Regisztráció Blogot indítok
Adatok
0.5 bit

0 bejegyzést írt és 530 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A berlini egyetemi menzákról majdhogynem száműzik a húst. Hogy miért? A diákszövetség képviselőjének nyilatkozata szerint a diákok nyomására, akik többször jelenzték, szeretnék, ha a menzák klímabarátabb módon működnének. Ezért az őszi szemesztertől kezdve a húsételek a kínálat csupán 4 százalékát…..
Lépésről-lépésre halad az önvezető autós technológia fejlesztése. A sofőr beavatkozása nélkül, önállóan működő járművek koncepciójától egyelőre sokan inkább távol tartanák magukat. A következő összeállításban áttekintjük az önvezető autókkal kapcsolatos aktuális kihívásokat. 8. Törvényi és jogi…..
0.5 bit 2021.06.17 04:58:26
@GyMasa: "Majd, ha az önvezető rendszer, Alaszkában, egy téli éjszakán, a térdig érő, és sűrűn eső hóban, egy országúton (sőt, egy mellékúon) is képes az autót elvezetni, akkor térjünk erre vissza."

Azért ez már nehezített pálya lenne.

Első körben az is elég volna, ha pesten szikrázó napsütésben tudna vezeti egy felújítás/felbontás alatti szakaszon. Pl.: képes lenne kitalálni merre vezet a sáv, amikor a sárga csíkok egy-két hét alatt összegyűrődnek.

Szerintem az önvezető autók megjelenése a pilóta nélküli menetrendszerinti replülőgépek elterjedése után kb 5-10 évvel várható.
Blogom első és legnépszerűbb posztjában bemutattam, hogy hogyan érdemes szavazni a parlamenti választáson. Felvetődik a kérdés: miért van szükség taktikázásra? Miért nem lehet olyan választási rendszert csinálni, ahol mindenki akkor adja le a számára leghasznosabb szavazatot, ha az őszinte véleménye…..
0.5 bit 2021.03.14 10:32:20
@jancsi_3: "@0.5 bit: egy tisztességes választáson nem nyerhetne választást egy párt 50% alatt, te kis mongolFidióta barom! az összefogás Orbán elbaszott választási rezsimje miatt kell. "

Ez csak akkor igaz, ha maximum 2 induló van.

Az összefogás nem Orbán rezsimje miatt kell, hanem azért mert az MSZP-nek beszakadt a támogatottsága. Ha ma is a Fidesz és MSZP (vagy bárki helyette) összemérhető volna, ez az egész probléma nem is létezne.
0.5 bit 2021.03.14 10:37:44
@Csóka Endre: "@0.5 bit: Szükség van arra, hogy az előválasztáson indulókat a 6 nagyobb ellenzéki párt előszűrje. Ez is egy lényeges kérdés, de lényegében független a választási rendszer kérdésétől."

Igen, de mindez arra vezethető vissza, hogy a Fidesz "elhúzott" a többiektől. 2010 előtt, amikor még a Fidesz-MSZP egy súlycsoportban volt, ilyen fel sem merült.

Pl.: egy 35% Fidesz és 35% Momentum mellett (és 30% az összes többi) semmi gond nem lenne a választási rendszerrel és nem lenne összefogás meg előválasztás sem.
  Áll a bál az IKEA legújabb reklámkampánya miatt. "Legyen minden otthon biztonságos hely" - hirdeti a mamutcég, s propagandafilmjében a narratíva szerint meglehetősen gyakori, családon belüli erőszakot jeleníti meg. A magyar férfijogi szervezetek tiltakoznak, s közösen megfogalmazott, nyílt…..
0.5 bit 2020.12.01 12:58:48
@G. Nagy László: "Olyan kibaszott jó érzés, olyan magabiztossá tesz, ha képes vagy egy lépést hátrálni, és kívülről szemlélni a helyzetet. Fél perc alatt leveszed, hogy mire megy ki a játék és csak mosolyogsz az egészen."

Elég lett volna ezt megírni:

"Párkapcsolati erőszak? Feleségek és férjek, ne rinyáljatok, lépjetek ki!"

