Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MZoli

0 bejegyzést írt és 117 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A japán gépek második hulláma 11.38-kor indított támadást az angol hajók ellen. A Genzan ezred tizenhat, torpedókkal felszerelt G3M bombázója két hullámban közeledett az angolok felé. Kilenc bombázó a Prince of Wales, hét a Repulse ellen indult. A gépek a Type 91 légitorpedókkal voltak felszerelve,…..
MZoli 2021.12.09 23:46:05
@bz249: ehhez kepest volt a britteknek a Bristol Beaufort, a Bristol Beaufighter torpedo veto valtozata es a Handley Page Hampden torpedoveto valtozata. Ezenkivul rendszeresen harcoltak a Savoia Marchetti 79-esekkel, Cant Z 1007-esekkel, ha jol emlekszem a szamara. A nemetek asszem csak 42-ben kezdtek torpedoveto gepeket hasznalni, eloszor a KG 26 He 111-eseit.

Ja es volt meg a Swordfish, Vickers Wildebeest, hogy megemlekezzunk az endaui batrakrol is, valamint az Albacore, es kihagytam meg biztos ezt-azt.

Szerintem fals info, hogy a brittek egyaltalan ne teteleztek volna fel, hogy a japan bombazok tudnak torpedot is vetni.
  Miközben a britek Európában a németekkel küszködtek, a Távol-Keleten a japánok egyre rámenősebben nyomultak előre, kihasználva az európai országok meggyengülését. Miután az amerikaiaknak benyalni akaró britek 1922-ben felmondták a több évtizedes múltra visszatekintő, és addig mindkét fél számára…..
MZoli 2021.12.05 11:57:18
@savanyújóska: Visszavonni a hajokat Ceylonba, az egyenerteku az indonez terseg feladasaval, es Ausztralia es Uj Zeeland potencialis elvesztesevel. Az ugye nyilvanvalo, hogy Pearlbol es Trincomaleebol nem tudsz harcolni, es teruleteket megtartani 6000 km-es tavolsagban.

A brittek es az USA rendelkeztek azokkal az adatokkal, miszerint a japan vadaszgepek hatotavolsaga lehetove teszi szamukra a legi harcot Szingapur es Luzon felett Taiwanrol es Francis Indokinabol? Mert ez game changer kepesseg volt ott, akkor. En ezt ketlem. A japan vadaszgepek nelkul az USA megorizte volna a legifolenyt Luzon felett, es a Kra felett is kesobb lett volna japan legifoleny, talan 2 nappal. Ehelyett ez alatt a ket nap alatt elveszett a szovetseges legifoleny mind Szingapur, mint Manilla felett. Erosen ketlem, hogy ez almukban eszukbe jutott volna a szovetseges tervezoknek, meg ha tisztaban is voltak sok-sok hianyossaggal.
MZoli 2021.12.05 12:00:00
@bz249: Operation Matador. A parancs hianyzott a vegrehajtashoz.

A POW harcertekben kb. felette volt harcertekben az osszes japan csatahajonak a Yamato kivetelevel, attol viszont valamivel gyorsabb volt.
MZoli 2021.12.05 19:53:43
@savanyújóska:
Ami a 6 anyahajot illeti, jogos. Arra tudok gondolni, hogy Churchill ugy velte, hogy Szingapur eleg eross legvedelemmel rendelkezik, egyreszt, masreszt meg hogy Szingapur csak egy iranybol tamadhato a japan hordozok altal, azt pedig a felderitesuk le tudja fedni. Mondjuk ez egy elegge elbizakodott velekedes igy utollag nezve, viszont nem pelda nelkuli.

Ami a POW tuzerejet illeti. Rengeteg cikket irtal mar ilyen temakban. Vegyuk sorba.

Lovegek kalibere, szama, lotavolsag, szoras, atutoereje es romboloereje a kulonbozo granatoknak, tuzgyorsasag, tuzvezetes, radar.

Ekkor meg egyik japan hajo sem rendelkezett radarral.

A fentiek miatt en egyik japan dreadnoughtot sem helyeznem tuzeroben a POW ele. A Nagato es Mucu a 16-os fotuzerseg miatt mar kerdeses szamomra, a Yamato meg nem kerdes.

A hosszu kopjakat nem emlitette senki. A szovik tudtak roluk? Mert felszini csataban velemenyem szerint az okozta volna a ket hajo vesztet. Vizont szerintem ezzel a szovik nem szamoltak. Ahogy az USA torpedoinak a problemaival sem. Ami azert eleg nagy ervagas volt nekik.
A német csatacirkálók kilencedikén délután érkeztek meg Trondheimbe, ahol azonnal hozzáláttak a kárelhárításhoz. A búvárok felmérték a Scharnhorst sérüléseinek mértékét, a Huascaran és Parat műhelyhajókról érkező szakemberek pedig azonnal nekifogtak az ideiglenes javításoknak. Az rögtön nyilvánvaló…..
MZoli 2021.09.10 15:26:32
@omron: amirol nem esett szo, az az, hogy a Prinz Eugen miert lett elkuldve? Ha csak a legitamadast veszem, akkor a kardhalaknak lett volna ket celpont, eleg nehez lett volna nekik megallapitani melyik a Bismarck, plusz ket hajo legvedelme lotte volna oket. Lenyegesen nagyobb esellyel jutott volna Brestbe a Bismarck, ha az Eugen vele marad. Azonkivul az sem lett megprobalva, hogy a Bismarck az Atlantin tankol.
MZoli 2021.09.10 19:37:35
@molnibalage: van egy olyan sejtesem, hogyha az Eugen ott van, akkor nincs torpedotalalat a kormanylapatnal. Az Egen es a Bismarck sziluetje rendkivul hasonlitott, es szerintem a kardhalak megtamadtak volna mindket hajot zavarukban. Mindezt lenyegesen erosebb elharito tuzben, tehat vegeredmenyben hatastalanabb lett volna a tamadas.

