Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hesperia

0 bejegyzést írt és 73 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
ReCenzor Bayerköpet. 2013.03.24 14:45:53
Magyar Hírlap 2013.03.23.  Igazi "bayerzsoltos" opusszal jelentkezett a keresztény-konzervatív publicista ikon a Magyar Hírlap szombati számában. Vizsgáljuk meg kicsit alaposabban hát a "Bagolyköpet" címen megjelent írást a tartalom és forma tükrében egyaránt (a…..
Hesperia 2013.03.25 03:25:13
@Faszt vagytok ti lovas nemzet:
"Ez a föld egy itt elő népé volt, amikor idejöttetek Ázsia pusztáiból és elraboltátok tőlük."

???
Meselj meg errol valamit, kerlek! Megis, meg tudnad nevezni azt a nepet? Kik voltak ok?
Vastagbőr Végzés 2013.03.23 15:02:00
A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal legfőbb célkitűzése: "A magas színvonalú szakértői tevékenységünkkel hatékonyan hozzá szeretnénk járulni a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek egészségügyi, szociális és foglalkozási rehabilitációjához…..
Hesperia 2013.03.23 23:58:39
"Döntse el mindenki magában, melyik áll közelebb a valósághoz."

Ha igazan oszinte es targyilagos akarok lenni: azert a Facebookon kozzetett sztoriban is van eleg sok valoszinutlen elem. Mondom ezt ugy, hogy eleg sokat tudok a biralt intezmenyrol es megerosithetem, hogy csakugyan, a most ott dolgozok szerint is igencsak ki van most tolva az oda behivottakkal.... a hivatalos terminologia szerint "igenylokkel", hiszen azt nem lehet elore allitani, hogy mind csakugyan rokkantak.

Hogy a lenyegre terjek: nemigen hiszem el, hogy barmely ottani orvos ilyet kerdezett volna, hogy "miert vette el" az igenylot a kedves ferje; amellett, hogy etikatlan kerdes volna, teljesen ertelmetlen es haszontalan volna is, marpedig az ott dolgozo, a rossz szervezes es a rengeteg felulvizsgalat miatt tulterhelt orvosoknak nemigen jut eszukbe egy mondatnyival is tobb idot tolteni egy beteggel, mint ami a szakvelemenyhez szukseges.
Ugyanezert az is elegge valoszinutlen, hogy a behivasa elott hosszasan es hangosan a kedves igenylo vezetekneven poenkodtak volna - ha valaki tulerzekeny, konnyen onszuggesztio aldozata lehet ilyen kerdesben. Az elbeszelo valoszinuleg csak kepzelte, ezt teljesen felesleges volt a nagyvilag ele tarnia vadbeszede reszekent.
A fentiekkel szemben az teljesen biztos, hogy csakugyan tetotol talpig megvizsgaltak a holgyet, pulzust, vernyomast, miegyebet beleertve. Ennek pedig az az oka, hogy a munkakepesseget ill. annak csokkeneset az igenylon eszlelheto minden (!) egeszsegkarosodas osszesitese alapjan kell megallapitani. Ha o azzal a panasszal jon, hogy siket, arra kap valahany szazalekot, de ha melle meg kiderul, hogy magas a vernyomasa is, netalan izuleti bantalmai, legzesi nehezsege vagy barmi egyebe van, az meg mind mind hozza adodik. Ezert ezt a reszletes vizsgalatot nem serelmezni kell, hanem orulni neki. Ugyanez vonatkozik arra is, hogy miert kerdeztek, hogy "csak ennyi" papirt hoztak-e. Ezen sem megsertodni kell, nem leckeztetes celjabol kerdezik, hanem a fent leirtak miatt.
Az ott dolgozo orvosok nagy tobbsege csakugyan idos - persze nem "hetven es a matuzsalemi kor kozott", hanem leginkabb 50 es 70 kozottiek, bar van par 70 folotti is. Tessek szepen elkepzelni: nyugdijkorhatar folotti, becsuletben megoszult doktorok dolgoznak ott, azert, mert a nyugdijukbol nem tudnanak megelni. Pontosabban eddig dolgoztak, mert nyartol, ha minden igaz, valamelyik jovedelmukrol le kell mondaniuk. A legtobbjuk maga is raszorulonak tekintheto, akarcsak az igenylok.
Azt, hogy a libasorban bevonulo embereket orok sorfala vigyazta volna, hogy "meg ne bontsuk a rendet, a sort" - egyszeruen nem hiszem el. Ez a vizio a beiras szerzojenek dramai fantaziajaban szuletett hangulati elem.
