Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fovarosi.blog.hu

896 bejegyzést írt és 934 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kéktúra Nógrádtól Szendehelyig 2019.01.15 06:27:00
Nincs is messze Budapesttől, mégsem túl ismert a nógrádi vár. Pedig nem csak onnan, hanem a közeli Lokó-pihenőnél is csodaszép a kilátás! A 9:07-es vonattal indultam a Nyugati pályaudvarról, majd Vácon átszálltam a kis Bzmot tömdödömre Nógrádig. Ott az első utam a várba…..
Az új év első szülése: egy ikerpár! Elindult Budapest neonfényekbe öltöztetése. Bejelentették, hogy a Hilton fog építkezni a Várban. A metró fúrópajzsa átért a Duna alatt Budára. Ez történt ötven évvel ezelőtt Budapesten. Január 3: Az új esztendő első budapesti…..
Nem áll meg a fekete autó a ház előtt. Nem internálnak. Nem zárnak börtönbe koholt vádakkal. Nem veszik el az útleveledet. Nem szólnak bele a magánéletedbe. Elmehetsz az országból. Vissza is jöhetsz. Kimehetsz tüntetni. Leírhatod a véleményed. Vannak választások és politikai viták. Törvények.…..
fovarosi.blog.hu 2019.01.05 07:48:29
This is not a dictatorship

No black painted car will stop in front of your house. You will not be interned. You will not be locked up in a prison with false charges. Your passport will not be taken away. They will not interfere in your private life.
You can leave the country. You can come back. You can protest. You can write down your opinion. There are elections and political debates. Laws. Voting. What’s your problem then, where’s the dictatorship? What is this fear-for-money and whining all about?
They will not seek your life. They don’t want you to be their agent. They will not blackmail you with your children.
Only that…
Only that opposition newspapers will see their advertisers vanish. They will whisper to you privately that their company will lose orders from the state, if they advertise there. Only that the opposition newspaper is currently up for sale, and unfortunately it was unprofitable, and ceased to exist, but well, such is a free market. Only that the tender money must be spent at this and that company. Only that the tender will be won by the one it was tailored to. Only that someone will slip a certain percentage into the MP’s pocket.
Only that you will not be invited, your presentation will be cancelled, your referrals will be withdrawn. Only that your private Facebook will be monitored. Only that your own students will be asked to report you. Their salaries will be increased, while you remain with your overtime hours. Only that the pension has been decreased, the residential construction financing scheme disappeared, and if Uncle Joe asks why, you can only ask where Uncle Joe disappeared. Because in strange ways one is hit by a car, another commits suicide. The third, even if does not fall victim of assasination or suicide, but of character assasination.
Only that homeless people will freeze to death in the forest, because forcing them into prisons from the streets will not create more places at homeless shelters. Only that anti-migrant campains arrive earlier than migrants. Only that propaganda is called consultation. Only that the governing party finances campaigns from state money. Only that opposition MPs are silenced in a parliamentary debate. Only that the winning party also gets compensated for lost votes. Only that they will make you believe that state money is the government’s money, not taxpayer money. Only that public funds tend to lose their public fund characteristic and public dignities will first lose their public rights, then their dignity – or the other way.
Everything is all right, you can live your life, there is banana in the supermarket, only that when you get in trouble, there is no social network. But there are evictions, skyrocketing rental prices without social housing. You can live your life, unless you fall victim of domestic violence, as then it’s better to die in it – you will not be protected, the Istambul Treaty is not ratified for some petty cause – no, not at all, it would be something of a “gender” thing. They will make you believe that it is some kind of awful thing created only to infect clean Hungarian souls with it, as if the term hadn’t existed for a century. Women should anyway stay at home, give birth to grandchildren, shouldn’t go out even to the yard, not to fall over a blind komondor. We are slowly turning into blind komondors, we close our eyes not to see who beats who, victims fall over us, we cower, we endure.
You can go to work, study, go out. Only that they will vote for 400 hours overtime per year, to be paid in three years – if you will still be alive then; your university will be chased away; the funding of your theatre will be cut back. Only that they will stomp what you believe in. Let it be Christianity or Nation. Let it be the freedom and the quality of education. They will pick up a topic that you find dear, and you cannot say any more that you are Hungarian or Christian with a good taste. Even if you have more to do with it than they do. Only that they can do it. Only that they can do with you whatever they want.