Mindenesetre szerintem a ket hajonak eleve egyutt kellett volna odamenni tankolni, ahova az Eugen ment, aztan kivarni. Mar pusztan ezzel olyan zavart okoztak volna a konvojrendszerben, mint korabban a Scharnhorst es Gneisenau.

Utanna meg kepzeld el, ahogy egyutt mennek ki portyara.
MZoli 2021.12.01 14:34:03
@savanyújóska:

www.amazon.com/World-War-II-Sea-Mediterranean/dp/1937470016

Ezt a sorozatot ismered? Azt hiszem fact checkre ettol jobb kb. nem lesz. Egyes reszei olvashatoak neten. Csak epp a teljes sorozat koltseget olyan 1000-1500 eurora becsulom, mar ha nekivagok beszerezni.
Hét tenger Világbirodalmi Flotta 2021.09.15 10:26:18
  A nagyhatalmak közt a XIX. század végén kezdődő navalista versengés nagyon súlyos következményekkel járt a Nyugatra nézve. Nem nagy túlzás azt állítani, a nyugati nagy- és középhatalmak közti viszonyt ez az értelmetlen vetélkedés mérgezte meg, és tette tönkre. Közvetve ez volt az egyik oka a két…..
MZoli 2021.10.03 09:21:08
@molnibalage: Ha jol emlekszem technologia transzfer mindket iranyba ment.
MZoli 2021.10.07 15:24:11
@molnibalage: En a 40-es evekre gondoltam a valaszomban. A 70-es evekben mar tenyleg mas volt a felallas. Viszont ne gondoljuk azt, hogy a 70-es evekben mar nem tudtak mit adni a brittek. Ha nem is tudtak technologiat atadni olyan mertekben, mint 30 evvel korabban, de konkretan ellenoriztek az Atlantira vezeto kijaratokat a Szu ellen, eloretolt anyahajo Europaban, + a volt gyarmatoknak koszonheto kapcsolati halo, humaneroforras, hirszerzes. Ugyanakkor az a proxy haboruk kora volt, es a brittek, Commonwealth, es szolgalataik, kulonleges eroik, zsoldosaik jo par haboruban tartottak a hatukat a Szu. proxyjaival szemben, amig az USA le volt kotve Vietnammal es a kovetkezmenyeivel.
A Glorious leválása az evakuációt végző kötelékről látszólag igen nagy könnyelműség volt, ami végzetes következményekkel járt. A szakirodalom nem egységes abban, mi volt az oka annak, hogy az anyahajót mindössze két romboló kíséretében önállóan indították vissza Scapa Flow felé. A legelterjedtebb…..
MZoli 2021.08.11 07:57:19
@Sigismundus:

Az mas eset. Ott a Tirpitz ki volt kotve, igy a kazanjai sem voltak begyujtva. Igy nem is tudhatott fustot fejleszteni vele.

Masik ismert eset Brest kikotoje, ott hasznaltak a nemetek rengeteg fustot 41-ben.
1940 májusában a világ figyelme Dunkerque városára irányult, ahol a hadtörténet talán legnagyobb szabású evakuációja zajlott, mellyel a vereséget szenvedett francia és angol csapatokat a tengeren mentették ki a német bekerítésből. A hadművelet végső soron sikerrel zárult, s a németek egérutat adtak…..
MZoli 2021.07.25 15:19:29
@savanyújóska:
Megneztem az egyik konyvemben, hogy az Orama miert uszott egyedul es "uresen".

A masodik csoport transzport a kovetkezo hajokbol allt: Oronsay, Ormonde, Arandora Star, Duchess of York, Royal Ulsterman, Ulster Prince es Ulster Monarch.

Az A gyulekezesi pontban varakoztak, ahova befutott az Orama es a Vandyck is.

Vivian ellentengernagy viszont ugy dontott, hogy az Orama forduljon vissza, mert az uzemanyag es vizkeszletei alacsonyak voltak, es ezert nem varakozhatott a rakodasra, ugyanakkor a tobbi hajon boven volt hely a maradek 10 000 ember evakualasara.

Viszont megsem volt teljesen ures az Orama, mivel indulasa elott behajoztak ra 100 nemet foglyot.

A nemetek aztan az Orama legenysegebol es a szallitott nemet foglyokbol osszesen 274 szemelyt mentettek ki.

