Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MÁV tulaj

0 bejegyzést írt és 47 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Magyarország 1940-ben német-olasz segítséggel visszaszerezte a Romániához csatolt területek északi sávját. Teleki Pál miniszterelnök a revíziós sikereknek mégsem örült felhőtlenül, ugyanis a területi visszacsatolások mögött nem volt széles nemzetközi jóváhagyás; ehhez lásd korábbi cikkünk. A magyar…..
MÁV tulaj 2021.02.13 23:49:34
@-JzK-: Számos kiváló szerző bebizonyította, hogy a német haláltáborok igazából a zsidók számára a nácik előzékenységének köszönhetően felépített luxusüdülők voltak. Ennyit a kiváló szerzőkről. Az, hogy Sztálin mit akart MAJD, az teljesen érdektelen. Pl. Ön is gondolkodott már azon, hogy lelövi - mondjuk - az anyósát. Vagy Gyurcsányt. Vagy Orbánt. lehet, hogy be is szerzett ehhez egy kiváló íjat 10 nyílvesszővel. És? Gondolom, eléggé meglepődne, ha e miatt megjelenne Önnél a TEK, vagy a KGB, vagy a Gestapo, s 100 évre börtönbe csuknák ítélet nélkül, vagy agyonvernék az egyszerűség kedvéért. Na látja, ez pont az, amit Ön itt állít a Szovjetunióról. Fegyverkezett, hogy MAJD, esetleg, ha a csillagok állása, ha az időjárás, ha a napkitörés stb. kedvező lesz, azaz úgy 10-20 vagy 200 év múlva, akkor MAJD kommunista forradalmat fog exportálni. Ez tehát épp elég indok arra Ön szerint, hogy hadüzenet nélkül 3 millió katonával, teljes haditechnikával megtámadjanak egy szuverén országot? Hogy megelőzzék? Mert ugye csak ennyi történt. Csak arra lennék kíváncsi, hogy az elmegyógyintézetben miért engedik az ápoltakat a klaviatúra közelébe?
A közelmúltban jelent meg a Reguly Társaság és a TINTA Könyvkiadó közös kiadásában Csúcs Sándornak a Miért finnugor nyelv a magyar? c. könyve. A szerzővel az érdi Földrajzi Múzeumban Kiss Gábor, a TINTA Könyvkiadó igazgató-főszerkesztője beszélgetett a Reguly Antal születésének 200. évfordulója…..
A nők és férfiak nagy többsége elkötelezett egy adott márkához, ha óra vásárlásról van szó. Az elégedettség ezeknek a termékeknek az esetében évekre kihathat és egy jó választásból számos visszatérő vevő születik. Bizonyos vásárlók státusz szimbólumként tekintenek…..
Az Ungár-féle Azonnali veri szét, és Schmidt falja fel az Indexet. A Magyar Hang közölt egy lesifotót, hogy Schmidt Mária az Index hirdetési vezérével, Vaszily Miklóssal tárgyal, miközben a portál stábja felmondását adja be.Kép: Vaszily Miklós, az Index hirdetéseit szervező cégcsoport…..
         Navracsics Tibor írt egy olyan cikket az Országútba, az Európai Unió mi vagyunk, ami a modern magyar kereszténydemokrácia alapírása lehetne. Attól tartok, hogy az általunk gyakran "navracsicskáknak" nevezett ifjoncokat fogják ezért ráuszítani.        Én egy olyan országban, ahol így…..
   (Ahhoz, hogy egy járványt le tudjanak győzni, a népnek bíznia  kell a tudomány képviselőiben, a polgároknak bízniuk kell a közhatalomban, az országoknak bízniuk kell egymásban. Az elmúlt években felelőtlen politikusok tudatosan ásták alá a tudományba, a közhatalomba és a nemzetközi…..
MÁV tulaj 2020.03.18 22:01:34
@jotunder: OV oly mértékig elfogadhatatlan már jó ideje a gondolkodó és szuverén magyar emberek számára, hogy akkor sem hinné(n)k egy szavát sem, ha Krisztus képében jelenne meg és lebegne a város felett. Magam is biztos lennék abban, hogy ez megint valami átverés, aljas trükk, s a végén rajtunk röhögve megtömi valami családtagja, strómanja vagy kebelbarátja zsebeit.
