Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PontifexMaximus

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 A Magyar Nemzet arról értesült, hogy a kormány tervei szerint nagykorú gyermekeket kötelezheti az állam: tartsák el szüleiket, ha azok önhibájukon kívül nem képesek erre. Az egyelőre halovány ötlet részleteit még nem ismerheti a közvélemény, ám az elgondolás olyannyira…..
PontifexMaximus 2011.06.04 08:56:09
@Polemius:

Attól a 100 ezer maradótól eltekintve nagyon sokan nem kapnak majd nyugdijat, akik hosszú éveken keresztül feketén voltak foglalkoztatva. Ez a szociális bomba ketyeg és egyre hangosabb a ketyegése.

Százezrek vannak, akik minimálbérre vannak bejelentve (vagy tényleg annyit keresnek, vagy annyit vallanak be). Amikor eljön az idő, ki fog majd róluk gondoskodni?

Ezek a nagy kérdések, de válasz nincs rá...

A 34%-os járulék kérdése a MANYUP-osok számára egyszerű is lehet. Számukra semmi motiváció nincs, hogy ezt fizessék. Ha bérköltség oldalról közelitjük meg a dolgot, lehet hogy sokuknak érdemesebb lesz egy saját cégben dolgozva működniük, ahol a bérköltség optimalizációja (minimalizálása) után más úton veszik ki a cégükből a pénzt.

Nekem pl 7 éve felajánlották hogy számlás v alkalmazott lennék. Sajnos rosszul döntöttem. Ha akkor számlás lettem volna, most valószinöleg nem lenne devizahitelem és nyugodtan léptem volna vissza az állami nyugdijrendszerbe, minimálbér után levont járulékaim nem sajnáltam volna Viktortól.

Amúgy kár izgulni, a férfiak mindösszesen 54%-a éri meg a 65 évet, a 70-et meg már csak 40%. Szóval mire odaérünk, hogy nyugdijba vonuljuk könnyen lehet, hogy nem aktuális a probléma

Üdv,

Pontifex
A frankárfolyam tervezett, 180 forintra való rögzítésével a Fidesz, választási kampányában tett ígéretét hajtja végre. A sok százezer választópolgárnak tett politikai ígéreten túl persze számos egyéb érv is szól a devizahitelesek megsegítése mellett; ugyanakkor arról a…..
PontifexMaximus 2011.05.27 11:39:56
@Naki vagyok kerdojel:

Látszik, hogy nem tudod, hogy működik az annuitásos hitel. Egy 20 év futamidejű CHF hitelnél az elején kb 30% a tőketörlesztés a többi a kamat, kezelési költség.

Mondjuk az én hitelemnél a törlesztő kb 300 CHF, ebből tőketörlesztés 120CHF (lassan nől, ahogy fogy a tőke, kamat 150CHF lassan csökken, kezelési költség 30CHF (ez évente csökken).

Ha csökkented a törlesztőt, 65-ről 35-re, az még a kamat+kezelési költségre sem elég, szóval nől a tartozásod. Felére csökkentett tőketörlesztés miatt simán több mint duplájára nő a futamidő és akkor csak 60CHF-et csökkentesz (12e jelenleg)

Ami segitene, az a kamatcsökkentés. Elő kellene irni a bankoknak hogy SNB alapkamat + x %-on kellene adniuk a hitelt.
A Tárki ma nyilvánosságra hozott kutatása szerint a Fidesz támogatottsága elérte azt a kritikus, a teljes népesség kevesebb mint egyharmadát maga mögött tudó szintet, ahol az MSZP járt 2003 tavaszán. A különbség persze látványos: miközben akkor a csökkenő támogatottságú…..
w A rossz tanuló felel 2011.03.02 06:15:00
Eljött tehát az igazság pillanata. Illetve még mindig nem jött el; annyit tudunk, hogy mikorra dolgozódnak ki a számok, és hogy lesznek majd számok is. Tudjuk továbbá, hogy mindez véletlenül sem megszorítás, hanem átalakítás, újjászervezés, megújítás, akármi, csak…..
PontifexMaximus 2011.03.07 11:19:32
@Rodeo36: Ezt te sem gondolod komolyan. Ha valaki 18 évesen kezd el dolgozni, 25 év múlva 43 éves. Mo-n kb újabb 25 év várható élettartama van. Egyszerűen képtelenség az első 25 évben egzisztenciát teremteni és annyit megtakaritani, ami elég a következő 25 éves inaktiv időszakra, ami szerencsés esetben lehet akár 50 év is (Gondolj csak Bálint gazdára, 91 éves)

