Regisztráció Blogot indítok
Adatok
At_

0 bejegyzést írt és 86 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Áprilisban indul a MOL Bubi közbringarendszer. A csepeli bázison jártunk a biciklik karbantartásáért felelős csapat vezetőjénél. Itt tesztelik, alakítják véglegesre a kerékpárokat és dokkoló egységeket. Buppa megnyugtatott minket, hozhat bármilyen időjárást a február, ők…..
Idén április 21-én, vasárnap tartják az Élet Menetét. Néhány napja egy másik rendezvény plakátja is feltűnt szélsőjobbos oldalakon, ami a II. Adj Gázt! Magyar Motoros Menetet hirdeti – ugyanerre a napra. Az El a kezekkel a hazánktól és a házunktól! szlogenű…..
  Fotósorozatunk második része a Békemenetről.        ..
At_ 2012.01.22 12:05:23
@irreverzibilista:
"30 e habzó szájjal ordító elmebeteg az Operaháznál"

Hát igen... látod pont ezért nem értem, hogy miért békemenetnek hívtátok magatokat... no mindegy... valszeg nem érted. Csak annyit: aki másképp gondol bizonyos dolgokat, az attól még nem elmebeteg, és nem ellenség. Peca, öcsém, peca!

Egyébként meg: (1) Egy kormánypárti tüntetésen miért ordítoznának az emberek? (2) Láttál olyasmit az ellenzéki tüntetéseken, hogy törtek-zúztak volna, stb., ahogy az annak idején divat volt? (3) Bayer, a békenagykövet talán nem volt "habzó szájjal ordító elmebeteg" pár évvel ezelőtt?
At_ 2012.01.22 13:57:08
@irreverzibilista: Nem a mostani ellenzék tüntetéseit kell összehasonlítani a mostani kormánypárt jelenlegi tüntetéseivel, hanem a mostani ellenzék jelenlegi tüntetéseit a mostani kormánypárt régebbi, ellenzékben szervezett tüntetéseivel. És hát ott azért van különbség...
  Szomorúan tapasztaltuk, hogy kiveszőfélben van volt a tüntetési szcénából a régi szép hagyomány, a rendezvényeket kísérő-követő számháború. E kortárs népszokás és össznemzeti játék lényege: a résztvevők és szimpatizánsaik megesküsznek, hogy…..
At_ 2012.01.04 11:47:57
@tevevanegypupu:

(1) Az arrogáns hatalomgyakorlás alatt nem az önfejű külpolitikát értettem. Egyébként a legtöbb fejfájást épp a Külügyminisztériumnak okozza Orbán az önfejűségével, mert -- ahogy valamelyik tisztségviselő mondta -- ők nem magyarázkodásra szerződtek, hanem a magyar érdekek diplomatikus képviseletére. Amit meg Orbán művel, annak kb. annyi köze van a diplomáciához, mint a pankrációnak a sakkhoz.

(2) az arrogancia alatt például azt értem, hogy ha az AB nekünk nem tetsző döntést hoz, akkor csökkentjük az AB jogkörét; ha nem akarunk vitatkozni az ellenzékkel a parlamentben, akkor úgy módosítjuk a házszabályt, hogy ne kelljen vitatkozni; számonkérünk, elszámoltatunk mindenkit, aki nem tetszik (engem személy szerint a filozófusok elleni elképesztő hadjárat háborított fel legjobban); 2/3-os törvénybe foglaljuk az egykulcsos adót; saját érdekeink szerint szabjuk át a választási törvényt, mindenhová pártembereket ültetünk, stb...

(3) Kíváncsi vagyok, hogy a Fidesz-szavazók közül hány embernek volt bármilyen elképzelése arról, hogy mi a Fidesz programja. A Fidesznek egyszerűen nem volt választási programja. Szimbolikus politizálással (mi vagyunk a nemzet, ők az árulók, stb.) és homályos ígérgetésekkel ("lesz adócsökkentés") nyertek.

