Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sn0wflake

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szkítiától Maghrebig A Kőszikla 2013.02.18 10:46:29
2012 novemberében, Debrecenben, a Régről regélők... c. előadássorozat keretei között ismét lehetőséget kaptam, hogy legújabb kutatási eredményeimről beszámoljak. Ez volt az első olyan alkalom, amikor a Nagy Konstantinnal és Cirillel kapcsolatos gondolataimat szélesebb körben is…..
sn0wflake 2013.04.16 11:46:05
Üdv mindenkinek, szia Gyula! :)

Illig munkásságát Pap Gábor előadásából már elég régóta ismertem,
- ezt lejegyzetelve egyébként az alábbi oldalon el lehet olvasni is, ha valaki szeretné átfutni ismét:
www.magtudin.org/Pap%20Gabor%20-%20Kitalalt%20kozepkor.htm - ám a Te hiánypótló gondolataidra, kutatásaidra csak a napokban leltem rá. :)

Nagyon örültem, hogy megtaláltalak, mert Illig felvetései - magyar szempontból legalábbis mindenképpen - számomra a te kutatómunkáddal emelkednek igazán megdöbbentő, elgondolkodtató szintre, ahol valósággal kézzel foghatóvá válik előttünk a csalás mindent behálózó, kusza, de rendre tetten érhető szálai.

Szeretném megköszönni az eddigi munkádat és fáradozásaidat, mert új dimenziókat nyitottál meg a kérdés vizsgálatában és magasabb szintre emelted azt, egyúttal kívánom is, hogy kitarts ezen az úton! :)

A "Szkítiától Maghrebig , A kitalált középkoron túl" című előadásod végén jelzed, hogy szívesen vennéd mások segítségét is e felderítő-oknyomozós munkálatokban. Jó lenne, ha itt a blogon is - esetleg egy külön fülön - felvázolnád nekünk, hogy hogyan és milyen módon lehetne ezt műhelymunkává alakítani és ki miben tudna segíteni, milyen típusú emberekre lenen szükséged, s mondjuk jelenleg a szálak felgöngyölítése hol tart, milyen irányokba kellene továbbkutatni, milyen elágazásokat tisztázni, mert én is kacérkodom a gondolattal, hogy valahogy segítsek, de még nem igazán tudom, hogy hogyan s miben tudnék! :)

Végül, hogy miért ide írtam le éppen ezeket, az az Isten szavunk jelentését boncolgató soraid, amit szeretnék én is tovább árnyalni.

Tóth Bálint, a 2012 blog szerkesztőjének Vandékhár című előadásából jegyzeteltem le a következőt (már nem tudom sajnos kitől idéz, de az előadás videója megtekinthető itt www.youtube.com/watch?v=PGQ8QAX-Lvw&feature=player_embedded) :

Valaha lehetett egy 'ten' szavunk külön arra, ami a dolgokat belülről, teljesen kitöltő mindenséget jelölhette:
amit felteszek - fenn van,
amit leteszek - lenn van,
amit beleteszek - benn van,
és ami kitölti - ten(n?) van.
Is-ten, Ős-ten így jelölhette azt az eredeti teljességet, amiből a mindenség lett.

A ten gyök fontosságát számos más nyelv is őrzi: pl. az angolban valószínűleg ugyanez a 10-es, tökéletességet szimbolizáló szám [ten], vagy a japánban a mennyet, éget jelölő ten szó. [nin-ten-do jelentése pédlául: ember-ég-föld].

Még valami:
Ha megnézzük az ISTEN és a SÁTÁN szavakban rejlő mássalhangzókat (S,T,N) szavunkat, szinte egyedüliként a világon a mi nyelvünkben érhető jól tetten, hogy valószínűleg ugyanarról a jelenségről, csak annak két ellenkező minőségéről beszélhetünk, amikor a világot mozgató erőkről beszélünk, vagy azt próbáljuk magyarázni.
Quimby - Kicsi ország (Tom-Tom Records) Öt év után december 16-án, tehát holnap jelenik meg hivatalosan a Quimby legújabb stúdióalbuma Kicsi ország címmel. A lemezt legkorábban Budapesten, az Almássy téren található Musicland lemezboltban lehet majd megvásárolni a holnap este 18…..
sn0wflake 2010.12.15 13:34:44
@monu:

