Hour! és az Airport című filmek kifigurázása…..
Gungnir 2020.07.03 17:12:41
@Lord_Valdez:
Valojban abban a jelenteben a lány azt mondja:
"I take it black, like my man."
Amit úgy kell érteni, hogy úgy szereti a kavéját, ahogy a pasijait: ha fekete.
Ezúttal a Warthog bemutatja képességeit az öbölháborúban, ami meghatározónak bizonyul a jövőjére nézve. Ezt követően a '90-es évek kivonásairól és kisebb konfliktusairól, illetve a feltárt szerkezeti problémákról lesz szó. Az új évezred elhozza a korszerűsített A-10C verziót, ami oroszlánrészt…..
Liberatórium Az örök Soros 2020.06.09 08:06:33
Megjöttek a következő Nemzeti "Konzultáció" kérdései. A tartalom szokás szerint hazug, de ez nem érdemelne szót. Az egyik ponttal kapcsolatban azonban annyira sok a hazugság, hogy mégis vesztegetnék rá néhányat: "A koronavírus-járványt követő gazdasági válság kezelésére Soros György új tervvel állt…..
Gungnir 2020.06.10 14:20:50
@civisvaros___:
Ahogy fentebb Valdez leírta:
"Ha félretesszük a Fidesz demagógiáját, akkor a Soros-féle javaslat tényleg nem annyira jó (nem rossz, de nem is annyira jó), de nem ezek miatt, hanem mert nem igazán oldja meg a problémákat. Ez nem egy likviditási válság. Ez nem egy hitelválság. Ha az lenne, akkor ez komoly segítség lenne. A fő problémák a reálgazdaságban jelentkeztek."
Szóval végső soron ebben egyetértésben vagytok, s valamilyen szinten így ő is egyetért Orbánnal abban, hogy erre nincs szükség.
Valaki nem attól lesz "náci"*, hogy ezt ellenz az örökkötvények kibocsájtását, hanem attól, hogy mindössze " a gonosz, zsidó bankár kamattal akar minket kizsákmányolni!4!!" az érvéinek a lényege.

*Nyilván nem szó szerint a Német Nemzetiszocialista Munkáspárt támogatója, inkább képletesen szólva, de úgyis érti aki akarja
A Warthogról szóló ismertető keretében elérkezett az idő az A-10 közismert és védjegyévé vált fedélzeti gépágyúja, a General Electric GAU-8/A Avenger ismertetésére. De a szintén az általánosan a típushoz társított AGM-65 Maverick, és a többi, az A-10A-k által bevethető fegyver is a terítékre kerül.…..
Gungnir 2020.05.24 12:01:42
@Maga Lenin: "Azokat a sérüléseket, amiket túlél az A-10, nagyon könnyű javítani, ezt az öbölháború bizonyította."
A mondanivalóm lényege, hogy a harckocsielhárításnál nem használható ugyanaz a logika, mint taposóaknák esetén. A sérült harckocsival nem kell mindenáron foglalkozni, mint egy emberi sérülttel. A logisztikai tiszt vagy hasonló személy a rendelkezésre álló erőforások tekintetében eldönti, megéri-e kijavítani a harckocsit vagy nem. Ha utóbbi, otthagyják. Ha vannak megfelelő erőforrások, kijavítják.
Ezért a "gyakran még jobb is, mint a teljesen kilőtt tankok" szerintem szerecsenmosdatás, mint amikor valaki azt állítja, hogy két géppuska közül a pontatlanabb a jobb, mert nagyobb területet fed le a tüzével egy adott pontba célozva. :)

