Regisztráció Blogot indítok
Adatok
UBorka

1 bejegyzést írt és 180 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy érdekes hírt kaptam egy olyan illetőtől, aki meglehetősen közeli kapcsolatban áll George Washington cégével, és máskor is szállított már bizonyítottan helytálló információkat. A kapott adatok alapján a "kiszivárgás" helyett akár használhatnánk a…..
UBorka 2012.01.23 21:02:13
@c-dante: a GW "blogjából" egyetlen egy dolgo hiányzik - ami megkülönbözteti a blogot egy híroldaltól -, a kommentek.

Egybként meg igazából sem a vevőközönség bevonásával, sem nélkülük nem lehet jó játékot fejleszteni.

Ha bevonod őket - főleg a GW-s IP-t ismerve - az egyik felük majd számonkéri, hogy miért nem az ő javaslatát tették be. Másrészt majd megkérdik, hogy a fizetett tesztelők miért is kapják a pénzüket.

Ha nem vonod be őket, akkor meg egy óriási marketing baklövést követhetsz el. A játékban olyan kikapuk és hibák maradhatnak benne, amik elronthatják a játékot - erre szerintem nagyon jó példa a rosszul kiegyensúlyozott (és nem arra gondolok, hogy nincsenek egyensúlyban) kódexek. Legtöbbször egész jók, és szerintem az is rendben van, hogy az új modellekhez kiadott szabályok a legjobbak. Néha azonban túlzásokba esnek, és átesnek a galaxis túloldalára.

Mondom ezt úgy, hogy én még emlékszem rá, amikor a GW a Blood Bowl-t az online közösséggel közösen fejlesztette. Fél évente volt FAQ - ami gyakorlatilag átírt jó néhány szabályt -, és ez idővel (számomra) követhetetlenné tette a játékot. A 40K ráadásul nem kicsit összetettebb és komplexebb játék.
UBorka 2012.01.24 17:01:06
@Gróf Úr: Hát ja. Értelmes embereknek. A gond az, hogy a GW egyre inkább szélesiti a vevőkört, és egyre kevesebb több olyan gyerek és ember játsza - és adna hangot a véleményének - akiket jóindulatúan nem sorolnék be az "értelmes" ember jellemző alá :D

Bát egyébként jómagam is ezt a megoldást tartom jó ötletnek, csak sajnos én ezt már végignéztem a BB-nél, ami messze a legnépszerűbb GW-s rétegjáték a mai napig. Kábé akkor hagyták abba a szabályok fejlesztését és javitgatását, amikor a GW lehúzta a fórumán a rolót.
Mivel már annyit fikázták az emberek a finecast cuccokat, gondoltam megnézem közelebbről, hogy valóban tényleg kritikán aluli a minőség, vagy annyira nem is rossz a helyzet. A vásárlást a KCS-ben tettem meg, de ha jól tudom a Wargammers-nél is van finecast cucc. (van, sőt minden…..
UBorka 2011.09.10 11:09:57
Emlékeim szerint lejátszották ezt már a fehérfémmel is, és még a műanyaggal is. Mindkettő "nagyüzemi" bevezetésekor - amikor már nem csak pár terméket csináltak belőle - rengeteg hibás, gagyi figura volt.

Fehérfémnél rendszerint olyan sorja volt, amit már nem lehetett eltávolítani. Idővel beállították a gépeket és a gyártástechnológia - a pózok, az illesztések - is tökélesedtek. A mai fémfiguráik legalábbis nagyon szépek.

Műanyagnál nem annyira gyártási hibák voltak (bár láttam csonka keretet is), ott a figurák részletezettsége hagyott kívánnivalót maga után. Milyen sokáig voltak kaphatóak a DE Warriorok? A maiakhoz véve nagyon primitívek voltak, de ezt tudták kihozni. Itt inkább a gyártástechnológia fejlődött annyit, hogy a mai műanyag figuráik néha tényleg elképesztőek.

Most jön a műgyanta. Ráadásul nem ugyanaz, mint amivel a Forgeworld-nél sokéves tapasztalataik vannak (más kérdés, hogy abban is rengeteg a selejt). Ezt is várhatóan tökéletesíteni fogják, évek alatt.