A Gekkó boogie-ban van szerintem (pl. 1:34-nél)
sn0wflake 2010.12.15 13:36:31
@Takoca:

pont akkor írtam én is! :))))))))
 Tegnap nézegettem a használtautók hirdetéseit. El kéne passzolni a verdám, ennek okán próbáltam kideríteni, mennyit is kóstál a piacon. Nagyjából egy gurigát ér. Pont ennyi van a magánnyugdíj-számlámon. Elviszi az Orbán az autómat? El, baszd meg.Persze, még mindig jobb,…..
sn0wflake 2010.11.26 01:34:03
@EgyEmber:

Megpróbálom egyszerűen elmagyarázni.

Aki mnyp-i tag, nyugdíjba vonulás után két helyről kapta volna a nyugdíjat, egyrészt az államtól, másrészt pedig a saját megtakarításából:
- A mnyp-i megtakarításod alapját az adta volna, hogy minden hónapban a bruttó béred 8%-a a mnyp-ba megy (aztán ez jobb esetben még hozamot is elér, erről később).
- Az állami részre való jogosultságod alapja pedig az, hogy a bruttó béred 1,5 % + 24 % -a a közös, felosztó-kirovó rendszerbe megy minden hónapban, hozzájárulva az aktuális nyugdíjkifizetések fedezetéhez.

Ebből persze csak a 1,5%-ot látod te levonva a fizupapírodon, azért, mert a többit a munkáltató fizeti be utánad ezen felül,de ez tök mindegy, csak technikai kérdés és játék a címkékkel. Mivel mindkettő a "te fejed után kötelező", ez a te hozzájárulásod havonta a nagy közöshöz. (A nem mynp-i tagoknál ugyanez van, csak ott a 8%-uk is a közösbe megy.)

Most az egyszerűség kedvéért vegyük a 8 és a 24%-ot, hogy tisztán lásd tehát az arányokat (ne tegyük hozzá még a 1,5-et). Ez ugye összesen 32 %. Mivel a nyugdíjcélra szánt TELJES összeg NEGYEDE megy ebből a jelenlegi rendszerben a mnypi-tagok saját számlájára, 3/4 része a közösbe, (azaz 25 %-a ide és 75 %-a a teljes nyugdíjjáruléknak oda), ezért mondták, hogy az állami nyugdíj 75%-ára lesz majd "csak" jogosult a mynpi tag, hiszen a hiányzó részből "névre szólóan", a közöstől elkülönítve "gazdálkodott".
(Az, hogy a nyugdíjad 70%-a az államiból 30%-a a magánból adódik majd össze, tehát nem pontos megfogalmazás. Egyrészt 75 és 25 a két szám, másrészt a havonta befizetett összes nyugdíjjárulékod arányait mutatja csak, amiből a kisebb saját számládon kamatozik évtizedekig.)

A mnyp-i rendszert elvileg azért találták ki, hogy ezzel mindenki jobban járjon:

1.Az államnak kevesebbet kelljen kifizetni (75%-át csak majd az éppen akkor aktuális kalkulátor szerint kidobott összegnek).

2. Neked meg elvileg több legyen annál, mintha csak az államiban maradtál volna, hiszen jó esetben a saját számládon forgatott pénz 3-4 évtized alatt nem csak a hiányzó 25%-át teheti ki az eredeti nyugdíjadnak, hanem jóval többet annak, így elérve, hogy a csak az állami rendszerben maradókhoz képest akár 50%-kal több legyen a nyugdíjat (most mondtam hasra valamit).

No ez a rendszer bukott most meg, mert "elvileg nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket". Valójában azért, mert egyszerűen nincs elég pénz a felosztó-kirovó rendszerben a jelenlegi és a jövőben esedékes irgalmatlan nyugdíjkifizetésekre (jelenleg is hitelekből finanszírozták).