Molnibalage válasza inkább meggyőző: ha nem harckocsik elleni fegyvernek tekintjük, hanem az egyéb páncélozott célok ellen kifejlesztett eszköznek, mint például a gyalogsági harcjárművek, pszh-k, felderítő járművek, önjáró lövegek és csapatlégvédelmi eszközök, vezetési pontok, akkor tényleg elég hatásos és költséghatékony szerszámnak tűnik. Ezekből amúgy is jóval több volt a VSz haderejében, mint harckocsiból, s ami még fontosabb: itt nem kell párhuzamosan a fronttal célt repülni a szovjet légvédelemnek, hanem bármilyen irányból támadva nagyon nagy valószínűsággel ér el átütést az összes találat akár jóval nagyobb távolságból is.
Van egy lenyűgöző jelenség, ami újra meg újra írásra készteti az újságírókat és a mérnököket. Az újságírók hatalmas szenzációt sejtve megszellőztetik, hogy a gonosz gyártók szándékosan rontják az élettartamot. A mérnökök meg elküldik az újságírókat melegebb éghajlatra. Ez most megint egy ilyen poszt…..
Gungnir 2020.05.04 20:55:16
@Hungryhorse: "Tehát a sokszínűség csak a látszat."
Mármint hogy látszat? A közel 100 mobiltelefon gyártó vállalat és a sok (tíz?)ezer különböző telefon nekem elég kézzelfoghatónak tűnik.

" korai nokia és ericson telefonok élettartama és akku élettartama többszöröse a maiakénak"
Nekem is van egy nemokos Nokiám, kb 6-7 éves, szóval nem kifejezetten régi, de hetekig bírja egy töltéssel. Évente csak párszor használom, ideális fesztivál telefon. Tudtommal mind a mai napig lehet kapni ilyeneket.

"monopóliumok mögött szakmai konferenciákon és diszkrét személyes találkozókon kialakított kölcsönös előnyökön alapuló konszenzus, ipari háttéralkuk évtizedekre visszatekintő hagyománya áll"
Százas nagyságrendű cégszámról beszélünk! Komolyan úgy gondolod, hogy az a rengeteg gyártó, Kínától kezdve Oroszországon át az USA -ig mind megbeszéli egymással, hogy melyikük pontosan hány darab telefont adhat el melyik típusból? S ha így is teszik, mégis hogy érik el, hogy a vevők pont azokat a típusokat akarják megvenni, amiket kitárgyaltak?
Gungnir 2020.05.06 14:27:41
@Hungryhorse:
5 legtöbb telefont értékesítő cég
2010 -ben:
Nokia: 461.3182 million (28.9% market share)
Samsung: 281.0658 million (17.6% market share)[62]
LG: 114.1546 million (7.1% market share)
Research in Motion: 47.4516 million (3.0% market share)
Apple: 46.5983 million (2.9% market share)[63]

2015 -ben:
Samsung: 320.4 million (22.5% market share)
Apple: 225.8506 million (15.9% market share)
Huawei: 104.0947 million (7.3% market share)
Lenovo: 72.7482 million (5.1% market share)
Xiaomi: 65.6186 million (4.6% market share)

2019 -ben:
Samsung: 296.194 million (19.2% market share)
Huawei: 240.615.5 million (15.6% market share)
Apple : 193.475.1 million (10.5% market share)
Xiaomi: 126.049.2 million (8.2% market share)
OPPO: 118.693.2 million (7.7% market share)

Ha tényleg kartell van, akkor hogy lehet, hogy a legnagyobbak közül 2015 -re kiesett a Nokia, az LG és a Research in Motion? Majd 2019 -ig kiesett a Lenovo, s helyét az Oppo vette át?

Vagy nézd meg ezt a videót:
www.youtube.com/watch?v=wAmfS8uNz0A
A cégek jönnek-mennek a toplistáról.

