Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mekk Elek ezermester

0 bejegyzést írt és 54 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A szárazföldi szélerőműveknél régóta elvárás, hogy olyan helyre telepítsék őket, ahol nem zavarják a vadon élő állatokat, leginkább a kiemelt veszélynek kitett madarakat. A Norvég Természetkutató Intézet (Norwegian Institute for Nature Research, NINA) nemrég napvilágot látott kutatása szerint…..
A nettó nulla kibocsátás kérdése még az elnökválasztási harcban is megjelent az Amerikai Egyesült Államokban. A jelenlegi elnök, Donald Trump egyik megjegyzése a Joe Biden által felvettel zöld tervekkel kapcsolatban a következő volt: "... vagyis szerinte a nulla kibocsátású házak lakóházak és irodák…..
Mekk Elek ezermester 2020.07.25 10:48:43
@Reggie: "Nalam telen-nyaron pontosan 24 fok van. Ezt a passziv haz hogyan oldja meg? "

Lehet építeni olyan passzívházat is, ahol a hőmérséket ingadozás nem a szokásos egy-két fok, hanem két TIZED fokon belül van. Persze mivel ezt csak aktív elemekkel lehet megvalósítani, ezért ezzel ettől a ház elveszthati a hivatalos "passzív" minősítését, de az éves energiaigénye ettől nem lesz több.
Mekk Elek ezermester 2020.07.25 12:35:17
@P1sty: "Ahol nyáron akár egy hónapig is 40 fok van"

Még a nagyon meleg időszakokban sincs FOLYAMATOSAN kánikula. Pont a legmelegebb napokon legnagyobb az éjszakai-nappali hőmérséklet ingadozás. És a passzívházak egyik nagy trükkje a hatalmas hőtároló tömeg, amivel a lakótér hőmérsékletét az ÁTLAGOS külső hőmérséklethez tudják közel vinni: a passzívház nyári belső hőmérséklete az előző néhány nap kültéri átlag hősérmérsékletének közelébe áll be automatikusan (ha nem számoljuk bele a lakók extra hőtermelését).

"télen meg -15"

Lehet mínusz tizenöt, ha napközben süt a nap, azzal a hőtároló tömeget (pl a hatalmas ablakokon át) fel lehet melegíteni annyira, hogy elfogadható szobahőmérsékletet lehessen tartani másnapig. Persze csak akkor, ha a háznak alig van hővesztesége, tehát pl brutálisan jó a hősigetelés.
Cikksorozatomban a közeljövő jellemző lakóházait próbálom bemutatni – már amilyennek ezeknek lenniük érdemes, ha jót akarunk magunknak azzal, hogy nem terheljük tovább a bolygót a feltétlenül szükségesnél. Erre persze az egyre szigorúbb előírások is rákényszerítenek minket, mondhatjuk, hogy…..
Mekk Elek ezermester 2020.06.30 11:08:59
@Betelgeux: "A levegős hőszivattyúk épp határesetet jelentenek és csak a kedvezményes tarifák miatt "

Lószart. Ma már egy korszerű fűtő klíma SCOP értéke 4 felett van, ami azt jelenti, hogy NEM kedvezményes (tehát legdrágább) áramtarifával is 9 forintból állít elő 1 kWh hőmennyiséget. Ezzel szemben gázkazán 12-17 forint, fatüzelés 18-40 Ft, elektromos fűtőpanel/fűtőfilm 37 Ft, hőtárolós elektromos fűtés (éjszakai árammal) 25 Ft.
E heti bejegyzésemben a családi ház építés kapcsán a környezettudatosság témáját járom körül, különös tekintettel a várható többlet (?) költségekre. Első lépésként érdemes tisztáznunk az alapfogalmat: mit is jelenthet egy ház kapcsán, hogy környezettudatos? A környezetünkért felelős hozzáállás…..
Mekk Elek ezermester 2020.05.07 19:22:58
@le carpe: A nagy hőtároló tömeg komoly veszteséget tud okozni, ha a ház csak időszakosan van fűtve. Hiszen mire használatba kisvánjuk venni a (pl hétvégi) házat, addigra nemcsak a levegőt és a bútorokat, de az óriási hőtároló tömeget is előre fel kell fűteni. Ez bizonyos házaknál akár 20-40 órányi előfűtést is igényelhet (tehát a fűtés dolgozik, habár nincs ott senki).
A másik hasonló eset, amikor napközben (amikor úgysincs senki otthon) energiatakarékosségi okokból szeretnénk alacsonyra leengedni a lakás hőmérsékletét, ezt is akadályozza, a hőtároló anyag.
Mekk Elek ezermester 2020.05.07 19:27:59
@le carpe: "A nagy hőtároló tömegnek inkább előnye van. Csillapítja a belső hőmérséklet-ingadozást mind télen,"

