Regisztráció Blogot indítok
Adatok
1kutya

14 bejegyzést írt és 8620 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Blogkocsma Lencsegulyás 2022.01.04 12:59:39
Ha szilveszter, akkor malac és lencse. A malac kitúrja a szerencsét, a lencse pedig tán hozzásegít, hogy az újév bőséget és gazdagságot hozzon. Nem beszélve arról a cseppet sem elhanyagolható ténytől, hogy a lencse finom étel és remek fehérjeforrás. Bár a babonákban annyira nem hiszek, enni azért…..
1kutya 2022.01.06 21:05:40
@Kumari aki Nilüfer: mióta nem szállítunk takarmányt Szentesre a Gallicoophoz, azóta nem ettem pulykát (ennek kb 5-6 éve, miután az öreg Varga igazgató elment nyugdíjba, azóta nem kapunk "ellátmányt" :)) nem hiányzik és azt hiszem meg is leszek az elkövetkező 3-4 évtizedben pulykahús nélkül...
1kutya 2022.01.16 20:33:57
@valkür: mivel itt vannak a szomszédban a hortobágyi és a biharugrai halastavak, akkor miért ne?
Trükkök nélkül - csak, ahogy nagyanyáink is csinálták. Ez egy klasszikus recept, a feleségem is megeszi. Itt állunk február elején, és 12C fok van odakinn. Pluszban! Pedig a rakott krumpli olyan melengető étel inkább, dehát már nekikezdtem...
Régen mindig puha lett, de mióta blogolok, még egyszer se sikerült :( Mit rontok el? Nem sózom, nem főzöm ronggyá, nagy hővel pirítom .....
1kutya 2021.03.23 22:11:07
@Nand: így készítem a friss őzmájat! zsír, rengeteg laskára vágott hagyma (néha 1-2 kanál lecsó), 4-5 perc, folyamatosan kutyulva, roppantva a májgerezdeket, hogy átsültek é. legjobb reggeli vagy vacsora, attól függően, hogy hajnalban megyünk é vadászni vagy esteledve...
Blogkocsma Kolbászgombóc leves 2021.03.18 07:00:00
Vendégposzt kocsmagomba konyhájából A kolbásztöltelékre illik úgy gondolni, hogy további ételek alapanyaga lehet. Ha már egyszer kész van, a finom, család ízlésének megfelelő, fűszeres kolbászhús, akkor a gondos háziasszony újabb fogásokat készíthet belőle. Ne szaladjunk előre. Mostanában nem…..
Blogkocsma Méhecskehotel 2021.03.15 07:00:00
Darázsgarázs, rovarhotel, méhgarázs, etc. Mindegy hogyan nevezzük, a lényeg ugyanaz. Európában nagyjából kétezer beporzó rovar él, ezeknek többsége valamely magányos méhfaj közül kerül ki. Bővebben. Magányos, mert a házi méhekkel ellentétben nem többezres kolóniákban él. Egyes fajok agyagos…..
Múltkoriban akciós volt a csirkeszárny az Ildiben. Vettem három egykilós csomaggal. Itthon alaposan megmostam őket, a pihét-tollat kicsipegettem, ahol kellett, perzseltem, aztán az ízeknél elvágtam. A vége ment levesnek, a többit két adagban lefagyasztottam. Egy-egy zacskóba 28 szárnyközép és -tő…..
Blogkocsma Sriracha szósz házilag 2021.02.13 07:00:00
A nagy csilikrém poszt utolsó fázisa. Ez egy vietnámi eredetű csili szósz/öntet, amit a '80-as évek elején a Huy Fong Foods tett népszerűvé az USA-ban, ahol először találkoztam vele - elsősorban a Pho éttermek kevésbé csípős szószaként. A flakonon egy kakas kukorékol, ezért kakasszósznak is…..
1kutya 2021.02.14 17:40:44
@Conyi: eredeti vietnami (go-tan) sriracha szósz (idézem a feliratot az üvegen): 54% chili, cukor, fokhagyma, só, ecetsav, almasav, nabe. mi nem stimmel szerinted?
Vendégposzt Kocsmagombától Az őzlábgomba legjobb rántva. Azt mondják. Mindenképpen frissen szedett pár órás, vastag húsú kalapok. Lisztbe, tojásba, morzsába forgatva, mikor csak úszva sül a forró olaj tetején, majd hirtelen megenni, mielőtt még kihűlne. Ilyenkor sorban áll a család a tűzhelynél,…..
Mondjuk ez csak egy része, amit tényleg elkészítettem, de sokan kérték, hogy a receptet is adjam meg. Nem titok és csődbe sem megyek miattuk, mert nem ebből élek :) Ez a poszt a tavalyi nagy csiliszüret emlékére készült, bár idén több volt a paprika. Mint a fenti kép is illusztrálja, elég sok…..
1kutya 2021.02.08 17:01:00
@Andrass9: a sriracha receptet én is várom, nem győzöm venni a lányomnak (szerintem a túrós palacsintát is azzal eszi :)
1kutya 2021.02.09 15:36:33
@Andrass9: nem sürgős, úgy sem holnap akarom elkészíteni :)
Karácsonyra egy méretes kacsát sütöttem a gyerekeknek (a nagylyány kivételével mind itthon voltak). A kicsilyány inkább csirkemellet kért, nem rajong a kacsáért (azért a kacsamellből ő is evett). Rendes pusztítást hajtottunk végre szenteste. Másnap persze a kötelező maradék csipegetése volt a…..
Megkérdeztem még időben, hogy mit szeretne az ünnepelt ebédelni. A válasz várható volt: nagy húslevest, tatárbifszteket és gesztenyetortát. Bár nem karácsonyi menü, de legalább ünnepi ... Boldog Ünnepeket minden olvasónknak!   Ebből a tortát nem vállaltam - az a feleségem reszortja. Nekem csak…..
1kutya 2020.12.24 18:02:29
@Andrass9: minden épségben megérkezett (Mitzinek átadtam a csajoknak járót), lányom nagyon örül (különösen a thai és egyéb keleti konyháknak).