Elméletileg lehetséges a dolog, de hatalmas tőke kell hozzá (átlagfizetéshez mérten) és jelentős pozitiv hozam).
Szivárognak a holnapi nagy bejelentés részletei, amelyekből egyre világosabb – ha máshonnan nem lett volna az -, hogy a második Orbán-kormány sem tudja elkerülni a kiadások csökkentésének (amit, ha a rivális politikai erő teszi, általában megszorításnak szokás nevezni)…..
Persze lehet romantikusan arról ábrándozni, hogy a számítógépes banki adatfeldolgozás saját rendszeren belül sincs képben, vagy hogy az ügyintézők annyira lassúak, hogy hetek alatt sem viszik fel gépre, amit csinálnak, de azért legalábbis gyanús, hogy a bankok sorra többször…..
PontifexMaximus 2011.02.24 18:17:44
Én is CIB-es vagyok. Elég sokat utazok elővárosi vonatokon nem bérletesként, szóval mindig jegyet veszek. A MÁVnak vannak automatái is, ahol lehet bankkártyával fizetni és nem kell végigállni a pénztáraknál a sorokat. Amerre járok, egy jegy 320 forint és elég sokat veszek egy hónapban, a bankkártya illetve számla terhelésről meg jött az SMS 19 Ft-ért. A vége az lett, hogy beballagtam a fiókba, hogy csak az 1000 Ft feletti terhelésekről kérek SMS-t. Ügyintéző beállitja, mondta, hogy van egy kis átfutási idő. Vártam kb 3 hónapot, aztán beballagtam újra és jeleztem, hogy mizu. Ügyintéző2 beállitja újra, majd csillogó szemekkel kérdezi, hogy segithet-e még valamiben. Hát, jó lenne, ha a bank részéről valaki megszámolná a feleslegesen kiküldött SMS-ek számát és x*19Ft-ot jóváirna a bankszámlámon. Üi2: Ahhoz irásos panaszt kell tennem. Mire én: Azon ne múljon. Vissza is kaptam, még telefonon is felhivtak, hogy megtörtént a dolog. SMS-t nem kaptam róla, szóval ugy néz ki, 1000Ft nem volt a dolog :-)

Hitelkáryám szerencsére nincs, egyszer felajánlotta az ügyintéző, hogy adnak egyet és elengedik 2 évig a kártyadijat. Mondom OK, de előtte átolvasom a kondiciókat, majd visszajövök, ha érdekel. Másnap megyek, hogy jó, érdekel. Erre az ügyintéző: a tegnapi egy ecceri ajánlat volt, ha most akarok szerződni akkor van kártyadij. Erre én: Jó, akkor nem kell. Hát normális?

Üdv,

Pontifex
Mostanában mindenki azon volt felháborodva, hogy mégsem szűnik meg a nyugdíjasok ingyenes utazása a kormányzat hamarosan nyilvánosságra kerülő, közösségi közlekedést érintő strukturális reformjai során. Biztos sokan lekomcsiznak, de én annyira nem sajnálom a nagyszüleinktől…..
PontifexMaximus 2011.02.24 12:42:58
1. Napi szinten közlekedek vonaton Aszód-Bp Keleti viszonylatban (51km = 60km es jegy). Egy retúr jegy teljes áron 2200 Ft. Amiért még mindig vonattal járok az az, hogy van BKV bérletem, igy csak Rákoscsabáig veszek jegyet (34km = 35 km jegy, illetve kiváltottam a Start Klub tagságot (26 felett 30e/év) amivel 50%-os kedvezményre vagyok jogosult. Igy 640 Ft -ból (plusz BKV bérlet + Start Klub) megjárom oda vissza. A mai magyar bérekhez illetve benzinárakhoz a 2200Ft 100km-re szerintem túl sok.

2. Ne feledjük azt el, hogy a MÁV minden évben jelentős támogatást kap az államtól, amit szintén mi adófizetők fizetünk, csak indirekt módon. Valahol mintha azt olvastam volna, hogy olyan 60mrd a jegybevétel és olyan 160 mrd a kompenzáció, szóval ha mindent a jegyárakban kellene megfizetni a jelenlegi feltételek szerint az kb 3-4szeres jegyárat jelentene.

3. A magasabb nyugdijjal rendelkezők kiemelése az ingyenes közlekedésből szerintem nem feltétlenül jó ötlet, hiszen pont ők azok, akik aktiv korunkban sokat fizettek adót, tb-t. A simlisek meg ingyen közledjenek?

