Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Árpa Jankó

548 bejegyzést írt és 633 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
SERTEPERTE Egy legendás idézet 2024.04.12 18:13:00
  „A sör bizonyíték arra, hogy Isten szeret minket, és azt akarja, hogy boldogok legyünk.” Ez az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb idézet a sörről. De vajon ki mondta? Mert annyit elöljáróban is elárulhatunk, hogy ezt bölcsességet nem Benjamin Franklin (1706-1790) fogalmazta meg. A kiváló…..
SERTEPERTE Olthatatlan szomjúság 2024.04.10 10:18:39
Ha bizonytalanul is, de céltudatosan a sörös rekeszek felé vette az irányt egy harminchárom éves férfi a rostocki Netto szupermarketben, és természetesen azonnal megtalálta az italos részleget. Nyilván megszomjazott, mert tíz üveg sört tett a hátizsákjába, és csak egyet a pénztár futószalagjára. A…..
SERTEPERTE Léböjtkúra sörrel 2024.04.07 11:34:51
 Karcsúnak lenni nemcsak divat, de közismert, hogy a túlsúly növeli a betegségek kockázatát is. A többség persze elsősorban a szépség érdekében kezd fogyókúrába, nem ritkán olyan módszerrel, mely veszélyes az egészségére. Az is természetes, hogy a fogyókúrázók még a sör élvezetétől is megfosztják…..
Természetesen áprilisban is lesz ok az ivásra, sőt talán azt is mondhatjuk, hogy a két áprilisi nap az amerikai sörivók legnagyobb ünnepe.   Április hatodikán a New Beer’s Eve, majd április hetedikén a National Beer Day egyaránt   ahhoz az örömteli pillanathoz kapcsolódik, amikor 1933 április…..
SERTEPERTE Búzasör csehül 2024.03.29 14:40:56
Sokan és sokszor vontak már párhuzamot a német és a cseh sörgyártás között. Kétségtelen nagyon sok a rokon vonás, amit a közös történelmi múlt is indokol. Éppen ezért érdekes, hogy míg a németeknél – főleg az utolsó három évtizedben – a Weizenbier egyre komolyabb piaci szereplő, addig Csehországban…..
SERTEPERTE Lady Astor és Churchill 2024.03.25 09:06:06
1919-ben az amerikai születésű Lady Nancy Astor a második nő lett, akit az angol parlament képviselőjévé választottak, de mégis ő az első nő, aki el is foglalta helyét az alsóházban, mivel Constance Markievicz akit korábbsn megválasztottak, pártja a Sinn Fein politikája miatt soha nem foglalta el…..
SERTEPERTE Egy cseh stout 2024.03.22 09:17:33
A lager-birodalom – ahogy egy szakíró jellemezte a cseh sörfőzést századunk elején – nem sok jelét mutatta a különféle ale-k íránt.  Akkoriban nem sok jele mutatkozott, hogy lesz ez másként is a cseh sörpiacon. A náchodi Primátor sörfőzde, az elsők között volt melyet megérintett a változások szele.…..
SERTEPERTE Ok az ivásra 2024.03.20 09:18:14
Március 20-án is adódik ok az ivásra. Ez a Nationaler Tag des Bocks, azaz a Nemzeti Bock-nap  Németországban. Hagyományosan a baksört az év elején főzik, sok malátával és arányaiban kevesebb komlóval, ezért alkoholban gazdagabb és édeskésebb. Az egy-két hónapos ászokolás után a különféle baksörök…..
Az 1848-49-es szabadságharc emlékei között érdekességként említhetjük meg, hogy a Vár ostrománál több budai sereskocsma is szolgált a honvédeknek hadi­szállásul. Nem volt ez véletlen, hiszen ezekben a kocsmákban istállók, pince es természetesen sör is bőven volt, mivel a mai Alkotás utca vonalában…..
SERTEPERTE A nagy sörfelismerés 2024.03.09 12:41:45
 Egy vaktesztelés során német, osztrák és svájci sörivókkal két különféle csomagolásban ugyan, de ugyanazt a sört kóstoltatták. Az eredmény, mondhatjuk lesújtó. A válaszadók háromnegyede egyértelműen a márkás terméket nevezte jobbnak, míg a diszkont csomagolású, csak a kérdezettek tíz százalékának…..
Az Egyesült Államokban a sörfőzdék fejlesztése terén komoly küzdelmek zajlanak. A texasi Fort Worth-i Molson Coors létesítmény dolgozói több mint egy hete sztrájkolnak. Ezen a csütörtökön lejár az Anheuser-Busch 5000 dolgozójának szerződése, akik szintén a Teamsters tagjai. Ha mindkét munkavállaló…..
  A német és osztrák területek sörfőzdéi sokszor élnek azzal a lehetőséggel, hogy a kellő stabilitást elért ászoksöreiket szűrés nélkül palackozzák. Ezeket a söröket nevezik zwickl, keller- illetve landbier néven is. Ezen sörök óriási előnye, hogy beltartalmi és élvezeti értékük is gazdagabb szűrt…..
SERTEPERTE Agyfényező sör 2024.03.01 09:13:35
Ki-ki döntse el maga, hogy az alábbi példázat következtetése mennyire helytálló!  „Egy antilopcsorda csak olyan gyorsan mozoghat, mint a csoport leglassabb és leggyengébb tagja.  Amikor a csordát megtámadják, mindig a leglassabb és leggyengébb egyed esik a támadás áldozatául. Bármennyire is…..