Nem tartozik látszólag ide, de GYF épp ilyen elfogadhatatlan ugyanennek a körnek, azaz a gondolkodó, szuverén magyar embereknek, s akkor tenné a legjobbat ennek az országnak, ha képes lenne ezzel a TÉNNYEL szembenézni, s elhúzni bárhova, ahol nincs a politika közelében.
Uff.
MÁV tulaj 2020.03.18 22:07:11
@kemény keleti kommentelő: Kardomba dőlök! Azért látszik, mi a legfontosabb.
Hangsúlyozni szeretném: ez az újabb milliárdos agymenés se nem konzultáció, se nem nemzeti. Mert nekem bizony teljesen más fogalmaim vannak a Nemzetről, vagy bármiről, amit így nevezünk, mint nekik. Nemzeti lehet egy érzelem, egy eszme, egy cselekedet, egy ember, de nem egy levél. Amikor meg…..
MÁV tulaj 2020.03.01 15:51:51
@Nincs közöttünk csicska: S Önnek ez tetszik? Mintha azon röhögne, hogy az auschwitzi smasszereket vagy a gulágok verőlegényeit nem lehet elszámoltatni, kirúgni, megbüntetni a bűneikért, a kínzásaikért, a gyermekgyilkosságaikért stb., mert - sajna! - nincs elég szavazat egy törvénymódosításhoz. Jó röhögcsélést!
Istenem, hova jutott ez az ország!
Orbán irodalmi-kulturális harcosa is elítéli az "ideológiai töltetű irodalmat". ..
MÁV tulaj 2020.02.06 12:36:02
@Tényelek: Egykönyves... Mint pl. Kipling, Reymont, Galsworthy, du Gard, Solohov, Madách vagy Joyce... Utóbbi kettő kivételével Nobel-díjasok.
MÁV tulaj 2020.02.06 12:39:21
@Grimbusz Makszimusz: S ez nagyjából minden népcsoportra elmondható, azaz vagy tíz százalékuk léhűtő, arrogáns, bűnöző, "patkány" stb.
     Bayer Zsolt az egész életét a zsidók, cigányok és biciklisták elleni uszításnak szentelte, most a székesfőváros összes piszkos kis Fidelitas-os karrieristájával együtt tüntet amiatt* mert egy evolúciótagadó  sajátos tudományfilozófiát követő, homofób tradicionálisan gondolkodó, fundamentalista…..
MÁV tulaj 2020.01.31 22:47:21
@velőtanya: Én mindezidáig azt hittem, hogy Soros világuralmi terveire egy derék, bölcs és bátor magyar vezető jelenti a legnagyobb veszélyt. Lám, nem olvasom a pártsajtót... Ajajaj!
A Fidesz új kommunikációs stratégiájában ezúttal is Orbán Viktor jelölte ki a fő csapásirányt azzal, hogy két kártérítési ügyben is a bíróság döntésével szemben foglalt állást. Hivatkozási alapja az volt, hogy a társadalom igazságérzete sérül, ha kártérítést kapnak az államtól a szegregációba…..
MÁV tulaj 2020.01.26 17:34:33
@Grimbusz Makszimusz:
Az Oxfordi Egyetemen futó Computational Propaganda Project idei jelentésében a magyar kormány manipulációs tevékenységét is elemzik, amely a Facebookra koncentrál. 1019-ben már 70 országban találtak bizonyítékot arra, hogy a kormányzati szereplők, illetve egyes pártok manipulációs kampányokra használják a közösségi médiát.
A megtévesztő üzenetek közvetítésére az összesítés szerint a magyar kormány valós emberi alkalmazottakat (trollokat) és botokat egyaránt használ.
A propagandaüzenetek alapvetően öt célt szolgálhatnak. A kormányzati (illetve párt-) üzenetek terjesztését és népszerűsítését, az ellenzék támadását, a figyelem elterelését a fontos témákról, a társadalmi megosztottság mélyítését és a megbízóknak nem tetsző vélemények elhallgattatását. Utóbbit legegyszerűbb úgy elérni, ha az ellenzéki hozzászólók személyes sértegetésével, támadásával elvesszük kedvét attól, hogy legközelebb hozzászóljon a hasonló vitákhoz.