(4) Ami a Fidesz leválthatóságát illeti: az korántsem lesz olyan könnyű, mint az előző kormányok leváltása: egyrészt a kisebb pártoknak alig lesz esélyük bekerülni a parlamentbe (fele idő alatt kétszer annyi kopogtatócédulát kell összegyűjteniük, mint eddig), másrészt a Fidesz szépen átszabta a szavazókörzetek határait a saját érdekei szerint (pl. a 2006-os választásokat most a Fidesz nyerné). De ha sikerül is leváltani őket, az egykulcsos adót pl. akkor sem lehet eltörölni, mivel immár 2/3 kell hozzá. Magyarán a nép nem választhat magának szabadon gazdaságpolitikát.

(5) Rendben van, hogy nektek keresztényeknek nem homályos fogalom "Isten", és teljesen rendben van, hogy pl. a katolikus kánonjog Isten fogalmára épül, stb. De könyörgöm, egy világi állam alkotmánya (ha az az állam köztársaság) nem kánonjogi, vagy teológiai szöveg, hanem egy tisztán JOGI szöveg, amit minden állampolgár el tud fogadni. Az államközösség nem vallási közösség, hanem jogi közösség.

Nincs olyan, hogy "keresztény állam", vagy "keresztény nemzet", stb. Ezek a fogalmak ellentmondásosak, mert a kereszténység (ahogyan minden más vallás is) egyetemes igényű, az állam, és a nemzet pedig korlátozott igényű.
At_ 2012.01.04 14:01:34
@tevevanegypupu:

"mi volt az a csodalatos es uj felfedezes amiert ilyen sok penzt kellett odaajandekozni nekik"

No látja, pontosan ezzel érte el a célját az uszító kampány. Az egyszeri emberben csak annyi maradt meg, hogy azok a tolvaj ballib filozófusok többtízmilliós "ajándékot" kaptak a Gyurcsányéktól, stb. Ennyi pont elég ahhoz, hogy hiteltelenítse a kritikusan gondolkodókat és a kritikus hangokat.

De azt már az egyszeri ember nem tudja, hogy ezek a pénzek kutatócsoportokhoz kerülnek, akik több éves kutatási projekteket valósítanak meg belőlük. A többtízmilliós "ajándék" kb. annyi, hogy a projekt résztvevői több évig kapnak havi x ezer Ft-ot, amiért cserébe dolgoznak a projekten, és publikálnak. Nem az van, hogy a projektvezető egyszerűen zsebrerakja az "ajándékot".

Pl. az egyik ilyen projekt a Platón összes újrafordítása, amire a nagyszájú mamelukok egyből fölháborodtak, hogy micsoda pénzpocsékolás ilyesmire költeni, amikor már van egy fordításunk. Holott aki egy kicsit is ért hozzá, és ismeri az Atlantisz kiadónál megjelent fordításokat, az nagyon jól tudja, hogy milyen jelentőségük van. (Szakszerű fordítás, részletes jegyzetapparátus, kísérőtanulmányok, logikai váz összefoglalása, stb.)

De ez már mind nem érdekes, mert az egyszeri embert nem érdekli, és nem is ért hozzá. Az a lényeg, hogy ott a ballib filozófusok körül valami bűzlik...
At_ 2012.01.04 14:27:44
@tevevanegypupu:

István király nagyon szép és jó, csakhogy már történelem, és egy teljesen más társadalmi berendezkedés, egy teljesen más államszervezet. Hol volt még akkor szó olyasmiről, hogy "magyar nemzet"!? Ha a 19. század előtt megkérdezett volna valakit, hogy hol él, hát biztosan nem azt mondta volna, hogy Magyarországon. Ehelyett megnevezte volna a földesurát, és az uradalmat, ahol lakik. A mai értelemben vett nemzet és nemzetállam csak a 19. században alakult ki. Korábban szó sem volt arról, hogy pl. a jobbágyok, vagy a városi polgárok a "nemzethez" tartoznak volna. A "nemzet" a vér szerinti nemességet jelentette.

