Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Árpa Jankó

449 bejegyzést írt és 632 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az egyedfejlődés során minden kocsmajáró ember bejár egy sajátos italpályát, amely során kezdőből profivá képzi magát. Vagy az antialkoholizmust választja, de ez a lehetőség ezúttal nem képezi tanulmányunk témáját. Valahol tehát el kell kezdeni. A fiatal szervezet ösztönösen küzd az alkohol ellen,…..
Árpa Jankó 2020.04.05 12:31:00
A cseh sörgyárak közül elsőként az állami tulajdonban levő České Budějovice-i „Budějovicky Budvar” jelentette be, hogy harminc százalékkal csökkenti termelését. Ezzel a cseh kormány múlt heti bejelentésére, melyben korlátozzák a sörözők nyitva tartását, reagált a gyár. Egyúttal korlátozták a…..
SERTEPERTE Halál a májra! 2020.02.27 17:41:10
– Soha többé nem iszom! – hangzott el, de hányszor, másnap mikor felébredt az ember – Soha! Csak ezt a napot ússzam meg! Ezután kerültek elő a másnaposság elleni praktikák. Mindenkinek megvan az egyéni receptúrája, a rosszullét leküzdésére – sorolhatnám napestig, de ezek a speciális mixtúrák és…..
Helyszín: 1051 Bp., Nádor u. 34. Látogatás: 2010. július 7. 17:50-20:15 > Hallom kagylócskái siklását az ártatlan éjszakában, kiabálva változásért vagy csak egy szürke estéért, mikor is nem az ő seggét stíröli minden arra kanyarodó kanyaroltó otromba…..
Aki a klasszikus Grimm-testvérek féle opuszra gondol, természetesen téved. Jelen esetben egy sörfőzős összekacsintós poénról van szó, kizárólag vájtfülüeknek. Stubna Ágoston, az Első Soproni Házisörfőző Verseny nyertese, a Soproni Porter "szülőatyja" rukkolt elő egy gerilla-sörrel. Nem mese ez…..
A hely, ahol senki sem járt: OSTRAVA   Mivel is kezdőhetne egy jó kis cseh sörtúra szervezése? Leülsz a térkép elé és átgondolod, hogy melyik az a szeglete Csehországnak, ahol még se a barátaid se Te nem jártatok? Ráadásul értelmes távolságon belül van, belefér a 3 napos hétvégébe és igazi…..
Árpa Jankó 2020.02.17 07:59:40
Kedves Naplóm! Régen született bejegyzés, bár, az is igaz, hogy ezt különösebben nem firtatta senki. Vasárnap este, kissé melankolikus hangulatban mesélem el, hogy pár hete, talán egy hónapja is egy nagyobb élelmiszerüzletbe tértem be, szigorúan szilárd halmazállapotú energia tartalékért. Ez meg is…..
SERTEPERTE A széllel szemben 2019.12.25 14:59:00
„Tartsátok meg a könyvtáraitokat, tartsátok meg a büntető intézeteiteket, tartsátok meg a tébolydáitokat... nekem sört adjatok. A világnak nem kellenek az erkölcsök, sör kell neki. Nincs szüksége a kioktatásra meg a jótékonykodásra. Az emberek lelkét emészthetetlen dolgokkal táplálják, pedig a sör…..
SERTEPERTE Knock out 2020.02.12 09:28:43
Az idejét sem tudom, hogy mikor ittam utoljára Kőbánya világost. Gondoltam kipróbálom, hogy vajon történt e minőségi javulás az egykori legnagyobb sörmárka esetében. Megjegyzem különösebb illuzióim nem voltak, hiszen még a prémium kategóriásnak nevezett hazai sörökkel is akadtak problémáim. A…..
cseh ale Mi a KK-nál nagyon szeretjük a cseh söröket, és igyekszünk minél gyakrabban minél több főzde minél több sörét kóstolni. Ebből fakadóan azok az üzemek, amik már jó pár éve elérhetőek Magyarországon (vagy legalábbis nagyobb cseh városokban) helyzeti előnyből…..
SERTEPERTE A magyar alapsör 2016.11.02 09:05:00
Tetszik, nem tetszik – a Kőbányai világos Magyarország alapsöre volt. Ehhez képest, a privatizációt követően, méltatlan karriert futott be. Vélt vagy valós marketing szempontok alapján, a kőbányai gyár előbbre valónak ítélte meg egy új márka, az Arany Ászok bevezetését. Ugyan manapság is létezik…..
Három sör, kommentár nélkül, időrendben: 1: Június 19. (Cseh Sörfesztivál, Westend tetőterasz) 2: Augusztus 16. (Domazlice, Pivnice Koutske Pivo) 3: December 25. (otthon, lehet irigykedni) Sose legyen rosszabb évem! Egyébként, mivelhogy ez az év utolsó posztja: Boldog Új Évet…..
