Regisztráció Blogot indítok
Adatok
marharépa

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai Magyar Nemzetben Körmendy Zsuzsanna Kiállni egymásért cimmel irt cikket a Körösényi-Fricz ügyről. A hirek (nincs hosszú i, ü a gépen) szerint Körösényi ,a Magyar Tudományos Akadámia Politikai Tudományok Intézetének újonnan kinevezett igazgatója megszüntette Fricz Tamás…..
marharépa 2010.05.22 19:28:42
@Pásztörperc: csak egy apró megjegyzés, 1949-es az alkotmány (1949:XX. törvény)
marharépa 2010.05.23 14:21:56
@szempontpuska: kedvesem, az a helyzet, hogy nem is pályázom arra, hogy ITT teremjen babér. hogy képtelen vagy valakinek helyesen leírni a nevét, az téged minősít, nem engem. ha Szalai nem pályázott, akkor ezt rosszul tudtam, így olvastam több helyen is. A véleményem ettől még nem változik, szerintem minden igazgatónak joga, hogy eldöntse, kivel akar, és kivel nem akar együtt dolgozni, ahogy az is, hogy eldöntse, a rábízott szervezet mit fog csinálni. Meggyőződésem, hogy Körösényi nagyon hamar el fogja érni azokat az eredményeket, amelyek őt igazolják - és ezt nem egy blog, vagy TGM cikkei, vagy társadalomtudósok népszavás fortyogásai fogják eldönteni. Ismétlem: nyitva a lehetőség minden most háborgó előtt, hogy a távozó kutatóknak állást biztosítson, és együtt bebizonyítsák, Körösényi rosszul döntött. Az MTA PTI meg legyen végre az, aminek kéne hogy legyen: politikatudományi intézet, ahol jelenkori politikatudományi kutatások zajlanak.

Majd ha az összes töbi társadalomtudományi intézet megnyitja kapuit a politológusok előtt, akkor lehet az interdiszciplinaritásról dumálni. Addig meg, ha minden más tudományterület értelmezheti a kereteit szűken, engedtessék ez meg a polititkatudománynak is.

Érdemes megnézni a Népszava-tiltatkozást aláírók névsorát: egyetlen politikatudós nincs köztük. Akkor tehát hol a szakmai ellenkezés Körösényivel szemben? A politológusok nem dumálnak bele, hogy mit csináljon a többi társadalomtudományi diszciplína - nem ártana, ha ez végre kölcsönös lenne.
marharépa 2010.05.23 19:10:45
@jotunder: hát asszem, valamennyire azért elhatározás kérdése IS. egyrészt arra, hogy kikkel akar dolgozni, másrészt arra, hogy azokat hogyan, milyen tempóban dolgoztatja.

amit az akadémiai világról írsz: lehet, hogy ez itthon nem divat, de attól még nem biztos, hogy jól van ez így. az akadémiai állás nem hitbizomány, és nem élethosszig tartó munkahely! sok olyan szakmabelit tudok mondani, aki teljesítménye alapján megérdemelné, hogy a PTI-ben dolgozhasson - és sok olyat tudok, akik évek óta semmilyen tudományos teljesítményt nem nyújt. Egy-egy tanulmány az évkönyvbe, publicisztikák sajtó alá rendezése nem tudományos munka. Hol vannak a konferencia-részvételek, workshopok, ösztöndíjak, meghívások, szakmai publikációk?

de tudom persze, ez már lerágott csont. nagyon szurkolok az új igazgatónak, és szerintem fog tudni egy éven belül is teljesítményt felmutatni - csak az a kérdés, hogy a következő hónapok belháborúról szólnak-e, vagy munkáról.
Kár, hogy csak ezeknek az aranyos srácoknak van vér a pucájában! Miért csak nekik jut eszükbe a pazarlás, a puccparádé, a közéleti gennyedzés szimbolikus rendezvénye, az Operabál előtt egy párhuzamos demonstráción felemlegetni, hogy a megszorítás időszakát éljük?! Ha a…..
marharépa 2009.03.02 02:00:05
@marharépa:

természetesen nem operabáli előadás, hanem operaelődás. jól elírtam, a hányingertől kicsit szédülök.
Végre megjelent DVD-n Vera Chytilová Százszorszépek című alapfilmje, a MOKÉP kiadásában. Cseh új hullám, szürreális vidámság, filmnyelvi üdeség, hurrá! Van rajta magyar szinkron, meg az eredeti nyelv. Semmi felirat. Mivel a magyar filmrajongók elenyésző hányada beszéli a…..
marharépa 2009.02.19 00:23:14
@Kolbasz:

stimm, csatlakozom a tüntetéshez. szinkronmentes filmeket, eredeti nyelven, felirattal.

