Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fovarosi.blog.hu

980 bejegyzést írt és 952 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ezúttal a Főfotó archívumából került fel több, mint 2500 fotó a fortepan.hu-ra. Ezek között persze bőven akadnak olyan képek is, amelyeknél nem tudni, hogy hol készültek, mit ábrázoltak. Ebből mutatok be most 30 felvételt. (Fontos: a fotók nem feltétlenül Budapesten készültek, bár a nagy részük…..
A kőbányai úttörők kaptak egy MIG-15-ös repülőgépet, beköltözött az első lakó az újpalotai lakótelepre, és megépült az első közműalagút Budapesten, 1971 áprilisában...
fovarosi.blog.hu 2021.04.05 15:45:58
@gigabursch: Bár a panel lakások magasabb komfortot nyújtottak a lebontott óbudai házikók lakóinak, sokan mégis ragaszkodtak volna régi házukhoz. Ezt a helyzetet rajzolták meg a fenti karikatúrán.
A budapesti vásárcsarnokok építése Nyugat-Európához képest több évtizedes késéssel indult meg. Párizsban és Londonban már a 19. század közepétől, Bécsben az 1860-as évektől, Berlinben az 1880-as évektől épültek vásárcsarnokok. A Fővám téri Központi vásárcsarnokot 1897 február 15-én adták át, vele…..
Libegőztünk és kilátóztunk a Magas-hegyen, majd a Huta nevű falvak régi szép házai és patakok völgyei mentén vitt utunk a Nagy-Nyugodótól Kishutáig a Zemplénben. Sátoraljaújhelyen, pontosabban annak Széphalom részén, a Múzeumkert Panzióban szálltunk meg, úgy öt óra autózás után - Budapesten, és…..
Új járművek a földalattin és a Vidámparkban, indult a dél-pesti kórház építkezés és megálmodták a pesterzsébeti lakótelepet...
Amikor a szovjet csapatok végül átvették a visszavonuló németektől a hatalmat, egyik első dolguk az volt, hogy emlékműveket emeljenek maguknak. Elég döbbenetes látvány a régi fotón látni, hogy az obeliszk már ott fénylik a Gellért téren, de mögötte a házak még teljesen romosak. Az első megrendelések…..
Gyönyörű őszi erdőben, az ország egyik legöregebb fájának érintésével sétáltam el Makkoshotykától a Nagy-Nyugodóig.  Az ünnepnapot kihasználva bepótoltam azt az egy szakaszt, amit végigjártam már egyszer, de akkor csúnyán elmosta az eső. Már előző este leutaztam Sárospatakra, ahol a Retel vitéz…..
Az oroszok behozták a 2101-es Zsigulit, Kádár meg kiment az újpalotai lakótelepre. És még egy csomó minden történt 1971 februárjában Budapesten...
Nagyon érdekes cikkre leltem a Budapest újság egyik 1978-as számában. Az Akadémia egykori elnöségi titkára, Dr. Gergyely Pál számolt be benne arról, hogy a második világhábúban hogyan mentették az Akadémia kincseit a pince hordóiba, hogyan élték túl az ostromot. Részletek következnek…..
Ezt a szakaszt a rövid kitérőkkel elérhető sziklaszirtek, kilátópontok, egy szép nyírfaerdő, és a lassan eltűnő egykori rétek, legelők tették különös élménnyé. ..
Megindult a lakótelep építése Újpalotán, csillagvizsgálót terveztek a Gellért-hegyre, és neonfényekkel árasztották el Budapestet. Ez történt 1971 januárjában Budapesten...
Budapest legmagasabb pontja a János-hegyen az Erzsébet kilátó (529 méteren). Budapest legmagasabb lakóház jellegű épülete a SOTE Nagyvárad téri toronyháza (88 méter). Budapest legmagasabb építménye pedig az, amit most megmutatok kívül és belül is. A MYAD és a Főtáv ugyanis…..
fovarosi.blog.hu 2015.10.11 11:09:59
@Palotabarát: Ellenkezőleg, nagyon élveztem :-)
fovarosi.blog.hu 2020.12.22 12:27:15
@szvsz: Hú, ez nagyon érdekel! Vannak esetleg még a szülőktől fellelhető dokumentumok a panel házak tervezéséről, a munkáikról? 7788fido (a) gmail.com - így talán egyszerűbb folytatni...
