Regisztráció Blogot indítok
Adatok
attisch

24 bejegyzést írt és 69 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Üdvözöllek  a blogomon! A nevem Boldog Tamás. 30 éves, hobby borász, a Duna-menti Szent Orbán Borrend ceremóniamestere. Miért is éreztem a késztetést hogy blogot indítsak? Sosem gondoltam hogy követnem kell a trendeket, legyen szó bármiről, talán már a blogolás sem divat, de ahogy a mondás tartja,…..
attisch 2018.03.19 18:44:45
birtokszuletik.blog.hu
Ez is így indult, s bár az írás lendülete alábbhagyott, a szőlőművelés és borkészítés szeretete annál erősebb azóta!
Amikor mintegy 12 évvel ezelőtt elindultam a borkészítés és a szőlőművelés igencsak rögös útján, akkor biztosan nem sokat tettem volna tétként arra a fogadásra, hogy egykor majd szőlőterületet fogok vásárolni. A kezdeti évek során, az otthoni vegyes fehérszőlőből…..
attisch 2010.05.02 10:21:04
@nagyberényi szőlőskert: A mai állapot az igazán szép! ;-)
attisch 2011.10.14 07:46:44
@sottika: Küldtem privát mailt!
Augusztus eleje van, most lenne a záró permetezés. A helyzet ezzel szemben az, hogy a szőlő még nem igazán ért a zsendülési szakaszba, most fejeződik be a fürtzáródás. Alsó hangon kettő héttel van lemaradva a "normál" állapothoz képest. Ugyanakkor - ahogyan azt a…..
Árnyas Pince Ki lakik ott keleten? 2010.07.20 20:00:00
Az időjárás biztos pont az ember életben. Mindig van mit szidni, és mindig lehet róla beszélni. Idén különösen így van ez: történtek érdekes dolgok. Például itt van a nyár eleji a igencsak kiadós esőzés, ami Rambo gazda pincéjét alaposan helyretette, nálunk pedig meglemelte…..
Egyetlen igaz technológia címmel indított el sorozatot blogján Rambo, a szőlősgazda. Nagyon tanulságos és érdekes az eddig felvonultatott technológiai sokszínűség és gondolkodás, amiről a meginterjúvolt borászok beszámoltak. Ez adott ihletet arra, hogy - nem megélhetési,…..
attisch 2010.05.30 18:30:58
@csiri-csuri: Első fejtésnek az újbor decemberi első fejtését nevezem. Ez előtt két héttel adom hozzá a derítőszert. Így tehát ekkor, egyszer fejtek.
Ha már a fehérbort vetetted fel: tavaly 7-10 nap alatt végbement a forrás. Nem hűtöttem, a pincém 15 C-fokos volt, max. 200 liter volt egyben (hordó). Fajélesztőt és tápsót is kapott. Idén szeretném megpróbálni a fajélesztő-vadélesztő technológiát külön-külön. A forrás végeztével elkezdett szépen lassan tisztulni, majd a fejtést megelőző derítés hatására igen szép tisztaságú bort fejtettem. Az idei évben célkitűzésem, hogy a rozét hűteni fogom forrás közben kisüzemi módszerrel (fagyott ásványvizes flakonokkal).
Nem tudom, hogy megválaszoltam-e minden kérdésedet, de ha nem, írj még?! :-)
attisch 2010.07.04 14:03:27
@fiatalborivo: Helló István! :-)
Valóban kicsit összejöttek a dolgok, és alaposan elmaradtam a beszámolókkal, pedig lenne miről írni: nagydíjat nyertem, palackoztunk, küzdök a gombabetegségekkel. De a konkrét kérdésedre válaszolva: a sok dolog közepette a birtok szépen rendben van...
Hamarosan visszatérek! :-)
attisch 2010.07.04 14:16:12
@csiri-csuri: Én így csinálom! :-) Az "inkábbok" közül én azt választom, hogy inkább kevesebbszer nyúzom a bort fejtéssel. Az idén igyekszem minden tételt vadélsztővel és fajélesztővel külön-külön is erjeszteni és összehasonlítani a végeredményt. A Drifine-t megfelelő helyen akár grammra is meg lehet venni és a használatát is elmondják. Kicsit drágább csak, mint pl. a bentonitok, de nem vészes. Üdv.