De oké, mondjuk azt, hogy tiszteletben tartjuk népünk történelmi múltját, és elkötelezzük magunkat a kulturális értékeink és hagyományaink megőrzése, és továbbadása mellett. De miért nem lehet ezt értéksemlegesen tenni? Miért kell elköteleződni épp a keresztény hagyomány mellett? Ennyi erővel miért ne lehetnénk büszkék iszlám hagyományainkra is, elvégre a mai fürdőkultúránkat annak köszönhetjük. Vagy görög-római klasszikus értékeinkre, vagy pogány gyökereinkre, stb.? Miért pont a keresztény hagyomány mellett kell elköteleződnünk? Csak azért, mert István király egy teljesen más állami-társadalmi berendezkedésben kötelező államvallássá tette a kereszténységet?
    Az Igaz Magyar Alkalmazott Stilisztikai és Grammatikai Notariátus Balázs Géza tagozatának ma reggeli felhívása alapján szeretnénk közölni az ország népével és a világ közvéleményével, hogy 2011 karácsonyától Nyelvi Rögtönítélő Bíróságunk elé kerül…..
At_ 2011.12.25 11:32:52
@(pelikán*): Petri György rákban hunyt el. De ennek semmi köze a versek esztétikai értékéhez. Az undor morálja? Persze, hiszen költőként éppen az a kihívás, hogy miként lehet a testi-szellemi nyomor undorító valóságát esztétikai szintre emelni, és felmutatni a "közmorál" és a nyomorult rögvalóság közötti feszültséget. Számomra erről szól ez a vers.
  Keresztények, konzervatívok, családanyák – és feministák. Csóválják a fejüket, amikor húsz éves lányok mozgalomról és aktivizmusról beszélnek. „A kereszténység segítségével tudtam igazán igent mondani a nőiségemre” – mondja egyikük. A…..
At_ 2011.11.27 00:44:41
@Alfőmérnök: wow... mondjuk tényleg elég homályos szöveg, meg nem nagyon érvel, csak kinyilatkoztat, legalábbis amit beidéztél, de azért érdemes elgondolkodni rajta.

Egyébként nemtom. Nem tartom magam hurrá-optimistának, de az az érzésem, hogy ezek a dekadencia-narratívák sem egészen állják meg a helyüket. Ott van pl. a nagytestvér-szindróma. Hogy az mennyire durva társadalom, ahol mindenhol kamerákkal figyelnek, hogy micsoda ellenőrzés van, stb. Erre ott a youtube, ahol az emberek önként pakolják ki magukat a világ elé. Nem hinném, hogy "hanyatlunk", egyszerűen csak változik a hozzáállásunk, és változik a társadalom szerkezete.
At_ 2011.11.27 01:03:45
@Vértes László:

"a hit nem áll ellentétben a tudással"

Persze, hogy nem.

"A kellően átfogó ismeretanyag egy ponton túl a hit felé vezet."

Nemtom, hogy így van-e. Azt szokták mondani, hogy a tudás igazolt igaz hit. Mármost persze a tudásunk véges, és az a kérdés, hogy vajon ahol a tudomány véget ér, ott mit mondunk. Vajon további ismeretek után kutatunk, vagy pedig azt mondjuk, hogy ez Isten tudásának a tartománya.

Nekem pont az a problémám a hit-alapú magyarázatokkal, hogy azt is tudottnak tekinti, ami valójában nem az. Ha Isten mindent tud, akkor ha rá hivatkozunk, azzal látszólag mindent megmagyarázhatunk, holott valójában nem magyaráztunk meg semmit. Isten fogalmában látszólag mindent értünk, holott valójában semmivel sem értünk többet, mint Isten fogalma nélkül.
At_ 2011.11.27 01:44:31
@Alfőmérnök: hát az tuti, hogy többet kellene beszélni ezekről, és nem csak az értelmiségi agymenések szintjén, hanem hétköznapi módon.

a virtuális közvetlen demokráciáról: lehet, hogy naiv dolog, de hát valamiben csak reménykednie kell az embernek. legalább ennyi hadd legyen

hogy is volt a Lennon híres mondása? az álom, amit egyedül álmodsz: csak egy álom; az álom, amit együtt álmodunk: valóság

