Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kiskertes

93 bejegyzést írt és 91 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A paradicsom minden évben az igazi kihívást jelenti a kiskertes számára, és ez igaz volt az idei évre nézve is. Paradicsomot termelni egyszerre nehéz és könnyű, mert ha minden igényét kielégítjük a növénynek, akkor nagyon hálás és bő terméssel köszöni meg a gondoskodást,…..
Kiskertes 2011.09.02 08:30:21
Szia! Ha nem idegen tőled a netes vásárlás, akkor ajánlom azt a két oldalt, amit egy korábbi bejegyzésemben írtam (www.seedsofitaly.com és www.plantsofdistinction.co.uk), itt igen szép választék van. Boltban én sárga koktélparadicsomot a Praktikerben láttam, van egy osztrák termékcsaládjuk, nem olcsó (tasakja kb 6-800 Ft), de nagyon jó.

A képen egy Belgiumban vett magból kifejlődött növény van (Central Park, az ottani Brico saját márkája).
Kiskertes 2011.09.02 08:31:25
@Gamma Leonis: Szia! Ha nem idegen tőled a netes vásárlás, akkor ajánlom azt a két oldalt, amit egy korábbi bejegyzésemben írtam (www.seedsofitaly.com és www.plantsofdistinction.co.uk), itt igen szép választék van. Boltban én sárga koktélparadicsomot a Praktikerben láttam, van egy osztrák termékcsaládjuk, nem olcsó (tasakja kb 6-800 Ft), de nagyon jó.

A képen egy Belgiumban vett magból kifejlődött növény van (Central Park, az ottani Brico saját márkája).
Kiskertes 2016.02.23 14:23:58
@farkasmari72: Kedves farkasmari, javasolom, hogy próbládj ki egyet a ZKI hibridjei közül. Ezek magyar magok és az elmúlt évek eléggé szélsőséges időjárása során azt tapasztaltam, hogy megbízhatóbbak, mint pl. a belgák, amik hidegebb klímához és sokkat több esőhöz alkalmazkodtak szerintem. De ha pl. olasz magot ültetnél, akkor nemrég felfedeztem, hogy Budspesten a Kulináriban lehet Franchi magokat kapni, amiket érdemes kipróbálni, köztük is van hibrid mag.
Töredezett diós tojáshab a tetején, alatta egy pikáns lekvár, és a vajas  teljes kiőrlésű liszt, mintha megint egy diós réteg következne. Mindez az egyik legegyszerűbben elkészíthető sütemények közé tartozó londoni diós szelet. Akár mérleg nélkül is megtanulható a…..
Sok kertészkedő szerint a kiskert egyik legnagyobb hibája, hogy csak lassan indul be tavasszal. Ez ellen többféle képpen is lehet védekezni, mint pl. a melegágyak és hidegágyak, fólia alagutak bevetése, melyek átlagosan 2-3 héttel "előbbre tudják hozni"…..
Kiskertes 2012.06.23 19:33:14
@telomera: Én arra kellett, hogy rájöjjek, hogy a paprika hisztis növény. Az idén azonban azt hiszem, van oka a hisztijének, nagyon hidegek voltak az éjszakák, igazából eddig csak vegetáltak a szerencsétlenek. A paprika ugyanis nagyon melegigényes, ha a napi minimum nem éri el a 15 fokot, akkor leáll a fejlődése, ha a 12 fokot sem, akkor pedig elkezd meghalni. Idén nekem júniusban is volt 7 fok körüli éjszaka, ami nagyon nem segített neki. Csak amióta elkezdett dögmeleg lenni, azóta látom a fejlődést rajtuk. Nekem locsolásra meg tápanyagra azt mondták, hogy ha zöld a levele és nem fonnyad, akkor nincs hiány. Úgyhogy fel a fejjel!