Az, hogy ezt most bereklámozták - és hogy hogyan - nekem is sok volt. Sajnos a marketing gépezet ilyen odaát, és mint látható működik is. De nálunk nem a 12 éves iskolások játéka ez a hobbi, többségünk értelmiségi, de legalábbis műveltebb és tájékozottabb mint a nagy átlag ;)

Másrészt a GW tényleg drága. Nem csak azért mert mi nem tudjuk megfizetni, hanem egyszerűen össze kell vetni a konkurencia áraival (1-1 figuránál is kijön, nem kell rögtön seregekre számolni). A cég elég óriási, és számunkra talán felfoghatatlan méretű kiadásai vannak, amikkel szinten tartja magát - nem tudom tud-e még növekedni ez a piac, de rajta vannak. Sajnos ehhez bevételeket kell generálni, ennek egyik módja a nagyobb árrés.

Ami számomra leginkább kérdéses ebben az ügyben - azon kívül, hogy miért is kell ezt ennyire erőltetni (érteném, ha mondjuk 20-30 limitált szériát dobnának FC szériában ki, de ezt nem.) Szóval sok cég forgalmaz műgyanta figurákat (kötük ugye a FW is), és ilyen szintű rinyálást, panaszáradatot nem sokról hallottam, láttam. Mivel fogalkoztam kicsit a gyártástechnikájával, így tudom, hogy a műgyantáknak mik a jellemző problémái (buborékok, zsugorodás, ilyesmi). Persze nagyon sokféle műgyanta létezik - például a Green Stuff is az. A probléma itt a nagyipari gyártás. Szerintem sokkal lassabban is lehet gyártani. Ezt sokkal jobban el tudom képzelni, mint a másik blabla dumájukat (hogy olyan nagy az érdeklődés iránta...)

Szóval, hol tarttottam... Ja, azt nem értettem miért kell ezt ilyen nagyüzemi szinten bevezetni. Sokkal jobban ki lehetett volna ebből jönni, ha egy limitált szériát cserélnek csak le, nem a fémfigurák zömét. Akkor meg ki találta ki, hogy így csinálják ezt?
Frissítés a post végén!Amikor megjelent a Warhammer Fantasy és Warhammer 40.000 regények magyarországi kiadójának legutóbbi hírlevele, azt hittem, hogy csak rossz tréfáról van szó, de ma kiderült számomra, hogy ez bizony a véres valóság.Arról van ugyanis szó, hogy - többek…..
UBorka 2011.08.03 21:55:18
Hm. Egyrészt próbáltam az utóbbi két évben felvenni a kapcsolatot a nevezett kiadóval - hogy miként tudnánk reklámozni a témába vágó köteteiken a GD-t. Minden úton akadályokba ütköztem, és egyetlen levelemre sem válaszoltak. Tehát azt kell mondjam, hogy a kiadó nem is igazán töri magát azon, hogy eladja a könyveit - ez egyébként normális esetben a forglamazók dolga lenne ;)

Másrészt én alapjában véve nem bízok a Postában. Lévén a tetű postás - többszöri panasz után - sem hajlandó felmászni a második emeletre egy nyamvadt DVD-vel (sem). Még csak fel sem csenget. Ergó nem szeretek vásárolni, ha nincs futárszolgálat (egyébént itt van?).

Harmadrészt nekem majdnem mindegyik könyvük megvan ebook-ban, kell? :D

Negyedrészt nagyjából utánanéztem nemrégiben, hogy mennyibe is kerül egy könyv kiadása elektronikus formában. Akármennyire is szeretek a kádban olvasni, a jővő erre mutat. Plusz az okostelefonok és a tabletek jól kitágították a piacot. Az ebook-ok kiadásánál ugye nincs nyomdaköltség, raktározási költség (illetve ez van, hiszen egy szerveren valahol tárolják, de elhanyagolható), nincs értékcsökkenés, stb. Ez azt jelenti, hogy alacsonyabb árak mellett is nagyobb bevételt lehet elérni. És ebbe én belevenném a kieső "reklámot", amit ugye elektronikusan pótolni kell(ene). Tehát érteném ha elektronikusan adnák ki (engem nem zavar a DRM sem), mondjuk 3e helyett 2.5-ért. De így ez gáz, és felháborító.