Árpa Jankó 2019.12.31 14:00:29
SERTEPERTE Jack Kerouac söntése 2019.12.28 13:58:20
„Belépett egy régi, csupasz padlós, köpőcsészés söntésbe ahol hasas kályhában tűz égett, s öregemberek ácsorogtak tétlenül, sörözve a pultnál. Rendelt egy sört. Egy ősz férfi énekelt, egyik kezében sör, a másikkal határozott, ünnepélyes, öntudatlanul őszinte mozdulatokkal, boldog elszántsággal…..
SERTEPERTE Télapók 2019.12.06 22:24:00
December hatodikán, kora délután a Rákóczi úton összeverekedett két télapó. Egy idősebb, hajlott hátú, és egy fiatalabb, pirospozsgás arcú. Hogy min kaptak hajba, azt nem lehetett megállapítani, mivel nem beszéltek, még csak nem is szidták egymást. Némán és gépiesen ütöttek, rúgtak, csíptek,…..
Az alkimisták minden megmagyarázhatatlan folyamatot és kémiai reakciót egy fermentum hatásának tulajdonítottak. Így lett a fermentum az alkimisták szerint a minden kémiai reakciónál szereplő hatóanyag. Úgy vélték, hogy az erjedést és a rothadást egy bizonyos fermentum okozza, de fermentum jelenléte…..
SERTEPERTE Primátor a téma 2019.12.02 09:28:00
   A legjobb cseh búzasör A csehek az utóbbi évtizedekben kezdtek el búzasört főzni, elsők közt a brünni Pegas és a prágai Pivovarsky Dum. Immár elég sok csehországi sörfőzde főz búzasört, így aztán elérkezett az ideje, hogy egy szakértőkből és laikusokból álló zsűri, egymástól függetlenül…..
SERTEPERTE A vörös háromszög 2019.11.29 14:49:04
Éduard Manet „A Folies-Bergeres bárjában” című képe érdekes sörös vonatkozással is rendelkezik. Az 1881-ben készült festmény mindkét szélén felfedezhető egy-egy üveg sör. A márka könnyen azonosítható, hiszen a jellegzetes vörös háromszög a kor legnagyobb sörgyárának, a Burton on Trent-i Bass-nak a…..
SERTEPERTE Borsodi határtalanul 2019.11.27 15:33:44
Még nyáron részt vettem a Borsodi Sörgyár új doboztöltő gépsorának átadásán. A program a „Sör határok nélkül” nevet viselte. A névadás hátterét az jelentette, hogy a Borsodi Sörgyár az új gépsorral fontos szerepet játszhat a Molson Coors európai márkáinak dobozba töltésében, illetve regionális…..
SERTEPERTE Vízmentes vizelde 2019.11.14 17:24:17
Mit tagadjuk, a sörivás egyik kellemetlen hatása, hogy egy kiadós sörözésnél jó néhányszor meg kell tenni az utat a kvaterkázó társaságtól, a kocsma piszoárjáig. Mindez azonban nem csak amiatt gond, hogy esetleg egy izgalmas beszélgetést kell sokszor otthagyni, de a környezetvédelem szempontjából is…..
Hogy kerül egy listára a tokaji bor, a budějovice-i sör, a žateci komló, a francia Calvados, az olasz Grappa, a lengyel vodka, a parmai sonka, a portugál portói, az ír whiskey és a görög feta? A válasz egyszerű: valamennyi márka földrajzi oltalom alatt áll. November első hetében lezárultak az EU és…..
SERTEPERTE Whiskykóstoló 2019.11.09 19:03:51
Volt idő amikor még a Club 99 névre keresztelt hazai whiskyvel is lehetett menőzni. Aztán nem csak a dollárboltban, lett kapható a Vat 69, a Johnnie Walker, a Balantines és az igazi császárság a Chivas Regal. Nekünk persze fogalmunk sem volt, hogy mi a különbség köztük – és őszintén szólva nem is…..
Pierre Celis 1966-ban kezdte el ismét gyártani a wit sört Hoegaarden néven, mely végül visszanyerte a witnek a népszerűséget. A wit – azaz a belgák klasszikus búzasöre – attól volt különleges, hogy főzéséhez koriandert, a  Curaçao szigeten termő narancs héját és egyéb fűszereket is használtak. A…..
SERTEPERTE Cseh sörfőzdék 2019.10.27 02:00:53
Bernard a sokarcú sörgyáros Humpulec város sörgyára az 1980-as évek végén csődközeli állapotba került. Az 1597-ben alapított, főzde dicső múltjából egy lepusztult üzem maradt, mindössze évi 26 ezer hektolitere termeléssel, ami a gyártól nem igazán számottevő mennyiség. 1991-ben mégis akadt valaki,…..
cseh porter A KK minden eddigi prágai útja bizonyította, hogy Magyarország csak koszos kis provincia a sörfőzés exhabsburgi területei közül, a cseh főváros azonban (és az ott kapható vidéki produktumok) mindig képes új és új csodákkal meglepni az arra tévedő turistát. A…..