Regisztráció Blogot indítok
Adatok
.malacka.

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Cigányokról Csete 2011.08.24 11:16:00
Szó volt már itt is a cigány gazdálkodó programról. Arról, hogy telepen élő cigányok vetőmagot, naposcsibét, malacot, kisnyulat kapnak, talán így rákapnak a háztáji gazdálkodásra, megtermelik az élelemnek legalább egy részét. A magam részéről nem nagyon hiszek ebben, de…..
.malacka. 2011.08.24 13:23:59
@gábor:
Valamelyik régebbi posztod kommentjeiben már 1x beszélgettünk erről, s Te magad írtad más helyütt, hogy fontos lenne meglépni a cigányságnak a másféle szemlélethez vezető lépéseket, mostanában pedig folyamatosan felmented őket ezek alól a dolgok alól...a magyar parasztság nagy részének hónapjai is alig voltak anno, amikor egy archaikus társadalmi modellből hirtelen másféle modellhez illeszkedett a 1940-es évek végén; miért gondolod, hogy a cigányságból hiányzik az effajta alkalmazkodási képesség? Hiszen egész ismert történetük éppen ellenkezőt mond! Tudod mi hiányzik? A kényszer. Amíg más módon (is) lehet nem éhen dögleni, addig ez nem is lesz másképp...a szabadságnak mindig nagy ára volt, de ma már nagyobb a tét: a megmaradás, de mindkét oldalnak, hiszen az a szemlélet, amit éppen nálad is nehezményezek, csöppet sem segít...amíg a társadalom helyi szintjei nem tehetik a megteendőt, addig ez így is marad...amíg egy-egy jelenség politikai érdekszférák kereszttüzében, hátsó szándékok tömkelegével terhelten lesz kezelve, semmi változás nem remélhető!
A minap hazafelé cipekedtem, az egyik szatyrom füle elszakadt, ezért letettem magam elé a földre, hogy egy másikat elővegyek...délután 5 óra volt, a helyi markeckirálynő, éppen szabadlábon, elém pattant (amióta jó idő van, állandóan az utcán vannak sokan), erőszakosan felém hajolt, már nyúlt a táskámért és a szatyraimért, csak hangos méltatlankodásomra ment arrébb, a léhűtő kompánia röhögött, a nő mocskolódva kiabált. A szomszéd házban lakom.
Hiába van bekamerázva a környék, a fa alatt, ahol tanyáznak éjjel-nappal, nem látszanak...nincs olyan idős asszony a házban, akit legalább 2x ki ne raboltak volna. A kompánia és a nő történetesen cigány volt. De ez csak Budapest, vannak más történetek is, sok jó hír és remek kezdeményezés, amiről mindig hírt adok, mert nemcsak a rosszat kell terjeszteni. De a jó hírek mindig arról szólnak, hogy elszánt és tudatos emberek önfeláldozó társadalmi munkájából mi minden tud kikerekedni...amíg a hivatalos trendek minden irányba eleget akarnak tenni az érdekeiknek, addig nem lesz változás, és egyre nagyobb lesz a veszélye az önbíráskodásnak, aminek a következményeibe nem szeretek belegondolni.
Ezért írtam ezt a kommentet! Amit írsz, jó, fontos és hiánypótló. Mégis, azt gondolom, nem szerencsés a tudományosság érdekében elfogultságokat teremteni/támogatni!
az ominózus rész:
"Azért tamáskodom, mert a paraszti gazdálkodás szerintem strukturálisan idegen a cigány kultúrától. Nem arról van szó, hogy nem szokta a cigány a szántást, hanem arról, amit a nemrég közölt tanulmány-félében igyekeztem megfogalmazni: hogy ugyanis a földhöz, a földműveléshez való kötődés elutasítása tette lehetővé a cigányság megmaradását. Ezért ez az elutasítás egyfajta életmód-irányító programmá vált."
Ez igaz és fontos, de EZ A MÚLT, a jelen most az égető.
Nem szeretném, ha bármelyik oldali fajvédők felhasználnák...a szervezett munka is strukturálisan idegen volt a cigányságtól, mégis működött évtizedekig az átkosban - ma a legfontosabb mindenkinek egyénileg felmérni, hogy milyen lehetőségei vannak, s azzal mit tudhat kezdeni.
S ebben lehet segíteni!
Az engem ért támadást azért írtam le, mert ezt a fajta kiszolgáltatott magára hagyottságot ma már cigányok és nem cigányok egyaránt átélik, és ez már régen nem cigány - magyar kérdés, hanem össz-társadalmi gond.
Cigányokról Szófiai cigányok 2011.04.13 10:48:00
Most csak egy kép, azaz képeslap. A szófiai cigánynegyed látható rajta, 1916-ban adták postára, nem sokkal az előtt készülhetett. Azt kell mondanunk, hogy takaros utcácskában laktak a cigányok, nyomornak nyoma sincs, de persze a gazdagságnak sem. Érdekes megfigyelni, a cigány…..