jójó, giccses, de azért van benne valami :)
   Ezért a hadviselésnek törvénye, hogy ha tízszeres (túlerővel rendelkezünk), körül kell zárnunk (az ellenséget); ha ötszörössel, meg kell támadnunk; ha kétszeressel, akkor meg kell osztanunk (erőit); ha ugyanakkora az erőnk, akkor is képesnek kell lennünk csatát…..
  Hajléktalan-ügyben érintettek vagyunk, mivel a házunk egyik befalazott kapualjában él egy idősebb fedél nélküli úr. Azt hogy él, konkrétan onnan lehet tudni, hogy levet ereszt. A lé szarból, húgyból, tablettás borból, barack ízű alkoholos italból és tébécés…..
Mandiner blog Kedves Dorottya! 2011.10.20 12:01:00
  Egészen helyes vagy. Kár, hogy mellette ennyire nagyon modoros és elviselhetetlenül irritáló is, és még inkább nagyon-nagyon kár, hogy ennyire csúnyán affektálsz szükségtelen.   Szerintem, mielőtt ezt az egészet túl komolyan vennéd, nem árt szólni a disszidáló…..
At_ 2011.10.23 12:18:43
@Alfőmérnök: teljesen egyetértek. magáértvaló kamaszos b*szakodás ez az egész fórumosdi. elcsesztem vele egy napot az életemből. mindegy. tapasztalat. dehát csinálja, akinek ez kell.
At_ 2011.10.23 12:59:20
@Xezs:

tudom, hogy ugyanazt értik a fogalmakon a szakemberek, ezt nem vitattam. csak arra próbáltam rámutatni, hogy ezektől a fogalmaktól nem érdemes mindenható világmagyarázatokat várni, ahogyan azt egyesek teszik, mert nem tiszta fogalmakról van szó. ezek dogmatikus fogalmak. önkényesen van kijelölve a hatókörük. ugyanúgy, ahogyan a "gravitáció", vagy a "töltés" fogalmai is önkényes fogalmak. nem félremagyarázni akartam, hanem rámutatni erre a tényre. arra, hogy a gazdaság egész rendszerének alkotóelemeit akár más módon is meg lehetne ragadni fogalmilag.

a jobboldaliak szívéhez közel álló Bogár László is rámutatott a "Magyarország és a globalizáció" c. könyvében pl. arra, hogy a GDP fogalma mennyire ellentmondásos. pl. ha egy édesanya a saját gyereke helyett a szomszéd gyerekét gondozza pénzért, azzal növeli a GDP-t.

én csak ennyit akartam mondani, hogy nem érdemes mindenható fogalmakként kezelni ezeket, amik mindent megmagyaráznak
At_ 2011.10.23 13:27:43
@chromex:

na jó, ez tényleg az uccsó hozzászólás, drága ehhez az időm. csak az alapokról. az axiológia (értékelmélet) a filozófia egyik ága. vagyis a "hozzáadott érték" fogalmát (ma is zajló) filozófiai viták alapozzák meg, és nem egy redukálhatatlan reálgazdasági tényről van szó, akármit is értesz ezalatt. na további jó időtöltést.
  Szombaton az Erzsébet téren a volt buszpályaudvar széthugyozott maradványai és a gördeszkapálya között lezajlott a világforradalom, s ezt az eseményt természetesen mi sem hagyhattuk ki.    Mint ismeretes, a Békés VilágForradalom a Valódi Demokráciáért! mozgalom…..
At_ 2011.10.20 14:53:58
@Kínai Kálmán és Trágár Tóni:

malae naturae nunquam doctore indigent.

ha jól emlékszem, ti voltatok azok, akik a filozófusainkat "karikíroztátok" hasonló színvonalon.

álljon ebből az életmű, ki bánja. elvégre minden meghatározás tagadás. miért ne határozhatnátok meg magatokat azzal, hogy másokat tagadtok. pesti pistik, konzervatív kiadásban.
At_ 2011.10.20 21:00:07
@Buzzword:

(1) Az OWS-en az általad említett elemek IS jelen vannak, de nem ők a többség, sőt.

(2) Sokféle kapitalizmus lehetséges, az hogy a jelenlegi formát sokan tarthatatlannak tartják, nem jelenti azt, hogy ezek az emberek a 20. századi kommunista diktatúrákat akarják visszahozni; ez lehetetlen is volna. A helyzet úgy áll, ahogyan Slavoj Zizek fogalmazta: azzal vádolnak bennünket, hogy szocialisták vagyunk, holott a jelenlegi rendszer már szocializmus: a gazdagok szocializmusa.