A tanulmány a magyar trollokat az alacsony kapacitású csoportba sorolja, szerintük az alkalmazottakat eseti jelleggel foglalkoztatják.
index.hu/techtud/2019/09/28/magyar_kormanyzati_trollok_az_oxfordi_dezinformacios_jelentesben/
Mint arról korábban hírt adtunk, a Bicskei Torna Club Egyesület és Bicske Város Önkormányzata támogatásával készült két kiváló bicskei sportoló és pedagógus, Tolnai Éva és Agyagási Ákos a világ egyik legjelentősebb maratoni futóversenyére. A közel 50 ezres induló létszámmal büszkélkedő viadalon…..
Néhányan kárörvendve várják, mások rettegnek tőle, megint mások unottan legyintenek, mondván, ez bizony elkerülhetetlen. Hogy miről van szó? Arról, hogy vajon mikor érkezik meg Orbán Viktor (és politikája) Balatonőszödre. Azt mindenki sejti, hogy miként a második…..
1999. április 20-án a coloradói Littleton város Columbine középiskolájának két tanulója, Eric Harris és Dylan Klebold néhány perc alatt agyonlőtt 13 embert, 24-et megsebesített, aztán végeztek magukkal. A dátum a videojátékok történetében is fekete nap: a mészárlás utáni…..
Kezdem azzal, hogy én szóltam. Igaz, nagyon (túl) későn, és az is igaz, hogy nem arra az aspektusra hívtam fel a figyelmet, amelyben végül az igazi probléma keletkezett. De hogy valami nem stimmel, az már az igazolás kézhez vételekor nyilvánvaló volt a számomra. A vasárnapi…..
MÁV tulaj 2010.04.16 11:20:54
@alsojozsa: 2010.04.16. 00:54:43
Te tényleg egy idióta vagy, ha 4 órát vársz egy szar szavazásra. Jobb lett volna tartalékolni, mikor egy év múlva húsért kell ennyit sorban állni...

Igazad lenne, ha az MSZP győzött volna, akkor valóban kondizni kellene a húsért való sorban állásra.
Így viszont nem a húsboltok előtt lesznek a sorok, hanem a börtönmenzán, ahol a sok tolvaj/lenyúlós MSZP-s tülekszik majd...
MÁV tulaj 2010.04.16 11:32:24
@idelle: "ha valami rosszabb lehet a szocialista nihilnél, az a Fidesz-féle retrohorthysta-retrokádárista, tekintélyelvű egypárturalmi rendszer, aminek most elébe nézünk"

Nem tudom, hogyan érted Te a nihilt, de itt sok minden volt az elmúlt években, s az nem nihil. Nem nihil, ha a forradalom 50. évfordulóján békés üneplőket és járókelőket IS összevernek, megaláznak, s nem nihil, hogy megduplázzák az államadósságot. S az sem nihil, ahogy loptak - lásd Zuhslagtól Hagyóig.
A Fidesznek pedig ad most a magyar nép egy esélyt, s ha nem él, hanem visszaél ezzel, azt irtóztatóan meg fogja bánni. Gyurcsánynál jobban nem nehéz vezetni ezt az országot, de ez most kevés lesz, NAGYON JÓL kell vezetni, hogy ne okozzanak csalódást.
Én remélem, hogy fel tudnak nőni a feladathoz, aztán majd meglátjuk.
Vége a választás első fordulójának, rengeteg dolog történt: végignézhettünk egy döbbenetes választási bizottsági szerencsétlenkedést, ránk ömlöttek az adatok, és nem mellékesen ez a blog bevonult a magyar televíziózásba… A következő napokban még sok lehetőség…..
MÁV tulaj 2010.04.12 13:53:43
@Robinzon Kurzor:
Ha jól tudom, kedves Robinson, pl. Angliában nincsenek 2/3-os törvények, tehát a parlamenti többség kikiálthatná a köztársaságot. De - legalábbis egyelőre - nem teszi. Orbán számára szerintem sokkal nagyobb felősséget jelent a 2/3, mint amennyi lehetőséget. Továbbá ti a Fideszt, s annak frakcióját homogén tömbnek képzelitek, ami biztosan nem igaz. Szerintem akkor fogják megszavazni a 2/3-ot igénylő változásokat, ha azzal alapvetően egyetértenek.
