Regisztráció Blogot indítok
Adatok
galmasi

9 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Nem, ez nem egy építészeti blog. De éppen ezért érdekelne véleményetek: kit tartotok a XX. század legnagyobb magyar építészének? Semmi szakma, csak szeretet. Egyetlen kikötés, hogy még/már a XX. században is alkosson…..
Ingóbingó Jó néz ki a ház! 2009.03.09 11:05:00
Egy szó, mint száz, jó néz ki a ház! 2002-ben épült, a mai kor igényei szerint ésss.... mindent bele ez már szakmai kincs! Alapterülete 120-m2 + emelet 120-m2. Földszinten található: konyha- étkező 17-m2, tágas előszoba, mosdó- WC, tisztaságfelszereléssel, nappali 42-m2…..
A címet pusztán hatásvadászatból tettem fel, mert nekem ez az épülő mátyásföldi villa tetszik. Legalábbis jelenlegi állapotában mindenképp, remélem később sem festik epezöldre vagy bordélykékre, és nem tesznek a falára egy életnagyságú pókemberstukkót. A nagy kérdés az,…..
galmasi 2009.01.08 13:52:53
Én sokkal inkább a személyes érintettségem, mint a nem létező szakmai hozzáértésem miatt most ideböknék néhány lábjegyzetet, még ha kissé hosszúakat is.

Személyes, mert én itt lakom (válasz Urbanista kérdésére). Helyesebben a „másik szomszéd” képalával jelzett ház manzárdjában volt szerencsém lakni az elmúlt közel 10 évben, épp egy hónapja költöztem el, így végignéztem, ahogy egy gyönyörű, letisztult és egyszerű, mégis a környék egyik legjellegzetesebb századelei villája lábon pusztul el. Közben persze lakták, mert lakni kell valahol, míg nem jött valaki, és fel nem vásárolta a lakásokat egyenként. Aztán eladta egyben az egészet, megvették, jöttek markolók és daruk, legyalulták az egészet. Sajnáltam. Most pedig a helyére húznak egy másikat. És a dolog természetéből adódóan újat, nagyobbat. Akkorát, hogy szó szerint kitakarja a mögötte lévő félhektáros parkot. És örülök neki. Mert ide ilyenek illenek, és főleg: ha ez az illető nem jön ide, jött volna más, akinek esetleg olyan ízlése van, mint Donatella Versace és Zámbó Jimmy szerelemgyerekének.

Fontos tudni, hogy Ó-Mátyásföldnek ez a része védett. Nem a villák egyenként, hanem az egész villanegyed úgy, ahogy van. Ennek ellenére tucatjával tűnnek el épületek a jogszabályok, a helyi építési rendeletek hiányosságai vagy az építészeti hatóság érzéketlensége, rosszabb, de nem ritkább esetben érdekeltsége (igen, anyagi) miatt. Ez nem egyszerűen szomorú, hanem pofátlanság. Bár nem új keletű. A Tanácsköztársaság kezdte el, aztán a szocreál szemlélet és az IKV-praktikum folytatta tovább. Egyiket se szokás szeretni, és nem csak ezért, ugye. Az egység, az esztétikum, a harmónia és a polgári nagyvonalúság – jelentsen ez bárkinek bármit is – veszett ki a villákból, amikor társasházzá szabdalták szét őket. És tényleg szomorú látni, ahogy ezekhez hozzátoldottak kockákat vagy elvettek félköröket, mert kellett a hely. De történetesen ennek a szabdalásnak köszönhetem, hogy itt lakhattam egyáltalán, úgyhogy talán érthető, hogy egy ilyen villának a teraszáról, ha nem is tündöklőnek – mert a szomszéd épp zártszelvényből csinál magának előtetőt –, de árnyaltabbnak tűnik a kép.
A legtöbb környező villa ma ugyanilyen társasház. Némelyik önkormányzati tulajdonban, némelyik magánkézben, de mind szétszabdaltan. Az esztétikailag és építészetileg színvonalas értékmegőrzéshez viszont elengedhetetlen, hogy egy ház ne közös ló legyen, és hogy aki birtokolja, annak legyen elég pénze is hozzá. Konkrétan százmilliók.