Vegul, a "foglalkoztatási szakértő" csakugyan arra valo, hogy ha valaki rokkant, de nem annyira, hogy teljes ellatasra legyen jogosult, akkor tanacsot adjon neki - figyelembe veve az orvosi szakvelemenyt, valamint az altala ismert munkaeropiaci lehetosegeket - hogy hol tud az allapotanak megfeleloen jovedelemhez jutni. Teny, hogy a rendszer alapveto hibaja, hogy gyakorlatilag alig vannak ilyen munkahelyek a raszorulok szamahoz kepest. Masik teny, hogy a rendszer masik hibaja, hogy az ilyen, rehabilitaciosnak minositett es adokedvezmenyekkel tamogatott munkahelyek tulajdonosai, a munkaadok, bizony gyakran visszaelnek a helyzetukkel es a hozzajuk kerulo csokkent munkakepessegu munkavallalokkal. Minderrol azonban nem az a szakerto tehet, aki a munkat a hivatalban vegzi. Ja, es nem is feltetlenul es kizarolag a jelenlegi kormany: ezt a rendszert meg az elozo kormany idejen talaltak es fejlesztettek ki. Bevezetese kb. ugyanekkor egy ugyanigy tortent volna akkor is, ha nem lett volna kormanyvaltas
2010-ben.
A negyedik alkotmánymódosítás kiiktatta az intézményes belpolitika utolsó bizonytalansági faktorát. Egyértelmű helyzet állt elő az intézményes politikában: fékek és ellensúlyok hiányában a Fidesz azt csinál, amit akar. Ezt eddig is sejtettük, de mostantól hivatalos. Még deus…..
Az sem hatotta meg őket, hogy  Selmeczi Gabi mosolyogva nyújtja feléjük az aprósüteményt! Az olajozottan működő igazsággépezet révén tudhatjuk: a Bajnai Gordon, valamint a magyarellenes liberálcionista, buzidrogos lobbi által felcukkolt vandál fiatalok főképp amiatt…..
Még a tapasztalt megfigyelőket is meglepte, hogy annyi váratlan húzás után a kormány még mindig képes sokkolni a felsőoktatás szereplőit. A folyamat be is indította az első komolyabb diáktüntetéseket ebben a ciklusban. Az idei jelentős keretszámcsökkentés után a mostani…..
Hesperia 2012.12.11 16:40:53
@Távmunkás: Biztos, hogy elegge tajekozott vagy?
(Kerdi ezt toled csondesen egy sokadrangunak elkonyvelt hazai bolcseszkar oktatoja New Yorkbol)
Hesperia 2012.12.11 16:49:34
@greatwideopen:
Ezt nyilvan ironianak szantad, pedig a szomoru valosag az, hogy kb. epp ez a helyzet, vagy meg ilyenebb: az IMF felfogasa szerint egy Magyarorszaghoz hasonlo allam gyakorlatilag nem is kene, hogy megengedje maganak azt a luxust, hogy felsooktatast tart tenn.
Hesperia 2012.12.11 17:00:44
@greatwideopen: Szerintem ebbol nem az latszik, hogy egy huron pendulne.... Inkabb az, hogy eros markok szorongatjak a tojasait (ezaltal az orszag nemesebb testreszeit is) es megprobal valamerre elore menekulni. Sok teruleten szerintem jol csinalja, de felsooktatas-ugyben latszik, hogy csupa barbar es?vagy toketlen barom adja neki tanacsokat. Nagy kar!
Az elmúlt napokban sorra nyilvánitják ki ismeröseim, hogy Bajnai miatt nem vesznek részt a Milla tüntetésén. Én nem vagyok Bajnai Gordon rajongója, számtalan érvet tudok mondani, hogy miért ne legyen miniszterelnök újra belőle, de lehet mondani mellette is. Megértem ugyan azokat,…..
Balavány Poszt Nem akarok félni 2012.08.25 19:18:16
Mégis félek. Volt náciparádé korábban is, fura, bosszantó dolog, de fölöslegesnek gondoltam a túlzott tiltakozást, hisz minden civilizált országban vonulgatnak, pofázgatnak, hazamennek. De most már nem lehet ilyen könnyedén. Évről évre többen vannak, erősödnek. Nem csak a…..
Hesperia 2012.08.25 23:13:11
@willdataa:
Igen, emlékszem erre az esetre.... Három vagy négy éve volt? És azóta?
Hesperia 2012.08.25 23:35:35
@laci_52:
Nehogy elhidd már, hogy ezt írják! Jó kis csúsztatás ez is... mintha egy vérbeli "bal-liberális" újságíró írta volna....
