Regisztráció Blogot indítok
Adatok
obscuriloquium

0 bejegyzést írt és 48 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mi a bűn? Amit a társadalom annak tart. Mit számít az erény? Semmit. Így fordulhatott elő, hogy egy második világháborús hősre ünneplés helyett borzalmas megaláztatás várt, pusztán azért, mert homoszexuális volt, mivel ezt akkoriban az angol törvények szigorúan büntették.…..
obscuriloquium 2015.03.10 14:48:35
@K.Leslee: Sheldon Cooper, tényleg, csak ezúttal nem nevettetni, hanem megríkatni akartak...
"a film legjobb jelenete... (mikor Turning nem engedi hogy beavatkozzanak a haboruba)" Nos, ez az életrajzzal összevetve nevetséges kitaláció. Természetesen nem Turingék döntöttek a megfejtett üzenetek felhasználásáról.
"eleg rohejes az a megoldas amivel vegul feltortek." Mivel nem is így történt a dolog.
"A harom csavo aki Turningnek dolgozik konkretan SEMMIT NEM CSINAL" Az hagyján, de magát a Bombét (nem Christophert) sem egyedül építette. A film nem is említi mérnök, mesterember munkatársait, akik nélkül matematikus lévén nehezen építette volna meg.
"vegig idegesitett hogy mennyire jo lehetett volna." Mind a történet, mind Turing, sőt Cumberbatch tehetsége is jobbat érdemelt volna. Viszont az Oscar-ceremónia és a forgatókönyvíró (LOL) köszönőbeszéde után már érteni vélem, hogy Turing csak ürügynek, azonosulási pontnak kínálkozhatott a szuicid, kirekesztett, tini Moore számára.
Három nagyon jó okom volt, hogy kíváncsi legyek a filmre: John le Carré, Gary Oldman és Benedict Cumberbatch (bocs Ben, bírlak, de azért Garyt még nálad is jobban!). John le Carré a kortárs angol irodalom emblematikus alakja, kémregényeire Hollywood is lecsapott, de természetesen nem…..
Vannak olyan gyilkossági ügyek, amelyek soha nem oldódnak meg. Telnek az évek, döglenek az akták, használódik az emberek idegrendszere, hiába a szaktudás, a lelkesedés, ha nincs bizonyíték, a tettes büntetlen marad, akkor is, ha szinte biztosan tudható, hogy ő volt a bűnös. Egy…..
Ha bárki, akit egy kicsit is érdekelnek a sorozatok, nem sötétzárkában, vagy az intenzíven töltötte az előző két hónapot, aligha úszhatta meg, hogy ne halljon az HBO új üdvöskéjéről, ha meg bele is nézett, azt, hogy menthetetlenül rákattanjon. Rögtön a pilot után a Breaking…..
A mai nap egy érdekes lista kerül tárgyalásra. Milyen lehet egy olyan film, amiben végig csak társalognak, és egy helyen zajlik? Hát nem csak gagyi. A téma ezen alkalommal a „beszélgetős filmek” lesznek, azaz az olyan mozgóképi alkotások, amelyek szinte kizárólag a szereplők…..
A filmet a Titanic filmfesztiválon volt lehetőségem megtekinteni. Jim Jarmusch a Törvénytől sújtva című alkotásával olyannyira meggyőzött, hogy nemcsak első, hanem egészen eddig a pillanatig az egyetlen is volt filmjei közül, amit láttam. De most adtam még egy esélyt,…..
obscuriloquium 2014.04.10 21:30:17
@danialves: Sebaj, meglehet, hogy Jarmusch is az "acquired taste" címkével illethető alkotók közé tartozik. Én ugyan nagyon szeretem a dolgait (kevés kivétellel), de hát én a Nosztalgia medencés jelenetét is szerettem, pedig azon aztán tényleg bealudtam. :-D
Milyen bárgyú humorra gondolsz?
obscuriloquium 2014.04.10 23:45:46
@danialves: Azok szerintem nem poénok akartak lenni, hanem tudatos, szerzői eszköz arra, hogy érzékeltesse, minek tekinti ezeket az élőhalottakat: az emberiség kulturális emlékezetének. Azért Ádám és Éva. Persze elismerem, hogy ezek a bedobálgatott utalások elég hipszterszagúak lehetnek.