Ilyen választói akarat pl. az OGY és az önkormányzatok létszámának felére csökkentése, a médiatörvény megújítása vagy a közigazgatási rendszer ésszerűsítése. Ezekről 20 éven át nem tudtak megegyezni, s most fogadok veled, hogy ha nem lesz meg a Fidesznek a 2/3, egyiket sem fogják-tudják majd megcsinálni, mert valami számukra értehetetlen részletkérdésen nem tudnak majd megegyezni, s mindenki a másikra fog mutogatni.
MÁV tulaj 2010.04.12 16:11:39
@Robinzon Kurzor:

Kedves Robinson! Bocs a többes számért, nem rád vonatkozott, csak a kommenteket olvasva többször is előjött hasonló vélemény.

Nos, én a 2/3 mellett vagyok, de ez - gondolom - már kiderült. Vannak, akik azt hiszik, hogy OV enek birtokában három hét múlva majd a parlament lépcsőjén fejére teteti a Szent Koronát, betilt majd minden politikai szerveződést, amely nem róla nevezi el gyermekeit, kötelezővé teszi beszédeinek betanulását a felső tagozatban és kitolja a legközelebbi választást 200 évre.
Én nem hiszek ezekben, több ok miatt sem.
Először is a most a Fideszre szavazók nagy többsége rögtön elpártolna tőle, ilyen intézkedésekkel nem lehet a szavazókat megtartani. Ráadásul még aznap egyesülne a Jobbik az MSZP-vel, s az újonnan létrehozot Vörös Gárda vállt vállhoz vetve ostromolná a tévét és a parlamentet a Magyar Gárdával. Orbán és a Fidesz nem káoszt akar ebben az országban, hanem rendet, békés, nyugodt építkezést, az ehhez szükséges feltételek mielőbbi megteremtését, rég elintézetlen dolgok elintézését. S ha nem ezt teszi, ha intézkedései nem ebben az irányban történnek, akkor az egész unió hadereje sem tudja majd megvédeni hatalmát.
De miért is tenné? OV az Európai Néppárt alelnöke, mostani győzelmével nyilván súlyos szavú politikusa. Csak idióták fecsérlik el hatalmukat önmegvalósításra - lsd: GyF - normális politikusok a hazájuk boldogulását igyekszenek előmozdítani.
S még egy: OV volt már hatalmon, igaz, nem 2/3-dal. Nem lövetett ki szemeket, nem gumibotoztatott országgyűlési képviselőket, nem duplázta meg az államadósságot, s nem osztogatott nyakló nélkül a választások megnyerése érdekében. Viszont, ha jól emlékszem, akkor indult a magyar vállalkozásokat segítő Széchenyi-terv, a gyógyvízturizmus megújítása, a panel-rehabilitációs program stb. Miért tenne most másképp? Tudom, nem tudják egyesek megbocsátani neki, hogy bevitette a koronát a parlamentbe, mert nem értik - inkább nem akarják érteni-vagy nagyon is értik - ennek szimbolikáját. Számos gyanús, korrupciós ügy lengte körül akkor a Fideszt, de kérlek, mondj egy olyan kormányt, amelyet hatalmon levése időszakában nem! De azért nem ült börötönben a Fidesz vezérkar jó része köztörvényes bűncselekményekért, bár az MSZP 2002-2003-ban mindent megtett (volna) érte.
Megjegyzem, ha egy csöpp esze van OV-nek (s talán legnagyobb ellenségei sem tagadják, hogy van neki), akkor gátat szabnak a korrupciónak, külöösképp az ún. politikusbűnözésnek, különben tálcán adhatják át a hatalmat belátható időn belül Vona Gábornak.

Én előző bejegyzésemben mindössze azt bátorkodtam mondani, hogy jóra is lehet használni a 2/3-ot, s remélem, így is lesz, ha megkapják.
MÁV tulaj 2010.04.12 16:17:08
@Bogyó 2:

:) Látom, egyetértünk.
Nyilván nem, de azt azért minden szórakozáskedveló választópolgár pártfüggetlenül megünnepelheti egy szolid levegőbe öklözéssel, hogy az utolsó pillanatban talán érdekes lett a kampány. Na jó, a szenvedélyes fideszesek talán nem örömükben légbokszolnak. A vicces, de…..