Ha olyan a fűtésrendszerünk, amely képes kompenzálni a kis hőingadozásokat is (pl öntanuló termosztátok) és a fűtésrendszer energiaellátása nem függ az időszaktól (pl éjszakai áram), akkor a nagy hőtároló tömegre semmi szükség nincs. Ugyanez vonatkozik a nyári hűtésre is: ha a napppli hűvöst nem az élszakai hűvösből spájzoljuk be, akkor a nagy hőtároló tömeg többet árt, mint használ.
1. Kisebb, átgondolt lakóterek Ha egy házat mérlegre teszünk, mennyi erőfeszítéssel jár a megépítése, azaz mennyire terheli meg a családi büdzsét, egyúttal a környezetét, az első szempont, amit ki kell emelnünk, a méret - ezen belül is leginkább a fűtött lakóterek mérete. Ezt nem szükséges sokat…..
Ma már nem kérdés, hogy ha házat építünk, oda kell figyelnünk az energiahatékonyság kérdéskörére is – szerencsére már nemcsak a józan eszünkre van bízva ennek eldöntése, hanem előírások is megkövetelik ezt a fajta gondosságot. Azonban vigyázat: a megkövetelt értékek betartása nem minden esetben…..
Fűtéskorszerűsítés alatt a többség a fűtési rendszer teljes kicserélését érti: a régi bojler, a további egységek és a tárolótartály megy a kukába, az új rendszert pedig beszereli a szakember. Ennek ellenére ma már érdemes elgondolkodni a rendszer egyes darabjainak a kicserélésén – főleg akkor, ha…..
Mekk Elek ezermester 2018.09.03 10:46:24
@Ménár Atya: "Erre bekapcsol a te jó kis hővisszanyerős szellőztetőd, és mit csinál, , hát kiszívja a párás levegődet"

Sokadszor írom le: akár hiszed akár nem, LÉTEZIK OLYAN SZELLŐZTETŐ RENDSZER IS, AMIBEN NINCS DRÁGA HŐVISSZANYERŐ. A párát nem a hővisszanyerő tünteti el, hanem a ventilátor, ami frissre cseréli a levegőt a lakásban.
Mekk Elek ezermester 2018.09.03 10:57:31
@eßemfaßom meg áll: "Amint találkozok egy olyan házzal amit 1db fütötesttel egyenletesre fűtenek, "

Az országban számos hivatalosan minősített passzívház van, némelyik fogad vendégeket is. De számos egyéb megoldás is létezik, pl egyetlen légfűtő fatüzeléses kályhával közel egyenletes hőmérsékletűre lehet kifűteni egy egész családi házat.
Az összes működő megoldás közös jellemzője, hogy a ház igen komolyan van hőszigetelve.
Mekk Elek ezermester 2018.09.03 11:28:48
@Ménár Atya: "Te mit értesz öntanuló alatt?"

Leegyszerűsítve: a termosztát pl megtanulja, hogy az adott fűtőberendezés az adott lakást milyen sebességgel képes felfűteni és ennek megfelelően kapcsolgatja ki-be a fűtőberendezést. Az adatok ismeretében a termosztát a "jövőbe lát" és úgy kapcsolgatja a fűtést, hogy a fűtőberendezés és a ház hőtároló tömege EGYÜTT mindig a termosztáton beállított hőmérsékleten tartsa a lakás hőmérsékletét. A tanult adatokat folyamatosan korrigálja, hiszen egyes jellemzők az időjárás függvényéven folyamatosan változnak.
Egy hagyományos logikájú termosztát pl csak az UTÁN tudja leállítani a fűtőberendezést, amikor a hőmérséklet már elérte a kívánt értéket. Csakhogy ebben a pillanatban pl még ott van sok tonna 30 fokosra felmelegített beton a lakás alatt, ami még egy ideig tovább melegíti a levegőt, energiát pazarolva.
Az öntanuló termosztát lehűlés közben is a jövőbe lát: már akkor előre bekapcsolja a kazánt, amikor még tökéletes a hőmérséklet a lakásban, mert megtanulta, hogy X percig tart, mire a vastag beton padló átmelegszik és fűteni kezdi a levegőt.
Lakás felmelegítés és lehűlés alatt tized/század fokokat értek. Egy jó öntanuló termosztát akár egy negyven éves, túlméretezett és fix teljesítményű kazánnal is 2-4 tized fokon belül tudja tartani egy lakás hőmérsékletét.
Ahogy a bérházakban lévő lakások többségében, a mi, felújításra váró otthonunkban is konvektorok biztosítják a meleget. És mint a felújítók többsége, én sem ragaszkodom ezekhez, szeretnék korszerűbb, komfortosabb, jobb hatásfokú rendszert. Azt gondoltam, hogy könnyű lesz a választás, de tévedtem...
A két recept közül a hummuszt nyilván nem kell nagyon bemutatni, örök klasszikus, de sokféle verzió kering a világban, ideje tisztába tenni a dolgokat. A másik talán kevésbé ismert, a toum (túm) tulajdonképpen egy fokhagymakrém, iszonyú brutális első kóstolásra, de akkor már késő, ha lement az első…..
Mekk Elek ezermester 2013.08.29 15:06:19
@queenlly: "mekkora mennyiség lesz?"