Egyébként a kartell lényege, hogy mesterségesen szűkitik le a kínálatot, pont, mint egy monopólium. Ahhoz, hogy a kartellnek értelme legyen az kéne, hogy bizonyos típusú termékekből csak a néhány, kartellbe tömörűlt cég tudjon értékesíteni egy adott területen. Ha viszont van 10 másik cég, aki konkurense ezeknek azonos kategóriájú termékekkel, nem műküdik az ilyesmi, a vevők egyszerűen tőlük fognak vásárolni, ha kartel rosszabb terméket ad hasonló áron.
Gungnir 2020.05.16 12:38:57
@Untermensch4:
"Azért a szocreál hiánygazdaságban teljesen ésszerű ötlet volt javíthatóra gyártani. Cél volt a teljes foglalkoztatottság és elérhetetlen a fogyasztói életmódhoz szükséges árubőség. "
Ha öt évet kellen várnod amig megjön a megrendelt iPhone, ott is lenne megoldás a szerelésre.
Egyszerűen annyira jól szervezett a gyártás sok esetben, hogy olcsóbb újat

Másrészt, itt a teljes foglalkoztatottság nem hiszem, hogy bármilyen szempontból is befolyásolja a dolgokat ebből a szempontból: a munkaerő nem piaci úton kerül a helyére, hanem ahogy a tervhivatal kitalálja, különben közveszélyes munkakerülő vagy.

"Ma nem gyártási kapacitásból hanem további elpazarolható környezetből van hiány"
Hát, szerintem ez is a gyártási kapacitás hiányossága: nincs elég kapacitás ahhoz, hogy elegendőt állítsunk elő azokból a dolgokból, amik kevésbé szennyezik a környezetet :)
Szóval megint csak a tőkefelhalmozásnál lyukadunk ki.
Ez gyors lesz:Most olvasok egy MTI hírt. Röviden:Orbán Viktor Brüsszelben beszélt az uniós tagállamok állam- illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozására érkezve, ahol a következőkről beszélt: az európai demokrácia megbicsaklott, és azt helyre kell állítani; az európai demokrácia azért bicsaklott…..
Gungnir 2020.05.06 15:11:59
@Hungryhorse:
Statisztikai következtetés amikor úgy vonsz le az egész sokaságra valami következtetést, hogy nem figyelted meg az összes elemét.
Például: Van egy 10 000 000 fő lakosú ország. Meg akarjuk tudni, hogy átlagosan mennyi időt töltenek tévénézéssel a lakók. Mind a 10 millió embert megkérdezni nagyon nehéz lenne. Megoldás: néhány száz vagy ezer(attól függően mennyire akarunk biztosra menni) megkérdezésével mintát veszünk. Ha jól választjuk ki a mintát, akkor ennek a nagyjából ezer főnek az átlaga (és egyéb értékei) kb azonosak lesznek azzal, amit akkor kapnánk, ha mind a 10 milliót kérdeztük volna meg.

A minta helyes kiválasztása azért fontos, mert ha a vizsgált elemek aránya eltér a teljes sokaságon belüli arányuktól, hamis képet fogunk kapni.
Például hiába tudunk rengeteg pontos megállapítást tenni 1000 fő megkérdezésével is, ha mind az ezer főt csak a Rózsadomb lakói közül, vagy mindet csak egy borsodi, generációk óta mélyszegényben elő cigánylakosságú faluból választanánk ki, az eredmény félrevezető lenne.