MÁV tulaj 2010.04.08 11:34:24
@Jobb híján MDF-es:
MDF?
Már bocsánat, de tényleg legalább enyhe értelmi fogyatékosnak kell lenni ahhoz, hogy az elmúlt évek követhetetlen bakugrásai, kitoloncolásai, magyarázhatatlan és elvtelen parlamenti szavazásai, cirkuszai után valaki fontolóra vegye e volt-párt támogatását. Az elmúlt hetek eseményei után pedig inkább már középsúlyos vagy súlyos értelmi fogyatékosnak kell llennie annak, aki még mindig oda akar szavazni. Csapody este példaértékű, vele is a szokásos "tisztességgel" jártak el - idézve az ötvenes évek legfényesebb napjait - miután rájöttek, hogy esetleges visszalépésével megakadályozhatja a bp-i lista állítását, vélhetően beígérték neki az országos lista 3. helyét, majd, amikor kiderült (lásd: Nógrád megyei MDF-es lista pár nappal korábbi ügye), hogy már hiába lépne vissza, a bp-i lista akkor is érvényes marad, szépen kirúgták az országos listáról.
Szerintem "jobb híján" keress egy másik pártot, vagy szavazz a civilekre.
MÁV tulaj 2010.04.08 11:37:10
@Jobb híján MDF-es:
MDF?
Már bocsánat, de tényleg legalább enyhe értelmi fogyatékosnak kell lenni ahhoz, hogy az elmúlt évek követhetetlen bakugrásai, kitoloncolásai, magyarázhatatlan és elvtelen parlamenti szavazásai, cirkuszai után valaki fontolóra vegye e volt-párt támogatását. Az elmúlt hetek eseményei után pedig inkább már középsúlyos vagy súlyos értelmi fogyatékosnak kell llennie annak, aki még mindig oda akar szavazni. Csapody este példaértékű, vele is a szokásos "tisztességgel" jártak el - idézve az ötvenes évek legfényesebb napjait - miután rájöttek, hogy esetleges visszalépésével megakadályozhatja a bp-i lista állítását, vélhetően beígérték neki az országos lista 3. helyét, majd, amikor kiderült (lásd: Nógrád megyei MDF-es lista pár nappal korábbi ügye), hogy már hiába lépne vissza, a bp-i lista akkor is érvényes marad, szépen kirúgták az országos listáról.
Szerintem "jobb híján" keress egy másik pártot, vagy szavazz a civilekre.
MÁV tulaj 2010.04.08 11:47:36
@Dickman:
Sajnos, minden politikus hazudik, lagalábbis csúsztat olykor. Megjegyzem, ez sajnos igaz a házasságban élőkre, a szinglikre, a tanárokra és a diákokra is. Én azt írtam, hogy hőzöngött, ami a magyar nyelvben azt jelenti, hogy túlzott. Azt, hogy az egésznek ne lenne alapja, azt én sem hiszem. Márcsak azért sem, mert a Fidesz egyik pár héttel ezelőtt bedobott szórólapján volt egy olyan leválasztható rész, amiben - ha akarom, én egyébként nem akartam - kitöltés után beküldhetem irodájukba az adataimat, többek között e-mail, telefonszám. De ez nem jelenti azt, hogy TUDJÁK, hogy ki a "komcsi", s ki szavazott a fülkébe rájuk. Márpedig Kubatov ilyesmit állított.
A poszt egy hatrészes sorozat negyedik darabja, a folytatás szerdán jelenik meg. Az első rész a Fideszről, a második a Jobbikról, a harmadik az LMP-ről szólt. Az ötlet a következő. Fogom az öt, érdemi országos listát állított pártot, és programjukat két alapvető üzenetre…..
A tervezés óta botrányok kísérte autópálya két új szakaszát adták át 2010. március 31-én. A 2007-ben elkészült Érdi tető - Dunaújváros, majd a 2008-tól használható Érdi tető - M0 közötti szakaszok után egyszerre adták át az M6-os Dunaújváros - Szekszárd és a…..
'napot Röviden a sztori. Édesanyám általános iskolai tanárnő kb. 30 éve. Számtalan generáció hagyta már el a kezét, a tanítványai közül sokat mai napig ismerek és elég jó emlékeket őriznek róla. Megadta a szükséges alapokat neki, mert anno meg volt a lehetősége rendesen…..