Birtok születik Évjáratok 2010.05.31 18:18:00
Ebben a folyamatosan frissülő posztban az évjáratokat fogom jellemezni általánosságban és különösen Adony-Szőlőhegyen található birtokom tekintetében.Mottó: "Magyarország éghajlata a szoláris éghajlati felosztás szerint mérsékelt, földrajzi elhelyezkedése miatt…..
attisch 2010.05.31 21:02:03
@nagyberényi szőlőskert: Azt még Te sem tudhatod!!! :-) Ma van a tavasz utolsó napja.
Egyébként hamarosan írom, kis türelmet!
Szőlőművelés Tikmon reloaded 2010.05.14 08:00:00
A szabadban végzett munkák mellett a borokra is oda kell figyelni. A pincébe beállítottuk a vadonatúj hordókat, amelyeket Mlinkó István hozott el a Kádár Hungarytől. A 400 literes hordó olyan nehéz, hogy ketten kellettünk ahoz, hogy a kocsiról leemeljük. Nagyszerűen mutatnak a…..
A Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony 2010. május 8-án Perkátán, a Győry kastélyban rendezte meg hagyományos, immár XVII. Kistérségi Borversenyét. A verseny az Adonyi Kistérség nyolc településének (Adony, Besnyő, Beloiannisz, Iváncsa, Kulcs, Perkáta, Pusztaszablocs,…..
Birtok születik Albumok 2010.05.05 20:07:00
Az utóbbi időszakban - az élére állított birtok munkái mellett - sikerült több, régen dédelgetett terv valóra váltása is. Na, persze nem nagy dolgokról van szó, mégis a büszke gazda elengedhetetlen kellékei: a fotóalbum és a pincei vendégkönyv.Nem minden úgy…..
attisch 2010.05.11 11:49:09
A picasát ismerem, a borrendünk rendezvényein készült (99%-ban saját) fényképeket ott kezelem. Ld.: picasaweb.google.com/borrendadony/
Ezt a jalbumot még megnézem, és akkor majd valamelyikkel megpróbálkozom, hogy a 125 kép valami módon felkerüljön.
Köszi a segítségeteket!
Április 24-én rendezte meg a dunaföldvári Szent Rókus Borrend a II. Duna-menti Települések Borversenyét. A versenyre 32 településről 350 bormintával neveztek be a résztvevő gazdák. A zsűrizésben neves borbírálók és közéleti személyiségek is részt vettek, többek között…..
attisch 2010.05.05 14:31:23
Szőlőművelés Tavaszi szemle 2010.05.03 10:00:00
A múlt hét csütörtökén voltam a pincénél, és az időrendiségre fittyet hányva most ennek a képei következnek. Dörgicse hozta a formáját: csodálatos volt megint.   Végre megindult a hajtásnövekedés, ugyanakkor a gaz is felverte a szőlőt. Megrendeltem a rotálást,…..
attisch 2010.05.03 14:30:21
@RAMBO: Mi nem rotálással, hanem hurulással vagy vellázással (meghajlított fogú vasvella) szakítjuk meg a hajszálcsövességet a talaj kiszáradását megelőzendő. Ugyanazt az eredményt elérem, amit te leírsz. Egyébként a zöldtrágyázás max. a gazok beforgatását jelentheti, ha jól értem, de ez egy sima rotával nem túl menő... Kistraktor után kötött tárcsánál már más lenne a helyzet. Másrészről: nem jó csak rotálni, mert a forgatott mélység alatt csak leveri, letömöríti a talajt még jobban. Én évente kétszer: tavasszal a metszés és lemosózás, majd ősszel a szüret végeztével rotálok. Bőven elég ez a két alkalom. Még egy altalajlazítás jól jönne kétévente, de ez egyelőre nem megoldott nálam. Szerencsére, kimondottan jó talajon gazdálkodom. Ld. ahol kell... ;-)
Szőlőművelés Rügypattanás 2010.04.18 16:40:00
Idén a természet sokkal tovább alszik, mint tavaly, amikor április közepén már hüvelykujjnyi hajtások voltak. Most még éppen csak rügyezik a szőlő.   Rügypattanás előtt   Úgy tűnhet, hogy a…..