Itt is erről van szó: amikor elolvasol egy cikket egy migráns német rendőrrel szembeni viselkedéséről, s azt az egy esetet vetíted le a 80 millió németországi lakosra, az egy statisztikai következtetés. Sajnos önmagában az, hogy több cikket olvasol el ilyen esetekről, szintén félrevezető lehet: Ha a weboldalak a német migránsok és rendőrök közti interakciókból csak a negatívat írják le, az ugyanolyan félrevezető lehet, mintha az említett borsodi cigányokat vizsgálva vonnánk le az átlag magyarokra következtetéseket.
Az Amerikai Egyesült Államok Légierejének egyik igencsak specializált, mégis, sokféleképpen használható típusa a Fairchild-Republic A-10. Ez a csatarepülőgép a hidegháború ikonikus résztvevője, a keleti tömb harckocsijainak egyik legfőbb ellensége, de aztán a 2000-es évek konfliktusainak is az egyik…..
Gungnir 2020.04.06 22:26:38
@Kültag:
Hm, és mi lenne, ha nem egy löveg adná a meghajtást, hanem a lövedék végére tennénk egy kicsivel nagyobb töltetet? Nem kéne fixen beépíteni a pár száz kilós löveget és nem lenne hátrarúgás sem!
Ezzel pedig fel is találtuk az irányított páncéltörő rakétát :)
Liberatórium Nemtelenség 2020.04.01 21:37:25
Az imént olvastam Semjén aktuális agymenését a nemek rögzítéséről. Mivel ez egy olyan kérdés, amit a tudatlanság hoz létre, ezért időszerűnek érzem egy kis fejtágítást tartani a témában. Előre bocsájtom, hogy bár divat beszélni a genderőrületről és az ellene való fellépésről, meg, hogy ide vezet a…..
Gungnir 2020.04.02 23:35:44
@Hungryhorse:
Szerintem rossz ajtón kopogtatsz.
A postban nem arról van szó, hogy a törvény erejével kötelezzünk embereket arra, hogy transznemű vécék is legyenek mindenhol, meg hogy külön személyes névmást használjunk rájuk meg ilyen hülyeségek.
Ha valakit nőnek anyakönyveznek születési rendellenesség miatt, de serdülőkora végére kiderül, hogy mind fizikailag, mind szellemileg férfii jellemzőkkel bír, szerinted őt arra kéne kényszeríteni, hogy ennek ellenére nőként viselkedjen? Ezzel pont azt érnénk el, hogy képtelen lesz integrálódni a többségi társadalomba...

Valdez nem az a fajta "liberális", amelyet a tévében vagy a címlapokon látsz, s akiket valójában progresszívnak hívtak a 20.század elejéig, míg el nem hódították a liberális jelzőt.
Olvasd el egy korábbi irásának legalább az utolsó négy bekezdését, hasonló témában, s meglátod, hogy nem a megfelelő kategóriába helyezted:
liberatorium.blog.hu/2011/07/13/a_lo_masik_oldala_4
Gungnir 2020.04.03 19:00:06
@Hungryhorse:
Az előző hozzászólásomban konkrétan ezt a bejegyzést linkeltem:
liberatorium.blog.hu/2011/07/13/a_lo_masik_oldala_4
Erre gondoltam, hogy itt nézd meg az utolsó négy bekezdést. Ebből most idemásolom az említett utolsó négyből az első illetve a negyedik részt:

"Azonban az egyenlősítésben mindig is élen járó svédek most úgy érzem, hogy átestek a ló túloldalára. Ők konkrétan a nemi megjelölést tiltották be egyelőre egy óvodában. Olyannyira, hogy még a mesekönyvekből is száműzték. Ez szerintem baromság.
...
Számomra egyáltalán nem egyértelmű, hogy kinek a joga eldönteni a gyerek neveltetését. Viszont én első körben mindenképp a szülőre gondolnék, és nem az államra. Ezért mindenképpen fontosnak tartom, hogy az ilyen kísérleti óvodákba a szülő önkéntesen írassa a gyerekét megfelelő tájékoztatás után. Egy körzetekhez rendelt rendszerben viszont elfogadhatatlannak tartom."

Szerinted ilyet ír valaki, aki a "a törvény erejével kötelezzünk embereket arra, hogy transznemű vécék is legyenek mindenhol"?