Kiskertes 2013.04.19 10:32:34
@Pintér Tibor: Kedves Tibor, a bejegyzésben szereplő ház a méretét leszámítva szerintem azonos. Egy év elteltével arra kellett felfigyeljek, hogy a tető táblái sokat vesztettek a rugalmasságukból, így valószínű, hogy cserélnem kell őket (ez azért nem nagy tétel, nagy táblában megveszem, méretre vágom). Egyébként nagyon szeretem, fűtetlenül is jól telelt benne pár saláta, mostanra pedig odabent már minden legalább egy hónappal előbbre tart az élet (éjjel 10 fok, nap közben szellőztetve is 30), mint kint (uborka, paradicsom, saláta van most bent). Fontos a rendszeres locsolás (napi) odabent, mivel párás levegő ide-vagy oda, a vízfelhasználás odabent a növekedés üteme szerint alakul. Szellőztetni kell, anélkül megfő minden, akár 40 fok fölé is tud szökni a hőmérséklet.
Itt az április és most már az idő is kezd úgy kinézni, hogy lesz tavasz idén is. Ez igen jó jel, mert április már a vetés csúcsszezonja (főleg úgy, hogy márciusban semmit nem tudtam elvetni, mert kis túlzással a hótól nem tudtam kinyitni a hátsó kert ajtaját). Én…..
Rendőrségi autós üldözés közben hozta világra harmadik fiát egy asszony az Egyesült Államokban. A gyermek feje és karjai már épp kint voltak, amikor a rendőr odalépett az előle menekülő apa autójához. A kocsit az apa vezette, Iowa egyik kórháza felé, amikor egy…..
Kiskertes 2013.03.20 10:15:09
@Stefánia vagdalt: Hát szóval, ha elszáguldasz az autóddal egy rendőr előtt, az nem fog magától arra gondolni, hogy te egy szülő nőt szállítasz... Szóval addig, amíg erre rá nem jön, addig te a számára csak egy gyorshajtó leszel, aki a rendőrségi felhívás ellenére nem áll meg. Mint ahogyan ha a rendőr észreveszi, hogy átmászol egy kerítésen, akkor először meg fog állítani, aztán majd elmondhatod neki, hogy az a te kerted és a te kerítésed és akkor mászkálsz át rajta, amikor csak akarsz...
Március közepe van, ilyenkor kell elvetni a padlizsán magját, hogy szép, egészséges palántákat kapjunk májusra. Habár legtöbbünk számára a padlizsán leginkább a lila, tojásformájú termést jelenti, amiből legtöbbször padlizsánkrémet készítünk, a padlizsán valójában…..
Március van, új tavasz, új kezdet. Mégha a tavasz első napja nem is oly napos, mint a tél utolsója, a levegőben érződik a változás. Álljunk meg, figyeljünk, és észre fogjuk venni.     Weöres Sándor: Kék a hajnal Kék a hajnal, kék, harmat hinti még. Éledező…..
Judit talált egy rendszámot, de nincs kedve személyesen leadni, a Posta meg nem viszi el az önkormányzatig. Ha valakinek hiányzik a HRS-407 egyik fele, és még nem pótolta, itt a kiváló alkalom: 2013.02.08-án este találtam egy rendszámtáblát az Árpád fejedelem-Szépvölgyi út…..
Bizonyára vannak olyanok, akik szeretik a saját zöldséget, ha mást nem is, hát nézni, ahogy nő, meg elmondani a buszon döcögve vagy az irodai konyhában kávézás közben, hogy "nekik is van ám", de vagy érzékük, vagy kedvük, vagy idejük nincs hozzá, hogy rendszeresen…..
Kiskertes 2013.02.26 09:14:44
@falusisanzon.blogspot.com: De, szerintem volt, az albatök a főzőtök elegáns elnevezése, mint a krumplinak a burgonya. :-)

Íme: zkivetomag.hu/kabakosok/albatok_191
Itt a február vége, és habár most éppen megint havazást vagy legalábbis havasesőt mondanak a meteorológusok, az időjárás egyre inkább barátságos kezd lenni, ami felébreszti az emberben a kertészkedési vágyat. Lássuk, mit lehet ilyenkor tenni, ha van 20, 40, vagy éppen 60…..