4. Elgondolkodtató az is, hogy a jelenlegi nyugdijasok sokáig 3% majd 6% tb járulékot fizetett, mi már 8% 9,5 - 10%-ot fizetünk és jó eséllyel nem kapunk annyi nyugdijat arányaiban, mint ők.

5. Tavaly 90.000 gyerek született, a 70-es években 160+ ezer. Ha a trend nem javul drasztikusan, akkor nagyon érdekes dolgok lesznek 2035 körül amikor a 70-es években születettek elmennének nyugdijba, akkor tutti nem lesz ingyenes utazgatás...

Üdv,

Pontifex.
w Győz a szittya förgeteg 2011.02.17 05:40:00
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről. Olyan határozottsággal vertük vissza a nemzetközi támadást, olyan sikerrel védtük meg a médiatörvényt, hogy abból a törvényből csak üszkös romok maradtak. Mi így szoktunk győzni, Budapest nemrég megünnepelt védői is ennyit tudtak…..
Mint tegnap már egy kommentben jeleztem, talán ideje lenne feleleveníteni a  parlamentben a dualizmus időszakában még érvényben lévő beszédolvasási tilalmat: a miniszterelnök szövegei ugyanis sokkal érdekesebbek, tanulságosabbak és önazonosabbak, ha nem a beszédírók által…..
PontifexMaximus 2011.02.16 11:45:42
Orbán Viktor és Fidesz meg fog bukni 2014-ben. A bukásnak nem az lesz az oka, hogy az ellenzék hitelesebb. A FIDESZ megkapta a 2/3-ot, de nem fogott érdemi átalakitásokba, eltelt 10 hónap és csak pozicióharc történt. Tologatják maguk előtt a dolgokat, az Önkori választások miatt, hiteles stratégia az nincs és nem is lesz. Ez a kormány max az üzemeltetésről szól. De azoknak a fejében, akik megválasztották őket, nagyok az elvárások, aminek nem is lehetett amúgy sem megfelelni, ők meg meg sem próbálták...

Alkotmányozásról beszélünk, holott az elmúlt 70 év legnagyobb gazdsági válságának mélypontján csak most vagyunk túl. Konfrontálódunk az IMF-től kezdve mindenkivel, holott ha jön egy második hulláma a válságnak, csak hozzájuk tudunk fordulni. 100++ ezer felmondtott lakáshiteles és a hozzátartozóik vajon hogyan értékelik az Eszközkezelő hiányát. 102019 MANYUP tag és családjaik miként vélekednek a kisemmizésükről (24%). Mit gondolunk a kifizetett reálhozamról, amit összetőzsdéztek a pénztárak. Február elején mindenki megkapta a boritékot. A nagyarányú adócsökkentés ami a nagycsaládosoktól és magasjövedelműektől eltekintve nem nagyarányú, sőt már akciócsoportok kellenek. Az élelmiszer, üzemanyag, energia árak robognak. A termény árak az egekben, ez azt jelenti, hogy az élelmiszer árak tartós(abban) magasak maradhatnak. Történelmi szinten a belviz. Mélyponton a gépkocsi értékesités, az ingatlanforgalom, az épitőipar. A munkanélküliség 10 éves csúcson.

Nagyjából ezekre a kérdésekre várom a szakértő választ, de tudom, hogy nem fogom megkapni. Ha a felelős magyar kormány 10 hónap után nem tudja napirendre venni ezeket a kérdéseket, hanem alkotmányoz, mikor jutnánk oda, hogy megtegye. Még 12 hónap és félidőn leszünk, utána már szavazatmaximalizálás lesz és nem fog történni semmi.

Üdv,

Pontifex
PontifexMaximus 2011.02.16 19:22:30
@Akitlosz:

Hogy igazabol mi az oka, honnan indult a gazdasági válság, hitel, vagy tőzsdei, igazából mindegy. Azt, hogy érinti a reálgazdaságot, azt nem lehet tagadni. Ha más nem a 2009-es -6,3-as GDP adat eléggé egyértelmű a 11% körüli munkanélküliséggel.

Nekem nem áll össze a kép, nem látok egy konzisztens vonalat, ami mentén haladnánk. Vannak részvényeim, van sejtésem arról, hogy működik a tőzsde, nekem nem hiteles sem Selmeczi, sem Matolcsy.

Mindenesetre nem szavaztam áprilisban a Fideszre és az elmúlt 10 hónap történései igazolták a kétségeim. A 2/3 nagy hiba volt, szerintem akkora, ami a Fideszt is magával rántja...