Továbbá: hallottál már Jordan Petersonról? Arról a Jordan Petersonról, akit azt tett híressé, hogy szembeszállt Kanadában a szólásszabadságot korlátozó, transzneműekre használandó személyes névmásokat előíró törvénnyel, és az egyetemi politikai korrektséggel?
Ő is klasszikus liberálisnak tartja magát.
Zord..
Gungnir 2020.01.13 14:27:28
@Hpasp:
"Ehhh, egyformák nekem ezek a légi célok..." Ashkan Tehrani, TOR ütegparancsnok, Irán, 2020 január 8.
:D
Liberatórium A sors kovácsa 2019.11.07 20:51:59
Olvastam egy index cikket és úgy éreztem, hogy ezt nem szabad szó nélkül hagyni, mert túlságosan gyakori hülyeség. A kedves szerző teljesen kiakad attól a közmondástól, hogy "mindenki a saját sorsának kovácsa". Természetesen, mint általában a közmondásokat, ezt sem érdemes szó szerint venni, sem…..
Gungnir 2019.11.08 19:17:12
@A Főzés az élet értelme:
+1
Már hiányoztak az ilyen Valdez féle írások :)
A bemutató ezen, meglehetősen hosszú részében a H-22 további részleteiről, és bevetési módjáról, a kapcsolódó elképzelésekről lesz szó először. Ezután a másik fő fegyver, a H-15 következik, majd a további harci eszközök a Tu-22M-en. A sorozat első része ITT, az előző pedig ITT található - ez…..
A sorozat, melynek első része ITT, az előző pedig ITT található, a Tu-22M3 változat részleteivel folytatódik, majd a fegyverzetre rátérve előbb a támadó, majd a védelmi elektronikát ismerteti, végül a típus fő harci eszközét, a H-22 rakétát. /A H-22 leírása frissült, két héttel a megjelenés…..
A három témát is felölelő, ugyancsak a szokásosnál kicsit hosszabb, és főleg, több képet tartalmazó 5. rész a Ka-50 fegyverzetét, nyugati feltűnését, majd éjszakai harcra is alkalmas változatait mutatja be. A sorozat első része ITT, az előző pedig ITT.   Fegyverzet A Ka-50 akár 2000 kg…..
Gungnir 2018.12.14 15:53:38
@yerico1:
Igen, de a 80 -as években még senki sem látta előre, hogy a Ka-50 és a Mi-28 nem lesz olyan elterjedt mint előtte a Mi-24 lett.
Gungnir 2018.12.14 16:47:06
Egyébként látott valaki olyan képet, ahol Ka-50 vagy Ka-52 B-13 -at hordozott? Nekem nem sikerült eddig ilyet találnom.
Ami ezzel kapcsolatban még érdekesebb, hogy a fegyverfüggesztési lehetőségeket bemutató képen a
(
army.lv/image_descr.php?id=8539&s=510&pid=128 ) a B-13 csak a középső pilonra mehet, ugyan úgy, ahogy a Vihr is. Ennek mi lehet az oka?

Arról egyébként van valami infó, hogy a H-25 nek milyen változatát tervezték használni eleinte? A Wargame: Red Dragon nevű RTS -ben a radar elleni H-25 MPU található a Ka-52 fegyverzetében. Ennek a koncepciónak van valami alapja?

- Videó ami a Vihr célravezetési elvét grafikailag demonstrálja kb 1:10 -től 2:20 -ig (bár a Kornet páncéltörő rakéta a videó témája, de az irányítási mód azonos): youtu.be/SnuZSJgkbKw?t=70

- Vikhr lövészet földi és légi célra: www.youtube.com/watch?v=racYldYcpK8

- Vikhr használat Szíriában: www.youtube.com/watch?v=aVMUKf-2T7k
Egy hosszú negyedik résszel folytatódik a Ka-50 ismertetője, mely tetőtől talpig sorra veszi a típus valamennyi technikai részletét. A sorozat első része ITT, az előző pedig ITT.   A Ka-50 műszaki részletei Szerkezet A helikopterek között a Ka-50 érdekes helyet foglal el, már csak a koaxiális…..
Gungnir 2018.11.30 13:38:23
@molnibalage: Én ezt a sztorit Mi-28 -al ismertem és szerintem az az előző részben leírt virtuális hegyes lövészet volt a hátterében.