Boldog Karácsonyt az egész Blogíróságnak és hallgatóságnak!

(ja és kösz a churut) :D
Nagyon sok étel mellé kell valamilyen köret, amivel annak levét felitatjuk, illetve laktatóbbá tesszük. Nálunk ez a sós vízben főtt krumpli. Általában szűrőkanállal vesszük ki a tányérra, ahol azután az esetek nagy részében villával összetörjük...
1kutya 2020.12.21 23:29:52
@kobold63: próbáld ki, legjobb, fúziós ;)
1kutya 2020.12.21 23:31:15
@látjátok feleim szümtükkel: ezért kezdi anyám sima vízben főzni, majd amikor a harmada elforrt, akkor önti utána paradicsomlével
1kutya 2020.12.21 23:45:11
@Andrass9: és akkor még nem említettem, hogy a beregben volt még vagy 5 version:
- a süllőcske által említett szárma, mikor ugyanazon metódussal, de a télire eltett savanyúkáposztába csempésztek egész káposztafejeket és abból csinálták
- tőtike1: ugyanezen recepié tormalevélben...
- tőtike2: szőlőlevélben
- töltelékben rizs helyettesítése kukoricadarával (anyám a kalapácsos darálóban ledarált tiszta kukoricát kirostálta és a nagyobb darabokat a töltelék bekeverése előtt kissé megabálta, mert nem úgy fő mint a rizs)
stb... stb... stb...