(3) A repülőgépes példád csúsztatás. A közvetlen demokrácia nem azt jelenti, hogy mindenki mindenhez ért, és mindenki mindenbe beleszól. Egy frászt. Nyilvánvaló, hogy a sörfőző nem fog beleszólni a cipész munkájába, ameddig tisztán szakmai kérdésről van szó. De ha már a közösség egészét érintő kérdésről van szó, akkor igenis beleszólhat. Ha úgy tetszik: a repülőgép utasait igenis meg lehet szavaztatni arról, hogy a repülő Sanghajba repüljön-e, vagy inkább Frankfurtba. Ez nem olyan kérdés, ami a pilóta szakmai kompetenciáját érinti. És igenis, "K. József BAZ megyei munkanélküli és B. Jolán, az élettársa" is kompetens döntéshozók az életüket közvetlenül érintő kérdésekben. Ezt bárkitől megtagadni annyi, mint azt mondani: az illető nem ember.

(megjegyzés: ez a fórum is, ahol bárki elmondhatja a véleményét, a közvetlen demokrácia ideáját tartalmazza)

(4) A versenyről. Az együttműködés nem azt jelenti, hogy a semmittevő ugyanannyit kap, mint a szorgalmas ember. Ez megint durva csúsztatás. Egyszerűen kooperációról van szó, ami (ha jól tudom, bár nem vagyok közgazdász) közgazdaságilag is sokkal eredményesebb, mint az, amikor mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti, és tapossa a többieket.

Oké, akkor mondjuk úgy, hogy EGÉSZSÉGES versenyre van szükség, nem pedig a "bellum omnium contra omnes"-re; mert jelenleg ez van: mindenki harca mindenki ellen

például ha jól tudom, Amerikában már működik néhány olyan cég, ahol minden dolgozó tulajdonos is egyben, és a döntéseket közösen hozzák. El tudod képzelni, hogy ez milyen motiváló erő? Nem nagyon lustálkodik ám ott senki! Azon kívül ha jól tudom, vannak kezdeményezések úgynevezett "közösségi bankok" létrehozására, amelyek gyakorlatilag egy facebook-hoz hasonló közösségre épülnének; és a közösség tagjai közvetlenül hiteleznének egymásnak. Én azt hiszem, hogy az ilyen kezdeményezéseké a jövő.

(5) Nem a múlt kísérteteitől kellene rettegni, hanem azon kellene gondolkodni, hogy a fönnálló nagyon súlyos problémákat hogyan lehetne megoldani úgy, hogy a lehető legtöbb ember jól járjon. Az OWS-en pl. pont ezekről vitatkoznak, rendkívül kulturált módon. Nem gyújtogatnak, nem dobálnak, nem törnek kirakatokat, hanem berendezkednek egy köztéren, és elkezdenek vitatkozni. Nem tudom, hogy Magyarországon erre mikor leszünk képesek.
  Negyedik napja zajlanak a D-Day keretében az egész országra kiterjedően meghirdetett félpályás útlezárások. A közel száz csatlakozott szervezet forgalomlassító demonstrációja számos megyében... de várjunk csak... hol vannak az erről szóló hírek?   A szakszervezeti…..
At_ 2011.10.06 13:55:52
@vizipipa: igaz, valszeg nem feltétlen az "oszd meg és uralkodj" elve volt az elsődleges szempont a döntésnél... mégis rossz döntés... arra kötelezni nyugdíjba vonult embereket, hogy újra álljanak munkába úgy, hogy nincsenek munkahelyek?? ez ugyanaz, mint amit a hallgatókkal játszanak: arra akarják kötelezni őket, hogy x évig Magyarországon dolgozzanak, de munkalehetőséget már nem biztosítanak számukra.

egyébként engem pl. egyáltalán nem zavart, hogy 40 év után nyugdíjba mennek a fegyveresek, nem tom, miért mondod, hogy a többséget zavarta... szerintem ezen kiakadni tipikus "ha nekem nem jó, másnak se legyen jó" mentalitás

egyébként ezek a megmozdulások már nem csak a rendvédelmisekről szólnak, széles körű összefogás kezd kialakulni a vadkapitalista társadalmi berendezkedés ellen, hasonlóan más nyugati országokhoz.
At_ 2011.10.06 14:09:05
@csi szi: (1) szerintem durva általánosítás ilyesmit állítani az egész rendőri állományról