Üdv,

Pontifex.
Röhejes, ahogy a lakájmédia beállítani igyekszik a nyugdíjügyet. Megszoktuk, hogy a hűségesek bármilyen kormányzati lépésen örömmel csóválják a farkukat, általában egy ül-fekszik, nem gondolkodik legyintéssel el is intézhetjük őket. Most azonban mintha meghasadni…..
PontifexMaximus 2011.02.05 19:49:04
Nem látja át a kérdést az, aki azt mondja hogy a 102.019, aki maradt, az nem vesz részt a nyugdijak "finanszirozásában"

Egyszerűsitett matek példán keresztül 1 évre

állami rendszer: befizetsz 400 egyég TB-t
1 év múlva nyugdijba mész, normál esetben a díjszámítás alapja az ekvivalencia elv, ami azt mondja ki, hogy
A bevételek várható értékének jelenértéke = a kiadások várható értékének jelenértékével, természetesen nem tagokra, hanem a tagok összességére nézve = amit befizetnek azt ki is fizetik

A mi példánkban legyen az infláció 5% azaz a te elvárásod az hogy a múltban befizetett 400 egység helyett 420-et fizessenek ki. Vagyis megjelenik a nominális "hozam" amit annyit szidtak, mármint hogy az állampapir után kamatot kell fizetni. Barátom, te aki az állami rendszerben vagy, utánad is kamatot kell fizetni, csak ez implicit, nem tárgyiasul, a rendszer belső adósága. Gondolj bele a szüleid esetleg 10Ft-os órabérrel kezdték, ha nincs implicit hozam, 1 kg húst nem tudnának most venni a nyugdijból

egy MANYUP tag esetén ez

75% = 300 a befizetés az államiba (munkaadói járulék) ezután 315 egységet vársz mikor nyugdijba mész

25% = 100 a MANYUPBA, aminek nagyrészén államkötvényt vesznek, aminek a hozama nem sokkal van az infláció felett (lásd reálhozam 10 év alatt). hozammal 105

Végeredmény 420

Ja igen, a vásárlóértéke a 400 illetve 420 egységnek is ugyanannyi, kapsz rajta most 2 kg krumplit (200Ft/kg) vagy később 210Ft/kg áron.

Végeredmény az az 54% férfi és 70% nő aki megéri a nyugdijkorhatárt az a hazaáruló, mert kell nekik a krumpli

Szerintem éppenséggel a másik irányba kellett volna lassan vinni a rendszert, állami alapnyugdij + private adott jövedelem felett.
Mondjuk akkor nem lett volna értelme 13 meg 14 havi nzugdijat igérni.

Persze a jelenlegi nyugdijakat ki kell valalmiből fizetni...