A lépést egyelőre magam nem minősíteném, hiszen ki tudja mi lesz holnap éppen a helyzet. Azt azonban kijelenthetjük szerintem, elfogultság és rosszindulat nélkül, valószínűleg ilyet jókedvében vagy tisztán nyúlási szándékkal értelmes politikus nem csinál, tehát valószínűleg kurva nagy gáz van, hogy érthető legyek. A kivitelezése azonban kétségtelenül bicskanyitogató, felháborító és elképzelhető, hogy nem is igazán jogszerű, hogy az etikai megközelítésekről ne beszéljünk...

Remélem világosabb lett!
sn0wflake 2010.11.26 01:49:51
@fakopács:

Nehéz ez a kérdés, de hajlok én is ilyen értelmezésre. Szóval ne érts félre, nem védek és támadok senkit, csak próbáltam elmagyarázni a szitut. A helyzet meg kusza annyira, hogy bizony ezt is el lehet mondani tényszerűen, meg azt is, hiszen valahol ez a pénz "magánosítva lett", most meg ...

De én megértek mindent, valamit csináljunk, oké, meg leszarom amúgy, de nagyon is megértem, ha ez valakinek fáj és felháborító. Én már évek óta treníroztam az agyamat arra, hogy ezektől (állam + mnyp-ak) nem várhatok normális nyugdíjat, a rendszer hülyeségeiből adódóan tehát valamit okoskodni kell, de azért nagyon nem egyszerű a dolog, és sokaknak (úgy kábé a 80%-nak) nehezen menne az, hogy ezen felül még spóroljon. Miből?

Egy nettó 120 ezer forintos keresetű ember a saját fizujából kb. 15 rugót fizet be a mnyp-ba, a munkáltatója révén pedig ennek tehát kb. 3X-osát, azaz 45 rugót a közösbe. És még ez sem elég, mint ahogy a mellékelt ábra mutatja. Pedig ha mindet magadnak tehetnéd félre, az 60 rugó havonta a saját nyugdíjadra, 30 év alatt...
Persze el van csúszva a rendszer, mert felosztó-kirovó. De pont ezért katasztrófa.

Adja az ég, hogy valami jobb rendszer legyen, vagy jobbra forduljon, mert tuti bukta lesz az egész, minden szempontból. Leírom még egyszer: 3/4-e eddig is a közösbe ment, a magánosok is tehát hozzájárultak a közösbe, és az sem volt elég. A hiányzó kis 1/4 most csak azért tűnik soknak, mert 10 év alatt 3000 MRD lett belőle.
Sziasztok!Annak érdekében, hogy az Indamailt majd okostelefonokon is egyszerűen tudjátok használni, több lépésben átalakítjuk a levelezőrendszer felületét. Első körben a beállítások menüpontot helyeztük át a rendszermappák alá, a jövőben ezt ott keressétek.Ezen felül…..
Újabb torrentrazzia volt, 2 szervert foglalt le a rendőrség a ProArt feljelentése nyomán. A ProArt többek között Ákos új albumára hivatkozott, aminek torrentfájlja elérhető volt a szerveren. A magyar torrentszervereken a magyar zene és/vagy Ákos tiltólistára került. Tegyük…..
sn0wflake 2010.10.26 13:27:22
@Yasashi Tanuki:

hasonlót írtam néhánnyal feletted, én is így látom :)
sn0wflake 2010.10.26 13:22:49
Régebben, az üres kazetták korszakában is ugyanez ment, csak rosszabb minőségben és kevésbé mérhető / látható módon. De akkor is szívesen készítettek az emberek maguknak felvételeket a rádióból, vagy eredeti cuccokról, és szívesen csereberéltek a haverjaikkal, ha annak éppen az nem volt meg. Miért? Mert az eszközök lévén egyszerűen lehetőségük volt rá. Akkor az nem volt baj? (Nyilván baj volt, de érdekes módon mégis legyártották a kétkazettás magnókat és az üres kazikat, stb., azokat nem tiltották be :) Most is ez van, csak a digitális jelleg miatt ma már gyakorlatilag csúcsminőségben is lehetséges a másolatok készítése, és az Internetnek köszönhetően nagyon egyszerűvé és gyorssá vált a "cserélgetés" is. A letöltési oldalakon pedig mérhető, hogy mit hányszor töltöttek le, jobban kalkulálható a "veszteség"...Nyilván ez fáj az alkotóknak, ami bizonyos szempontból érthető.