Erdélyből származó ismerősömnek meséltem a cigány történelemről, benne a román fejedelemségekben érvényben volt cigány-rabszolgaságról. Meglepődött: habár annak idején érettségizett román történelemből, erről még soha nem hallott. A román tankönyvekben ez 1990 előtt…..
Néhány éve egy cigány vezető ezt mondta egy tévéműsorban: „A cigányok igenis tudnak és szeretnek dolgozni, csak munkát kell nekik adni.” Ezzel a mondattal két probléma is van. Az egyik, hogy a munkát – sokunk keserű tapasztalata – nem adják, hanem megszerzik.…..
.malacka. 2011.03.02 23:47:12
@Member:
Ha ismered vagy megnézted a videót az Egyesült Királyság béli mozgalomról, ott sok jó ötlet van ezzel kapcsolatban. Talán nem vagyunk olyan tudatosak, mint ők, de az önálló gondolkodás és problémakezelés nekünk is sajátunk, nem etnikum specifikus. A legjobb az egészben, hogy akik részt vesznek benne, együtt határozzák meg a problémát is és a megoldást is. El kell indulni. Sok cigányról tudok, akinek a felmenője mélyen sérült '45-ben, mert nem kapott földet. Mivel kevés cigányról tudok, aki már régóta földmunkával foglalkozik, nyilván nagyon lassan indulna be. De az első eredmény után hihetetlen erkölcsi erőt és propagandát jelentene.(Gondolj a közmunkásokra, akik már nem szemetelnek!)
Vannak gyorsan termő, hamar sikert nyújtó növények is...a föld megnemesíti az embert. Az élet tisztelete pedig nagyon mélyen él a cigányságban. A növény is él, általa pedig mi is élhetünk.
A fontos dolgok így észrevétlenül kapcsolódnak és hatnak...
.malacka. 2011.03.02 23:53:10
@Member:
Ja! És meg kell adni mindenkinek a bizalmat! Ha élvezeti cikkre váltja a kemény munkát, az már az ő felelőssége: muszáj hagyni felnőni őket...az utóbbi évtizedek legsúlyosabb vétke az állandó gondnokság alatt tartás volt. Ha elkótyálja, éhezik.
Tett -> következmény.!
Cigányokról Uzsora 2011.02.24 11:06:00
A minap egy szociológus előadásán voltam, borsodi cigányok helyzete volt a téma (ő szigorúan romát mondott, a cigány kifejezés egyszer sem hangzott el). Az előadó rengeteg hiteles adattal bizonyította, hogy a cigányok jövedelme mennyire alacsony, milyen magas a munkanélküliség és…..
A politikai liberalizmus (amely nem azonos a szabadelvűségként ismert szellemtörténeti jelenséggel, csupán annak eszközeit használja) egész Európában visszaszorulóban van. Ennek következtében a társadalmi konfliktusok megközelítése is erőteljesen változik, korábban tabuvá tett…..
.malacka. 2011.02.18 14:44:01
Kedves Mindenki!
"...Ahhoz tehát, hogy a közös problémák megoldásában előre lépjünk, le kell szállnunk az előítéletesség lováról, és konszenzusra kell jutnunk abban, hogy elsősorban magának a cigányságnak kell megváltoznia: hagyományos struktúrája folytathatatlan, át kell lépnie a többség struktúrájába..."
A probléma általános emberi, nem etnikum specifikus és még nem is politika-függő: tapasztalataim szerint minden változás individuálisan megy végbe, mert a tudat így működik mindenkinél. Akkor tudunk leszállni az "előítéletesség lováról", ha már elegendő egyéni tudat képes nem előítéletesen gondolkodni egy bizonyos dologról (lásd a 100 majom szindrómát), tehát akkor képes a cigányság is lemondani a saját előítéleteiről, ha a cigányságon belül is van már elegendő megváltozott tudatú ember. Amit a többségi társadalom tehet, az pusztán az a munka, amit önmagán végez és jó esetben ezt szélesebb körben támogatja a közérzés (ezért volt olyan nehéz az elmúlt 20 év)- rosszabb esetben ilyen-olyan mögöttes érdekek miatt tudatosan manipulálja és/vagy meglovagolja. Nagyon nehéz úgy lenni nem előítéletesnek, hogy közben minden oldalról uszítanak. Ezért nehéz a cigányságnak is, a többségieknek is. Csak két irányból induló változás lesz képes eredményt hozni. Tehát hajrá! Mindenki kezdje magán!
Kedves Gábor!
Több, mint egy éve nagy élvezettel és kíváncsisággal olvasom a blogodat. Köszönöm minden sorát, azt is, amivel nem értek egyet. Sajnálom, hogy mostanában kevesebbet írsz. üdv .malacka.
Cigányokról Milyenek a cigányok 2010.02.03 15:20:00
Milyenek a cigányok? Ugyanolyanok, mint a többiek, vagy másmilyenek?Akkor most, számos kommentelő segítségével eljutottunk egy lényeges kérdéshez, illetve állítás-párhoz, amelyek közül választva közelebb juthatunk a megoldáshoz. "A" állítás: a cigányság…..