a lényeg, hogy a főzés elején sós vízben ázott az anyag, majd mikor 1/3-át elfőtte a lé, akkor sűrűre főzött, házi paradicsomlével pótolta
A múltkori rosszemlékű ricottás rigatonit még mindig nem hevertem ki, ám kaptam a feleségemtől egy doboz bébi spenótot. Ezt nem szabad ebek harmincadjára hagyni! Nem is beszélve arról, hogy épp most sütöttem egy nagyobb rakat palacsintát ... Most már csak rikottát vagy ordát kellene szerezni. Meg…..
1kutya 2020.12.15 20:19:31
@Andrass9: nem kéne ezt valahogy nagyobb körben reklámozni?
 De jó is lenne, nyáron, halászcsárdában igazi harcsapaprikást enni... De nem lehet, én legalábbis mostanában csak afrikai harcsából láttam, márpedig az igazán finom a folyami szürkeharcsa. Úgyhogy a legjobb, ha magunk készítjük el! Olyan egyszerű és nem sok időbe telik. Felkockázzuk a szép, bőr…..
1kutya 2020.07.09 21:51:18
A hangsúly a krumplin van, mert az extra ropogós lett - ráadásul még mutatós is. Az étel apropója a karantén alatti csirkecomb vásárlás volt, ami egy kicsit sokra sikerült .....
1kutya 2020.06.09 19:49:55
@Kumari aki Nilüfer: nekem anno anyám nagyon sokszor csinált tejfölös újkrumplit, én nagyon szerettem. A kefével megmosott, vagy megkapargatott apróbb újkrumplikat negyedelte, sós vízben majdnem teljesen megfőzte, majd a vizet leöntötte és vízzel vagy tejjel hígított, petrezselyemzölddel tuningolt tejföllel még megrotyogtatta. a végén kevés friss petrezselyemzölddel megszórta. kakasperkelthez nálunk a Beregben elengedhetetlen volt köretként
1kutya 2020.06.09 19:50:54
@1kutya: ja pici pirospaprikát mindíg szórt a tejfelbe...
1kutya 2020.06.09 19:54:34
@Waka: nálunk a minimalista Hasselback az só, bors és kevés olajban elkevert, reszelt fokhagyma, amivel sütés közben is kenegetjük a krumplit
Azt mondják indulatból tollat, vagy az én esetemben billentyűzetet ragadni nem túl szerencsés. Vártam is vagy fél napot, de nem csökkent közlési vágyam. Az indukációt egy cikk váltotta ki amit az Indexen olvastam (Ide kattintva  olvasható). Bejegyzésem címe is az idézett cikk címéből eredeztethető.…..
1kutya 2020.05.15 21:56:57
@Fredddy: hagyd, nem értik...

@Legelő Őse: kifizeted? jelenleg azt az alig több, mint 2000 hivatásos vadászt sem tudjuk etetni, nem hogy 40-60 ezret. évente vadászonként ez közel 3 millió forint, gondolj már bele! 150 milliárd forintról beszélsz...