Ötödrészt. Hm...
A RIM nem áll túl jól az okostelefonok harcában, és itt most nemcsak arról van szó, hogy a felhasználók egyre nagyobb tömegben váltanak másik hajóra, nagyobb baj, hogy már a matrózok is ugrálnak le a fedélzetről.A Seesmic Inc., az egyik BlackBerry-fejlesztő bejelentette, hogy nem…..
UBorka 2011.06.27 21:38:19
@version: Ebben azért az is benne van, hogy az XP tíz éves. Ha egy 10 éves rendszert használsz (mint teszi azt a Windows közösség túlnyomó része), akkor persze hogy fut nálad a forradalmi IE6 :D
A GW-s fiúk nem állnak le, arcon pörögnek éjjel-nappal. Legújabb fejlesztésük, a régi fém modellek reneszánszát hozta el nekünk, melyet Citadel Finecast néven ismert meg a világ!  A régebbi öntőanyag helyett a srácok egy új, fém "gyantát" (resin) alkalmaztak mely…..
UBorka 2011.06.05 17:25:39
@Huntroll: Igazság szerint a fémfigurákkal többynire ugyanaz (volt és lesz) a gond: rendszerint statikusabbak a figurák, körülményesebb az összeállításuk, máshol van a figurák súlypontja. Utóbbit leszámítva ugyanez jellemző a gyantára is (lévén nem csinálnak új figurákat, csak új szerszámot). A súlypont meg nézőpont kérdése: én festésre, gyűjtésre veszem őket, ott nem számít.

Annó, amikor a white metal-t bevezették, volt pár jellemző hiba. Hiányosan kiöntött figurák, lereszelhetetlen öntési vonalak. Ezt időközben kijavították, gyanítom csak meg kellett "szokni" az új anyagot.

Remélem a műgyantával is így lesz, de én akkor is értékelném ha a fémfigurák megmaradnának. Esetleg lehetne ugyanazt kapni fémből is, gyűjtői szériában ;)

Másrészt közel 20 év gyűjtögetés után egyre kevesebb GW-s figura tud már felcsigázni. Egyre inkább csak azt veszem meg, ami tetszik, és egyre kevesebbet azt ami kellene a seregbe. Előbbinél kevésbé számít az ár, és jobban a minőség (meg az alapanyag), utóbbinál az ár a meghatározó.
 Hali! Sikeresen túl vagyunk a TMT Manufaktúra első nagyobb-nyílt brainstorming-ötletbörze estjén, rengeteg dologban sikerült dűlőre jutnunk, és felmerült jó pár kérdés is. Ezen a vonalon tovább haladva, lenne egy kérdésünk a nagyérdeműhöz, nagyon hálásak lennénk ha…..
Appleblog Konzol lett az iPadből 2011.03.03 13:18:00
Tegnap apróságnak tűnt, mégis sok kérdést vet fel az iPad 2 mellett bemutatott HDMI-kábel. A leírás szerint a 39 dolláros kiegészítő 720p-ben nyom ki a tévénkre mindent, képeket, videókat nézhetünk, és Jobs szerint minden AppStore-os alkalmazással kompatibilis a mirroring.…..
UBorka 2011.03.03 15:11:40
@Greg-0: Nincs messze. Az iPad a konzol (a TV-re dugva), közben az iPod/iPhone(ok) meg a kontroller-ek. Azok ugyanis vígan tudnak kommunikálni wifin egymással. Az meg ugye világos, hogy ahol egy i cucc van, lesz több is ;)
Bármekkora hülyeségnek is tartom a pletykát, miután a Bloomberg után a Wall Street Journal is írt róla, kénytelen leszek megírni a véleményemet a felezős iPhone-ról.Mert hát az a hír - ismét -, hogy a tűzhöz közel álló források szerint egy a mostanihoz képest felezett…..
A Sauber videóján jól látszik az új alkatrész működése. A légterelő egyik kereszteleme le-föl csapódik, mintegy öt centiméter széles rés keletkezik, ha a pilóta úgy állítja. A hatás az egyenesben akár 15 km/h óra pluszt jelenthet és előzéseket. Használatának persze…..
UBorka 2011.02.02 17:14:44
Maradjunk annyiban, hogy a szabály meglátjuk hogyan működik, a blogszerző viszont nem nézett utána mit is ír(t) le.

A szabályok nem azt korlátozzák, hogy a pálya (egy) melyik szakaszán használhatják, hanem azt hogy, a pálya előre meghatározott pontjain mért különbsége az előtte haladóhoz képest legalább 1 mp. Ekkor az elektronika feloldja az aktiváló kapcsolót.

Természetesen csak az használhatja aki előz, akit előznek az nem. Arra mondjuk nem tér ki a szabály, hogy egy 3-as konvolynál a két hátsó használhatja-e (illetve hogy nem).

A szárny nem állítgatható, két állása van. Amint a pilóta - aktiválás után - a fékre lép, a szárny visszaugrik, és a következő mérési pontig nem is engedélyez az elektronika.

Jobban ki van ez találva, mint azt magyarázták. Hogy ez a KERS-el együtt miként fog működni, az meg kiderül.