Sokkal ütősebb és lényegre törő, mint a fenti hosszú blog bejegyzés.
0.5 bit 2020.12.01 13:24:23
@G. Nagy László: "Tökéletesen igazad van. De vajon lehozta volna az Index? :)"

Szerintem nyugodtan lehozhatta volna. Ez is egy vélemény - függetlenül attól, hogy nem értek vele egyet -, amelyet manapság nem sokan mernek megfogalmazni.

Egyrészt értem, hogy miért gondolod "darwin díjasnak" a párkapcsolati erőszak áldozatait. Végül is van benne némi logika.

Másrészről viszont a valóság árnyaltabb, mert az emberek viselkedésében és döntéseiben minden van egy érzelmi rész is, amit az emberek többsége mérlegelés közben nem tud figyelmen kívül hagyni.
A mai napon átlépte Magyarországon a 4000 főt a koronavírus járvány halottainak a száma. Ez a szomorú adat sajnos alkalmat ad rá, hogy végezzünk egy aktuális számvetést a járvány során elhangzott néhány korábbi kijelentéssel. Ezek közül is az egyik legmegosztóbb, Svédország járványkezelésének nyári,…..
A „normál” törvények egyszerűek: ne lopj, ne ölj. Ezekkel nincs is gond. De mi van a különlegesekkel? Ha minden törvényt be akarsz tartani akkor ezeket is ismerned kell – ezeket szedte össze Hollandiából Vera...
Tarján András blogja Bringa 2020.10.04 12:14:05
        Nagyon későn, 1962-ben, huszonkét éves koromban tanultam meg biciklizni. Történt ugyanis, hogy az egyetem terepgyakorlatot szervezett a Mátrában, ahol vagy gyalog, vagy kerékpárral lehetett közlekedni. Indulás előtti nap kimentem a Városligetbe a kölcsönzőhöz, gondolván nem lesz ez olyan…..
Az a helyzet, hogy a jelenlegi "kurzus" tematizálási kényszere olyan szinten van, amit nem nagyon kell sem magyarázni, sem értelmezni. Foglalkozni sem kellene vele, de ez sajnos nem lehetséges. Jobb oldali, nevezzük "konzervatív" gondolkodáshoz és világnézethez közelebb álló emberként elképesztően…..
0.5 bit 2020.07.17 10:20:33
@erol: "Milyen megtorlással? Munkatábor, börtön, lincselés, kivégzés vagy mi?"

Kirugnak a cégtől (pl.: google), ha olyan véleményed van, hogy a pozitív diszkrimináció is diszkrimináció.
Megkezdődött a budapesti parkolási rend újragondolása. A 444.hu már tavaly elkezdett tényfeltáró sorozata magára valamit is adó politikus számára vállalhatatlanná tette a parkolási díjbeszedés kerületi feladatkörben tartását. A kiút is körvonalazódik: vissza kell térni a Demszky-éra utolsó éveiben…..
Már egy két hónapja írom a válaszokat arra a bejegyzésemre érkezett kommentekre, ami bár nem ebből a célból íródott, de végül a feltétel nélküli alapjövedelem mellett tette le a voksát. Az érvelésem a következő volt: felesleges a fizetést munkához kötni, mivel a munkáért kapott fizetésnek nincs sok…..
A Nemzeti Energia- és Klímatervben (NEKT) foglalt 12 százalékos kibocsátáscsökkentési célszám nem szolgálja Magyarország klímavédelmi érdekeit, derül ki az Energiaklub elemzéséből. A NEKT minden területen az energiafelhasználás növekedését tervezi, amiből jól látszik, hogy a műszaki szempontrendszer…..
0.5 bit 2020.06.11 06:41:05
@különvélemény: "Legalább egy hete borult az ég és energia szempontjából szélcsend van, és ez még így lesz vagy 1-1,5 hétig."

Nem kell ennyire földhöz ragadtnak lenni, mert

"... a műszaki szempontrendszer mellől hiányoznak az ugyancsak kulcsfontosságú társadalmi és környezeti érdekek ..."

a műszakiakat holmi matematikai és fizikai törvények gúzsba kötik így nem lehet grandiózus terveket készíteni.