Forras: Andrzej Perepeczko - Burza nad Atlantikem
  A Norvégia elleni invázióra induló német alakulatok közül a legnehezebb feladat kétségkívül a legészakibb ponton, Narviknál partraszálló csapatokra, és az őket szállító hajókra hárult. A déli helyszínek, Oslótól Bergenig, viszonylag jól megközelíthetőek voltak a németek számára, gyorsan és…..
MZoli 2021.07.14 13:23:38
@laci_52: De. Csak akkor tovabb tartott volna.
MZoli 2021.07.17 07:40:56
@UrsaMAior: A panceltoro puskak nem voltak elavultak, plane nem a haboru elso eveiben. Megvolt a fontos szerepuk, meghogyha a pancelosok vedelmenek erosodese miatt a szerepkoruk valtozott is. Bizonyitek erre, hogy a mai napig fontos tamogato fegyvernek szamit. Gyalogsag altal gepesites nelkul mozgathato, nagy hatatovalsagu, pontos, nagyon nagy teljesitmenyu es konnyu a loszere. Nem kizarolag csak harckocsi elleni kuzdelemre kell gondolni. Es mar akkoriban sem kizarolag harckocsik ellen hasznaltak.
MZoli 2021.07.17 07:50:41
@savanyújóska: Itt hozzatennem azt, hogy ha az angolok tovabb tartjak Narvikot, akkor az RN tovabb lett volna kenytelen polaris nyarban, relative jo idojarasi korulmenyek kozott nemet legifoleny mellett operalni messze a sajat repterektol. Ez mind a Coastal command, mind az FAA, mind az RN szamara vesztesegterhes harc lett volna. Meg pontosabban, a nemetekenel nagyobb erofeszitessel, kisebb eredmenyt tudtak volna elerni, aranytalanul magasabb vesztesegek mellett.
A Norvégia által nyújtott lehetőségek nem csupán a britek, hanem a németek figyelmét is felkeltették. Már az első világháború elején születtek javaslatok a norvég kikötők megszállására, ahol a német flotta kiváló támaszpontokra találhatott, és ahonnan könnyebben ki tudták volna játszani az angol…..
MZoli 2021.06.30 12:50:10
Ahhoz szolnek hozza, hogy mi lett volna ha Lutjens tokosebb.

Nos, szerintem a Renown es a rombolokiserete ellen illett volna teljes erovel harcolni, ami jo esellyel legalabbis sulyos karokat okozott volna a Renown-ban. Amit fontosnak tartok meg, hogy Lutjensnek igyekeznie kellett volna az adott idojarasi korulmenyek kozott meg annyi rombolot lenullaznia, amennyit csak tud.

Viszont ezzel vege is lett volna a dalnak, a Repulse es a kiserete ellen mar nem tudott volna kiallni, mar csak azon egyszeru okbol sem, hogy a Renown es a kiserete ellen Lutjens felhasznalta volna a loszerkeszletenek a tobbseget.

Tehat ez utan Lutjensnek pontosan azt kellett volna csinalnia, amit tett, kiterni a viharzonaba, es varni az alkalmat a biztonsagos hazateresre.

Amugy itt is jatszott volna az, hogy akcio reakciot szul.

Ha Lutjens esetleg elsullyeszti a Renownt, vagy sulyosan megrongalja, es mondjuk 2-3 rombolot meg elsullyeszt, akkor a brittek is ennek megfeleloen reagaltak volna.

A Repulse csatlakozik a sulyosan rongalt Renown-hoz, es kiseri ot, amig a kiseretet at nem veszi tole egy masik csoport. Ne feledjuk, hogy a 2 nover sebessegevel csak 3 britt egyseg tudott lepest tartani, a Renown, a Repulse es a Hood. Ebbol az egyik ebben az esetben epp kiesett volna.

Szoval meg lett volna az esely arra, hogy a Repulse gyamkodasat masnap pont a Warspite veszi at tole. Vagy pedig ugy dontenek a brittek, hogy a Renownt elsullyesztik azert, hogy ne csokkentsek az erejuket Narviknal.

Mindenesetre egy hatarozott fellepes Lutjenstol adott volna 1 nap haladekot a Narvikban levo romboloknak, es kb. 4-6 rombolo ezt ki tudta volna hasznalni a menekulesre.

Ez az en becslesem.
MZoli 2021.06.30 20:06:15
@savanyújóska:

Igen ez az a jatek, hogy mi lett volna ha az egyik fel nem kovet el egy hibat sem. :)

Amugy nagyon erdekes dolgot vetettel fel ezzel az APC vs HE loszerrel. En a mai napig nem ertem, hogy a csatahajok kuzdelmenel miert nem HE lovedekekkel kezdtek a csatat. A HE lovedekek nyilvan nem lettek volna kepesek gyorsan elpusztitani az ellenseget, viszont 2-3 talalat toluk jo esellyel nagyban lecsokkentette volna az ellenseg harckeszseget, plusz fedelzeti tuzek. Egy ket jo talalat jo esellyel tonkretehette az ellenfel tuzvezeteset. Guadalcanalnal a Kirishima utolso csataja ugyebar ugy kezdodott, hogy a Kirishima nehany nehezcirkalo segitsegevel par perc alatt harckeptelenne lotte a Washingtont ( ha jol emlekszem ), pedig repeszgranatokkal tuzeltek a papiron toluk egyutt nagyobb harcerteku csatahajora.
MZoli 2021.06.30 22:41:35
@Valandil: koszi, reg olvastam errol osszekevertem a kettot.
A franciák veresége, és az olaszok hadbalépése után az angol haditengerészet helyzete válságosra fordult a Földközi-tengeren. Az olasz haditengerészetet általában nem sokra tartották, számbeli fölénye azonban papíron olyan nyomasztó volt, hogy az angolok komolyan foglalkoztak a gondolattal, kiürítik…..
MZoli 2021.04.19 22:16:16
@omron: A kiadashoz kellenne elsosorban a fizetokepes olvasokozonseg, amely hajlando kifizetni a 15-20 euros vetelarat, es mondjuk elfogyna egy 5000 darabos kiadas. Akkor abbol kijonne a nyomdakoltseg, a lektoralas, a terjesztesi koltseg, es a tiszteletdij a szetzonek, vagy szerzoknek, meg kijonne belole a fenykepek, terkepek tiszteletdijai, szerkesztese, keszitese, meg a kutatomunka koltsegei. Talan.
MZoli 2021.04.21 23:43:28
@Márton Szikes:

Hogyan tanitsak a tortenelmet?

