Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Petrusz

0 bejegyzést írt és 138 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tanulságos újraolvasni azt a sok különböző nyilatkozatot, ami mondjuk csak az elmúlt egy hónapban az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban a magyar kormánypárt politikusaitól elhangzott. Tárgyalástechnika – mondják erre baráti értelmezők. Totális káosz – vélik mások.…..
Mindig is meggyőződésem volt, hogy a politikáról a legtöbbet – persze nem elméleti ismeretek nélkül - a gyakorlatban lehet megtudni és megtanulni. Említettem már Pokol Béla örökérvényű mondását a rétről és a bogarakról; ennek szellemében régóta fontosnak tartom, hogy…..
Petrusz 2010.10.21 12:31:13
Petrusz 2010.10.21 12:36:16
@Hepci: Miből jöttél rá? :-)
Petrusz 2010.10.21 15:07:15
Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Szanyi Tibor kivételével, néhány tartózkodás és távolmaradás mellett, a magyar parlament óriási többséggel fogadta el az állampolgársági törvény módosítását. A múlt heti általános vitában vezető nélküli vert seregként viselkedő…..
Petrusz 2010.05.27 10:54:29
A szociknál nem volt utasítás, mindenki a lelkiismerete szerint szavazott. Akinek van olyan. Egyébként szerintem is nagyobb a füstje, mint a lángja ennek a törvénynek. határon túli (vajdasági) barátaim már régen megszerezték az állampolgárságot, ahogy erdélyi barátaim is, eddig sem volt lehetetlen, aki akarta, megszerezhette. Ez a tv most csak jelkép. Se több, se kevesebb. Érdekes, hogy se a szerbek, se a románok nem hőzöngnek az ismert okok miatt. OV a szlovák nacionalistáknak tett szívességet, hogy nem várt a beterjesztéssel, ebből is látszik, hogy belpolitikai okokból nyújtotta be, nem azért, mert komolyan gondolt a határon túliakra. Ezt a kié az ország polémiát felejtsük már el!Magyar vagy magyarországi... Ki a magyar? Ki mondja meg, ki a magyar? László Gyula írta, hogy fajtaképletünk rétegzett, benne van Eurázsia összes típusa. Na akkor mi van? Szekfű, Babits, Márai szerint magyarnak lenni szellemiség kérdése: azonosulás az ezredéves történelemmel és hagyományokkal. Nem vér: szellemiség! csak az Árpád-korban 16 népcsoport települ Mo-ra, az első cigányok is itt voltak a12. században... Azt gondolom, a magyarságot nem külcsínben kell mutogatni, matricával meg zászlóval. Tisztában kéne lenni hagyományainkkal, történelmünkkel, és hasznosan kell élni. hagyjuk ezt a ki a nagyobb magyar vitát, nem vezet sehová. Egyébként anyai ágon török, apai ágon szerb felmenőim vannak, de magyarnak tartom magam, magyarul beszélek, gondolkodom, írok. Csak ennyit szerettem volna. :-)
Egy korábbi bejegyzés kapcsán valaki évődve felvetette: milyen kár, hogy Gyurcsány Ferenc nem politológusnak "született". Látom, hogy mostanában sokan előszeretettel köszörülik a nyelvüket a szakmánkon, ezúttal mégis azt kell mondanom, hogy van némi igazság ebben a…..
A Fidesz ma bejelentette: Schmitt Pált jelölik a parlament elnökének. Sajnos a jelölésről egyelőre szinte semmilyen részlet nem derült ki; nem világos, hogy pontosan milyen eljárás alapján döntött a frakció, ki tette a javaslatot, hányan támogatták azt, és vajon volt-e…..
Petrusz 2010.05.05 21:42:46
@Balt: nem, 99ben lép ki, de 98-tól már államtitkár... Pozícióért bármit... Nem értem, mitől lenne különb, mint mondjuk bármelyik más képviselő... Nincs egy súlycsoportban mondjuk Vizi E Szilveszterrel vagy akár Biharival. Lehet jó fizikus ettől. Vizi E legalább akadémiai elnökként modernizált, szervezett, kommunikált, stratégiai kutatásokat koordinált, Pálinkás meg beleült ott is a készbe, amit rá hagytak... Mint anno a minisztériumban.