Ám nem gondolnám, hogy korábbi művekről nem készülhettek hasonló számban kópiák kazettára, vhs-re, vagy akármire...Készültek, csak minőségük miatt ma már többségük az enyészeté. Ugyanakkor abban sem vagyok biztos, hogy ha nem lenne letöltési lehetőség, akkor minden letöltőből potenciális vásárló válna. Egyszerűen azért, mert ha nincs lehetősége valakinek valamit birtokolni, akkor egyszerűen lemond róla és kész, mintha nem is létezne. Felméri az anyagi helyzetét, mibe mi fér bele és ennyi. Már meg is van nélküle. Az emberek többségének pedig nyilván nincs szüksége több ezer zeneszámra életében, aminek 80%-át lehet hogy nem fogja ötször meghallgatni életében. Ha venni kellene, a többségnek max. 2-3 CD férne bele évente (és nem is érezné, hogy szüksége van még tízre, mert a legfontosabb 2-3-at venné meg).

Tehát: akármennyire is ellentmondásos, de pont, hogy akkor nem tudnám azt elképzelni, hogy ennyi művész, előadó, zenész, stb. megéljen ebből, mert meg se ismernék a műveiket, vagy sokkal kevesebben lennének kíváncsiak a fellépéseikre. A torrentek érdemei szintén elévülhetetlenek szerintem a különlegességek, hiánypótló ritkaságok terjesztésében. A piaci lyukak betömésében összehasonlíthatatlanul hatékonyabbak bármilyen médiumnál.

Azok helyében pedig, akik minőségi munkát tesznek le az asztalra, nem félnék. Az igazi gyűjtő / rajongó úgyis megveszi a zenéjüket, a koncertekre járók lemorzsolódását pedig - mint mondtam - ez kifejezetten késlelteti.
A Homár itt szögezné le, hogy értelmetlen fogyasztás ideoda, elhatárolódik azoktól, akik olyan hirdetésekre kattintanak komoly vásárlási szándékkal, ami a bolti ár huszadáért kínál termékeket. Nyilván valami trükk lesz mögötte. Petyabaa a yoodli.hu oldal mesés áraira…..
sn0wflake 2010.09.22 09:53:11
Nyilvánvaló, hogy minden ilyen oldalnak a kreditek ára és a licitlépcsők közti különbség miatt éri meg eladni a terméket olcsóbban.
Ugyanez a szisztéma, pl:

www.bid-site.net/

(A cikk fényében a linket remélem nem reklámnak fogjátok fel)

MacChicken amúgy szerintem leírta a lényeget: nincs ezekkel gond, ha a "résztvevők" is tisztában vannak azzal, hogy egyfajta szerencsejátékban vesznek részt.
Csodálatos utóélete van a Túl hangosan szexel a palóc utcai asszony című posztunknak, amiben egy backdoor üzenetet mutattunk be. A csodás utóélet egyik fele a remek kommenthalom, olyan kis gyöngyökkel, mintfaqq: Sosem értettem az üvöltve kúrókat. Azért 20 éves kortól nem akkora…..
Ne kérdezd, hogy a csudába jutott eszembe Júliás dalokon gondolkozni, mert nem emlékszem. Az bizonyos, hogy az utolsó King’s X-en az egyik kedvencem a Julie. Aztán talán hallottam valahol a Napoleon Boulevard-t, azt így valahogy, ennyi már elég is volt, azt hiszem. Ami viszont…..
Csak a szokásos: újabb jobbikos popó, barátságon innen, vagy túl, ezúttal egy miskolci jelölt mutatta meg egyszerre mindkét arcát a kamerának. Csak 18 éven felülieknek! Egy régebbi helyi urban legend szerint korábban egy középkorú borsodi exgárdista hölgy is rakott fel magáról…..
sn0wflake 2010.04.17 10:09:23
@kúrórudi:

Bogár Lászlót érintő kritikád mellett ne haragudj, nem tudok elmenni. :) Már 1989-ben is majdnem ugyanazt "pofázta" mint most, mielőtt nagyon kritizálnád.