A diakok hany ezreleket erdekelne mely osszefuggeseiben a tortenelem?

Tekintsunk el a 2. VH-tol es vegyunk egy masik popularis, jol dokumentalt erdekes, es minket is erinto temat. Napoleoni haboruk. Hogy meglegyen az ember attekintese, es tudjon valos osszefuggesekben gondolkodni, kell hozza tobb ezer oldalnyi minosegi forras erto olvasasa. Es ez csak egy "piciny" tema, a tortenelembol.

Nem mellesleg a minosegesebb oktatashoz legalabb a szaktanaroknak illenne tudnia kulonbseget tenni a popularis ismeretterjeszto, es a szakirodalom kozott. A tobbseguk valoszinuleg nem tud.
A Németország elleni háborút az angol és a francia stratégák egyaránt úgy képzelték el, hogy annak döntő, és szinte kizárólagos hadszíntere a francia–német határon húzódó front. Az első világháború négy éve szinte végig azzal telt, hogy a két hadviselő fél ezen a fronton, pontosabban annak nagyjából…..
Szinte történelmi közhelynek számít, hogy a háború 1939-es kitörése váratlan meglepetésként érte a teljesen felkészületlen német haditengerészetet. A német felszíni flotta 1939 szeptemberében úgyszólván nem is létezett, a Bismarck, a Tirpitz, és a Prinz Eugen még javában épült, míg a két…..
MZoli 2021.06.10 14:42:29
@bz249: Valoszinuleg nem.

Ugyanis az ArkRoyal meg szeptember elsullyedt volna, de akkor lehet a Courageous megmenekul mert visszarendelik. A Nelson meg 39 oszen kapott 2 torpedotalalatot, amelyekbol egy sem robbant fel, csak koppant.
Epp akkor a Nelson fedelzeten utazott Winston Churchill es Pound is, meg asszem talan Cunningham.

39 osze es 40 nyara kozt az U-bootok nagyon sokat tamadtak hadihajokat, de az esetek donto tobbsegeben nem mukodtek a torpedok. Ezert tobb U-boot is veszteseglistara kerult, volt olyan eset is, ahol a torpedo a kiloves utan szinten kozvetlenul robbant.

Ezert emlitettem, hogy ha megbizhatoak lettek volna a torpedok, akkor nagyon nagyot kaszaltak volna az U-bootok a britt nehezegysegek kozt, aminek kihatasa lett volna a norveg hadmuveletre ( lehet be sem kovetkezik, vagy mashogy ).

Ami meg a Dynamot illeti, azt nem befolyasolta volna.

Viszont mas oldalrol itt kulcskerdes a Weserubung. Ahogy lezajlott, annak az lett a vege, hogy a nemeteknek maradt bevetheto hajoja kb. 2 cirkalo es 4 romboloja. + vesztettek rengeteg U-bootot 39-tol kezdve, es torpedok hijan szinte bevethetetlenek voltak. Na ezzel a Seelowe nyilvan abrand volt, es ezert tudott Churchill kemeny maradni, mert tudta, hogy a nemetek nem tudnak athajozni.

Ha nincs Weserubung, mert a brittek a 39 oszi es teli vesztesegeik miatt kvazi feladjak az Eszaki tengeri blokadot, es Norvegia + Dania pozitivan semleges Nemetorszag fele, akkor a Kriegsmarine gyakorlatilag az eroi 80%-aval meg mindig rendelkezett volna a Seelowehez, es az U-bootok gyakorlatilag blokad alatt tartottak volna Scapa-t, Rosythot, a Clyde-t.

Szoval itt sokkal sanszosabb lett volna egy bekemegallapodas britt reszrol, plane ha Winstont nem tudjak kimenteni a sullyedo Nelsonrol.
MZoli 2021.06.13 09:42:40
@Wierosssz:
Nos, megneztem. Oktober 30. Nelson, fedelzeten Churchill, Pound es Forbes.

Ha a te forrasod ezzel ellentetest allit, akkor vagy a te forrasod, vagy az enyem ebben teved.

3 kilott torpedo, ketto talalt de nem robbant, a harmadik robbant, joval a cel mogott.
MZoli 2021.06.15 14:34:12
@Wierosssz: Koszi a forrasokat, erdekes felvetes, es kerdeseket vet fel bennem az esettel kapcsolatban. Persze nem dontok egyik verzio mellett sem, hanem attettem a tisztazatlan esetek dobozaba. :)

No erdemes volt kiterni erre a kis esetre. :)
Néhány héttel a Genova elleni támadást követően az Ark Royal ismét elhagyta a mediterrán térséget, és visszatért az Atlanti-óceánra. Előző hónapban ugyanis a németek két csatacirkálója kitört az óceánra, hogy ott az angol kereskedelmi hajózást támadják. A Force H március nyolcadikán azzal az…..
MZoli 2021.05.09 15:51:55
@oranje2010:

Szia 41 elso feleben asszem 225 Hurricanet szallitottak Maltara, abbol 109 maradt a szigeten, a tobbi repult tovabb Egyiptomba.

De lehet valamelyik akciot kifelejtettem, kihagytam.

A lenyeg Malta tovabbitoallomas is volt, messze nem minden gep maradt a szigeten, ami odakerult.
Az Ark Royal vízrebocsátására alig 19 hónappal a gerincfektetés után, 1937 április 13-án került sor. A hajó keresztanyja az Admiralitás Első Lordjának, Sir Samuel Hoare-nak a felesége volt. A pezsgősüveg csak a negyedik próbálkozásra tört szét a hajó orrán, de ettől eltekintve az esemény…..
MZoli 2021.04.05 16:29:50
@Macroglossa: @Wierosssz:

A 13.-ai tamadas kicsit nagyobb lepteku volt es mar 12-en elkezdodott.