You can live your life, until you get to hospital and die in the Emergency in the eighth hour of your suffering, or in the ambulance car that goes from one institute to the next until someone takes pity on you. Until you have premature birth, and there is nowhere and noone to provide treatment. Until you become disabled, and lose your benefits, even if you should find your way back to work with one arm or one leg. You can make palinka, you can watch Hungarian football played in a heated stadium, you will not be gathered in a stadium to be shot there, like in a dictatorship.
This is not a dictatorship, nothing to see here, feel free to go home.
Milyen évet zárt a fővárosi tömegközlekedés? 3-as metró felújítás, új villamosvonalak, csődbe jutott buszgyártó, építkezések és selejtezések - ez volt 2018...
fovarosi.blog.hu 2019.01.02 19:07:09
@Aron_son: Köszönöm, javítottam!
Sziasztok! Húzzunk egy vonalat, amin a pártok, nemzetközi gazdasági személyek, és az elmúlt napok média eseményei kívül maradnak, és kezdjük el használni azt amit a nyakunkon cipelünk! Foglalkozzunk most magával a törvénnyel. Nem politizálok, és nem jogász vagyok, hanem laikus. Szándékosan nem…..
fovarosi.blog.hu 2018.12.21 08:14:41
@ese1985: Igen, ha szerveződik. Ezért kellenek érdemi munkát végző szakszervezetek. Hogy a munkavállaló ne egymaga álljon szembe egy multi cég komplett jogi osztályával.
Kéktúra Kóspallagtól Nógrádig 2018.12.15 06:14:00
A durva emelkedőket végül csak túléltem valahogy, és a Csóványos kilátója pont olyan remek program lett, mint a Nagy-Hideg-hegy turistaháza. Szóval bátorság, túrázók, jó ez a szakasz, megéri! Reggel korán, már hatkor felkeltem, és összecuccolás után fél hét körül neki…..
Gyakran hangoztatott érv, hogy máskor is volt már a bolygó hidegebb is, melegebb is, úgyhogy most mit kell úgy majrézni, ugyan már, kérem. A helyzet illusztrálására készült az alábbi grafikon, hogy megértsd: ami előttünk áll, ami még a mi életünk során bekövetkezik (sőt,…..
Klímaváltozás Hamarosan indul! 2018.12.12 11:15:20
Még egy kis sablonpiszkálás, és új blog indul itt hamarosan. A klímaváltozással, Földünk elpusztulásával kapcsolatos hírek gyűjtőhelye lesz ez a blog. ..
A Római-part megvédésére egészen meghökkentő tervvel álltak elő. Elkezdődött az Örs vezér tere kiépítése. Megkapta a MALÉV az első TU-134-est. És egy 5 és fél méter magasan vezetett belvárosi út terve is felbukkant...
A CEU / Közép-Európai Egyetem belvárosi kampuszának története évszázadokra nyúlik vissza. A Nádor utca 9-től immár 15-ig tartó épületek változatos korokat és stílusokat vonultatnak fel...
"A főváros Soroksári úti csatorna-szivattyútelepének gépeit újabban szennyvízből nyert gázzal tartják üzemben" - számolt be a Filmhíradó 1938 végén. Szóval ne higgyük, hogy ez a sok "öko" meg "újrahasznosítás" meg "zöld" ma lett kitalálva :-)  További Filmhíradókhoz…..
Az egyik legjobb dolog Budán, ahogy a múlt a jelen és néha a jövő is együtt él és tényleg él. Ma az egészséges életmód, a fitness, eszméletlen nagy üzlet, gyakran nem is a sportról, egészségről, hanem inkább a profitról szól. Stabil lábakon áll azonban a mai napig Békásmegyeren egy olyan edzőterem,…..
A Fortepan.hu fáradhatatlanul bővíti adatbázisát, ezzel a Budapestről szóló, ingyenesen hozzáférhető képanyagot is bővítve. A novemberi frissítés főleg a Magyar Rádió évtizedekkel előtti életébe enged bepillantást, de számos egyéb téma is felbukkan a képeken. Az alábbiakban a budapesti képekből…..