"A nyelvtanulás intézményes formái mellett lényeges szerepet játszik – de empirikus kutatásokkal alig igazolt módon és mértékben – a célnyelvi környezetben történő nyelvgyakorlás, az önálló nyelvfejlesztés, a nem szinkronizált filmek és tv-műsorok rendszeres nézése, valamint az interneten elérhető idegen nyelvű információk és tevékenységek. Széles körben elfogadott, hogy a feliratos filmek lényegesen hozzájárulnak a nyelvtudás fejlődéséhez, de konkrét kutatások erre vonatkozóan nem ismeretesek. A már említett magyar és horvát nyolcadikosok összehasonlító vizsgálatában (Mihaljevic Djigunovic–Nikolov–Ottó, előkészületben) a horvát diákok előnyét magyarázhatja, hogy Horvátországban évtizedek óta elérhetőek angol nyelvű filmek és műsorok, amelyek a nyelvtanárok és a diákok nyelvi szintjét egyaránt kedvezően befolyásolják. A feltételezést alátámasztja az Eurobarometer 2005-ös felmérésnek adatsora, amely szerint azokban az országokban, ahol szinkron nélkül széles körben elérhetőek angol nyelvű tv-műsorok, lényegesen magasabb a nyelvtudás szintje (például Dánia, Finnország). Hazánkban a válaszadók 84 százaléka a szinkronizált filmeket kedveli (Europeans and their languages, 2006). Ez a terület egyértelmű kitörési pontot jelenthet a nyelvtanulásban, a nyelvtudás szinten tartásában és önálló fejlesztésében."

www.oki.hu/printerFriendly.php?tipus=cikk&kod=fokuszban_nyelvoktatas-03_nikolov_marianne

szóval harcra fel!
Checkpoint Charlie Bakancslista 2009.02.14 15:09:00
Az induló alaphelyzet nagyszerű. Két öreg fickó egy kórházi szobában, rákosok, és egy évük van hátra. Mit kell ilyenkor csinálni? Visszafelé felhúzott dramaturgia, tanítani kell.Az egyik karakter fehér, gazdag, négyszer elvált, cinikus, (továbbá Jack Nicholson), a másik…..
marharépa 2009.02.16 20:15:33
@tmnk:

tényleg! köszönöm!!!

emléxem, atózon filóztam, hogy magyarul miért Az élet nélkülem címmel futott, amikor az eredeti címe My life without me (www.sonyclassics.com/mylifewithoutme/)

Merthogy valóban erről IS szól a dolog, hogy a lány élete lehetett volna...

nade, ez már egy másik kérdés, már nem a félrefordítás, hanem az "életem nélkülem" téma.
Sebestyén Júlia idén sem tudta megnyerni a műkorcsolya Európa-bajnokságot, de még a gálán sem futhatta le a tiszteletkört, vagyis az ötbe sem került be. Nyolcadik lett, éppen, mint az aktuális világranglista helyezése. Ez nem rossz eredmény, én szó nélkül büszke lennék rá, ha…..
marharépa 2009.02.04 20:02:07
www.mtv.hu/videotar/?id=34500

2008. decemberi interjú Sebestyén Júliával. Érdemes végignézni, elég alaposan beszél erről a koreai hakniról is. nyilván nem menti, hogy egy vándor "jégszínház" tagjaként megy. de mégis, ha már erről van szó, akkor érdemes végignézni ezt a 40 percet, aztán ítélkezni. nem is annyira koreáról, mert az valóban rettenet. de a pályafutásáról is beszél, és ebben az ügyben azért - khm - páran megkövethetnétek...
Soha nem értettem, miről is szólhat az Iskolatáska című dal. Most már sejtek valamit..."És elindult fürgén a lába, ballagott a kislány mögött."..
marharépa 2008.08.01 11:53:05
hát tény, hogy Rózsi csudacsini csizmája és Freddie Mercury-bőrszerkója sokkal érdekesebb, mint az Iskolatáska (-:

de azért álljon itt a dal története, amit csak azért tudok, mert az érintett iskolába jártam. Bergendy István unokaöccséről van szó, aki tényleg Peti, és akinek eleinte valóban voltak problémái az iskolatáska súlyával és egyáltalán, az iskolába járással. Az épület egyébként ott áll a XI. kerületben, a Bartók B. út 141., ha jól tudom, az ország egyik első zenei általánosa volt anno (
www.bethlen.hu). Hogy az időközben már felnőtt emberré cseperedő Peti jár-e még arra, azt nem tudom, de Bergendy időnként eljön iskolai rendezvényekre és ilyenkor az Iskolatáska is felcsendül. Hát ez a dal története - amit mi is csak akkor ismertünk meg, amikor szerenádozni mentünk, és az egyik tanárunk megkérdezte tőlünk, ismerjük-e a dal történetét. Persze nem ismertük, ő viszont igen, sőt, Petit is, hiszen tanította.
Új MÁV blog I love Intercity 2007.12.12 15:55:00
Hát igen én se nézek ki úgy mint 6 éves koromban, de 13 évesen se hasonlítottam a 6 éves ártatlan gyermeki vonásokkal megáldott figurára a diákomban. A helyzet azóta sem lett jobb....15 éves lányom utazott 13 éves barátnőjével. Kérték a diákigazolványukat. A gyerek nem…..
A tegnapi szembesítés után a Zsanett-ügy továbbra is ködös, hiszen az összes ügyvéd fújja ugyanúgy a magáét, mint eddig, és cáfolgatja egymás állítását, mint eddig. Ilyen helyzetben a legszánalmasabb az a riporter, aki eljátssza azt a szerepet, hogy ő már átlátja a…..