20:55-kor startolt 5 Hudson a 224. Squadrontol Bergen kornyeket tamadtak veszteseg nelkul.
Ugyanekkor a 254. Squadron Blenheim IVF-jet lelottek a Romsdalsdorftol nyugatra, ez Trondheim felett kellett felderitsen.

Korulbelul ekkor 21 ora kerult startolt 5 Blenheim F a 254. Squadronbol, tehat vadasz, amelyeknek a Skuakat kellett kisernie es fedeznie.

21:15-kor startolt a 233. Squadrom 5 Hudsonja, Bergent tamadni.

Es kb. Ugyanekkor startolt a 22. Squadron 7 Beaufort-ja tamadni Vaernes repteret, ahogy a fenti cikkben van.

Aztan a tobbi ugy tortent ahogy leirodott, a 254-esek mar csak aztan visszakisertek a megmaradt Skuakat az Ark Royalhoz.

Nemet legigyozelmek:

Gordon Gollob
Hans-Jacob Arnoldy
Krzywon
Köhler
Herbert Schob
Erwin Sawallisch
es Robert Menge, neki kettot ismertek el.

A nemetek pontosan annyi gyozelmet jelentettek ebben a harcban, amennyit elertek.
MZoli 2021.04.05 16:55:11
@Macroglossa: aprilis 24-ei bevetes.

12 Skua, abbol 6 a 803. Squadronbol, felemelkedtek 2400 meterre jarorozni, ket harmas csoportban.

Mindket harmas csoport 17:55 korul megtamadott egy-egy He111-et.
Mindket gepet lelottek, mindket gyozelemben mindharom-mindharom gep reszt vett.
Az 5J+AT hasraszallt a Romsdalsfjordtol delkeletre, a legenyseg kesobb viszzatert nemet ellenorzesu teruletre.
A masik Heinkel, szinten a KG4-tol, a 4. szazadbol langolva lezuhant, egy ember megmenekult a legenysegbol, Oblt. Wolfgang Richter.

Ket Skua 18:20-kor megtamadott meg egy gepet, amit Do17-nek neztek, de He 111 volt a KG4 9. szazadabol. Ez pont Lucy es Christian gepei voltak, Christiannak mar csak a hatso lovesze lotte a Heinkelt, aztan annak is kifogyott a loszere. Ez a Heinkel ugyan visszatert Oslo/Fornebuba, de ott leszallas utan mar leselejteztek a serulesei miatt.

Tehat ezen a napon ketto helyett, valojaban 3 gyozelmet arattak a Skuak.
MZoli 2021.04.05 18:19:10
@savanyújóska:
Annak idejen engem is meglepett, hogy Norvegiaban milyen sikereket ertek el a Skuak es Gladiatorok. Pontosan ezt nem ertettem, hogy ilyen alacsony vegsebesseg mellett, hogy tudtak barmit is leloni. Pedig pofonegyszeru.

A gepek ritkan repultek vegsebesseggel, a Skuak is megtehettek, hogy magasabbra emelkedve, sullyedve gyorsuljanak a nemet gepekhez, azonkivul pedig a nemet bombazok, felderitok, nehezvadaszok sokszor mukodtek alacsonyan, huzamosabb ideig egy egy tersegben, az idojarasi viszonyok, a terepviszonyok es a celpontok jellege miatt. Amig a nemet Heinkel le s fel pasztazza a fjordot celpontot keresve, addig boven van modja a Skuanak is magassagot es poziciot nyerni.

Pl. Aprilis 25-en a Gladiatorok hiaba uldoztek egy Ju 90-est, nem ertek utol. Ja, mert az valszeg nagyobb magassagban huzott egyenesen Narvik fele. Pedig ugye a Gladiator nagyobb vegsebeseggel rendelkezett, mint a Skua, a He111 meg nagyobbal, mint a Ju 90.
Az Ark Royal megépítésével a briteknek sikerült olyan hadihajót alkotniuk, mely a maga idejében a világszínvonalat képviselte, és hiányosságai ellenére állta az összehasonlítást bármelyik másik, korabeli anyahajóval. A gond csak az volt, hogy egy anyahajó tényleges harcértéke az általa hordozott…..
MZoli 2021.03.23 13:50:27
@savanyújóska:

Konkret taktikai helyzet kerdese, illetve aze, hogy most csak egyetlen akcio tuleleserol elmelkedunk, vagy hosszabb hadmuveletben?

Elkepzelheto az is, hogy a Fulmarok leszedik azokat a japan felderito bombazokat, amelyek epp megtalaltak volna a britt koteleket, amire a japanok ertekelik a helyzetet, addigra a gepeik kifogynak az uzemanyagbol, epp jon egy felhoreteg ami alatt elbujik a britt kotelek, beesteledik, akarmi.

Ezutan vagy az van, hogy a brittek dolgavegezetlenul visszafordulnak, vagy bevallaljak az ejszakai utkozetet a japan partraszallo koteleket fedezo erokkel, ha epp nem kerulik el egymast az ejszaka. Amibe viszont a repulogep hordozot nem vittek volna, es akkor kb. az a dilemma, hogy osszak el a kisero rombolokat? Mert ugye voltak ott japan tengeralattjarok is, es akkor itt emlitsuk meg, hogy ejszakai harcban a japan kotelek nyilvan kilott volna nehany tucat torpedot a PoW es Repulsra, ami konnyen a veguket jelentette volna.