attisch 2010.04.19 22:05:11
@fiatalborivo: Hány bor jött össze??? Már nagyon készülök a bírálatra. :-)
2010. március 6-án a szlovákiai Marcelházán részt vettem a 6. községi borversenyen. A kapcsolat borrendi ismeretséggel kezdődött, korábban egy kisebb, majd egy nagyobb létszámú csapattal is ellátogattam már a marcelházi borbarátokhoz. Ezt a meghívást az Adonyban töltött 2…..
attisch 2010.03.11 18:50:49
@fiatalborivo: A hétvégi marcelházi bírálaton együtt voltunk és bíráltunk Vorák Józseffel és Hegedűs Jánossal. Akkor hívott meg a Vorák Józsi, hogy jöjjek bírálni Földvárra. Akkor ott biztosan találkozni fogunk. Legalább majd a végeredményt megkapom valakitől! :-)
Te tavaly negyedik lettél fehérben? Nekem "csak" 2 ezüst meg egy bronz jutott. Idén a vörösökben reménykedek!
attisch 2010.03.11 18:59:45
@nagyberényi szőlőskert: Igen, az az én tapasztalatom is, hogy a szomszéd véleményére az ismeretség okán nem mindig lehet 100%-ban adni. Pont a napokban vitáztunk Losonci Bálinttal a murtzi.blog.hu-n, mert ő eléggé borverseny ellenes. Én mellette vagyok, jó dolognak tartom a versenyeket.
A kezdeményezésedre megcsinálom a borverseny-híradót, de ti is kelletek hozzá, hogy jól működjön, mindenki, aki megtud egy versenyt, az jelezzen. Hamarosan itt... :-)
attisch 2010.04.13 20:07:33
@lacibor: Reméljük, hogy a gazda valóban megjegyzi a fajtajegyeket.
Ezt az 58 fehéret jobban bírtam, mint Füzitőn az 54 rozét és vöröset. Az sokkal jobban kifársztott, 40 után már nem volt az igazi. Akárki, akármit mond, ennyi mintát csak kiköpve szabad bírálni. Én így tettem...
A szőlőben kétféle hulladék keletkezik: szerves és szervetlen (talán inkább nem újrahasznosíthatónak illene nevezni, mert a műanyagok ugyan szerves anyagok, de lebomlásuk rendkívül hosszú időt vesz igénybe). A szerves hulladék tartalmazhat olyan szaporítóképleteket, amelyek…..
attisch 2010.04.12 22:37:47
@virtual landscape: Azért vigyázzunk ezzel a hobbiparasztozással, emberek!!!
Ha valaki becsületet érdemel az az, aki dolgozik, kétkezével értéket teremt. Inkább lenne mindenki hasonló értékteremtő, mint fújjogó, munkakerülő, a kétkezi munkát lenéző... Te sem hobbiparasztoznál, ha bármilyen kétkezi értékteremtő munkát végeznél. És az meg, hogy kinek és mire telik nagyon nem ide való téma. Mondhatnám, annak és arra, amiért megdolgozott, de ezt itt nem feszegetném tovább...
Birtok születik Tavaszi munkák 2010.04.09 12:15:00
Az elmúlt időszakban kicsit összecsaptak a fejem fölött a munka hullámai, de most összefoglalom az utóbbi napok ténykedését a birtokon.Először is, a korábbi próbálgatás után, lemetszettem a teljes területet. Több, mint 2 teljes napot vett igénybe a 406 tőke metszése,…..
attisch 2010.04.11 14:05:49
@fiatalborivo: Én is úgy számolom, hogy a telek két sarkába ültetett diófa 10-15 év múlva teljes árnyékot fog vetni a pince elé. Na, akkor lesz ám szép a nyári poharazgatás!!! :-)
U.i.: találkozunk akkor 24-én?
