Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fovarosi.blog.hu

956 bejegyzést írt és 954 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Libegni kezdett Budapest első drótkötélpályája, 7 forint volt egy oda-vissza menet. Az M7-es autópálya építése elérte a Balatont. "Városi autópályává" tervezték fejleszteni a Hungária körgyűrűt...
A látnivalók korántsem érnek véget az Andrássy út végén a Hősök terével. Sétáljunk beljebb, lesz még bőven látnivaló!..
Fővárosi Blog A Hősök tere 2020.07.25 15:26:00
Az Andrássy út díszes lezárása, a milleniumi kiállítás főbejárata, számos történelmi esemény helyszíne, és történelmi arcképcsarnok - a Hősök tere sokkal több, mint egy átlagos tér. Járjuk körbe a teret, majd a környéket: nézzük meg a Műcsarnokot és a Szépművészetit, a Gundelt és a Szecskát, a tavat…..
Miután bejártuk a földalattit és láttuk az Andrássy út megszületésének történetét, valamint házait az Erzsébet téri torkolatától az Oktogonig, most nézzük végig a legszebb, legérdekesebb épületeket a sugárút külsőbb részein is! Klösz György felvétele az 1880-as évekből (fortepan.hu, 82283)..
Aggtelek és Jósvafő sokak által ismert, közkedvelt turistaközpont, hisz barlangjai a legnagyobbak közé tartoznak az országban. De mit kínál a két szomszédos település a felszínen? ..
Miután bejártuk a földalattit és láttuk az Andrássy út megszületésének történetét, most nézzük végig a legszebb, legérdekesebb épületeket Budapest legelegánsabb sugárútján!..
Eltűntek a kalauzok, őrült tervek születtek az Astoriához, nevet kapott a Libegő, és épült a HÉV alagútja a Batthyány tér felé. Július 1: "Az 1890-ben végzett első szabadtéri ingakísérlet helyén..." - Eötvös Lóránd-szobor avatásra készül a XVIII. kerület. Eötvös Loránd a múlt század utolsó és e…..
Hogyan lett egy nagy gondolatból megépült boulevard? Miért és hogyan épült ki Budapesten az Andrássy út? Az Andrássy út 1877 körül Klösz György felvételén..
Hogy került a felszín alá a vonal? Miért barnák az oszlopok az Operánál? Miért áll egy híd a semmi közepén a Városligetben? Miért van olyan alacsonyan a mennyezet? Merre lehetne meghosszabbítani?Mindent a Földalattiról...
fovarosi.blog.hu 2020.06.20 13:11:05
@buszrajongó: Nagyon jó észrevétel, köszönöm!
Borongós időben nincs is jobb, mint nyakunkba venni a várost, és felfedezni a nevezetességeket. A kedvelt turistacélpontok mellett azonban néha érdemes benézni a mellékutcákba is, hiszen izgalmasabbnál izgalmasabb tárlatokba futhatunk bele. Ha Budapestre utaznánk, vagy éppen nem szeretnénk…..
fovarosi.blog.hu 2020.06.17 18:39:59
Kéktúra Putnoktól Aggtelekig 2020.06.15 06:26:00
Havanna és Vérfarkas, mocsaras mohaszigeten önfeledt tapicskolás, a 800 éves templom, ahol Tompa Mihály is szolgált, és kilátás a szobából a sziklafalra - hihetetlen gazdag programokban ez a szakasz is, ne hagyd ki! Putnokon a Havanna Panzióban szálltam meg - itt egy egyszerűbb étterem is működik.…..
Új aluljáró, új művház, új panellakások, új hétvégi telkek: így éltünk Budapesten 1970-ben. Június 4: Aluljáró épül az Üllői út és a Ferenc körút kereszteződésében. A most elfogadott beruházási program szerint a jövő esztendő végére készül el a főváros legújabb közlekedési objektuma, az Üllői…..
Bár az egyetem maga most kényszerű szünetet tart, a kerítés nélküli campus parkja remek lehetőséget kínál egy egyéni látogatáshoz is. Végre kiteljesedhetett a MOME több évtizedes álma, nézzük meg a régi és az új épületeket, irány a Zugligeti út! Ki drónon száll fölébe (fotó: magyarepitok.hu)..
Kéktúra Mályinkától Putnokig 2020.05.15 06:21:00
Bélyegzés Sanyinál, újgazdag kertkapu, az ország egyik legszebb víztározója, csodás kilátás több sziklaszirtről is - nagyon szép egynapos túra tehető Mályinkától Putnokig. Mályinkán reggel korán keltem, hogy ne a legnagyobb hőségben induljak az aszfaltútnak. Fél nyolc körül már elhaladtam az öreg…..