Persze, megint pontatlan a cím. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ugyanis ennél sokkal kifinomultabb stílusban tesz a normális fordításra: ürít, avagy defekál, ha így jobban tetszik: Zsuzsától kaptuk: Ma találtam valamit a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. honlapjának angol…..
Telik az a mocsok idő. Kellett néhány másodperc, amíg a Noé előzetesében az ősz szakállas bácsiban felismertem Maximust. Egyszer minden bálvány ledől, és persze tudom, hogy a színész, mint mindenki más, megöregszik, de ez akkor is hatalmas sokk volt. Rémes, hogy lassan már…..
"Kis szerepeket játszottam nagy filmekben, és nagy szerepeket játszottam kis filmekben" ezt válaszolta jelen sorok írójának kedvenc színésze, amikor megkérdezték tőle, hogy mit csinált a Sherlock előtt. Nos, ha a Star Trek filmet leszámítjuk, sok minden azóta sem változott. Jó ez…..
obscuriloquium 2014.03.08 14:39:44
@FilmBaráth: Hát, ahogy napocskin9 is írta előttem, valóban csak kétmondatos szerepe van benne (cameo lenne inkább, ha akkor már híres lett volna), de magáért a filmért abszolút megéri.
A műfajjal kapcsolatos elmélkedésem onnan indult, hogy bár mint hangsúlyoztam, jobban tud szerepet választani, mint sokan mások (köztük sajnos néhány más kedvencem is), és relatíve kevésszer nyúlt mellé (hát igen, a Fifth Estate, meg szerintem a 12 év rabszolgaság, és néhány régebbi, mint a Creation és az Amazing Grace), a filmjei többsége a midcult kategóriába esik, és ez alól valószínűleg a soron következő életrajzi filmjei se lesznek kivétel. Persze, én is várom az Imitation Game-et, viszont tartok is tőle, hogy ugyanabba a hibába fognak esni, mint a Hawkinggal (meg a garmadányi biopickel, amelyek nem tudtak kellő kritikai távolságot tartani a főhősüktől). Másfelől viszont azt láttam már, hogy briliáns vígjátéki színész: a Starter For Tenben például (magyarul, azt hiszem, A nagy kvízválasztó), a Cabin Pressure pedig mindenkinek forrón ajánlott, aki nem ragaszkodik a mozgóképes segédlethez. Sőt, bár talán ez nem mindenkiben tudatosul, de a Sherlock műfaji koktéljának ez is fontos összetevője, az új évadban talán még nagyobb dózisban is, mint az eddigiekben. Egyszóval, érdekes lenne látni a komfortzónáján kívüli szerepekben: zsánerfilm vagy szerzői film. A Del Toro-féle horror (thriller?) sajnos (vagy nem sajnos) már nem vele forog, de ki tudja, mi lesz később. Én úgy tippelem, akciófilmet biztosan fog vállalni, talán romantikus vígjátékot is... hát, a szerzői film egyelőre "wishful thinking", de meglehet, csak nálam.
obscuriloquium 2014.03.08 18:28:28
@FilmBaráth: Ez a kis anekdota a tévé előtt ülő Moffat-családról szerintem azért rém érdekes, mert azt engedi sejteni, hogy eredetileg mennyire negatívnak szánhatták Sherlock karakterét. Mintha nem a Sherlock iránti rokonszenv, a rajongás, a hódolat, a csodálat lett volna az eltervezett nézői reakció, hanem a viszolygás, az idegenkedés. Mármost felmerül a kérdés: mennyiben számít alkotónak, szerzőtársnak maga a színész (illetve a vele együtt játszó színésztársai), ha ilyen radikálisan meg tudta változtatni a karakter értékelését?
"Keira Knightley hozza a szokásos formáját: a tőle elvárható két arcjátékkal próbálja megmutatni az eléggé összetett karaktert, ami természetesen nem sikerül neki. Fel nem fogom ésszel, hogy egy ilyen gyenge színésznő hogyan kaphat ilyen szerepet, miközben rengeteg nála ezerszer tehetségesebb kolléganője nem jut ilyen lehetőséghez." EZ. És az Imitation Game-ben is Turing kolléganőjét játssza majd...