A pénz a szomszéd esetében kétség kívül adott. Itt azonban nem megőrzik az értéket, hanem ha tetszik, újat teremtenek. Nem mait, de újat. Ennek a háznak az építésze és építtetője is felfogta, mihez nyúlt hozzá, ha tetszik, megérezték a hely szellemét, és azt tiszteletben tartva építkeznek. Olyan tömegalkotással, olyan héjalással, falburkolattal, ami igenis illik ide, sőt visszaidézi a korábban itt álló épület forma- és stílusjegyeit.
galmasi 2009.02.04 13:29:51
@~dá~: a családi fotók között van egy-két kép, amint rajta van a korábbi villa, valamikor előkotrok néhányat, ha érdekel. Századfordulón épült a ház valóban, de nem szeci volt, hanem amolyan svájci mintára épült nyaralójellegű, amit a fürdőszenvedélyének Svájcban, Gassteinben stb. hódoló akkori legfelsőposztály az üdülő etalonjának tarthatott akkoriban.
A zöldes gerendázat és előtető tehát stimmel, ez sajátja ennek a stílusnak. A homlokzat burkolata pedig keményre égetett klingerszerű sárga tégla volt, amilyet most visszaidézni igyekeznek egy hasonló olasz burkolattéglával. Valóban kisebb volt a korábbi ház, és több volt körötte a fa.
 Kerelőszentpál, Marosugra, Ecsellő, Nagybabóca, Bősárkány. Települések a Kárpát-medencében. Miről híresek? Különösebben semmiről. Egyszerűen csak jól esik kiejteni a nevüket. Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy átutazott egy-egy falun vagy városon, amelynek a…..
Homár Miriam (4 1/2) és Homár Borisz (5 3/4) szívós szalámitaktikája végre célt ért, és vettünk egy kutyát. Nem is akármilyet, egy Uma Thurman, Audrey Hepburn és Cindy Lauper tulajdonságait ötvöző szálkásszőrű tacskólányt. Most nem untatnék senkit a csöpögős, illetve…..
galmasi 2008.03.19 14:27:30
Ingóbingó Környezetismeret 2008.02.18 12:33:00
"Aszfaltozott utcában, kialakult csendes, rendes környezetben többlakásos társasház építésére is kiválóan alkalmas, teljesen közművesített telek eladó. Akinek fontos, itt már lehet tudi milyen lesz a környezete! A telken egy bontandó, vagy felújítandó 33m²-es ház…..
Ingóbingó Eladó sorban vagyok 2008.02.06 14:42:00
"Kétgenerációs ház, belso feljáróval, 1979-es a ház használatbavételi engedélye, A ház alatt szuterén található 85 m2-en, A ház végében pedig melléképületek./Üvegház/Rákosszentmihály, Hermina utca környékén található. Most a mai kor igényeivel küzdő ház, az…..
"Ez egy többgenerációs családi ház. Utcafrontja 15 méter, mezsgyére épült ház. A Főépület 100-m2, amelyben van négy szoba: 20--26--15--9-m2, konyha 12-m2, előszoba- hall, fürdőszoba WC-vel. Ez van egy légtérben és különálló másik házban pedig van még egy garzon 40-m2…..
"A ház árát ne is nézzék, hanem a lehetőségét. Felújítandó és árajánlatot kell tenni a házra. Lehet, hogy komolytalannak tünik az ár akkor ha számoljuk, de legyenek bátrak számoljanak és tegyék meg ajánlatukat. Pince 70nm négy részből áll, garázs egyes tágas,…..
Ingóbingó Barátok közt 2008.02.06 14:35:00
"Vállalkozók, építtetők figyelmébe is ajánljuk!: Bp.16.ker-ben, Sashalom csendes utcájában akár 3 generációnak is alkalmas, 1+2 fél szobás, 80 nm-es családi ház, melynek tetőterében is kialakítható egy lakrész, és a kertben egy szoba-konyhás kisház is van külön.759…..
Ingóbingó Nagymama belülről 2008.02.06 14:32:00
"Nekem a nagymamám jut eszembe a házról kívülröl, ám amint belép az ember egy teljesen új érzés keriti hatalmába. Egy gyönyöru, modern, egy éve teljesen felújított belso tér fogadja az embert. Két fürdoszobával, járólappal, a szobák parkettával és klímával! Nekem…..
Ingóbingó Patikaliberalizáció 2008.02.01 11:58:00
"Gyógyszertárnak, különféle Üzleti tevékenyésgre kivállóan alkalmas!! Nagyon jó áron kínálom, gyors megoldásban gondolkodunk. Zuglóközeli Főútvonalon 100nm-es családi ház, három szobával, vagy amennyit kell kialakítani 100nm-en lehetséges egyszinten. Felújítandó,…..
"A lehető leggyönyörubb budai panoráma egy olyan negyedik emeleti sarokerkélyrol, amelyrol a Budai Vártól egészen a Muszaki Egyetemig a teljes budai Duna part, sot, a folyó enyhe Boráros téri kanyarulata miatt a pesti oldalon a Nemzeti Színház és Muvészetek palotája is…..
w Te is más vagy, te sem vagy más 2007.10.15 07:15:00
A nemzeti rockot nem muszáj szeretni, ahogy egyébként semmi más zenét, de hát az is csak egy keret, mint a klezmer vagy a britpop. Azon belül lehet szart csinálni és jót is. A Kárpátiának nem egy dala fülbemászó, kellemes sláger, ami kellő mennyiségű sörrel vidám közös…..
Szily rovatvezető rémületes papírhalmaiból került elő ez az általa készített rajz, ami a zenés-könyves blog ostobán bazsalygó kabalafiguráját ábrázolja abból az időszakból, amikor nevezett blog tervezett címe még Felszínes Bunkó volt. Kérem, figyeljék meg a finom…..
galmasi 2006.08.21 12:25:12
A Sziget már olyan öreg intézmény, hogy régesrég megvannak a saját katonatörténetei: legendás sztorik mindeféle berúgásokról, ájukásokról, szerekről, csajokról, (konkrétan dugásról), meg pasikról, nem beszélve a töréses balesetekről, nagy lebőgésekről és egyebekről.…..