Petrusz 2010.05.05 22:18:31
@Ordnassac: @Balt: Akkor úgy látszik tényleg rosszul emlékszem, nekem 99-2000 rémlik, de legyen igazatok. Viszont ettől még nem lesz alkalmasabb jelölt. Viktor , ha nem ő maga ül a székbe, csak olyan akadémikust fog odaengedni, aki még nem volt a beosztottja. Jobb esetben Vizi E-t.
Petrusz 2010.05.05 22:24:04
@Ordnassac: tökéletesen egyet értek. :-)
Bár Orbán Viktor ma is csak néhány részletet árult el az új kormányzati struktúráról és a vezetők személyéről, a sajtó már hetek óta „tudja”, hogy mi fog történni. Igyekeztem ebben a kérdésben visszafogni magam, s addig nem akartam írni a témáról, amíg a…..
263-59-47-16-1: jelen állás szerint ez a parlamenti választás végeredménye. Ehhez hasonló adatokat utoljára 1994-ben olvashattunk, akkor 209+69=278-38-26-22-20-1-1 volt a választás estéjén elénk táruló sorrend. Mint látható, az ellenzéki oldalon most 1994-hez képest még valamivel…..
Petrusz 2010.04.26 00:14:43
@eloi: Ha Péterünk és Fletó tanult (volna) az elmúlt buktából, ha nem száll(t) volna el az agyuk a győzelemtől, ha "magukhoz szelídítik" a két kicsit, ha végre nem csak párt (báb) katonákkal, percemberkékkel, korlátolt képességű hűbéresekkel vették volna körül magukat körül, hanem igazi, értelmes, ütős csapatot építettek volna, AKKOR lett volna szép az (MSZP) jővő(je). :-)
Petrusz 2010.04.26 08:04:36
@kékestető: Nem én írtam, a DEDI írta :-)
index.hu/dedi/2010/04/23/a_legnagyobb_fordulat_johet_a_rendszervaltas_ota/
De nagyjából egyet értek vele.
Petrusz 2010.04.26 08:14:27
@eloi: Akkor Járai, Matolcsy, Pintér, Martonyi sem lehetne miniszter!!!
Lassan indulnom kell a televízióba, itt az ideje tehát, hogy - az első fordulóhoz hasonlóan - ismét összefoglaljuk a ma estével kapcsolatos legfontosabb válaszra váró kérdéseket. Az már most látszik, hogy mindenhol érvényes (és egyben eredményes) lesz a voksolás, azaz minden…..
Petrusz 2010.04.25 23:08:34
@Diocles: a megyei lapok többsége axelspringer tulajdon, ami anno a rendszerváltáskor MSZMP-s kapcsolatokkal privatizált a városi legendárium szerint. Megvette az ex pártlapokat magyarul, úgyhogy a szoci gárda adott volt... Most olvadtak össze a Ringierrel ( Ringier Kiadó Magyarország egyik legnagyobb lapkiadójaként 1993 óta van jelen a hazai piacon. Megjelenteti Magyarország legnagyobb napilapját, a Blikket, valamint az egyetlen sport-napilapot a Nemzeti Sportot. A Ringier Csoport 67, 7 százalékban tulajdonosa a Népszabadságnak. A napilapok mellett számos magazin (Blikk Nők, Blikk Nők Konyha, Ínyenc, hot!, Képes Sport, Nemzeti Sport Magazin, Sport&Style, IM, IM Style, BRAVO, Bravo Girl!, Buci Maci), könyvek, valamint internetes portálok (blikk.hu, nemzetisport.hu, kepessport.hu, Pink.hu, neon.hu, fanzone.hu, cityweekend.hu, pixter.hu) képezik portfolióját, valamint hozzájuk tartozik az ország legnagyobb napilapnyomdája is.)
www.fn.hu/media/20100324/osszeolvad_ringier/
Petrusz 2010.04.25 23:10:54
@Diocles: Nem fogja megtenni. Az MSZP-t ismeri, ismeri a mozgását, a motivációját, tudja kezelni, hosszú távon kisebbik rossz. A Jobbik az ellenség.