(2) nem a kormánnyal szembeni lojalitásról akartam beszélni, hanem a kapitalizmussal szembeni lojalitásról; itt már rég nincs szó kormányokról, vagy népképviseleti országgyűlésről, hanem csak a politikusokat finanszírozó pénzügyi szervezetekről. ha a rendőr azt látja, hogy egyesek milliárdos összegeket kezelnek anélkül, hogy érdemben dolgoznának, miközben őt arra akarják kényszeríteni, hogy 40 év kemény meló után még menjen vissza betörőket kergetni, vagy nyomorult éhezőket vegzálni, hát megértem, ha feláll, és azt mondja, hogy ebből elég.
  Hű, de kurvára nem lennénk az Orbán helyében! – gondoltuk tegnap délután, amikor már a Deák téren szembejött velünk Vajnai Attila, a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnöke, egy ismert anarcho-feminista hölgy társaságában, akinek elfelejtettük a nevét. Valami…..
At_ 2011.09.30 23:17:22
Azért a humorosnak szánt, ám szánalmasan rosszindulatú és elfogult beszámoló mellett érdemes volna megemlíteni a tüntetők valódi követeléseit is, amit a bejegyzés szerzői ekképp adtak vissza: "Több pénzt, most nekünk!"

(1) Követeljük az igazságos és méltányos közteherviselést!

(2) Követeljük, hogy szüntessék be a visszamenőleges hatályú törvénykezést!

(3) Követeljük, hogy a munka világában állítsák helyre a háromoldalú társadalmi párbeszéd intézményrendszerét!

(4) Követeljük, hogy a Munka törvénykönyvét kizárólag a szociális partnerekkel történt megegyezést követően módosítsák!

(5) Követeljük, hogy állítsák helyre a korkedvezményes, a korengedményes és a szolgálati nyugdíjak alkotmányos védelmét!

(6) Követeljük, hogy a nyugdíjrendszer változásai méltányos átmenetet biztosítsanak a munkavállalóknak, az új szabályok esetenként csak az újonnan munkába állókra, illetve szolgálati viszonyt létesítőkre vonatkozzanak!

(7) Követeljük, hogy az új életpályamodelleket csak a szakszervezetekkel történt megállapodásokat követően vezessék be!

(8) Követeljük a sztrájkjog visszaállítását!

(9) Követeljük, hogy ne csorbítsák a szakszervezetek jogait!

Az önbizalomtól dagadó keblű ifjú szerzőknek kívánom, hogy megtapasztalják, mit élnek át azok az alacsony keresetű emberek, akiket a kormányzat a "nagyobb teljesítményre ösztönzés" álságos jelszava alatt éppen a jómódúak napszámosává tesz, teljesen kiszámíthatatlan, random törvénykezéssel.
Mandiner blog Hazaszeretet 2011.09.29 18:31:00
  Kertész Ákos genetikai értekezése körüli vihar épp csak elcsendesedett, s máris itt a genitáliai értekezés, ezúttal Erdős Virág tollából. Az egyik leghíresebb magyar író Kertész Ákoshoz fogható érzékenységgel közelít a magyarsághoz, a hazához, nem rejtve e…..
At_ 2011.09.30 03:52:33
@tewton: igaza van, megtévesztő volt, hogy a későbbi egyházi tisztségét írtam a neve mellé az epigramma kapcsán

az eggyel korábbi véleményéhez:

(1) mit ért csőcselék-minőség alatt az irodalomban?

(2) hogy érti azt, hogy a keresztényellenesség a haladó csőcselék antiszemitizmusa?

Ezek nagyon zengzetes és hatásos kinyilatkoztatások, de attól tartok, hogy nincs mögöttük jelentés.

