Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sarkanygabor

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olyan rendkívüli festményen, mint Vincent Van Gogh Napraforgóin látható sárga szín bezöldülhet vagy bebarnulhat abban a mesterséges fényben, amelyről szakértők azt hitték, hogy védi az alkotásokat. Múzeumi kurátorok egy napon azt vették észre, hogy egyes festményeken a…..
sarkanygabor 2013.01.09 17:19:39
@lyken: A gyártók megadják a LED chipek színképét, bár nem tudom, hogy elég nagy felbontással -e. Szóval még lehet, hogy mérni sem kellett volna, bár nem biztos, hogy előre tudták, hogy a kérdéses szín bántja azt a festéket.
A piros-zöld-kék LEDek, meg nem biztos, hogy megfelelőek, mert lehet, hogy pl. a szabvány kék is bántja azt a sárga festéket, de azért csak lehet találni olyan színkomponenseket, amik nem is bántják a képet, de összekeverve fehér fényt adnak. Meg szép színvisszaadáshoz lehet, hogy nem is elég csak az RGB, hanem több színkomponens szükséges, mert az egyszínű LED-ek spektruma elég keskeny, és én azt is el tudom képzelni, hogy valamelyik pigment által visszavert színtartomány pont két LED színe közé esik.
Avagy hogyan dobjunk ki az ablakon párszáz megawatt modern kapacitást Kazánnal fűteni jóval olcsóbb, mint gázmotort üzemeltetni. Ezt az elmúlt időszakban jó pár távhőszolgáltató és távhőtermelő saját tapasztalatokból tanulta meg. Nem véletlen, hogy sok vállalkozás…..
sarkanygabor 2012.04.26 00:36:54
@vizipipa: @quantumboy:
Azért kell támogatni, mert elsődlegesen villamos energiát termelő erőműveknél előre menetrendet kell adnia az erőműnek, hogy mikor mennyit fog termelni és büntetik az attól való eltérést. Rosszabb esetben a rendszerirányító mondja meg, hogy mi legyen a menetrend. Az össze-vissza termelő dolgoktól (kapcsolt és megújuló) piaci alapon csak nagyon olcsón vennék meg az áramot jó esetben, rossz esetben még neki kéne fizetnie (!), hogy átvegyék.
A kapcsolt meg azért termel "össze-vissza", mert a villamosenergia-termelés sokszor másodlagos, az elsődleges a hőtermelés, ami meg sokszor időjárásfüggő.
sarkanygabor 2012.04.26 11:54:56
@igazi hős:
Miután kikapcsoltam a gépet, én is rájöttem, hogy kisebb gond az össze-vissza termelés és a nagyobb gond az, hogy fűtésre használt kapcsoltak völgyidőszakban néha völgyidőszakban termelnek többet, amikor amúgy is lefelé kell szabályozni, ezért a villany ára nagyon alacsony. Bár fentebb említették, hogy ilyenkor meg le lehet szabályozni a gázmotort és fűteni kazánnal.
Igazad van, hogy nem akkora probléma az össze-vissza termelés, ha tényleg elég csak 1 napra előre tervezniük, mint a nagyobb fogyasztóknak. Pláne, ha a kazán/gázmotor aránnyal is a menetrend tartására törekszenek. A villamosenergia kereskedelemmel teljes mélységében nem foglalkoztam, csak felületesen mentem bele.
sarkanygabor 2012.04.26 12:07:10
@Emmett Brown:
A gáztermelés és a sűrített levegős tárolás hatásfoka is elég alacsony (~50%). Ha a gázt járművekben használjuk, mint ahogy @igazi hős mondta, akkor talán jobb a helyzet.
Vannak már egyéb tárolási technológiák is, amik paraméterekben sokkal jobbak (85-90% hatásfok), és néhány mintarendszer van, de még tömegesen nem terjedtek el és az áruk olyan, hogy a megtérülés határán vannak (kb. nullszaldós a befektetés).
Nézze meg a hátsó rendszámtáblát, lehet, hogy rossz matrica van rajta. Kétszázezer van belőlük. Aki nem figyel eléggé, keményen ráfizethet...
Már párszor kifejtettem, hogy Orbán Viktor semmivel sem több, mint a kisebbik rossz - és azt is, hogy mennyire nem demokrata és européer stílus az, hogy egy félsikeres kormányzás, majd két nyerésre álló választás elbukása után fel sem merül a vezetőcsere, sőt, félájult…..