Az 50-es években a biológia ált a hazai narancstermesztés útjában és annak korlátain is milyen jól sikerült átlépni.
A koronavírus-járvány kezelésére a világ országai és tudományos szakemberei eddig háromféle stratégiával álltak elő. Ezek közül az egyik már megdőlt, a másik pedig mellékhatásai miatt kivitelezhetetlennek látszik, és lassan egyértelműen meghaladottá válik. A harmadik stratégia összetett,…..
0.5 bit 2020.04.05 03:45:21
@élhetetlen: "Ha egy bolti kasszás fertőzött, és adja ki pin kód nyomásra több száz embernek ugyanazt a terminált, akkor azt a kört egyszerűbb felderíteni, mint a mozgó embereket tesztelni?"

Értem, csak az a baj, hogy "kasszásból" van több százezer, betegből meg még nincs ezer sem.

Teljesen más, ha a szűkebb családnak barkácsolsz öt maszkot, mintha naponta kellene félmilliót készíteni.
0.5 bit 2020.04.05 07:27:18
@élhetetlen: " Csak a betegek kontaktjait kell követni, a meg nem betegedett vírushordozók menjenek csak szabadon, nem kell tesztelni őket. Kb. ezt írtad."

Nem ezt írtam. A kérdés az volt, hogyan találjuk meg a meg nem betegedett vírushordozókat:

a, az első megbetegített fedi fel, az ö kontaktjai között lesz
b, kezdjük a teljes lakosságot tesztelni

Ahogy nincs elég orvos és intenzív ágy több ezer betegre, úgy nincs elég orvos és labor több millió tesztre.

A nem megbetegedett fertözőttek megtalálásáról írtam.
0.5 bit 2020.04.05 07:31:25
@Larrikin: " tévedés, van már olyan gyorsteszt, ami a vírusra reagál."

A vírusra reagáló tesztek a vírus genomjának felszaporításával működnek. Ez időigényes. Ami gyors teszt, az nem vírusra reagál:

Cégünk jól, olcsón és gyorsan dolgozik. Az ügyfelek ebből kettőt választhatnak.
A koronavírus járvány immár a mindennapjaink része: aki teheti, home officeban dolgozik, és az értelmesebbek el sem hagyják a lakást ilyenkor, ha nem muszáj. Az éttermek még nyitva tartanak, de a forgalmuk messze elmarad a normálistól – ez járvány idején jól is van így. Sokan pedig egyszerűen…..
...épp csak meghalt egy gyermek, mert nem volt pénz fűtésre. Szerencsére politikusaink szerint itt már minden szép és jó, és nincs szegénység, és minden gyerek kap enni az iskolában, ami mondjuk nem feltétlenül van így, bár a csicseriborsós-brokkolikrémes izékből mindig marad annyi, hogy akinek…..
Az International Renewable Energy Agency (IRENA) egy kb. 180 országot magába foglaló nemzetközi szervezet, amely a megújuló energiaforrások, és ezek között a bioüzemanyagok, széleskörű felhasználást szorgalmazza és koordinálja az ilyen körű globális technológiai, törvényhozási és alkalmazási…..
0.5 bit 2020.02.20 19:45:24
@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ha már állítólag olyan olcsó a nepenergia, akkor pedig még inkább."

Nincs olyan, hogy olcsó napenergia. Nem fogja olcsóbban kapni az áramot a hidrogén termelő üzem, ha mások többet fizetnek érte.

A nap vagy szélerőmű sem adja olcsóbban, mint amit az "elektromos művektől" kap az áramért.

Egyedül arra lehetne hátszani, ha túltermelés van áramból és már nem tudják hova tenni, akkor a feleslegből hidrogént előállítani. Itt viszont az a baj, hogy ekkor a hidrogéngyártás kihasználtsága miatt lesz drága. Mint a balatoni lángosos, neki nyáron kell az egész évi bevételt produkálni, ezért drágább a lángos, mint ahol folyamatosan vannak vevői nem csak a balatoni szezon alatt.
0.5 bit 2020.02.20 19:46:18
@0.5 bit: hátszani -> játszani
Komoly sajtóvisszhangot váltottak ki a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace által Budapesten nemrég végrehajtott mérések eredményei, amelyek arra utalnak, hogy a levegőszennyezettség jóval károsabb annál, mint a amire hivatalos mérőállomások adataiból lehet következtetni.   Bár a hivatalos…..
Az új évet rendszerint számadással kezdik sokan, így a ZöldEnergia blogon is hasonlóba fágtuk a fejszénket. De nem a saját szemszögünkből, hanem globális léptéken és a megújuló erőforrások szempontjából. Vagyis azt a kérdést tettük fel, hogy vajon mire is elegendőek a bolygón található megújuló…..
0.5 bit 2020.01.03 15:45:13
@roli101: " Szóval ha zöld árammal fog működni a kohó, a textilipar, az oljaipar, a külszíni bányászat, akkor már nem szennyezzük élhetetlenné a Földet?"