Egyáltalán, először arra válaszoljon, hogy mit ért "csőcselék" alatt. Nekem mindig összerándul a gyomrom, mikor ezt a szót hallom.
Ezekben a percekben zajlik a parlamenti képviseletét elvesztett ex-SZDSZ-es szubkultúra tüntetése a sajtószabadságért, a cenzúra ellen. Sajnos meg is van a cenzúra első áldozata a blogszférában – bár nem egészen úgy, ahogy a balliberális hecckampány jósolta. A Mandiner…..
Korrektorblog Isten nyelvi ostora 2010.12.05 20:52:00
A hatalom pofátlansága a pofázás mibenléte körüli ügyekben. Beszéli-e Schmitt Pál a köz nyelvét?..
At_ 2010.12.06 12:29:58
@mistinguett:
(1) az idiolektus nem egyéni nyelv, hanem egyéni nyelvhasználat. Az idiolektusnak nincs önálló szókészlete meg grammatikája, hanem egy meglévő (sokak által beszélt) nyelv szókészletét és nyelvtanát használja egyéni módon. Minden egyéni nyelvhasználó idiolektusban beszél, de ettől még nem beszélnek külön nyelveket. Az egyéni nyelv, tehát egy olyan önálló grammatikai, lexikai, stb. rendszer, amit csak egyetlen ember ismer, nem nevezhető nyelvnek, mivel nem képes ellátni a nyelv alapvető funkcióját, azt, hogy több ember között közvetítsen információkat.

(2) igazad lehet, a cikkben valóban a 'standard köznyelv' értelmében szerepelhet a 'köznyelv', és hát olyat valóban nehéz lenne találni.
Ildi küldte a képeket, az alábbi szöveggel:Szlovákia 2009. január 1-jén bevezeti az Eurót. A sokszor lesajnált kis ország elhúz mellettünk az autópályán, mi meg éppen a zsákutcában keresgéljük a kiutat. Nem az fáj, hogy északi szomszédaink nemsokára a közös európai…..
A fotókat Túrkevéről küldte V. Róbert."Hol jár az eszem? - Csak a csengőt figyelem."Oldsmobil..
At_ 2008.08.19 10:24:54
Kedves Taxi43!

1) Miől gondolod, hogy "elvakult balos" vagyok? Mert kérdőre merem vonni egy ilyen akció értelmét, és erkölcsi értékét? Nem kétpólusú a gondolkodásom, és főleg nem "elvakult". Legalábbis remélem. (Egyébként a baloldali gondolatok -- mint pl. a szocietális mélyüzem védelmének igénye, a kapitalista berendezkedés erőteljes kritikája -- gyakran inkább a magukat jobboldalinak nevezők közt bukkannak föl, a "túlfeszített lényeglátás" (Bibó) eredményeként.

2) Nem vagyok filozófus. (4. éves hallgató leszek, de ez itt lényegtelen) Nem gondolom, hogy a filozófusok nem akarják magukat meggyőzetni. A csökönyös kitartást egy hamis hit mellett ugyanis károsnak tartják a gondolkodásra. (Legalábbis egy részük biztosan.) Amúgy nagyon különböző jellemű emerek a filozófusok is.

3) A politika fogalmának "3 dimenziójáról" még nem hallottam, vagy nem ilyen megnevezésben találkoztam vele. Örülnék, ha elmondanád tömören, mik azok, vagy megmondanád, hol olvashatok utána. Bár mondjuk egy fogalom "dimenziói" -- igaz, az sem világos, hogy mit is jelent pontosan egy fogalom "dimenziója" -- semmiképpen sem abszolút értékek, hanem társadalmi viszonyok által meghatározottak. S egy fogalom értelmezésében a legkülönbözőbb álláspontok lehetségesek. Itt sem szabad dogmatizmusba csúszni.

4) A plakátok valóban nagyon jók. A "jó" fogalmának bizonyos "dimenzióiban" jók. :-) Pl. a technikai kivitelezésük tekintetében, vagy abban a tekintetben, hogy kiválóan alkalmasak arra, hogy fölső, pártpolitikai játszmákat alulról jövő, spontán népi kezdeményezésnek tüntessenek föl.

Továbbra sem látom, hogy mennyivel többek ezek a plakátok, matricák, mint a tehetetlen düh, a gyűlölet elkeseredett, kézzel fogható célpontot kereső megnyilvánulásai.

(Félreértés ne essék, nem vagyok híve Gyurcsány Ferenc politikájának, nem védem a miniszterelnököt, azonban az effajta direkt, mediatizált, látszólag spontán valójában azonban nagyon tudatosan "megdizájnolt" akciók rendkívül ellenszenvesek, és véleményem szerint csak szűklátókörű emerekre hathatnak. Minden esetben! Akkor is, ha éppen Orbán Viktor volna támadva.