Egy edénybe önts 1 liter vizet és dobj bele három fokhagymát.
Na kb akkora.
Mekk Elek ezermester 2013.08.29 15:11:41
Bencsik János (akit legtöbben alighanem Tatabánya rendszerváltás óta regnáló, erősen Tarlós-karrierű, sikeres polgármestereként ismerünk) mint klíma- és energiaügyi államtitkár adott  interjút tegnap. A téma a 2011 január 15-én, vagyis kevesebb mint egy hónap múlva…..
Mekk Elek ezermester 2010.12.16 23:04:31
@nomac:
Víz lefagyás/felforrás napkollektorban: keress rá a gugliban a "drain back" kifejezésre.
Persze ez sem alkalmazható minden rendszerben. Például ha egy téli hónapig nem vagy otthon, akkor előtte mindenhova fagyálló kell: a napkollektorba, a padlófűtésbe, a zuhanyzóba és a teafőzőbe is :) egy hónap fűtetlenség után a házad legmelegebb pontja a hűtőszekrény belseje lesz.
(hacsak nem passzívház szép nagy déli ablakfelületekel)
Mekk Elek ezermester 2010.12.16 23:16:14
@hha96: "Banyek, a lélegző falra a páraáteresztő képességet értik. Nem azt, hogy átmegy rajta a levegő... ember!!! :) "

A többség konkrétan a levegőcserére érti. Jelen fórumban is többen utaltak erre.
De akkor legyen pára:
Szerinted hány százalékkal marad több pára a lakásban, ha a falad "nulla lélegzésű"?
Másképpen fogalmazva: sejted-e, hogy milyen arányban távozik a szinte tömör falon át lassan szivárogva, illetve a lakásban naponta cserélődő legalább ezer-kétezer köbméter szellőző levegővel?
Mekk Elek ezermester 2010.12.16 23:43:38
@hha96: "Ha a falam nulla lélegzésű, az összes pára bennmarad, miután telítődik a fal"

A lakásodon a mai napon legalább ezer köbméter levegő haladt át (ha szellőztettél is, akkor sokkal több). Ezzel az ezer köbméter levegővel kb 4-5 liter víz hagyta el a lakásodat (pára formájában), miközben a "lélegző faladon" át kb 2-3 deci víz távozhatott. Ebből megsaccolhatod, hogy mennyivel lenne tragikusabb a párahelyzet a lakásban, ha nem-lélegző lenne a falad.

De nem muszáj mindezt nekem hinni - nézz utána ezeknek a dolgoknak, mert lehet, hogy hazudós vagyok ;)
Hartay "hácsé" Csaba (bizony, van saját blogja Viharsarki Kattintós néven) lassan külön cimkét fog kapni közönség- és blogtulajkedvenc posztjainak köszönhetően - a mai ismét a legjobbak között van. Nó komment. A hülyék adója.   Hallottad? Volt ötös a lottón.…..
Mekk Elek ezermester 2010.07.07 10:17:05
@Bárzongorista: "Ha megnyerném a lottóötöst... Olyan kutyamenhelyet csinálnék,"

Legfontosabb feladat okosan elkölteni:
- ne sejtse meg senki (még a környezetedből sem) hogy lottónyeremény miatt gazdagodtál meg, mert szó szerint kicsinálnak a kéregetők/csalók/zsarolók/stb. Nekem van erre pár ötletem, már csak a milliárdra várok :)
- másik fontos feladat: védelem önmagadtól. A nyertesek nagy része igen rövid idő alatt szinte nyomtalanul elszórja a pénzt, mert nem ért a megtartásához. Ezért a pénz egy részét olyan életjáradék formájában kellene lekötni, amelynek csak havi kifizetései vannak, az alaptőkéjéhez még Te magad sem férhetsz hozzá semmiképpen, soha az életben (már ha létezik ilyen).
Fantasztikus, bár hivatalosan még sem magyar, sem perui kormányzati szinten meg nem erősített hír jelent meg percekkel ezelőtt a világ legnagyobb hírügynökségének, a kínai Cheap-High-Quality World News-nak (CHQWN-nek) a honlapján. Ezek szerint egy csaknem harminc éve eltűntnek…..
Nem kifejezetten szobacicák/kutyák számára tervezte a TOOUT Industrial Design Co., Ltd a nyakukba helyezhető minikamerát. A szabadban kóborló állatok gardedámja lehet a Pet Vision, mely tavaly Red Dot Design díjjal is jutalmaztak. Elsősorban mozgáskorlátozott gazdik számára…..
  A többsávos körforgalom jobb, mint az intelligenciateszt. Azonnal megmutatja, ki a hülye. Vélemények az azonos című írásunkról...