Hesperia 2012.08.25 23:42:15
@Csucsundra:
Ez jó kis rémmese makrancos gyerekek ijesztgetésére, de az EU-s jog szerencsére ennél jóval bonyolultabb.
Szó nincs róla, hogy minden lélegzetvételt szabályoznának. Legfőbb refrén a "szubszidiaritás elve", ugyebár. Ami pedig mindenkire vonatkozik, az - elvileg - állandóan formálódó közös kompromisszumok eredménye.
Nem csupán arról van szó, hogy a Zsolt lassan málló agyából ismét előkerült valami borzalom. Szerintem érdemes rákérdezni a kultúrába ivódott előfeltevésekre, hogy vajon tényleg érvényesek--e; és bizony olyan régi mítoszokat sem árt olykor felülvizsgálni,…..
Talán ideje lenne szembenézni azzal, hogy egy testvérgyilkos szadista fenevadat emlegetünk szentként. István király politikai teljesítménye vitathatatlan, hiszen felismerte, hogy ha a bármily farizeus egyházi hatalom oldalára áll, vagyis Kelet (Bizánc) helyet Nyugatot (Róma)…..
Hesperia 2012.08.20 21:27:18
@Mészáros Laci: Két évvel ezelőtt ez az ember még tutira nem írt volna egy ilyen sehová sem tehető irományt egy nemzeti ünnep kapcsán. Lehet, hogy már akkor is zavarta őt aug. 20-ika, Szent István vagy a keresztény magyar állam "mítosza", de akkor még megvolt az önkontrollja. Vajon mi történt vele azóta?
Orbán Viktor megalkotta a tökéletes paradoxont. Aszongya nekünk ez a Haza Bölcse:  "Valóban, a tandíjat ellenzem. Azt szeretném, hogy Magyarországon olyan felsőoktatási rendszer működjön, ahol képes legyen minden diák maga állni a tanulási költségét. Mindenki a…..
Hesperia 2012.08.16 15:32:35
@házelnök: Na és Bajnainak mit üzensz?
;)
Hesperia 2012.08.16 16:06:34
@mojszipupi: E tekintetben én tényleg naiv voltam.
Az igazság kedvéért hozzáteszem azért: "fidesz maffiában" én jelen pillanatban sem hiszek. Mindenféle politikai kormányzatnál házaló érdekcsoportokban annál inkább, akik - ezek szerint - Orbánnal is szót tudtak érteni.
Kár!
Az a nagy kár igazán, hogy akik szellemi értékeket képviselnek (képviselhetnének) a magyar felsőoktatásban, azok viszont láthatóan vagy nem tudták ugyanezt megcsinálni, vagy, ami még rosszabb, már őket is megvette kilóra a lobbi réges-régen....
Elkezdték kijelölni országszerte a polgári védelmi szolgálat tagjait. Az eddig önkéntesek által végzet folyamatokat mostantól a helyi önkormányzati vezetők által kijelölt emberek fogják végezni. 2010-ben az árvíz idején mi is szerveztünk önkénteseket homokzsákpakolásra, de…..
Tavaly májusban tudtuk meg, hogy Bayer Zsolt az NKA miniszteri keretből nyújtott 35 milliós támogatásával újraforgatja a régi nagysikerű Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozatot. Bayer az Indexnek úgy nyilatkozott, a Magyarországon készülő, 14 részes és a…..
  Kis köreinkben a 2010-es elnökválasztás előtt, a schmitti elmúlt két év során és az utóbbi hetek turbulens időszakában is az az egyszerű kérdés járta: miért nem jelöl a két kormánypárt Orbán Viktor egy köztiszteletben álló, nehezen támadható, tekintélyes jobbos,…..
Hesperia 2012.04.11 14:33:16
@tevevanegypupu: Erős idegek kellenek a humorodhoz. :)
Még decemberben fogadta el a parlament az új felsőoktatási törvényt, melynek értelmében a jövőben magyar állami ösztöndíjjal, illetve részösztöndíjjal támogatott, és önköltséges képzésben részesülhetnek a hallgatók a felsőoktatási intézményekben. Bármilyen ügyesen…..
Hesperia 2012.01.31 16:49:18
@Várúr: Örömmel látom, hogy egyre több a józan ész diktálta hozzászólás ebben a témában!
Hesperia 2012.01.31 17:01:25
@Augustin:
"Egyáltalán, szerinted mi a hülye definíciója? "
Szerintem pl. az, hogy az illető azt hiszi, hogy érdemes úgy egyetemre járnia, hogy egyáltalán nem is érdekli őt az, amit ott tanítanak....
Az ilyennek diplomaszerzés után röviddel nagy pofáraesés a vége.