Petrusz 2010.04.25 23:12:24
@panelburzsuj: Egyet értek :-)
Többször beszéltem már arról, hogy a 2010-es választás egyik legfontosabb újdonságát a választói illékonyság radikális megnövekedése jelentette, ami különösen egy olyan időszak után lehet feltűnő, amikor szinte befagyott a magyar pártrendszer. Éppen itt az ideje tehát,…..
Petrusz 2010.04.16 21:50:51
@török gábor: Érdemes lenne talán kiegészíteni az adatokat azzal, hogy mekkora volt a nevezett pártok tagsága az adott időszakban, már ha az önbevalláson kívül létezik valid adat.
Azt gondolom, hogy beszélhetnek itt néppártról, de valójában viszonylag körülhatárolt társadalmi csoportok (ponztosabban halmazok .-)) vándorlásáról van szó. Mire gondolok: aki megtalálta a megfelelő hívó szót, aktivizált olyan rétegeket, akik amúgy sosem szavaznának: nem lesz tandíj: 1998 Fidesz, első szavazók, visszaadjuk az elvett nyugdíjat: MSZP 2002. EU mannát (pénzt) osztunk nagyon gyorsan: MSZP. Újraindítjuk a gazdaságot, rendet teszünk: Fidesz 2010. A megfelelő hívószó mobilizált inaktív százezreket, míg mások inaktívvá váltak. Sztem idén a nyugdíjasok inkább távol maradtak, a fiatalok (első választók) döntően jobbra szavaztak (protest szavazatok!). No meg a média. Hallottam olyan elemzésről, ami szerint a Heti hetes 2002-ben 5-7%-ot vett el a Fidesztől Igaz vagy sem, jól szemlélteti a média vélt vagy valós hatalmát. A Fidesz 2000-2002 közt semmit sem csinált, de jól kommunikált, és nem sok hiányzott. Csakhogy az MSZP is megtanult kommunikálni, ami Öszödig jól is működött, de ott homokszem került a gépezetbe. A Jobbik is ügyesen kommunikál, annak ellenére, hogy jóval kevesebb csatornán képes erre. Szóval: ösztön, média, üzenet. Akár ebben a sorrendben. :-)
Úgy néz ki, hogy ez a választás sem múlik el komoly tévedésem nélkül: egyelőre ugyanis semmi jele annak, hogy a két forduló között felpörögne a kampány. A lapokban már a következő kormány névsora fut, időnként meglepő nevekkel, az elemző pedig – miután lényegében…..
Ma délután egy vezető gazdasági döntéshozóval beszélgettem, akinek sikerült egy igazán meglepő kérdést feltennie: miért ne jelenthetné be a Fidesz most - és valósíthatná is meg rögtön az új parlamentben -, hogy az első lépése a kétharmados törvények…..
