Regisztráció Blogot indítok
Adatok
schgabor

20 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elég volt a hátrafelé nyilazásból. Találjuk ki és alkossuk meg közösen Magyarország bátor, új jövőképét! Az illiberalizmus előtt és után című új vitasorozatunk azt járja körbe, hogy mitől omlott össze a liberális demokrácia Magyarországon. A vitasorozat első irata ezt a…..
Elég volt a hátrafelé nyilazásból. Találjuk ki és alkossuk meg közösen Magyarország bátor, új jövőképét! Az illiberalizmus előtt és után című új vitasorozatunk azt járja körbe, hogy mitől omlott össze a liberális demokrácia Magyarországon. A vitasorozat első irata ezt a…..
      Lenin alakja és szerepe az orosz történelemben természetesen rendkívül ellentmondásos. Ezeket az ellentmondásokat Spiró új regénye azonban egyáltalán nem érzékelteti; éppenséggel egy nagyon leegyszerűsített, a totalitárius paradigma által ihletett képet közvetít a…..
Elég volt a hátrafelé nyilazásból. Találjuk ki és alkossuk meg közösen Magyarország bátor, új jövőképét! A Megújuló Magyarországért Alapítvány Re|Vízió Műhelyének célja a múlt megrögzöttségeivel merészen szakító progresszív jövőképek kidolgozása, párbeszédben…..
Azt mondják, jobboldali időket élünk. Sorra törnek át a nacionalista pártok Európa szerte, Magyarországról nem is beszélve. És akkor jön egy kopott inges figura, és felforgatja a brit baloldalt. Hogyan hódította meg Jeremy Corbyn Európa egyik legidősebb szocdem pártját? Scheiring…..
Dinamó Műhely Lelkük mélyén 2015.08.24 01:22:23
Az ellenzéki menet a Keleti pályaudvarról a Nyugati pályaudvarra vonul, hogy tartsa a jó irányt. Evvel azt szimbolizálja, hogy a keleties zsarnokságból a nyugatias „nyitott társadalom” felé tart, a keleties elmaradottságból a nyugatias haladás felé. Normálisnak, azaz…..
Dinamó Műhely Egyedül vagyunk? 2015.06.21 01:05:52
Magyarországon is létre lehetne hozni egy Podemos jellegű mozgalmat vagy a szlovén Egyesült Baloldalhoz hasonló pártszövetséget, amely komoly és szerethető választási alternatívává erősödhetne egy olyan országban, ahol ma a politikai paletta minden jelentősebb politikusát és…..
Egy olyan országban élünk, ahol a progresszió és azon belül is a korai magyar munkásmozgalom feledésre van ítélve. Garami Ernő politikai búcsúlevelének közlésével és Kalmár Szilárd hozzá írt elemzésével emlékezünk a magyar szociáldemokrácia egyik meghatározó…..
Miért nem járt a pénzügyi válság által előidézett anyagi hanyatlás baloldali-progresszív politikai robbanással? Hogyan lehetséges, hogy 5 év recesszió, stagnálás és megszorító politika után a 2008-as válságot kitermelő struktúrák erősebbek, mint valaha, miközben a népi…..
A Facebook korában nem facebookozni nem ugyanazt jelenti, mint a Facebook megjelenése előtt, és ugyanez áll a mobiltelefonokra is. A mobiltelefon- és Facebook-függőség tehát nem elsődlegesen pszichológiai, hanem társadalmi-szociológiai kérdés. Ettől függetlenül a Facebook…..
Anyák napja van. Igazán mindent megtesznek a gondozók, hogy széppé varázsolják ezt a napot az idős embereknek. Ő, szeretné átaludni ezt a huszonnégy órát. Minden kis vers, ének, amit az iskolások most előadnak, egy-egy késszúrás a szívébe! Mindenki könnyezik. Ő nem…..
A lusta görögök, akiket a szorgos németek tartanak el – hallani és olvasni még magukat baloldalinak nevezők körében is. A magyarok is lusták, erre épül a kormányzati kommunikáció: ha nem figyelnek oda a nemzet atyjai, nem vegzálnak minket, nem veszik el a munkanélküli segélyt,…..
A Le Pen-féle Nemzeti Frontra szavazó munkás az elmúlt harminc év nagy kliséje a francia politikában, igaz, olyan klisé, amelyet általában nem a nagy pártoktól hallunk, hanem a választói magatartást vizsgáló kutatóktól, akik elsősorban megérteni akarják a jelenséget. Van is…..
A történelem az élet tanítómestere és példákkal tanít. Ezek azonban nem az alsós matekpéldákhoz, hanem jóval gyakrabban a középiskolai versértelmezéshez hasonlítanak. Üzenetük többértelmű, de egy közepes tanár vagy jó rétor tálalásában ez alig tűnik fel. A probléma…..
Van-e az orbánizmusnak és a baloldali gügyeségnek ellenszere? Addig is, amíg el nem jő a baloldali Katniss Everdeen, az biztos, hogy a kritikai helyzetértékelés és egy új baloldali jövőkép nem árthat. A zöld szociáldemokrácia feladatlistája ma ezzel kezdődik. Scheiring Gábor…..
A finn parlament a közönség ovációja mellett megszavazta az egynemű párok jogegyenlő házasságára vonatkozó javaslatot. Mindez az állami szinten melegellenes Ororszországgal leghosszabb közös határral megvert EU-tagállamban. És hogy jön mindehhez a magyar szekularizáció?…..
Auschwitz, a zsidók kiirtása tehát miként a múltban, úgy a jelenben is egyetemes üzenetet hordozott és hordoz: egyfelől a (német) nagytőke korlátozatlan profitéhségét, egyáltalán az üzlet és a profit korlátozatlan nemzeti szabadságát reprezentálta, másfelől a félelemtől, a…..
A finn parlament a közönség ovációja mellett megszavazta az egynemű párok házasságára vonatkozó javaslatot. Mindez az állami szinten melegellenes Oroszországgal leghosszabb közös határral megvert EU-tagállamban. És hogy jön mindehhez a magyar szekularizáció? Kétrészes…..
Dinamó Műhely Az utolsó ítélet 2015.01.20 16:33:54
Az utolsó ítélet napján valamennyien a mennyország kapujában ültünk és bebocsátásra várakoztunk, én és a Banán Klub régi tagjai. Tegnap, amikor még csak úgy általában dumáltunk a dologról, persze mindenki azt mondta, hogy az egész hülye felvételivel kinyalhatják és mi…..
A 307 éves brit unió most életben maradt. A legnehezebb feladattal a brit baloldalnak kell szembenéznie: a skót baloldaltól tanulva új szakaszt kell nyitni a progresszív politizálásban. Londoni idő szerint 8-kor lezárult a skót függetlenségi népszavazás az Egyesült Királyság…..
schgabor 2014.09.19 13:18:33
@Sanz: Valóban, köszönöm, javítottam. Skót parlamenti választás lesz 2016-ban, ezzel kevertem, és azon járt az agyam, hogy ha nyert volna a függetlenségi oldal és a Labour is a soron következi választáson, akkor jó eséllyel 2016-ban, amikor az új skót parlament kikiáltja az új államot, véget ért volna a brit Labour-kormány többsége a skót mandátumok nélkül.
Skócia csütörtökön népszavazással dönt, hogy az Egyesült Királyságból kilépve önálló állammá váljon-e. Nem csak a szigetország politikai erőinek kulcskérdése a csütörtöki népszavazás, de egész Európának. A baloldalt különösképp megosztja a kérdés. Amellett…..
schgabor 2014.09.18 11:17:05
@dolphin:

Válaszoltam ugyanerre a cinken:

Szövegértelmezésben magunkat a magyar nyelvtan szabályaihoz tartva az idézet kevés kétséget hagy, de a dolog roppant súlyára való tekintettel álljon itt az én megfejtésem. "2001-óta Skócia egyetlen konzervatív képviselőt küldött...", majd az olvasónak itt feltűnhet, hogy új tagmondat következik, amit az írott nyelvtan szabályai szerint egy vessző is jelez. A vessző használata koncepcionális, megfontolt, némi túlzással mondhatnám, stratégiai döntés eredménye (szemben oly sok mindennel amit baloldali politikusok csinálnak). Akár állhatna a vessző helyén pont is, de a vessző ugyanúgy alkalmas gondolati egységek, tagmondatok elválasztására. A vessző márpedig jelen helyzetben azt a szerepet kapta, hogy két külön tagmondat különállását jelezze, mely különállás a határozókra, így az időhatározókra is vonatkozik. Tehát, 2001-óta 1 képviselőt küldött - majd új gondolati egység következik -, Skócia a baloldal fellegvára, s mint ilyen fellegvár, szavazási magatartása eltér az Egyesült Királyság többi részétől ((ide beszúrom néhány kommentelő kedvéért, hogy a magyarban inkább a pontatlan Nagy Britannia használatos az EK helyett, e különbségtétellel azonban nem foglalkoztam)). Olyannyira eltér a szavazási magatartása, hogy a hatvanas évek vége óta Skóciát a Labour dominálja, de ennek ellenére, sorra kapja nyakába a konzervatív kormányokat (a wikipedia korában a valóság eme tényei könnyen ellenőrizhetőek). Konzervatív kormánya márpedig volt egynéhány az Egyesült Királyságnak a Blair-féle New Labour előtt, hála a jó Margaret Thatchernek, úgy, hogy közben a skót választókerületekben a baloldal és a nacionalisták egyre jobban, míg a konzervatívok egyre rosszabbul szerepeltek, nem függetlenül a Skóciában végbemenő gazdasági folyamatoktól, melyek megint csak nem függetlenek az ország vezetésétől. Egyéb iránt akár érvelhetnénk azzal is, hogy Blair politikája sok elemében volt inkább (neo)konzervatív, semmint baloldali, és a konzervatív kormányok skót nyakakba érkezése erre is vonatkozhat, de ez elvezetne a tárgytól. Szóval ha a világ eme "alapvető tényeinek" birtokában megkíséreljük értelmezni az idézett mondatot, s eme hermeneutikai feladványt a tagmondatok magyar nyelvtanban honos logikája szerint oldjuk meg, akkor sajnos mégiscsak úgy fest, hogy a világ dolgairól valamiféle halvány elképzelése lehetett a Dinamó nevű blogon posztoló szerzőnek. S hogy Thatcher maga mennyiben járult hozzá a skót baloldali-nacionalisták megerősödéséhez, ahhoz elég a függetlenségpárti kiáltványokat olvasgatni; de az egyszerűség kedvéért álljon itt egy Guardian cikk a kérdésről: www.theguardian.com/commentisfree/2014/sep/14/history-turned-on-tory-voting-scotland-thatcher-1980s
schgabor 2014.09.18 11:17:48
@mdi: lásd az előkő kommentre adott válaszom.