Hesperia 2012.01.31 17:03:26
@bebe tv:
"Essen már le a tantusz, hogy a fidesz a Pázmány-t nyomja"

Honnan szeded ezt a hülyeséget?
Lehet hivatkozni Gyurcsányra, az elmúlt nyolc évre. Lehet hivatkozni a gazdasági válságra és minden másra. De ezek üres és alaptalan hivatkozások. Azért, hogy emberek ezrei (tízezrei) sorba álltak egy tál meleg ételért Te vagy a felelős Viktor!Te és a hűbéreseid! Közvetlenül…..
Hesperia 2011.12.27 21:18:09
@kíváncsivagyok: Hantázol, ugye te is tudod?
Évek óta ugyanolyan a sorbanállók összetétele: bizony alacsony fizetésű dolgozó ember éppúgy volt közöttük már az elmúlt években is, mint kisnyugdíjas vagy munkanélküli.
Nyáron meg nincs ilyen monstre ételosztás, ezért az még 2009 nyarán történt, hogy egy munkásnő egyszerűen a munkahelye közepén halt éhen, mert nem futotta neki kajára.
A katasztrofális szociális helyzetet az előző kormányzó garnitúra hozta össze és hozzá még olyan adósságcsapdába is csalta az országot, ami miatt a mostani kormánynak sokáig nem sok esélye lesz javítani a helyzeten.
Hesperia 2011.12.27 21:19:10
@Napraforgó53: parancsolsz kedves?
Miért is kéne "ilyenkor" csöndben maradnom? És tulajdonképpen milyenkor?
Karácsonyi riport az MTVA székház elől - éhségszrájkolók, kordonok és szörnyű zeneNagy Navarro Balázs és társai a Lominci ügy okán, immáron két hete éhségsztrájkolnak az MTVA Kunigunda útján lévő székháza előtt. Négy napja zajháború folyik ellenük, ma pedig…..
Csak az nem veszi észre, hogy mi zajlik éppen, aki nem akarja, vagy akinek hivatalból nem szabad – mondta a minap találóan egy ismerősöm. Hogy mire gondolt? Arra, hogy a közéleti csalódottságnak, kiábrándultságnak és közönynek a szintje kritikus pontra ért. A korábbi szobrok…..
Mint ismert, megint kiszivárgott valami tervezetféle az oktatási államtitkárság háza tájáról, amelynek az a leglényege, hogy ne angolt tanuljon a gyerek elsőként az iskolában, mert az úgyis ragad rá, mint a kosz. Helyette valami jó kis újlatin, szláv, sőt, akár a latin nyelvvel…..
Hesperia 2011.08.18 16:40:43
@motheroffive:
Szerintem a latin (vagy bármely más jól dokumentált ókori nyelv) tanulása elsősorban azért nagy ajándék egy tanulónak, mert a gondolkodás egy sajátos oldalát fejleszti.
Talán úgy mondhatnám, hogy amit az ember ezzel megtanul, az nem más, mint az a rugalmas észjárás, amivel meg lehet fejteni egy egészen más gondolkodásmód logikája szerint megfogalmazott üzenetet. Gyakorlatilag kommunikációs alkalmazkodókészséget, rugalmasságot, ha úgy tetszik, extrém fokú kulturális nyitottságot lehet tanulni vele. Persze, csak akkor, ha jól csinálják.

Éppen ezért, fel nem foghatom, hogy miért kellene ebből a gondolkodási tréningből éppen a legjobb szerzőket kirekeszteni. Horatius és Tacitus, Catullus és Ovidius, Vergilius és Seneca univerzális zsenik. Évszázadok óta mindig tudnak mondani valamit a legkülönfélébb származású és anyanyelvű olvasóknak. Miért fosztanánk meg a mai gyerekeket attól, hogy megbírkózzanak ők is, sokadikként ezeknek az évszázadok óta érvényes üzeneteknek a megfejtésével?
Aki aztán a latintudását a hazai történelem tanulmányozásában akarja kamatoztatni, kapjon rá lehetőséget, akár már a gimiben is. Miért ne? De több, mint valószínű, hogy a középkori magyarországi latinnal sokkal nehezebb lesz a dolga akkor, ha előbb nem érez rá arra, hogy hogyan működött ez a nyelv (kommunikációs rendszer) azoknál, akik anyanyelvükként beszélték.
Szinte a lehetetlent kísértem, de alább megpróbálnám összhangba hozni Orbán Viktor tusnádfürdői ámokfutását és Varga Mihály coming out-ját, miszerint abba kéne gyorsan fejezni ezt az államadósság elleni drasztikus küzdelemnek hazudott neoliberális, gazdagpárti,…..