Tetelezzuk fel, az angol kotelek megussza a kalandot. Utanna mi van? Hazakuldik oket, vagy otthagyjak oket harcolni? A japan hordozok ugyan mashol voltak, de a tengereszeti legiero 3. ezrede kb. 40-50 zeroval pont a tersegben volt, es ez pont eleg lett volna ledaralni a britt hordozo vadaszerejet.

Viszont ha az Indomitable veletlenul oda kerult volna Singapur kornyekere, tekintve a kornyek adottsagait es eroviszonyokat, nekem az a tippem, hogy a repulocsoportjat szarazfoldi repterekre telepitik, es az Indomitable gozol vissza Adenba egy rakat Hurricanert.
MZoli 2021.03.25 13:53:04
@savanyújóska: Igen is, meg nem is.

Ha mar szoba kerult, hogy az Indomitable kepes lett volna megelozni a PoW es Repulse katasztrofajat, akkor a valasz az, hogy elkepzelheto. Marmint az elkepzelheto, hogy az a tamadas sikertelen lett volna az Indomitable fedelzeti vadaszai miatt.

Viszont.

A terseg nem volt eppen idealis rephordozo muveletekre, mert szarazfoldekkel hatarolt, szorosokkal lezart kis teruletrol beszelunk, ahova felesleges lett volna bekuldeni a hordozot. Valoszinuleg nem sokaig maradt volna ott eletben.

Masreszt a fedelzeti szazadai nem jelentettek akkora merteku erositest, ami megvaltoztatta volna a legi eroviszonyokat.

Harmadreszt tenyleg koltseghatekonyabb lett volna a fedelzeti szazadokat kirakni Szingapurban, es visszakuldeni a hordozot vadasz es esetleg bombazogepekert.

Negyedreszt, ha kirakjak a szazadokat Szingapurban, es hozzajuk a karbantarto csoportokat, akkor az megerositi Szingapur vedelmet valamennyire, ami hasznos, de a malaj felszigeten nem volt akkorra kiepitett, hasznalhato repter a keleti parton, hogy oda tovabbtelepitve kibovitsek a vedoernyot a felszini csoport szamara.

Visszaterve a valosaghoz. Kikuldtek a PoW-t es a Repulset a japan invazios erok ellen ugy, hogy nem volt erdemi fedezokotelek, a negy gyenge rombolo ehhez keves, olyan vizekre, ahol aknaveszelyen tul jelentos tengeralattjaroveszely, es eros japan felszinikotelekek voltak, nagyszamu rombolo es cirkalo egysegekkel. Ehhez jott az, hogy nem szerveztek meg a legi fedezetet sem, pedig elmeletileg kepesek lettek volna 2-4 Buffalot allandoan a csatahajok felett tartani, talan 2 napig.
MZoli 2021.03.29 12:35:34
@savanyújóska: Szia.

Akkor vegulis ugyanarra jutottunk mindketten.

Ezt ismered?

www.goodreads.com/book/show/1101923.Bloody_Shambles_Volume_One

Nekem megvan, ahogy a masodik resz is, a harmadik viszony nincs. Elkepesztoen jo kepet tud adni a haboru legi reszerol.
Hét tenger A La Plata-i csata 3. 2020.12.16 18:22:54
A Graf Spee az ütközet során összesen húsz találatot kapott, kettőt közülük az Exeter 203 mm-es ágyúitól. Miután az angolok kizárólag fenékgyújtóval szerelt, késleltetett gyújtású páncéltörő és félpáncéltörő gránátokkal tüzeltek – más nem is volt nekik – a páncélozatlan felépítményeket érő gránátok…..
MZoli 2020.12.22 10:36:27
@Untermensch4: Lehet, hogy ennyit adott a Luftwaffe?
MZoli 2020.12.22 10:43:13
@Szombatitamas: Portugalia es a Nemet Birodalom akkor mar hadiallapotban voltak.

Nem kellenne keverni es osszemosni az 1. vh es a 2. vh allapotait, korulmenyeit.

Emellett meg nem az elso vh. ennek a cikknek a temaja.
MZoli 2020.12.23 09:58:52
@savanyújóska: Langsdorfot mar csak ezert sem ertem. Ha tenyleg szolgalatot akart volna tenni a hazajanak, akkor legalabb az Exetert elsulyeszti, a ket konnyucirkalo meg esetleg eltunik, vagy akar nem lett volna szerencsejuk. Egy ilyen helyzetben neki mar csak el kellett volna magat dugnia valahol egy idore, es kola popcorn mellett figyelni ahogy a fel RN es a fel francia flotta egeti az uzemanyagot messze a fohadszintertol.

Valojaban mintha ez is lett volna a fo elkepzeles, amikor kikuldtek a zsebcsatahajokat.

Mellesleg ha mar a nemet kezdemenyezokeszseg a tema, nem jutott meg eszedbe irni a Rawalpindi elsullyeszteserol? Nem mellesleg ez idoben nem volt messze a Graf Spee elsullyedesetol.