Veled is biztosan előfordul néha, hogy az Index-címlapi vitrinünkben vagy az i2-n találkozol egy valahonnét nagyon ismerős ajánlóval, ami mögött a címe és rövid leírása alapján akár a te frissen élesített posztod is lehetne. Aztán kiderül, hogy valóban az van, csak nem rémlik, hogy a címlapi ajánlót…..
fovarosi.blog.hu 2018.11.16 09:26:55
@Vittore.: Olvasd már el a fenti posztot, és értelmezd.

+ a másik hozzászólásban is ott a válasz: "Elég a bejegyzés szerkesztőben az új "Ajánló kiemeléshez" részt megírni, nem kell a másikat már használni."
Ez volt az egyetlen túraszakasz, ahol nem csak szitakötőket fotózhattam, hanem pávát és szurikátát is. A Julianus-kilátóból pedig két ellenkező irányban is a Dunára nyílik kilátás.  Hajnalban még szakadt a viharos eső, még áldozata is volt a Dunántúlon. Így kényszerűen…..
Ferihegyen újdonságként jelentették be a TU-134-est. A Lágymányosi Telefonközpontba betervezték az első crossbar telefonközpontot, a Központi Távíró Hivatalba pedig 3000 telex állomást. Kádár János sem rajongott a Baross tér felüljárójáért...
Makovecz síházát, rétet és forrásokat, gyönyörű patakpartot és remek vendéglőt is érint ez a hosszú, de nagyon szép út. Ennek a szakasznak a teljesítésével befejeztem a dunántúli részt. Buborékos naplementével ünnepeltem meg a Duna vizén! Fél tízre értem csak fel…..
Eldőlt, hogy mi költözzön a helyreállított Budai Várba. A XI. kerület ingatlanpiacát állami projekt növelte. Megtervezték a soha meg nem épült aranyhegyi TV-székházat. "Mini szoknya, maxi siker, a teenager ilyet visel!" ..
"Amíg megmagyarázom, addig megcsinálom" - Ybl Miklós egyetlen fennmaradt mondása (Ney Béla cikkéből - Vasárnapi Újság 1879) Ybl élete fent jelzett időszakának kiemelt, jelentős dátumai: 1878. december 7. Az Operaház bokrétaünnepe 1882. december. 5. Ybl 50 éves építészi…..
Három barlangot és egy teve formájú sziklát is érintettem, ráleltem egy harkály fiókára és egy ismeretlen Makovecz épületre is, míg - két szakaszra bontva - feljutottam a magyar Rolling Stones-ra. A Szentlélek térről induló 218-as busszal mentem ki a téglagyári bekötőútig. Itt már csak egy gyors…..
Vitát rendeztek a Margit-szigetről és a Római-partról. 1990-re már minden tizedik embernek lesz autója, mondták akkor. Az Egri Csillagokban "színészkedő" tevék kerültek az Állatkertbe. Bejárást tartottak az épülő 2-es metróvonal Deák tér állomásán...
Az én házam Mini erkélyek titka 2018.07.27 21:36:52
A Rómeó és Júlia olvasása óta rajongok az erkélyekért. Valamilyen romantikus hangulat lengi körül. Ezt a romantikus hangulatot belecsempészhetjük a berendezésbe is, a tökéletes élmény érdekében. A legkisebb loggia is hozzátehet a lakás összképéhez és az életterünket is növeli. Ne felejtsük el, hogy…..
Fővárosi Blog Ybl templomai 2018.08.17 06:24:00
A Bakáts téren álló templomon Ybl-től Thék Endrén át Jungfer Gyuláig a korszak "nagyágyúi" dolgoztak. Legnagyobb műve, a Bazilika építéstörténetében ott találjuk a magyar templomépítés legsúlyosabb katasztrófáját is. "Amíg megmagyarázom, addig megcsinálom" - Ybl…..
A nagylelkű Glück Frigyes öröksége mentén túráztam a villamos végállomástól a Hármashatárhegy kilátóján át a Rozália téglagyárig. Budapest környéki kirándulásnak is ideális, drámai emelkedőktől mentes, látnivalókban gazdag szakasz, távcsővel még klasszabb! Ez volt az egyetlen túraszakasz, amit nem…..