Az előző bejegyzésben piros fajtákat javasoltam, most pedig a nem piros fajtákkal szeretnék foglalkozni egy picit. Habár nálunk a legtöbb paradicsom piros, és a boltokban is azokat találjuk meg elsősorban, a paradicsom valójában igencsak színes: fehér, sárga, zöld, fekete, csíkos,…..
Itt a február, a legtöbb kiskertes, aki maga neveli a palántáját, ilyenkor szerzi be a paradicsomültetés minden kellékét, beleértve a magokat is és lát neki a palánták felneveléséhez. Az alábbiakban bemutatnék 5+1 piros paradicsom fajtát, amit korábban már termesztettem és úgy…..
Lassan vége az év első hónapjának, közeledik a február, újra megtelnek az ablakok keltetőtálcákkal, pici növényekkel, újra érzi a kiskertes azt a bizonyos "bizsergést", ami arra készteti, hogy elkezdjen kertészkedni. Íme három ötlet, annak függvényében, mennyi időnk van,…..
Havazik. Habár nem állítanám, hogy soha nem látott mennyiség esett le ma, de mondjuk, hogy az idei télen eddig ez volt a legnagyobb. Ilyenkor előkerül a hólapát, az útszóró granulátum, és mindenki nekiesik a hónak, hogy ellapátolja, eltakarítsa. A kiskertben azonban nem szabad…..
Január van, esik a hó, hidegek a nappalok és az éjszakák. Ilyenkor legtöbbünk szépen visszahúzódik a házába és egy forró tea mellett ülve néz ki az ablakon. Kis barátaink, a madarak azonban télen is ennivaló után kutatnak, de ha a hó fedi a tájat, ha be van fagyva a kis kerti…..
Az elmúlt egy évben igyekeztem némi szerkezetet csempészni a blogba és elindítottam az 5+1 rovatot, amit úgy vettem észre, hogy sokan szívesen olvastak. Ezen felbuzdulva sokat gondolkodtam azon, hogy hogyan lehetne olvasottabbá tenni a blogot és arra jutottam, hogy egyrészről az…..
Itt az Újév és Újévkor sokan szoktak megfogadni valamit, és egy kiskertes miért lenne kivétel. Az újévi fogadalmak ugyanakkor általában nem igazán arról híresek, hogy sokáig megtartanák őket, aminek persze az az oka, hogy az emberek olyasmit fogadnak meg, ami hosszú ideig…..
Kiskertes 2013.01.02 20:47:32
@Pindi: Én szeretnék egy-két ritka fajtát kipróbálni, pl. fehér és fekete gyökeret, a paradicsom és paprika pedig magyar fajta lesz. Emellett rendeltem pár új könyvet is, amit szeretnék elolvasni, bár ha csak az egyikre lesz időm, az is eredmény lesz.
Kiskertes 2013.01.04 09:26:11
@Pindi: És nyelet is cserélek, mivel tegnap sikeresen eltörtem az ásó tökéletesen elkorhadt nyelét, amikor megpróbáltam egy kisebb gödröt ásni.
Eljött a téli napforduló, ha egyszerre csak kicsivel is, de minden nap egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Odakint az időjárás éppen téliesen szeszélyes - az elmúlt egy hétben hótól kezdve az ónos esőn keresztül szikrázó napsütésig, -5-től +10 fokig minden volt.…..
Már most látom a kommenteket, hogy "na ki az a béna állat, aki még egy nyomorult mosógépet sem tud bekötni". Higgyétek el, hogy van ilyen. Például mai főhősünk, akit nevezzünk "A" - nak. Semmiképp ne gondoljuk, hogy "A" béna. Valóban nem tud mosógépet bekötni - és ami…..
A legtöbb embernek Magyarországon már a tarlórépáról is az jut eszébe, hogy azt a takarmánynövények között kell keresni a polcon, ha pedig azt mondjuk, hogy ültessünk olyan tarlórépát, aminek még gyökere sem nő, csak levele meg virága, akkor biztos, hogy furcsán néz ránk.…..