attisch 2010.04.12 20:44:20
@fiatalborivo: Sajnálom, akkor majd élménybeszámolóra térj be ide! 3 borral tervezem az indulásom. Meglátjuk... :)
Jelezd, ha már ráérsz és szívesen látlak nálam egy birtokkóstolóra... :)
Ez egy folyamatosan frissülő poszt, ahol nyomon követhető az általam elvégzett növényvédelmi munka, a felhasznált növényvédőszerek, időpont, dózis, stb.Utolsó frissítés: 2010. július 4.Én a megelőzés híve vagyok és az időjáráshoz, fenológiai stádiumhoz igazított…..
A Nagyberényi szőlőskert blog elkövetője, ToM vasárnap meglátogatott kedvesével, hogy megismerje az adonyi szőlőhegyet, a pincémet, a szőlőmet, a boraimat és engem is.Ugyebár eddig "csak" blogbarátok voltunk, olvastam az ő blogját, persze némi ihletet is…..
Szőlőművelés Tavaszi teendők 2010.03.15 14:40:00
Ez a tavasz elképesztően sok munkát hoz, és sajnos - a szorgos gyógytornázás ellenére - még mindig fáj a derekam. A dolog fizikai munka részéből tehát csak mérsékelten tudom kivenni a részem - ami nagyon rosszul esik. A doki tanácsára vettem egy gyógyövet, ami fémpántokkal…..
Ugyan a blogom alapvetően a szőlőbirtokom, a pincém, a boraim témakörökről szól, mégis meg kell említeni azt a nem kis területet, amit otthon, a házunk kertjében "unatkozó és pihenő" időmben művelek. Ez olyan 1500 m² területecske.Van 20 darab gyümölcsfám:…..
attisch 2010.03.15 20:15:07
@RAMBO: Szerintem olyan 20-25 vödör hamuról van szó erre az 500 m2 területre, amit telenként kiszórok. A cefrét visszahordom, de nem ide az otthoni darabba, hanem az kinti birtokba fogratom préselés után.
Ezúttal az általam választott nemes- és alany szőlőfajtákról írok. Forrásként segítségül hívom a bibliaként tisztelt Csepregi Pál - Zilai János: Szőlőfajta-ismeret és -használat című, a Mezőgazdasági Kiadó által 1988-ban kiadott könyvet.A második részben a…..
Ezúttal az általam választott nemes- és alany szőlőfajtákról írok. Forrásként segítségül hívom a bibliaként tisztelt Csepregi Pál - Zilai János: Szőlőfajta-ismeret és -használat című, a Mezőgazdasági Kiadó által 1988-ban kiadott könyvet. Az első részben az…..
Birtok születik Marha jó trágya 2010.02.10 23:27:00
Ebben a kis posztban szeretném leírni, hogy milyen lépésekben valósítottam meg az alaptrágyázást az új szőlő telepítése előtt.Alaptrágyázásnak nevezzük azt a technológiai folyamatot, melynek során az adott területet a telepítés előtt - az előzetesen elvégzett…..
attisch 2010.02.16 15:13:18
@fiatalborivo: Igen, ez mindenképpen más nagyságrend lesz azért, mint az enyém. A hobbi az hobbi, az eladásra szánt termelés már más kategória. Azért nem tartasz már annyira az elején, úgyhogy hajrá!
attisch 2010.03.07 18:18:26
@kopi53: Helló! :-)
Köszönöm az elismerést, folyamatos szerkesztés alatt...
Azért jobb, mint holmi netes játékok, nemde?! :-)
attisch 2010.03.10 21:20:50
@kopi53: Írj e-mail és elmondom! :-) Meg közben olvasd el a bejegyzéseket is, ha időd engedi!
Ebben a bejegyzésben a bor forrását mutatom be képekben. Az izgalmas, ámde lassú folyamatot egy ún. sorozatfelvételen láthatjuk felgyorsítva, és a zajos erjedés legizgalmasabb pillanatait videóbetét illusztrálja. Popkornt a kézbe!  …..