A diplomamunkám készítéséhez, még régebben átnyálaztam 89-től napjainkig a HVG-t, és véletlenül pont beleakadtam egy vele készített interjúba, és meg is lepődtem ebbéli felfedezésemen. Fel is jegyeztem a számot, ahol utána lehet nézni (most előkotortam a jegyzeteimet és kikerestem).
Ha jól írtam fel:
HVG, 1989.III.18., XI. évf. 11.sz.
Az újság végén található vele a beszélgetés.
A felvett hitelekről beszél és annak elhibázott felhasználásán, s ha jól emlékszem a spontán privatizációt is előveszi. Meglehetősen kemény kritika ez 1989-ben, még ha a választásokra is készültek már "fent".

"A rendszerváltás bukása" c. könyvében pedig le is írja, hogy ha felelőst keresnek, őt is nyugodtan elővehetik, áll elébe.
sn0wflake 2010.04.17 14:09:17
@kúrórudi: "Ismerem miket mondott akkor Bogár, hiszen veled ellentétben ezt nem utólag mondják nekem, meg véletlenül elolvasom, hanem akkor olvastam, láttam, hallottam."

"Öregem":), nem tudom minek kellett ez a felvezetés. :) Most helyreraktál, vagy mi? Nem kell kioktatnod, én is követtem az eseményeket. A konkrét forrással, amit megadtam, azzal találkoztam csak utólag.

A sztorit viszont akkor te is tudod, hogy a rendszerváltás körül mi hogyan ment, és hogyan volt az előkészítve az eladósodásunk kezdetétől és az IMF-be való belépésünktől.(?)

Szerintem sokan utólag eszméltek amúgy, de ha időben is, nem volt beleszólásuk,mert le volt minden zsírozva. (Én nem vagyok adósság-elengedési-párti, mielőtt azt hinnéd, s Bogár sem ezt mondja amúgy, ha már annyira vágod, miről beszél...)

Ami viszont elkeserítő szerintem a hozzászólásaidat látva, hogy kicsit túlmisztifikálod ezt a "pénzügyi világot", s leosztod, hogy ki miről beszélhet, ki hogyan formálhat véleményt ezzel kapcsolatban.

Bár vannak "szabályszerűségei", azért attól még, hogy görbéket rajzolunk benne, te is tudod, hogy a közgazdaságtan nem természettudomány, s nem is véletlenül. :)
A Népszava mai számában az ismert publicista a sokat mondó „Tudatlanok” címmel írta meg véleményét. Bár a gyávaságról értekező Mészáros Tamás neveket nem említ, nem volt nehéz magamra ismernem egyik példájában. A kioktató hangnem és a lekezelő érvelés több…..
sn0wflake 2010.04.17 10:56:36
Véletlenül pont elkaptam ezt a műsort, s bár nem az elejétől, de akkor már úgy voltam vele, hogy végignézem.

Szeretek tanyázni az ATV-n újabban amúgy, mert világlátásom, értékrendem csak megerősítést kap tőlük. :) Ha komoly, fajsúlyos vendéget hívnak, szinte élmény nézni, ahogy nevetségessé válnak. Választások előtt ugyanebben a műsorban ott volt Gíró-Szász is, hát, rendesen helyretette az asztaltársaságot, s nem igazán tudták csőbe húzni, vagy magyarázkodásra bírni, ha az is volt a cél. (Ő a másik, akit politológusként nagyon jónak tartok Gábor mellett, mert helyén van az esze, higgadt, és nagyon jól vitázik. Nagy szó ez ma Magyarországon, ilyen közbeszéd mellett.)

