Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fovarosi.blog.hu

1012 bejegyzést írt és 960 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt hónapokban több új parkot is átadtak Budapesten. Járjuk be őket együtt!..
Zalalövőn még bementünk az ABC-be bevásárolni, aztán neki is vágtunk. Vissza a Sündörgő Vendéglő felé, aztán a kékre visszatalálva hegynek fel a házak között. A kék kör jelzésre nem tértünk ki, így hamarabb felértünk előbb egy kilátóponthoz (kálvária), egy egyszerű kis fa játszótérhez, majd feljebb…..
Kerkakutasról fél kilenc körül indultunk tovább. A Hétkutas Vendégházból hamar visszaértünk a kékre, és az egyre csökkenő lakosságszámú falu fogyatkozó házait és vaníliasárgára kivakolt templomát elhagyva ismét szántóföldek, legelők között találtuk magunkat. A falu végében van egy kis tó:  Innen…..
2022. március 15-én megtartották a Néprajzi Múzeum szűk körű megnyitóját. Ennek kapcsán átnéztem a Liget Budapest projekt legújabb fejleményeit. A projekt kezdetei oda vezethetők vissza (részletesen lásd itt: A Városliget beépítésének sztorija: a kezdetek), amikor 2011-ben Szőcs Géza akkori…..
Fővárosi Blog Fortepan & Főmterv 2022.03.11 10:17:00
A FŐMTERV (Fővárosi Mélyépítési Tervező Vállalat) archívumából válogatott fotókat a fortepan, én pedig ezekből közlök egy budapesti témájú válogatást. A fortepan-t idézve: "A cég fotósa, Domonkos Endre megörökített minden jelentősebb helyszínt, ahol a FŐMTERV dolgozott. Igy szemünk előtt fut el a…..
A szállásunkon reggeliztünk, zuhanyoztunk, összepakoltunk aztán még pluszban annyi ajándékot kaptunk, hogy autóval felvittek minket a veleméri templomhoz. Így könnyedebb, lazább napunk volt.  "A 13. századi, Szentháromság tiszteletére szentelt templomot 1360-tól említik oklevelekben. Az…..
1982. február 12-én adták át a Budapest Sportcsarnokot, ami 1999. december 15-én vált a lángok martalékává. Történet a szovjet példától Puskás öcsin át a karácsonyi képeslapokig.  ..
Már előző nap leutaztunk Budapestről egy InterCitynek hazudott vonattal. Közel négy óra 36 fokban, légkondi nélkül, Zalában már füstölgő fékkel. Élmény volt, bár kissé eltért attól, amire befizettünk. A szállás Őriszentpéter Alszer részén, a Tóka Vendégházban volt. Ez egy nagyon szépen rendberakott…..
A Tabán évszázadai - 8. rész A harmincas években a tabáni házakat elbontották, a területet pedig azzal a céllal parkosították, hogy ide épülhessen fel a főváros új büszkesége, egy valóságos fürdőváros. A nagyszabású, modern terveket azonban elsodorta a második világháború. A harmincas években még…..
fovarosi.blog.hu 2021.12.28 18:32:10
@gigabursch: Egy képet találtam, kitettem a blog Facebook oldalára.
fovarosi.blog.hu 2021.12.30 14:31:36
Eucharisztikus Kongresszus, oroszlánt formázó sziklatömb és Budapest 1945-ös pusztulása - ez alkalommal a 2021 novemberi frissítésből látható a Fővárosi Blogon egy rövid válogatás a budapesti képekből. A legtöbb, Budapesttel kapcsolatos fotó ez alkalommal a Vörös Hadsereg 1945-ös képei közül került…..
Silány lakások a Kacsóh Pongrác úton, alagútfúrás a Duna alatt, új szerelvények a földalattin, Maxim mulató az Emke szállóban, új aluljáró a Ferenc körútnál - így folyt az élet 50 évvel ezelőtt Budapesten...
A Tabán évszázadai - 7. rész  A harmincas évek elején megkezdődött a Tabán utolsó, már omladozó régi házikóinak elbontása, a terület parkosítása. Még folyt a munka, amikor 1933-ban már az új szabályozási tervről tárgyaltak. Eleinte egy elegáns kertváros terve került elő, de ez hamar a…..