Személy szerint nekem leginkább azzal van a bajom, hogy az újításokat egyre többször megöli a F1-es lobbi (akinek az adott újítás nincs meg, az ugye nyávog hogy hátrányban van). Plusz hülyeségnek tarom, hogy év közben nem lehet változtatni - fejleszteni és tesztelni - az autókat.

Én inkább költségvetési keretet látnék szívesen, mert azzal lenne biztosított, hogy a kisebb istálók is ugyanolyan lehetőségeket kaphassanak (bár a Ferrárinak biztos van saját szélcsatornája is, a Lotus Team meg bérel...) A költségkeret térjen ki a fejlesztésre, üzemeltetésre, pilóták bérezésére, mindenre. Aki azonos pénzügyi lehetőségekből tud kijönni újításokkal, az meg használhassa. Szerintem az ilyen fejlesztéseknek, találmányoknak sokkal nagyobb haszna lenne a hétköznapi autók számára is, mint a mai F1-es autókban levő technológiáknak.
Nem az Egyesült Államokban, de nem is Magyarországon, a NetApplications felmérése szerint a világ összes webes forgalmának 2 százalékát a Mobile Safariról intézik, ami azért egy elképesztő szám.Egész pontosan 2.06 százalékot tesz ki az iPhone, iPad és iPod touch-ok aránya.…..
Előre elárulom, hogy elég szélsőséges nézetet vallok a "felnőtt" tartalmakkal kapcsolatban. Azt gondolom, hogy a fiatalság védelmére, mások lelki megnyugvására és hasonló jól hangzó dolgokra hivatkozni, majd ezek miatt bármit korlátozni iszonyúan álszent és…..
Hát a mobilgyártás legviccesebb sztorijává nőtte ki magát az a fejezet, amelyikben az Apple nem tudta előállítani a fehér színt. Korábban ez gond nélkül sikerült, a több mint fél éve bemutatott iPhone 4 azonban a mai napig csak feketében érhető el, állítólag a…..
UBorka 2011.01.25 14:59:33
@Zool2107: Nem. Az iPhone 5 szürke lesz. Egy kicsi fehér, egy kicsi fekete...
Olyan pletykák jelentek meg a neten, amik szerint a népszerű zenelejátszó megszűnik önálló teremtménynek lenni és lelke beleköltözik a Safariba. Innentől kezdve a tartalmak többségét online érjük el, a dalainkat a felhőben táruljuk és onnan játsszuk le, az irányítógombok…..
A Verizon sajtótájékoztatóját tegnap este tartották, és mint ahogy számítani lehetett rá, a cég bejelentette a CDMA-s iPhone 4-et. Ehhez az Apple-nek hozzá kellett nyúlni a telefonhoz, felkészíteni az új szabványra, ráadásul a korábban kiszivárgott fotón látható új keret is…..
UBorka 2011.01.12 12:31:07
@Dervenkál Egon: Egyszerűbb lenne, csak akkor az iPhone vagy meghízna vagy csökkenne az akkuideje. CMDA-hoz nem "csak" egy másik antenna kell, hanem másik áramkör (másik chip-készlet). Létezik persze rengeteg CMDA/GSM telefon (azt hiszem főleg Ázsiában elterjedt mindkét technológia, Amerikán kívül), de ha mindkettőből keveset tudnak gyártani - a kereslethez képest -, akkor az egész csak bonyolítja a fejlesztést - a dizájn kárára.