Pontifex (egy a 102019-ből)
Százezer bizony, ennyi maradt. Hárommillió pénztártagból ez nagyon kevés, az országnak pedig egy árva százaléka.   Egyiptom egy százaléka nyolcszázezer ember. Kedden körülbelül ennyi vette a fáradságot és felháborodást, hogy utcára menjen Mubarak ellen. Nyilván eszemben…..
w Dezsőnek nem kell meghalnia 2011.01.25 07:40:00
Szűk egy hetük maradt azoknak, akik a kormány diktátumát elutasítva megtartanák magánnyugdíj-pénztári tagságukat. Az sem biztos, hogy az ötvenezer nyilatkozat meglesz.    Ebben persze benne van, hogy a Fidesz teljes erejével emelgeti a flipperasztalt; átsodródni az állami…..
PontifexMaximus 2011.02.01 09:59:52
Férfi Nő
Belépési életkor (x) lf(x) df(x) ln(x) dn(x)
0 100 000 1 366 100 000 1 106
1 98 634 81 98 894 67
2 98 553 56 98 827 45
3 98 497 49 98 782 44
4 98 448 30 98 738 29
5 98 418 22 98 709 16
6 98 396 24 98 693 13
7 98 372 28 98 680 15
8 98 344 31 98 665 18
9 98 313 31 98 647 19
10 98 282 29 98 628 18
11 98 253 24 98 610 16
12 98 229 20 98 594 16
13 98 209 22 98 578 22
14 98 187 37 98 556 37
15 98 150 43 98 519 33
16 98 107 53 98 486 33
17 98 054 66 98 453 34
18 97 988 79 98 419 35
19 97 909 93 98 384 35
20 97 816 105 98 349 37
21 97 711 114 98 312 38
22 97 597 121 98 274 39
23 97 476 129 98 235 41
24 97 347 137 98 194 44
25 97 210 149 98 150 49
26 97 061 163 98 101 56
27 96 898 177 98 045 64
28 96 721 194 97 981 73
29 96 527 215 97 908 84
30 96 312 241 97 824 97
31 96 071 272 97 727 111
32 95 799 307 97 616 127
33 95 492 345 97 489 144
34 95 147 386 97 345 163
35 94 761 433 97 182 181
36 94 328 485 97 001 200
37 93 843 541 96 801 219
38 93 302 601 96 582 240
39 92 701 660 96 342 259
40 92 041 717 96 083 281
41 91 324 768 95 802 300
42 90 556 816 95 502 319
43 89 740 863 95 183 339
44 88 877 916 94 844 361
45 87 961 978 94 483 387
46 86 983 1 051 94 096 420
47 85 932 1 130 93 676 454
48 84 802 1 212 93 222 492
49 83 590 1 293 92 730 530
50 82 297 1 369 92 200 568
51 80 928 1 437 91 632 601
52 79 491 1 500 91 031 632
53 77 991 1 561 90 399 664
54 76 430 1 623 89 735 702
55 74 807 1 692 89 033 749
56 73 115 1 764 88 284 804
57 71 351 1 836 87 480 867
58 69 515 1 908 86 613 934
59 67 607 1 980 85 679 1 005
60 65 627 2 048 84 674 1 079
61 63 579 2 113 83 595 1 150
62 61 466 2 172 82 445 1 219
63 59 294 2 228 81 226 1 293
64 57 066 2 281 79 933 1 378
65 54 785 2 333 78 555 1 479
66 52 452 2 382 77 076 1 593
67 50 070 2 425 75 483 1 714
68 47 645 2 460 73 769 1 842
69 45 185 2 486 71 927 1 977
70 42 699 2 502 69 950 2 118
71 40 197 2497 67832 2247
72 37 700 2 471 65 585 2 362
73 35 229 2 442 63 223 2 483
74 32 787 2 420 60 740 2 626
75 30 367 2 411 58 114 2 802
76 27 956 2 500 55 312 3 069
77 25 456 2 431 52 243 3 208
78 23 025 2 356 49 035 3 340
79 20 669 2 275 45 695 3 460
80 18 394 2 184 42 235 3 560
81 16 210 2 083 38 675 3 634
82 14 127 1 971 35 041 3 675
83 12 156 1 846 31 366 3 675
84 10 310 1 708 27 691 3 626
85 8 602 1 557 24 065 3 523
86 7 045 1 396 20 542 3 362
87 5 649 1 227 17 180 3 142
88 4 422 1 054 14 038 2 868
89 3 368 882 11 170 2 547
90 2 486 715 8 623 2 192
91 1 771 559 6 431 1 820
92 1 212 420 4 611 1 450
93 792 300 3 161 1 102
94 492 204 2 059 793
95 288 130 1 266 538
96 158 78 728 340
97 80 43 388 198
98 37 21 190 106
99 16 10 84 51
100 6 6 33 33
Állítom: nem a magánnyugdíjpénztárak kényszerítették szerencsejátékra az elmúlt években az embereket, hanem a kormány kényszeríti most. Méghogy eltőzsdézték, meg kockára tették... Ugyan már! Ez addig sem volt igaz, amíg Szijjártó Péter kigondolta!Találóan írta valaki,…..
Szívet melengető történet a Uniqa Biztosítóról, ahol először azt javasolják naiv ügyfelüknek, hogy mondja fel, majd kösse újra kötelező biztosítását náluk, aztán pedig elutasítják:Az egész történet akkor kezdődött, amikor elérkezett a biztosítóváltás ideje és ha…..
A januári brand new sarc meteorit becsapódásának második lökéshullámát a környezetvédelmi besorolás körül felcsapó vita hullámokat generált. Az a nagy büdös igazság, hogy én tulajdonképpen eredetileg le is sz*rtam ezt az egészet, mert évente tán’ ha egyszer visz az…..
Bár nem tartozik szorosan a hitelkárosultak témához (mivel az ebben érintettek már döntöttek), mégis itt a blogon újra és újra felmerül a kérdés: saját tulajdonú ingatlan hitelre, vagy inkább csak bérlés? (Persze az okosok szerint egyik sem, ők nyilván a bőkezű szülői…..
Bencének igazából tök nagy mázlija volt, mert százezreket veszíthetett volna. A Naiv Ügyfél Milánóban lekéste a budapesti járatot, aztán amikor szállt volna fel visszafelé, kiderült, hogy elbukta a teljes retúrjegyet. Végül mégis felengedték, de a sztori hasznos lehet minden…..