@Boar.: nyugodtan barátom, nyugodtan :D
1kutya 2020.05.15 22:07:20
@Boar.: jó nektek, nálunk egy szemernyi sem esett, pedig elkelne vagy 30-40 mm
1kutya 2020.05.15 22:07:55
@Boar.: jó nektek, nálunk egy szemernyi sem esett, pedig elkelne vagy 30-40 mm
Blogkocsma Babosgulyás 2020.03.22 07:00:00
Nem nevezhetem babgulyásnak, mert nem az. Gulyásos babnak még esetleg, de azért a marhahús dominál benne, ezért lett babosgulyás. Beleütköztem az egyik négybetűsben egy gyönyörű, csontnélküli marhalábszárba. Fél kiló - a hentes is gulyáslevesnek teremtette! De azután eszembe jutott, hogy még nem…..
1kutya 2020.03.22 22:10:05
@Kumari aki Nilüfer: hogy főzöd a káposztás paszulyt? anno nagyanyám/anyám hetente megfőzte, én meg most neponta megenném, ha tudnám hogy kell főzni...
No meg persze néhány más hozzávaló, no de ne szaladjunk előre.Ehhez az ételhez is a körülmények szerencsés konstellációja kellett. Egyrészt ugyebár az, hogy muszáj volt főzni valamit, hiszen enni azért kell. Másrészről azon a héten éppen akciós volt a csirkeszárny a városszéli ötbetűsben. Vettem is…..
Blogkocsma Ez a krumplileves! 2020.01.25 07:00:00
Kaptunk barátnõnktõl NAGYON CSÍPÕS kolbászt, nomeg egy csemegét is. Olyat, mint amivel évekig fõztem a csípõs krumplipaprikást. Nincs kibúvó, krumplipaprikást kell fõzni! Persze feleségem óhatatlanul beleszólt: õ most inkább levest akar enni (mindig levest akar enni), ezért a terv kicsit…..
Blogkocsma Zöldség pakora 2019.12.29 07:00:00
Indiai bundázott zöldségek csicseriborsós bundában. Ezt tavaly tanultuk a nagylyánnyal az indiai főzőiskolában. Elhatároztuk, hogy most elkészítem a családnak vacsorára. Kicsit nagyobb választékot állítottam össze a zöldségek frontján, azután a kóstolgatás folyamán néhányat abbahagytam, mert nem…..
1kutya 2019.12.31 22:46:55
Blogkocsma Ananász pite a vejemnek 2019.12.08 07:00:00
A vejem már többször kérte a nagylyányt, hogy próbálja meg reprodukálni az édesanyja receptjét, ami írásban nem létezett, és csak emlékezetből tudja elmondani, milyen lehetett. A lényeg szerinte, hogy a tésztája omlós, de sok citromhéjat tartalmazott, míg a töltelék pudingszerű, szintén citromhéjat…..
Blogkocsma Velős palacsinta 2019.06.02 07:00:00
Ezt mindig nagyon szerettem. Régen lehet mirelit formában kapni, csak ki kellett sütni. Mostanság viszont még rántott velőt se látok fagyasztottat. Nincs más hátra, meg kell tanulnom. Életemben nem dolgoztam még velővel, de a minap beleütköztem a madarasban kimért alapanyagba,…..
1kutya 2019.06.04 21:20:13
@látjátok feleim szümtükkel: viszont a Z Nagy a József A. sgt-n még meg van (a történtek ellenére is) legutóbb bementem, mikor ott voltam osztálytalálkozón és meglepődtem, hogy minden íz a 30 évvel ezelőtti!

Az öt év egyébként nekem is meg van Szegeden, csak már az átkos vége felé (és nem a JATE-n, hanem a Kiss Fecóban) :D
Blogkocsma S. Borda-porc 2019.05.06 07:00:00
Avagy két legyet egy csapásra. Jó jó, tudom, már megint húsleves, lassan át is lehetne keresztelni a blogot. A húsleves jó dolog és amit jó enni, arról mesélni is jó. Nemrég szembejött velem ez a hús a hentesnél és nem tudtam ellenállni neki. Sertés bordavégek és porcos…..
1kutya 2019.05.06 21:59:29
@Andrass9: venni kell egy nagyobb fazekat (anyósom a vasárnapi húslevest a 10 literes alá nem adja, igaz min. 9 ember eszik belőle, de inkább 11) :)
1kutya 2019.05.06 21:59:41
.
A múltkori fiaskó után nagy nehezen elszántam magam, hogy újra megpróbálkozzam a Garaeddeok elkészítésével. Úgy gondoltam, megtaláltam a probléma gyökerét, nevezetesen, hogy másféle, ún. ragacsos rizslisztet kell használni hozzá. Annál is inkább aktuális volt a dolog, mivel…..
1kutya 2019.04.07 22:44:47
@Andrass9: köszi, majd meglátjuk! valami vadhúst azért viszek, ha nem gond :D