Hosszú sorbanállás volt a vasárnap is nyitva tartó Csemege előtt. Letették a Marczi alapkövét. De mennyit ért akkor egy állatkerti zsiráf és egy orrszarvú? Május 1: Új ifjúsági ház alapkövét helyezték el ünnepi külsőségek között csütörtökön a Marcibányi téren a II. kerület párt- és tanácsi…..
Lenin kötélen, egy régi 0 km szobor, szalmakalapos lovak, Hadik lovasszobrának titka és az óbudai kísérlet Bojár Sándor régi felvételein. (A kép azonosító számára kattintva a fotó nagy méretben is letölthető.)  178866: Az 1967 körül készült felvételen a Clark Ádám téren még nem a ma jól ismert 0…..
fovarosi.blog.hu 2020.04.18 19:44:15
Dél-dunántúli Kéktúra MAJU 2020.04.15 12:34:45
Szolgálati közlemény: a túrázás, és így a blog is szünetet tart. Folytatása továbbra is tervben van. Majd a járvány után...  ..
Kéktúra Bánkúttól Mályinkáig 2020.04.15 06:54:00
Rövidebb, de így legalább gyerekkel is könnyen bejárható szakasz Bánkút síházától Mályinka kilátójáig. Buszokkal, egri átszállással jutottam el Szilvásváradig. (Az egri buszállomás kerek épülete a 20. század második feléből az egyik legjobb közlekedési épület az országban, érdemes útba ejteni.)…..
150 éve, 1870. április 10-én szentesítette a király a Fővárosi Közmunkák Tanácsa felállítását elrendelő 1870: X. törvénycikket (a törvény itt olvasható). De mi is volt a Közmunkatanács, mi volt a szerepe, és mit tudott elérni? Bár egy hasonló szervezet létrehozását már Széchenyi István is…..
Kutyát ölt a harmadik sín, átadták a 2-es metrót. A vadászati kiállításra új szállodákkal készült a főváros. Ez történt 1970 áprilisában Budapesten. Az Aero hotel újkorában. Kép: fortepan.hu, 25736, adományozó: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény Április 1: Budapest legújabb szállója, az Üllői…..
fovarosi.blog.hu 2020.04.03 22:36:32
@Fredddy: Nincs eltakarva, és ha bemész a Duna felőli oldalon a képviselői irodaházba, akkor meg is tudod nézni. Igaz, csak a biztonsági őrök pultjáig engednek be, de már onnan is meg lehet nézni úgy 30 méter távolból.
Szép erdőkön, mezőkön vezetett át az út a híres szalafő-pityerszeri skanzen, egy teljesen felesleges kilátó és egy kora középkori templom érintésével Őriszentpéter szeres beépítésű házaiig.  Őriszentpéteren a kempingben szálltam meg, innen egy kora reggeli busszal mentem el Kondorfáig, hogy onnan a…..
A Bél-kő hatalmas sziklatömbjétől a Cserepes-kői barlang nomád szállásán át több sziklaszirt kilátópontjáig számos látnivalót kínál ez a szakasz - az OKT egyik legszebb fejezete! Bélapátfalván a Villa Tópartban szálltunk meg - vasárnapra túratársam is akadt. Korán reggel nekiindultunk. (A…..
Vajon mit jelent Zugló, és honnan kapta Lágymányos ezt az elnevezést, és miért hívják így a Rózsadombot? Zugló szíve, a Városliget - forrás: FORTEPAN/ A FŐVÁROS LEVÉLTÁRA..
fovarosi.blog.hu 2020.03.10 18:37:01
Másodszorra is felavathatták az Astoria aluljáróját. Dunakeszinél elindult a harmadik házgyár. Szupermarketokat és bevásárlási központot terveztek Budapestre. Erről írtak 50 éve. Március 1: A Lánchíd új fényköntöse. Budapest már eddig is hangulatos esti városképe újabb látványossággal gyarapszik:…..
Madárles a Himfai-tónál, eltűnt és fennmaradt falvak, és egy Kós Károly ihlette templom Iváncon - itt is volt bőven látnivaló!  Döröskén a Nyírfa apartmanházban aludtam meg (Fő utca 13., ld. az előző poszt végén!). Reggel korán volt ébresztó, mert 7 előtt van egy busz Katafa felé, utána viszont…..