MÁV tulaj 2010.03.26 15:18:12
Volt nálunk az iskolában hasonló eset. Az igazgató - szerintem nagyon helyesen - írásbeli figyelmeztetésben részesítette az érintett kollégát (fegyelmi első fokozat), ez nem veszélyeztette a státuszát, az előmenetelét, s egy év után elévült.
A leírt eset álláspontom szerint szélsőségesen túlreagált az intézményvezetés részéről, s méltatlan a pedagógussal szemben.
Én 29 éve tanítok, soha nem ütöttem meg diákot (megjegyzem, a saját gyermekeimet sem), s azt tapasztaltam, hogy vannak lehetőségek, fórumok az iskolában a tanulók fegyelmezésére, bár kétségkívül hiányosak. De NEM a testi fenyítés hiányzik.
Elsősorban a pedagógus fellépése, akarat-érvényesítési képessége szükséges (erről azt gondolom, hogy elsősorban személyiségfüggő, tehát kevésbé tanulható meg "könyvekből"), de el lehet kísérni a gyermeket az igazgatói irodába is. A "rohadt almákat" pedig át lehet helyezni, nálunk ez bartel-formában működik, 3-4 hasonló iskolával csereberélünk. A súlyos magatartászavaros "rohadt almák" közül talán minden ötödik (20 %) javul meg környezetváltozás után, sajna, 80 %-uk ugyanazt csinálja, bárhova helyezgetik.
Térden állva könyörgünk az új kormánynak, adjon lehetőséget arra, hogy egy igazgató vagy a tantestület kirúghassa ezeket a gyerekeket, s legyen a szülő gondja és felelőssége - s persze KÖTELESSÉGE is -, hogy másik iskolát találjon drága csemetéjének. Meggyőződésem, hogy számottevően javulna e tanulók magatartása (sőt! a többieké is!), mert ha a családra terhelnék e feladatokat, jobban meggondolná a gyermek, hogy leköpje-e a tanár nénit, megfenyegesse-e életveszélyesen a tanárt, felgyújtsa-e az előtte ülő leány haját az órán, összeverje-e tanulótársát, hogy azt a mentő vigye el, szétrúgja-e az öltöző ajtaját, ellopja-e osztálytársa telefonját és még sorolhatnám - csak abból az iskolából, ahol dolgozom.
Sajnos, oda jutottunk, hogy a tanulók (és szülők) egy jó részénél a felelősségérzet hangyányi, önérzet elefántnyi.
Pedagógusnak pedig egyre inkább maradékelv alapján jön valaki, gyakran elképesztő műveltséghiánnyal, hivatástudat és szakmai kompetenciák nélkül. S wez egészan addig így marad, amig anyagilag nem teszik vonzóvá a pedagógus-pályát, s Pokorni téved, amikor azt hiszi, hogy a tanárképzés ösztöndíjrendszerével változtatni lehet. NEM! Kizárólag a pedagógusok anyagi megbecsülése hozhat érdemi előrelépést, s az is csak 10-15 év után lesz érezhető az iskolákban.
MÁV tulaj 2010.03.26 16:04:33
@rrc122: Nem emlékszem, hogy olyasmit írtam volna, hogy ki akarom válogatni a tanulókat. Azt írtam, hogy az általunk kezelhetetlen tanulók elhelyezését a szüleiknek kellene megoldaniuk. Tudod, a pedagógiának van néhány ága. Mi itt nem vagyunk sem gyógypedagógusok, sem nevelőtisztek, sem pszichiáterek. Egyszerű, hétköznapi, kétkezi tanárok vagyunk. Dühöngő őrültekkel nem tudunk mit kezdeni. Nincs ehhez kompetenciánk. Nem tudom, mivel foglalkozol, de kérhetném/elvárhatnám én is tőled, hogy három hónap alatt építs egy házat, vagy fizess be erre és erre a számlára 10 millió Ft-ot a tanácsadásért. Előző kérésem egy jó kőművesnek nem okozna gondot, de neked talán igen. Utóbbi kérésem Széles Gábornak, Demján Sándornak vagy Csányi Sándornak nem okozna gondot, de lehet, hogy neked igen.
Nem lehet olyasmit elvárni tőlünk, amire nem vagyunk képesek.