Szóval szépen helytálltál szerintem Gábor, pedig elég "súlyos" asztaltársaság volt az: Bánó András az asztalfőn, Gerő András történész, Lengyel László politológus "szemben", és még egy leányzó melletted, akinek ugyan most nem jut eszembe a neve, de úgy vettem észre, valakinek a valakije lehet, mert eléggé futtatni kezdték az utóbbi időben. (A múltkor az Este vendégeként láttam. Hááát...:)))

Ez utóbbi leány csak felmondta a tankönyveket, ráadásul képtelen volt leplezni, hogy "érzelmi alapon nyilatkozik", megkérdőjelezve ezzel mindazt, amit mond. Te viszont bele mertél menni egy másfajta megközelítésbe is és nem voltál hajlandó feladni a szakmaiság, a tudományosság alapkövetelményeiből ("a dolgot magát nézted"). Ez volt a helyes megközelítés szerintem, mert nem ragadtál le az olcsó, minden további gondolkodást megakadályozó címkézésnél.

Elrugaszkodva a témától - ez az, ami szerintem az értelmiségi ember igazi megkülönböztetője, s ez az, ami az egyetlen igazi vezérfonal, fogódzó lehet bárhol, bármilyen helyzetben.

Mellesleg Gábor véleményével Gerő András is egyetértett. :)
sn0wflake 2010.04.17 11:08:45
@bvr:
Nem tudom, hogy ugyanarról beszélünk-e :)
Dobj egy linket, ha tudsz, majd megnézem.
A választási esélyekkel már rengetegszer foglalkoztam, tulajdonképpen a tavaly novemberi indulás óta erről szól ez a blog. Az elején forgatókönyvekről írtam (1-7. bejegyzés), később a kampány eseményei – különösen a meglepően rögös jelöltállítás – kapcsán…..
 Megtörtént. Mélységesen megalázott bennünket a magyar országgyűlés. Parlamenti képviselőink – a szocialista párt vezetésével, a Fidesz asszisztálásával - tegnap sárba tiporták emberi méltóságunkat, megkérdőjelezték kulturális identitásunkat, megfosztottak…..
sn0wflake 2010.02.23 20:40:33
@stanmore: Ajánlani tudok két anyagot, az első két lépéshez.
Az egyik egy könyv, a leírása itt van
kuruc.info/r/7/31245/
(a forráson most kéretik nem mosolyogni, ezeket máshol nem is találod meg ugyanis...)
A másik pedig egy videó David Cole "Auscwitzi utazás". Keress rá a youtube-on rajta van.

Felesleges lenne nekem beszélnem, amit mondanék, az ugyanis ezekben benne van. (A könyvet ajánlom legjobban, az első pár oldalból le fog jönni, hogy jó-e, tudományos-e a hozzáállása a fickónak, vagy sem, hidd el.)
Hatvanhat évnek kellett eltelnie, hogy a holokauszt áldozatainak leszármazottjai hangsúlyozottan egy elenyésző kisebbsége rádöbbenjen, hogy a MÁV bűnös módon segítette a náci német birodalmat a zsidók deportálásában. Ők most Chicagóban kitalálták, hogy 248 1771 milliárd…..
sn0wflake 2010.02.11 16:31:20
@tanmedve: abszolút egyetértek. Ha kérdés merült fel és kétely, ezekről beszélni kellene, nem törvénnyel tiltani a szabad gondolkodást. Miért nem lehet leülni egy asztalhoz vajon és tisztázni ezeket?
sn0wflake 2010.02.11 16:43:49
@Megfigyelo: ezeket nem én állítom, hanem a hivatalos történelemírás, más kérdés, hogy a tankönyvekben mi van még. Nézd meg David Cole Auschwitz-i utazás című dokumentumfilmjét, ott is idézik. (youtubon rá tudsz keresni) Amúgy a filmet egy zsidó ember készítette.
(Nem kell semmit se készpénznek venni persze, de nem is szabad egyoldalúan tájékozódni - szerintem.)
sn0wflake 2010.02.11 16:24:53
@Megfigyelo: Tisztelettel jelezném, hogy az "általunk ismert" irodalmat néha érdemes frissíteni, mert az újabb és újabb kutatások révén állandóan változik a múltról szóló ismeretanyag is :) A hivatalos (!) adatok 1,1 milliónál tartanak, már régen nem 6, pláne 8 milliónál.