Fővárosi Blog A hanyatló Tabán 2021.11.15 11:20:00
A Tabán évszázadai - 6. rész Az első világháború után új lendületet kapott a városfejlesztés. Egyre inkább kiépült a Gellérthegy, a Naphegy, Sasad, Németvölgy, Mártonhegy és Farkasrét - a Tabán "szorítóba került". Ezek jobb megközelíthetősége, a közlekedés fejlesztése okán új szerpentinutat…..
fovarosi.blog.hu 2021.11.16 19:45:00
@gigabursch: A cikk tetején lévő link kilistázza a teljes sorozatot:
fovarosi.blog.hu/tags/tabansorozat
HÉV a Batthyány térig, crossbar a 222-222 taxis vonalhoz, költöző BNV, kiürült víztároló medence - ez volt 1971 novembere Budapesten...
Ismét frissült a Fortepan. Ezúttal a Főfotó képarchívumából közöltek egy második adag fotót, én pedig a 2000-nél is több képből válogattam egy fővárosi csokorral. Íme. (Az azonosító számra kattintva a kép nagyban is letölthető.)..
1971 Budapestje, amikor egyszerre dolgoztak három metróvonalon és száz éves lett a Vörösmarty Gimnázium...
Fővárosi Blog A hanyatló Tabán 2021.09.26 11:09:00
A Tabán évszázadai - 5. rész Mint az előző részekből kiderült, a kezdeti felvirágzást tragédiák, járványok, háborús pusztítások és természeti csapások egész sora követte a Tabánban. Az 1875-ös vízözön után hamarosan újabb csapás érte a városrész népét. A filoxéra, vagy szőlőgyökértetű (kép:…..
20 éve, hogy megnyitotta kapuit a MEO - Kortárs Művészeti Gyűjtemény. Eredetileg múzeum alapításaként indult a projekt: a 4M név (Modern Magyar Művészeti Múzeum) eredetileg ezt a projektet takarta, csak később lett a Ludwig Múzeum MüPá-ba költözésének projektneve. Múzeum helyett végül kiállítótér…..
Eszperantó bábfesztivál. Uszoda Újpestnek. Újjáépült a New York-palota kávéháza. Megjelent a Fabulon. Ez történt 1971 szeptemberében Budapesten...
A Tabán évszázadai - 4. rész A Tabán életében a szőlőművelés mellett fontos szerepet játszott az is, hogy itt volt az egyik dunai átkelőhely. Az e körüli folytonos mozgolódás elősegítette a szállásadók, kereskedők életét is. A Lánchíd átadásával mindez gyökeresen megváltozott. A mai Clark Ádám…..
Bemutatták a Traubisodát, átadták a Volga Szállót, megnyitott a Vadászati Világkiállítás és elindult a 3-as metró fúrópajzsa - ez történt 1971 augusztusában Budapesten...
Fővárosi Blog A tabáni tűzvész 2021.07.25 10:53:00
A Tabán évszázadai - 3. rész Bár ma erős romantikával viseltetünk a Tabán iránt, a történelmi adatok bizonyos értelemben kiábrándítóak. A kis házikók meglehetősen egészségtelen életkörülményeket biztosítottak, a járványok fészkei voltak: lakóit kolera és pestis is pusztította. A Dunához közeli,…..
Fővárosi Blog A Tabán templomai 2021.06.25 10:42:00
A Tabán évszázadai - 2. rész Buda 1684-es, majd 1686-os ostroma az addig felépült Tabánt nagyrészt elpusztította. Csak a dzsámi és két fürdőépület élte túl a támadásokat, az elmenekült vagy meghalt lakosság helyett szinte csak katonák és hadifoglyok maradtak. Az így önálló településként megszűnt…..
fovarosi.blog.hu 2021.07.02 15:33:04
@Krucsay János: Köszönöm, javítottam! És egyszer megnézem élőben is, ha arra járok!
Lapozós kijelző a Nyugatiban, az ötvenezredik Trabi Magyarországon, új SZOT szálló a Rózsadombon és egyszerre két épülő metróvonal - ez történt 50 éve Budapesten...
Azzal, hogy elértem az Országos Kéktúra végére, egy óriási, életre szóló élménnyel lettem gazdagabb. Egy sor olyan helyen fordulhattam meg, amelynek korábban a létezéséről sem tudtam, rengeteg gyönyörű helyen fordulhattam meg váraktól barlangokon át kilátóként használható sziklaszirtekig. És közben…..