Szoval ha Langsdorf tartja magat a strategiai iranyhoz, es racionalisan vezet vegig, akkor az esemenyek lehet maskepp alakulnak a Scharnhorst es Gneisenau eseteben is.
KatPol Blog Nem az övék a diadal 2019.01.16 09:33:32
Indítsanak még ellenünk öt vagy hat olyan támadást, mint a Hamburg elleniek, és a német nép egyszerűen fel fogja adni, mindegy, mennyire erős akaratúak. Az emberek azt fogják mondani: „Elég volt, többet már egyszerűen nem tudunk elviselni.” […] Amit a hazának kell elszenvednie, attól meghűl az…..
MZoli 2019.01.17 15:01:55
@balfaszokkal sáncoló:

www.abebooks.co.uk/book-search/title/rocket-fighter-story-163/author/mano-ziegler/

Ha jol emlekszem o irt arrol, hogy kiprobaltak nappal Me 163-asrol inditva, ebben a konyvben. Ujra kellene olvasni a konyvet, hogy bovebbet irjak rola.
A Hieitől 20-30 mérföldre délre több amerikai hajó is hasonló helyzetben volt, mint japán kollégájuk. A mozgásképtelen Aaron Ward-ot korán reggel a Tulagiról érkező Bobolink vontató, és néhány őrnaszád vette vontatókötélre, és bár a Hiei ágyúi megzavarták a műveletet, délelőtt kilencre sikerült a…..
"A visszaözönlő német csapatok láttán 1918 novembere jutott eszembe. Világosan láttam, hogy ezen a helyzeten csak egyféleképpen lehetünk úrrá: elszántan, de tiszta fejjel szembeszállunk a bajjal, és küzdünk, amíg úrrá nem leszünk rajta." - Michael Lippert SS-Standartenführer "Erre a német…..
MZoli 2016.10.11 07:54:02
@Rammjaeger83: A vjazmai ne lett volna klasszikus? Tiszta Market Garden volt, csak szovjet eloadasban. Nemet fo ellenallasi vonal mogott ledobott jelentos ejtoernyos ero elfoglalja a fontos kozlekedesi csomopontot, majd bevarja a gyorsan elorenyomulo szarazfoldi csapatokat. Ez Vjazmanal eppenseggel 2 lovas hadtest volt ha jol emlekszem, majd a lassabban kozeledo lovesz csapatok.

Visszaterve korabbi temara a kiherelt Magyar forditasokrol. Koszi a valaszt, nyilvan elfogadom, csak eppen ennek a konyvnek az eseteben az elso kiadas nagyon jol sikerult, terkep es fenykep anyaggal, jo minosegben. A masodik kiadast miert kellett az elsohoz kepest igy megvagni? Arra mar a megszerzett jogok nem vonatkoztak?
MZoli 2016.10.11 13:14:11
@Rammjaeger83: Igy ertheto, koszi.
  Kedves olvasók! A tervezettnél később ugyan, de a közönség elé tárjuk podcastunk második adását. Témánk ezúttal a hibrid hadviselés, amely a kelet-ukrajnai konfliktus kapcsán jelent meg ismét a közbeszédben, mint a "felkapott" biztonságpolitikai kifejezések között az egyik legújabb. Jó…..
KatPol Blog [KatPol Filmklub] Fury 2014.11.10 08:00:00
Nemrég jött ki a magyarországi mozikban a Fury (nálunk Harag) néven futó, második világháborús akciófilm Brad Pitt-tel a főszerepben. Miután a szerkesztőséget mindig is érdekelte a második világháború rögvalóságát bemutató kapcsán Hollywood fejéből kipattanó agymenések…..
MZoli 2014.11.11 08:39:24
@petraeus: Az Enemy at the gates egy fos. A 93-as Stalingrad erosen top 10. A Come and see pedig erosen top 3. Ez utobbi filmhez mondjuk azert gyomor is kell, egyszeruen brutalis, mindenfele szenzaciohajhaszas nelkul. Amerikai oldalrol nekem is bejonnek Clint Eastwood alkotasai, aztan a Thin red line is jo film. A feljebb emlegetett sorozatokhoz hozzatennem a Genration kill-t, megha a temaja mas is.
A Hollywoodi filmekbol azert nekem bejott az Apokalipszis most, es a Full metal jacket is.
Amugy szulettek jo haborus filmek Europaban is boven, cask nem ismerjuk oket nagyon. A csehektol ajanlanam megnezesre a www.imdb.com/title/tt0244479/
www.imdb.com/title/tt1224376/?ref_=fn_al_tt_2
Mondjuk eredeti cseh nyelven elvezheto igazan, kulonosen az elso.
www.imdb.com/title/tt0288330/?ref_=fn_al_tt_1
Itt felhivnam a figyelmet Cserhalmy Gyorgy alakitasara, szerintem kiemelkedo.
www.imdb.com/title/tt1754123/?ref_=fn_al_tt_1
Ez sem rosz.

Jo szorakozast.
KatPol Blog Karddal és tollal 2014.11.06 22:56:48
A krími és kelet-ukrajnai konfliktusok körüli médiacirkusz elég egyértelműen demonstrálja, mennyire eltérő szemszögből látják az amerikaiak és az oroszok ugyanazt a biztonságpolitikai helyzetet. És mivel az ezzel kapcsolatos értekezések gyakran visszakanyarodnak a szovjet múlthoz, továbbá annak…..
MZoli 2014.11.07 13:23:27
@Számvéber: Viszont ez a rendelkezesukre bocsajtott iratanyag valoszinuleg akkor meg nagyon nehezen volt kutathato szamukra objektiv okok miatt ( rendszerezes hianya, eltunt anyagok, stb. ) Egyebbkent az ezen program kereten belul letrejott muvekbol szerencsere mar kerult a kezembe nehany, es nagyon jo anyagnak talaltam oket. Mellesleg kulon orulnek, ha www.amazon.de/Kursk-German-Steven-H-Newton/dp/0306811502 irnal valamikor cikket errol a temarol, a konyvben szerepeltett anyagok fenyeben. Engem sok minden meglepett, kulonosen az az allitas, hogy a 4. Pancelos Hadseregnel mennyire elhanyagoltak a tuzersegi elokeszitest a Citadella indulasakor.
A statikus védelem a 20. századi hadtörténet egyik többnyire lesajnált elgondolása, melyet az újfajta motorizált hadviselés apostolai csak kiröhögtek. A Maginot-vonal neve pl. örökre egybefonódott a francia hadsereg nem túl meggyőző teljesítményével az 1940-es tavaszi hadjárat…..
MZoli 2014.10.22 09:40:31
@Rammjaeger83:

38-ban sokkal rosszabb volt a helyzetuk. Egyedul a roman szomszed nem volt ellenseges. Amit irtak az uzemanyagrol, az meg sulyosabb volt, a mozgositas idejen meglehetosen alacsonyak voltak az uzemanyagkeszletek. Ne felejtsuk el, hogy a nemet, lengyel, Magyar szovetseg tobbszoros tuleroben volt, raadasul az emlitett vasutvonal elvagasahoz a nemetek nyujthattak volna csapatokat a MH-nak. Egyebbeknt akkoriban a csehszlovak hadsereg, kozep europai viszonyok mellett meglehetosen magas szinten volt gepesitve. A legierejuk sem volt gyenge, viszont pont 38-39 kornyeken let volna szukseguk generacios valtasra, de kestek par evet. Egyebbkent a mozgositas peldatlanul jol sikeredett, a hadsereg fel volt keszulve a haborura, a politika tette le a fegyvert ( valoszinuleg elorelatoan ). Harci cselekmenyek folytak a muncheni dontesig, Karpataljan a Szics gardak ellen, kissebb incidensek a Magyar hadsereggel, es gardakkal szemben, a lengyelekkel szemben ettol mar joval komolyabb osszecsapasok is voltak, + a szudetavideken folyo partizanhaboru, amiben Wehrmacht egysegek ( eltevedt gombaszedok ) is reszt vettek. Egyebbkent tobb forgatokonyvvel szamoltak vedekezes esetere, koztuk azzal is, hogy komplett kiszorulnak Cseh es Morvaorszagbol, es gyak. Szlovakiaban folytatjak az ellenallast, ami viszont mar foldrajzilag elegge kedvezo felteteleket nyujtott volna, de termeszetesen az ipar donto resze, + eroforrasok donto reszenek elvesztese aran. Mondjuk erdemes figyelembe venni, hogy 38 oszen a nemet pancelos fegyvernem lenyegesen alacsonyabb harcerteku harckocsikkal volt felszerelve, mint a Csehszlovak pancelos csapatok. a Panzer I; II-ok talalkozasa az LT 35; LT 38-asokkal elegge egyoldalu lehetett volna. A Csehszlovak tuzerseg sem volt egyaltalan alarendelt a nemettel szemben, minimum egyenerteku. Elegge erdekes lehetett volna a vegkimenetel, egeszen addig, amig el nem vagjak oket Romaniatol.

Az erod rendszernek amugy nagyon reszletes es jo szakirodalma van a cseheknel, nyelvtudas, es penztarca kerdese a dolog.
MZoli 2014.10.22 15:40:35
@Rammjaeger83: Pillanatnyi erdekszovetseg. A lengyelek is beavatkoztak fegyveresen a Teschen videken. Mi ezen az uj?
MZoli 2014.10.27 07:30:17
@Rammjaeger83:

Szervusz. Arrol nem is volt szo. Politikai erdekszovetseg volt egy bizonyos cel eleresere. Katonaiva maximum akkor vallhatott volna, ha Csehszlovakia ellenall, es kitor egy regularis haboru. De ez mi lett volna ha kategoria, azaz nem tudjuk. A csehek mindenesetre szamoltak ilyen lehetosseggel.
KatPol Blog A halál labirintusai 2014.10.05 11:36:15
"Ez nem Párizs, itt nem fogtok parádézva átvonulni!" /Sztálingrád védőinek tulajdonított fenyegetőzés/ A 2. világháború keleti/orosz (Moszkvából nézve pedig nyugati/német) hadszínterének eseményei közismert módon az igen jelentős vérveszteségekről híresültek el, melyeket szokásossá vált az…..
MZoli 2014.10.08 08:35:05
@Rammjaeger83: Amennyire tudom az nem volt egyedi tamadas, viszont a legtobb aldozatot kovetelo, es egyben eloidezte azt a diplomaciai nyomasgyakorlast, aminek a sziriai kormanyerok vegyifegyver keszletenek, es infrastrukturajanak leszerelesehez vezetett. Ha jol emlekszem kb. 6-8 egyebb eset elozte meg, marmint amirol a sajto is ertesult.
MZoli 2014.10.15 09:38:14
@Számvéber:
Eszembe jutott Parizs 1870-71-es ostroma. A beepitett teruleten nem folytak harcok. A harcok vegig a varost vedo kulso eroditett ovezetert folyt, a varos turersegi bombazasa mindossze gyenge, hatastalan probalkozas volt. Viszont letezett a teljes korbekerites.

Na most ebbol kiindulva az en ertelmezesemben a Budapestet vedo kulso vedelmi vonalakert vivott harcokat en hajlamos vagyok az ostrom reszenek tekinteni, onnantol, hogy a teljes bekerites megvalosult.

De ez lehet, hogy mar szorozes.
MZoli 2014.10.15 10:14:59
@Számvéber: Off

Hol szoktad meghirdetni a HD-kat?

Nem tartom valoszinunek, hogy modomban lesz elmenni a kozeljovoben, de azert remelem sikerul.
Maganban pedig kerdeznelek nehany egyebb temaban.

On.