Petrusz 2010.04.15 12:44:20
Miért is lettek a 2/3-os törvények? 89-90 alkuja, hogy az ország kormányozhatósága megmaradjon. Ma , amikor a 89-90-es alapozású demokrácia minden porcikájában ropog egészen egyszerűen azért, mert elmúlt 20 év, és megváltozott a világ, van-e értelme a 2/3-os jogszabályoknak? A 2/3-os szabály eszköz. Mi a cél? A kormányozhatóság ilyen parlamenti többséggel nem kérdés. A modernizáció igénye (hatékonyabb kormányzati munka, olcsóbb, hatékonyabb törvényhozás és végrehajtás stb stb) átütő, az eredmények ezt mutatják. Sajnos a reform szót elkoptatták, pedig most tényleg az kéne. A XXI. század igényei és lehetőségei szerint újragondolni az ÁLLAM-ot. Benne minden szereplő feladatát és helyét újrapozicionálni, ha kell. Rossz érzésem van, mert megint a tetőtől építjük a házat. Nem az a lényeg, hogy 200 vagy 1000 fős a parlament. Az a lényeg, hogy milyen elvek szerint és milyen hatékonysági mutatókkal épül fel a népképviselet. Vagyis, hol van az alapszint? Ez ma a település. Ez egy vicc. Finanszírozhatatlan. Gondoljunk bele: 3200 önkormányzat, annyiszor X képviselő és polgármester, annyi mini adóhivatal (helyi adók) stb stb. Egyértelműen meg kell határozni a tervezési és programozási tereket, és hogy a népképviseleti szintek meg a vezetési igazgatási szintek fedjék egymást. Érthetőbben: Kistérségi önkormányzatok (és ide válasszunk képviselőket), regionális önkormányzatok (és ide válasszunk) és a Parlament. És közel kistérségi szinten választunk most is egyéni képviselőket (176), tehát ez megtartandó, csak a körzethatárokat kéne a lakosságszámhoz igazítani. Nem folytatom :-). A lényeg, hogy megtörténik-e a strukturális átalakítás, a feladatok, az ahhoz kapcsolódó finanszírozás és az ezt ellenőrző demokratikus rendszerek kiépítése, vagy sem. (Félek, nem.) De hogy az átalakítás után ezt Alkotmány, vagy 4/5-ös, vagy 2/3-os, vagy 50%-os tv szabályozza, nagyjából mindegy. ha a rendszerben egyensúlyok és hatékony kontroll van beépítve, akkor meg teljesen mindegy.
Ugyanezzel a címmel január végén már írtam egy bejegyzést, azt állítván, hogy „a Jobbik egyéni mandátumszerzéséhez vagy az kellene, hogy az első fordulóban ötven százalék feletti eredményt érjenek el jelöltjei, vagy az, hogy a második fordulóban képesek legyenek a…..
Azt már tudjuk, hogy összesen 57 egyéni választókerületben folytatódik a küzdelem, ebből 21 Budapesten található. A fővárosi nyitott körzetek nagyon más képet mutatnak, mint a vidékiek, itt ugyanis az LMP meglepően erős pozíciókkal rendelkezik, akár azt is mondhatnánk, hogy…..
Petrusz 2010.04.13 23:46:20
@veny: Igazad van, de arra jó volt, hogy felhívja a figyelmet a problémára, és a következő garnitúra kényyesen ügyeljen az elszámolásra. Az LMP terve az, hogy első javaslataik közt benyújtják az új tv javaslatot...Ezért írtam, hogy ha LMP lennék, Seres Máriát bíznám meg a benyújtásával... És ha a többiek nem támogatnak, én hiteles maradtam, ők meg megkezdték az erodálódást... :-)
Közeledik az urnazárás ideje, egyre közelebb vagyunk a bizonyossághoz. Foglaljuk hát össze, hogy milyen kérdésekre kaphatunk ma este választ.1. Mekkora volt a választási részvétel, a korábbiakkal összehasonlítva ez magasnak vagy inkább alacsonynak számít?2. Voltak-e meglepő…..
Petrusz 2010.04.12 01:17:23
@bepe: Bocs hogy beleszólok, de... más könyvekből tanulni meg olvasni valamiről (én is tanultam romológiát),mint testközelből nap mint nap átélni. Ha megkérdeznéd bármely kedves barátodtól, hogy a 12 éves 6. osztályos lánya padtársaként az integrált oktatás áldásaként elfogadná-e a 21 éves Orsós Józsikát, valszeg nemet mondanának, és bármilyen hihetetlen, vannak helyek, ahol ezt meg meg sem kérdezik, csak beültetik Józsikát... Szóval azt gondolom, hogy ma Magyarországon nincs rasszizmus, csak rengeteg rossz reflex, számtalan helytelen kormányzati döntés, és azoknak hihetetlen nagy ára van. És Orsós Józsika nem kisebbségi kérdés, hanem egy nagyon nagy társadalmi kérdés...
Petrusz 2010.04.12 01:30:44
@Süveges Gergő: Jó reggelt ! :-)