A CMDA iPhone nem hinném, hogy 4G lenne, mivel ahhoz EV-DO Rev. C szabványt kéne támogatnia (most ugye Rev. A van benne - forrás: apple.com és verizonwireless.com).
Valami bűzlik Dániában. A pletykák szerint az egyesült államokbeli Apple Store-ok bizonyos dolgozóinak megtiltották, hogy szabadságra menjenek egy három hetes intervallumban, január utolsó hetétől kezdődően. Ez szokásos eljárás, általában olyan népszerű termékek startja…..
A Goldman Sachs elemzője egy diagramon egymás mellé tette az Apple negyedéves jelentései alapján a cég árbevételeit és operatív költségeit. Azt lehet leolvasni, hogy az árbevétel sokkal gyorsabb ütemben nő, mint a működéshez szükséges kiadások. Ennyivel gyorsabb, ni:Bill Shope…..
Olyan régen tettünk már valamit a csajokért, hát ez a hétfő nektek szól!Egyébként meg úgyis minden rólatok szól. Szóval hosszú kihagyás után megint férfi a hétfői Apple-csaj, de tisztában vagyunk azzal, hogy az eheti versenyző, Sebastian Vettel nem feltétlenül az a…..
Természetesen idén is lesz Games Day, Időpont: 2010. december 4., szombat Helyszín: Budapest XIII., Gyöngyösi sétány 7. További részletek: http://www.gamesday.hu/..
UBorka 2010.09.22 09:29:37
@Gróf Úr: Nézőpont kérdése. Nagyobb, tágasabb, és sokkal könyebb parkolni (ez mondjuk nem a bp-ieknek előny).
2010-ben első alkalommal kerül hazánkban megrendezésre Grand Tournament, ami Budapest GT néven a Kristálycsarnok szervezésében kerül lebonyolításra.Idő: 2010. október 16-17. Helyszín: Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (1101 Budapest, Hungária krt. 9-11).A játékokra a…..
UBorka 2010.08.26 13:55:32
@xiz: Közben írták inkvizitor.hu-n hogy nézőknek díjmentes. Ez természetesen nem tartalmaz két ebédet :)
Ideje lenne hozzányúlni ehhez a géphez, sőt, az Air tulajdonképpen lehetne afféle belépőszintű modell is az Apple kínálatában. Az ugyanis nem kerül pénzbe, hogy valamiben nincs dvd-lejátszó, bár a hardverelemek speciálisan a kis mérethez lettek kialakítva, alacsonyabb is a…..
Steve Ballmer a Microsoft pénzügyi ülésén nyilatkozott pozitívan egy még nem létező Windows-tabletről, amivel egy nap kicsinálják majd az iPadet. És ez minden, amit lehet tudni erről a rejtélyes termékről.A bevezetőjében Ballmer kifejtette, hogy őt mostanában a tablet kérdése…..
UBorka 2010.07.31 11:10:44
@f1rst: Egyáltalán nem biztos. Ha Win7 akkor azért nem jósolnék neki nagy jövőt - bár a Win7 nagyon jó lett.

Szó volt annak idején egy mini-kernelre épülő új Windows-ról. Ez kiváló alap lenne egy táblagépre - és drasztikusan megdobná egy notebook sebességét is. Egy biztos, keret van a fejlesztésre ;)

A dolog kulcsa itt is a megfelelő API, programozási segédlet. Azt meg nagyrészt el lehet felejteni, hogy az összes program menjen a tábla pc-n, ami megy az asztali gépen. Ugyanúgy kaki, mint a Flash programok 99%-a mobilon. Vagyis minimum mindent újra kell írnia a fejlesztőknek. Namármost ha a miniWin API-ja megegyezik a jelenlegi Windows API-val, akkor ez minimális fejlesztést jelent - gyakorlatilag az érintőképernyő és a gesztusvezérlés beépítését. Ha ezt megcsinálják, akkor jó lesz.

Ellenben csak egy billenytűzet és egér nélküli érintőképernyős izé lesz, amin fut minden, de szinte használhatatlanul. Az meg jó lesz a geekeknek, de nem a többieknek (na melyik tábor áll több vevőből?)
Steve Jobs ugye bejelentette, hogy eddig hárommillió iPhone 4 fogyott, ami 22 nap alatt elég szép eredmény. Ha viszont figyelembe vesszük azt is, hogy az első három napban 1,7 millió készüléket vettek, kiderül, hogy a maradék 19 napra már csak 1,3 millió iPhone jut. Ez már csak…..
Pletykákról azóta lehet hallani, hogy elkezdték árulni az Apple mobilját Magyarországon, most, közel 23 hónappal a premier után azonban még mindig csak annyit lehet állítani hivatalosan, hogy azt egyetlen szolgáltató, a T-Mobile értékesíti.Ennek azonban ősszel várhatóan vége…..
UBorka 2010.07.19 08:27:11
@I'mYourFriend: Amíg nincs itthon iTunes, addig ez nem igazán befolyásoló tényező. Én naponta böngészek vele, twitterezek, frissítem az alkalmazásokat (3g-n), szükség esetén használom a tathering-et is. Ezek mellett 18 hónap alatt 6 GB-ot tölöttem le az iPhone-on keresztül.

Ha valaki nem arra használja, hogy tathering-en keresztül filmeket és zenéket tölt le, akkor a havi 1 GB is elég. Máskülönben a T legmagasabb csomagja (azt hiszem 4 GB) sem elég, azt is kipróbáltam ;)

Más lenne a helyzet, ha lenne itthon iTunes, amin keresztül zenéket és ne adj isten filmeket is lehetne venni, nézni. Méginkább más lenne a helyzet, ha ezeket nem kéne letölteni, hanem stream-ből menne. De nem ez a helyzet :(