Ez nem igazán fog számítani. Épp mai cikk, hogy kínaiak fél év alatt 4%-al növelték a kibocsátásukat. Ez a növekmény éves szinten tőbb, mint németország teljes kibocsátása. Tudni kell, hogy kína azt vállalta, hogy majd 2030 után fogja csökkenteni kibocsátását.

"Ha olcsóbb lesz minden, akkor nem fogunk sokkal többet gyártani mindenből feleslegesen?"

Nem lesz olcsóbb. Ha több szélerőmű és naperőmű kell, akkor az áram ára is drágább lesz. Olyan ez mint a tömegközlekedés, ott is akkor is költsége van egy busznak, ha épp 1 utas van csak.

Az EU-ban a legmagasabb fogyasztói ára ott van az áramnak, ahol magas a szél/nap aránya (dánia, németország).
Ahogy a 444 kiszúrta, a kormány épp nemzeti konzultációt tart a klímaváltozásról, csak épp nem szóltak róla senkinek. Na persze nem maguktól készítik, hanem mert kötelező házi feladat az Európai Bizottság által. Valahogy ez a Google Formba öntött megtestesült kifinomultság nem hiszem, hogy 7…..
0.5 bit 2019.11.26 10:51:36
@Macropus Rufus: "jó nagy marhaságot sikerült leírnod."

Írónia volt ...
0.5 bit 2019.11.26 12:59:33
@chrisred: "Márpedig az emberi társadalmak működése pont arról szól az őskortól kezdve, hogy a közösségi haszon érdekében az egyén erőszakot tesz az emberi természeten, szabályok közé szorítja. Minél sikeresebben teszi, annál sikeresebb lesz a közösség."

Igen, voltak ilyen "sikeres" projektek, ahol a közösségi hasznon érdekében sikeresen korlátozták az egyéni igényeket, csak épp a koncentrációs táborok vagy gulág lakói ezt nem fogadták túl nagy lelkesedéssel. A rákosi korszak padlás söprései vagy jelenlegi szeretett Kim Dzsongun vezető alatt a dolgozó népnek is sikeresen lehetett vagy még lehet csökkenteni az ökológiai lábnyomát.
0.5 bit 2019.11.26 13:45:46
@chrisred: "Tehát nem a magánhasználatú gépjárművek forgalmazását kell betiltani, hanem korlátozni a közterületen való használatát. Ahogy a dohányzással történik. Erre írtam, hogy megszokás kérdése. Ha beépül az életmódunkba, hogy sokkal racionálisabb megoldás a közösségi közlekedési formákat választani, egy idő után senki sem érzi majd korlátozásnak."

Erre mondta valamelyik zöld politikus, hogy ő metróval megy majd a városházára dolgozni és csak akkor ül kocsiba, ha külső kerületekbe kell mennie.
Hogy elfogadhatatlannak tartom-e azt, hogy szinte lehetetlen vitát nyernem 50-70 éves pöffeszkedők ellen, mert nekik nem kell a kinyilatkoztatásukat érvekkel alátámasztaniuk – nem vitás: igen; s rendkívül zavar, hogy sokáig magamban kerestem a hibát, mert nem értettem meg, hogy oké, kislány. Ha…..
0.5 bit 2019.11.25 09:56:09
@Kikívánkozott belőlem: "Most annyit tudok hozzátenni, hogy azt, hogy a boomer nemzedék felélte a jövőt, nem vagdalkozásnak szántam, hanem tényként kezelem, számomra nagyon úgy tűnik, hogy ez történt. Ha mégsem, szívesen olvasnék róla!"

Egész pontosan mi is az amit felélt a boomer nemzedék? Mi az amit az idősebbek még megengedhettek maguknak, neked viszont már nem adatott meg?