A fortepan.hu az egyik legnagyobb fotós adatbázissá nőtte ki magát - már 140 ezer fotó közül böngészhetünk rajta. A legfrissebb képekből válogattam egy csokorral. Az azonosító számra kattintva a kép nagyban is megtekinthető...
Mindkét végén gazdag programkínálatú vár, köztük pedig egy patak völgye - elég jó összeállítás egy túrázós napra vagy egy hétvégére!..
Tévévetélkedőn nyert óvoda, Sarlós István felmentése, épülő 2-es metró, étterem az új Széchenyi-hegyi adótoronyban és faültetés a Városligetben - ez történt 1970 decemberében Budapesten. December 1: A Budavári Mátyás-templom külső és belső helyreállítása befejeződött. A Schulek Frigyes eredeti…..
Ezt a szakaszt érdemes nem tűző napos időszakban teljesíteni. 100 évesnél is öregebb vízerőmű, a Hernád völgye és Boldogkőváralja csodás vára is remek program! Abaújdevecseren a mini Coop közelében szálltam meg a Lábatlan Vendégház szépen karban tartott épületében. Reggel itt csatlakozott hozzám…..
Faátültetések a Városligetben és új metrókocsik az oroszoktól - de nem manapság, hanem 50 évvel ezelőtt. November 1: Hat művelődési központtal és két ifjúsági házzal gazdagodik a főváros. A fővárosi tanács az eddigieknél nagyobb összeget, mintegy 240 millió forintot fordít a következő öt évben…..
"Elöljáróság" - hirdeti ma is a felirat a Baross utca 63-67. alatt álló önkormányzati épület homlokzatán. De mióta is áll itt az épület, és mi látható a timpanonján?..
Sokszor mezőgazdasági földek között vezető, de számos kis falut érintő szakasz, amelyen megdöntöttem a saját rekordomat, és 40 kilométert sétáltam le egy nap alatt...
1970-ben azt ígérték, hogy behozzák a csepeli és a pesterzsébeti HÉV-et a Kálvin térig. Október 4: Megvédik a margitszigeti ásványvíz jó hírét. Bágyi György, a Fővárosi Ásványvíz- és Jégipari Vállalat igazgatója szombaton sajtótájékoztatón mondta el az újságíróknak, hogy a Margitsziget gyógyhatású…..
A Budapest100-on most belülről is megnézheted az egyik legnagyobb "titkos" kertet: A Phönix-Turul ház kinyitja kapuit...
Egy rég bezárt kőbánya ott felejtett berendezései, két egészen apró kis falu, egy kemény kaptató és a szinte ismeretlen, de csodálatos kolostorromok Martonyi felett - élményekben gazdag az Országos Kéktúrán ez a rész is! Éjjel a 100 éves vendégházban aludtunk, kicsi, de rendezett és viszonylag jól…..
Volvo-Ikarus buszok készültek Stockholmba. Az ország első, "úgynevezett bevásárlóközpontja". Fúrták a 2-es metrót. Ferihegyre 10 forintért lehetett kijutni. Ez történt 50 éve a fővárosban. Szeptember 1: Fáznak-e majd az új lakótelepeken? (...) Az óbudai lakótelep fűtőműve az új városrész végleges…..
Fantasztikus év volt 1970: tavasszal a 2-es metróvonal pesti felét adták át a forgalomnak, augusztus 20-án pedig átadták a Libegőt. Őrült névadási ötletekkel emlékezzünk...
Hucul ménes, barlangok és víznyelők, Derenk tragikus története és a romjaiban is csodálatos Szádvár tették emlékezetessé ezt a szakaszt. Ezúttal túratársam is akadt, Robi is elkísért. Odafelé utazva Szinpetrinél láttuk a buszból a domboldalban kőből kirakott szalamandrát is. A szálláshelyünk a…..