@napocskin9: No igen, McAvoy és Fassbender, akik csak nemrégiben két csodálatosan rettenetes figurát hoztak. A 12 év rabszolgaságnak számomra Fassbender volt a megmentője, bár ez talán nem is olyan váratlan, ha meggondolom, hogy McQueen az előző két (a 12YAS-nél jobb) filmjét is voltaképpen rá alapozta. Van valami nagyszerű, hideg, vonzó gyémántkeménység abban az emberben. (Most jut eszembe, hát az új X-Meneket is ez a két színész viszi a hátán...)
Vajon lehet érzelmes, de nem érzelgős filmet készíteni az elmúlásról és a barátságról? Ez az alkotás bizonyítja, hogy igen, lehet!  Cumberbacht-t csak Cumberbatch-csel lehet gyógyítani. Ezért amikor kellőképpen kikészültem a The Fifth Estate-en, lelki békém…..
Hős? Forradalmár? Hazaáruló? Egosita playboy? Az idő majd eldönti, hogy ki is Julian Assange valójában, azonban azt senki és semmi nem veheti tőle, hogy történelmet írt a Wikileaks-szel. Médiatörténelmet egészen pontosan. A nyomtatott sajtót legyőzte az online tartalom. Hihetetlen…..
obscuriloquium 2014.02.13 15:25:11
@FilmBaráth: Az Enterprise kiemelkedése? Miért?
obscuriloquium 2014.02.13 15:52:11
@FilmBaráth: Ja, hogy ezért... Nem is tudom, miért nem jutott eszembe. Talán nem néztem elég TOS-részt. :-)
Jaj, ne is mondd a többit. Rajongónak lenni annyi, mint függőnek lenni (máris elpirultam)...
Végére értünk a háromrészes, kétszemélyes, elsősorban filmes és kritikai témájú interjúnak. A mostani témakörök továbbra is folytatják az előzőleg megkezdett gondolatmeneteket. Elértünk a szigorú értékelési rendszer mögött megbúvó érdekes mechanizmusokhoz, és egy…..
obscuriloquium 2014.02.04 11:28:10
@danialves: Valóban nem egyenlő, de szeretném azt hinni, hogy a műveltséget azért tanítják, azért tartják fontosnak a meglétét, hogy a tulajdonosa használni tudja (megfőzöm az ebédet, ha éhes vagyok, össze tudom adni a boltban a túró rudi meg a kenyér árát, és ha a beszélgetőpartnerem Lédát emlegeti, akkor tudom, hogy Zeusz vagy Ady partneréről van szó, és érdemben hozzá tudok szólni), nem pedig azért, hogy ballasztként ott üljön a fejemben (amíg el nem tudom felejteni), csak mert "muszáj". Vagy mégis?
obscuriloquium 2014.02.04 12:59:39
@danialves: Szerintem elbeszélünk egymás mellett. Én is fontosnak tartom a műveltséget, hát persze, hogy! De személyes érdeklődés, motiváció nélkül mit sem ér az egész. Neked és nekem fontos, hogy tudjuk, hogy penny és font, de az emberek nagy részével csak megutáltatták az efféle műveltséget az iskolában, amikor azt az időt és energiát arra is lehetett volna fordítani, hogy megszerettessék velük a tudást (a szó arisztotelészi értelmében). Aztán nem tudom, van-e valójában Sherlock Holmes, aki minden intelligenciájával és zsenijével megengedheti magának, hogy ne legyen művelt.
obscuriloquium 2014.02.04 19:01:53
@danialves: Nyilván kettőn múlik a vásár, de mindenki találkozik valahogyan, valamilyen körülmények között azzal a kultúrtermékkel, amiről akkor még nem tudja, hogy később szeretni fogja. Ez a "valahogyan, valamilyen körülmények között" az iskola és az irodalomóra is lehet, nemcsak a haver ajánlása, vagy a plakát az utcán, vagy bármi más. Ilyen értelemben pedig igenis meg lehet utáltatni vagy szerettetni valamit az emberrel. Sokan például a nagy hype miatt nem hajlandóak megnézni egy sorozatot vagy filmet. Az iskolai kötelezők ennél csak annyival rosszabbak, hogy a tukmáláson túl önmagukban üres lexikális adatokat magoltatnak be a gyerekekkel.