Másrészt, az a tény, hogy az oroszok úgy tűnik már csak Ka-52 -eseket rendelnek inkább az egy üléses harcihelikopter hiányosságaira utal. (persze lehet, hogy csak valami bürökratikus/előírásbeli oka van ennek, mint ahogy nem terveznek egy hajtóműves katonai repülőgépeket sem).

Más:
Jól értem akkor, hogy páncélzat található
- pilótafülkén
- bár explicit nem láttam leírva, de feltételezem a hajtóművek körül is
- s tán a reduktorok körül is (vagy ezek kialakításuk és redundanci miatt alapvetően kevésbé is sérülékenyek?)
- a rotor ellenáll a 12,7 mm -es lövedékeknek

Az elektronikát viszont nem védi semmi sem? Tehát gépkarabélyok/tüzérségi repszek/gépágyú repeszek is nagy valószínűséggel megsemmisíthetik ezáltal tűzvezetésre/kommunikációra képtelenné tehetik a Kamovot?
Olvasom a Versenyképességi Tanács javaslatait arról, hogy hogy lehetne Magyarországot versenyképessé tenni. Elég ijesztő, hogy ennyi embernek ennyire keveset sikerült megértenie Magyarország problémáiból. De ez túl nagy téma, maradnék csak a bürokráciacsökkentésnél. Azt a kormány is felismerte, hogy…..
Hallom egy jól szituált ismerősömtől, hogy változatlanul boldog a "polgári kormánnyal" a családtámogatási rendszer miatt. Nagyon érdekes ez a gondolkodás. Az ismerősömnek nem jut eszébe, hogy ezt a pénzt mások keresik meg számára és állami erőszak révén jut el hozzá. Másokat szó szerint kiforgatnak…..
Gungnir 2018.04.29 17:18:13
@Lord_Valdez: "És pontosan ezért használja a Fidesz a polgár szót. Azzal, hogy korrumpálja a polgári gondolatot, próbálja elejét venni annak, hogy polgárság alakuljon ki, mert az veszélyeztetné a hatalmi törekvéseit."

Ezt most túlgondoltad. Nincs a Fidesz mögött ilyen hosszú távú stratégia. Egyszerűen csak igyekeznek kisajátítani minél több pozitív csengésű kifejezést ami épp szembejön velük és alkalmas lehet a tábor egyben tartására (mondjuk a polgár koncepciójával már 98 -ban kb választást nyertek, szóval ez még csak nem is új téma). Mindegy hogy polgár, nemzeti, keresztény vagy magyar, hogy milyen mélyebb filozófia áll mögötte nem érdekes, csak legyen mit harsogni.
Nem hiszem, hogy külön ügyelnének arra, nehogy polgárság alakuljon ki. Egyszerűen csak akadályoznak és lebontanak minden hatalmi struktúrát amit nem tudnak könnyen tőlük függővé tenni, legyen az szakértő bürokrácia, független önkormányzatok, civil kezdeményezések vagy jótékonysági szervezetek.
Szerintem ez a rövidtávú, minden mást felülíró hatalmi logika az, ami miatt gyakorlatilag bármilyen elvet is hangoztatnak, legfeljebb valami elcseszett módon tudják csak megvalósítani, hiszen előbb vagy utóbb konfliktusba fog kerülni a hatalmi elvvel, amit viszont nem fognak visszavágni.
Liberatórium Csodagyerek 2011.01.03 07:00:00
Mostanság szóba került egy makacs mítosz, miszerint a Bokros-csomag számottevően visszavetette a gyermekvállalási kedvet, míg amit Fidesz-kormány hősiesen megállított.   Szeretném kicsit körüljárni a témát. Először is nézzük meg a születésszámokat és azok…..