SERTEPERTE Bojkottált Bud Light 2024.02.20 10:44:54
Az elemzők úgy tűnik, alábecsülték az AB InBev Bud Lightja ellen tavaly tavasszal kezdődött fogyasztói bojkott hatásának tartósságát. A világ legnagyobb sörgyára, az AB InBev újabb nagy visszaesést mutatott be az Egyesült Államokban, köszönhetően az egykor legkelendőbb sörének fogyasztói…..
A jó kocsma az, ahová az ember hazamegy, ahol van törzsasztala, saját széke, kedvenc helye a pultnál, ami pont olyan magas, hogy kényelmesen könyökölhet rajta. A jó kocsmában az ember kedvenc italait tartják, és mindig akad egy kis meglepetés is. Ahhoz, hogy jónak tartsunk egy kocsmát, fontos, hogy…..
SERTEPERTE Borravaló 2024.02.13 23:41:00
Amióta egyre gyakoribb, hogy a sörözőkben a vendég a pultnál rendeli a sörét, az eddigieknél is kérdésesebb a borravaló létjogosultsága. Egy ilyen szituációban ugyanis a vendég, aki adja, tulajdonképpen semmi plusz szolgáltatást nem kap a pénzéért, hiszen maga szolgálja ki saját magát. Vagyis ha ad…..
SERTEPERTE Sírószobák 2024.02.06 11:40:19
Az emberek már évszázadok óta használják fájdalmuk csillapítására az alkoholt, aminek egyik fontos hatása, hogy könnyebben kisírja magából az ember a bánatát. Nem véletlen, hogy az angliai kocsmákban már régóta ismerik a sírószoba fogalmát. Ezek számtalan pubban megtalálhatók voltak. A sírószoba az…..
Ma huszonhétéve, hogy  itt hagyott bennünket Bohumil Hrabal. Az író már 1975-ben A meg nem különböztetett figyelem notesze című írásban feltette magának a kérdést: Mi a halál? És így válaszolt saját kérdésre: „Az ember a palack nyakán keresztül öblögeti magát valahová máshová, más, és talán még…..
SERTEPERTE Az erő legyen veletek! 2024.02.01 23:08:00
A nachodi sörökkel még a század elején találkoztam először, az észak-cseh városka sörgyárának a boltjában. Irigykedtem is a szortiment láttán, pedig akkor még sem ale-t, sem stoutot nem kínáltak, csak különféle erősségű és szárazanyagtartalmú, világos és barna lagereket. Szerencsére nem én vezettem,…..
SERTEPERTE Kibaszott pokol 2024.01.30 09:50:16
Ha a hülyenév-adásban lenne rangsor, igen előkelő helyet foglalna el a német Brauhaus Hartmannsdorf „Fucking Hell” nevű söre.A „fucking” jelentés körülbelül annyi, mint „kibaszott”, míg a „hell” az angolban poklot jelent. Igen ám, de a „hell” németül a „könnyű világos ászoksör” jelentéssel bír. A…..
SERTEPERTE Sörfőzdei egérfogók 2024.01.28 18:32:01
A macskák mindig is ádáz ellenségei voltak a rágcsálóknak, akik viszont őszintén rajonganak a különféle gabonákért. Nem véletlen tehát, hogy amióta világ a világ, vagyis amióta a különféle malátázott gabonákat sörfőzésre használják, a sörfőzde elmaradhatatlan tartozéka a macska, aki levadássza a…..
SERTEPERTE Kozák koktél 2024.01.25 09:04:00
A haverunkra vártunk a csallóközi falu kocsmájában. Nem is lett volna semmi gond, ha tartottak volna valami joob fajta sört, de  kocsmában kizárólag Kőbányai világost lehetett kapni. Ezt már akkoriban sem fogyasztottuk, így aztán gondoltuk megkóstoljuk a ház vörösborát. Mit mondjak: lehet, hogy a…..
SERTEPERTE Az IPA százada 2024.01.21 10:56:11
  Az IPA adja kézműves kategória harmadát, így aztán nem tévedhetünk nagyot, ha a huszonegyedik század első évtizedeit az IPA korszakának nevezzük. Ennek a sörnek már nem sok köze van a klasszikus inida pale ale-hoz, ezért már csak az ebből született mozaikszó emlékeztet az eredetire. Az IPA…..
SERTEPERTE Sörszótár 2024.01.20 07:48:00
ÁLOMSÖR Ha van olyan, hogy éhes disznó makkal, akkor miért ne lehetne olyan, hogy szomjas ember sörrel álmodik. Ez az álomsör. Csak arra kell vigyáznunk, hogy még azelőtt megigyuk, hogy felébrednénk! ANGYALOK JUSSA Az angyalok jussa a tölgyfahordóban évekig érlelt párlatokból elillanó whisky vagy…..
A snóblitól a dartsig számtalan kocsmai játékot ismerünk. Ezek többsége békés szórakozás, míg, talán jellemző módon, a bajorok szeretik a kocsmai erőfitogtatást. Népszerű sportjuk az ujjhúzás (amiről ITT olvashatsz) és ugyancsak bajor eredetű a Steinholding amelyben a versenyzők egy literes…..