Nem közönségbarát könyveket prédikálok én (a kötelezők listája tényleg az alapműveltség része, hiszen a nyugati kultúra csúcspontjait tartalmazza), hanem közönségbarát pedagógiát, hogy az egyszeri diáknak esélye legyen felfedezni magát az iskolai kötelezőben ugyanúgy, mint ahogy azonosulni tud mondjuk a Nothing Else Mattersszel.
Hiába imádjuk a filmek világát, akarva-akaratlanul becsúsznak időnként olyan alkotások, amik nem ütik meg a szórakoztatás színvonalát vagy épp dögunalmasak. Egy ilyen listát objektív szemmel nem is lehetne összeállítani, hiszen mindenkinek más az ízlése, mindenkinek más a…..
A családdal csak a baj van. Mégis, mit ér az életünk a hozzátartozóink nélkül? Semmit, pedig időnként nagyon elegünk tud lenni belőlük. Mert mindenki csak gyarló ember, tele van hibákkal, gyengeségekkel, vannak jó napok, vannak rossz napok, viták, kibékülések, zajlik az élet.…..
Minden kornak megvolt a maga Sherlock Holmes színésze. Manapság Benedict Cumberbatch mosolyog minden tv show-ban, és vesz át minden díjat (még mindig nem hiszem el, hogy idén nem ő kapta a Golden Globe-ot, hanem Kevin Costner...), köszönhetően annak, hogy a BBC Sherlock sorozata…..
obscuriloquium 2013.12.31 12:07:09
@mrbloodbunny: Mert nem közpénzen (adóból) működik, hanem elő kell rá fizetni (license fee), és ezért rá vannak kényszerítve, hogy a nézőik elégedettek legyenek. (Persze így meg a license fee miatt panaszkodnak a nézők...)
Utolsó darabjához érkezett aktuális étlapszériánk (korábban: itt és itt). Azért egyszerre tesszük ki a maradék öt oldalt, mert ebben némi ismétlés is van már, de azt reméljük, nem bánjátok: Legelőször is szögezzük le, hogy az első sorban rögtön mindkét nyelven…..
obscuriloquium 2012.08.06 21:22:31
@TrueY:

Láttam ilyet a Váci utcán. Drummer cup = Dobos kehely (a tábla alapján valami dobostortás fagylaltkehely lehetett). Bizonyíték gyanánt küldtem fényképet a blognak.
Eddig is tudtuk, hogy az étlapok fordításai igazgyöngyöket rejtenek, de Turpi beküldése még ebben a kategóriában is kiemelkedő, mind abszolút mennyiségben, mind az egy szóra eső félrefordítások arányában: Pár éve egy dunántúli kisváros egyik éttermében vacsoráztunk,…..
Kezdődjön tehát a Vese által beharangozott leitercunami az év sikerkönyvéből. Ne feledjük, a fordító a feltételezést is sértőnek találta, hogy ebben a könyvben bakik lehetnek. Nos tehát: „I set up the mini-disc recorder, and am all fingers and thumbs, dropping it twice…..
obscuriloquium 2012.07.27 12:03:09
@Leiter Jakab:

Kedves Jakab és (szerzőtársak)!

Úgy egy hónapja küldtem egy listát a regény első néhány fejezetéből, azt is beleveszitek? :-)
obscuriloquium 2012.07.27 14:23:48
@Leiter Jakab:

Kedves Jakab!

Megy a kiegészített levél.
Vannak csontok, amiket sosem lehet rendesen lerágni... És olyan is, amit nem is akarnak. Lássuk a bizonyítékot AdamBlast jóvoltából! hello   Régóta gyűjtöm ezeket, de nem várok tovább, elküldöm végre Szellemekkel Suttogó S01E19-ben hallottam: "-Mit mondott volna a…..