#megalol
schgabor 2014.09.18 11:58:59
@Amok: Az egyenlőség és az igazságosság összekötése nem sunyi csúsztatás, hanem tudatos, nyílt és vállalt elméleti és gyakorlati konstrukció. Az igazságosságnak a különböző baloldali irányzatok olyan fogalmakkal adnak tartalmat, mint a morális egyenlőség, az életesélyek egyenlősége, a szabadságra való képesség egyenlősége. Meghagyom neked a feladatot, hogy ezeknek utánaolvass; meg hogy a lehetőséget, hogy ne érts velük együtt, de nem foglak sunyi csúsztatással vádolni.
Mikecz Dániel írása Én is szeretnék kimenni a Szigetre, de nem fogok. Sajnos, nem tudok kifizetni 14 000 forintot egy napijegyért, amelyhez ha még hozzászámoljuk a szigeti szórakozás költségeit, könnyen túlléphetjük a 20 000 forintot. Középiskolásként, fiatal…..
schgabor 2013.08.07 14:45:33
@schgabor: Az előbb lemaradt: scheiringgabor.blog.hu/2012/03/05/europai_struccpolitika_es_a_periferia_valsaga

A PM és az Együtt között létrejött megállapodásról pedig:

"Azon kell dolgoznunk, hogy a szolidaritás és a fenntarthatóság szempontjai határozottabban érvényesüljenek az Unióban, és hogy az EU fel tudjon lépni annak érdekében, hogy egy igazságosabb, jövőbarát irányba fordítsa a globalizáció folyamatát. A megoldás szerintünk az európai integráció további mélyítése. Támogatjuk az európai gazdasági kormányzás erősítését, az európai ipar- és fejlesztéspolitikát, a periféria versenyhátrányának csökkentését. Különösen fontosnak tartjuk az erősebb európai banki szabályozást, valamint az európai szintű, a spekulatív tőkemozgásokat sújtó tranzakciós adó bevezetését. Támogatjuk a jelenleginél mélyebb európai gazdasági együttműködést, melynek célja a lefelé tartó adóverseny korlátozása, az európai szintű adóalap-harmonizálás és az adójogszabályok további harmonizációja. Az euróövezethez való csatlakozás nem lehet öncél; ütemezésénél tekintetbe kell venni a reálgazdasági konvergencia folyamatát."
scheiringgabor.blog.hu/2013/03/22/egyutt_a_korszakvaltasert
Szakad az LMP frakció is? A Milla mégsem akar pártot? Mesterházy Gyurcsány után Bajnait is lenyomja? Jávor Párbeszéd Kft-t alapít? Az ellenzéki káosz kibogozásában már meglehetősen sok mindenki elveszett, de mostanra kitisztulni látszik a kép. Az LMP szakadásánál ugyanis…..
schgabor 2013.02.06 15:14:59
@aaron.:
A blogbejegyzésemben a kedvedért gyűjtöttem össze, de akkor most kimásolom neked ide, ezen ne múljon, tehát:

1.
"Az LMP nem kíván választási együttműködésre lépni a jelenlegi parlamenti pártokkal, ezért nem vesz részt az erről folyó tárgyalásokban sem."
nol.hu/belfold/az_lmp_nem_akar_valasztasi_szovetseget

2.
"Az LMP novemberben elhatározott stratégiája pedig kimondja, hogy jelenlegi parlamenti pártokkal nem kíván választási együttműködésre lépni."
lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/38012/az-lmp-nem-vesz-reszt-a-szovetseg-a-valtozasert-targyalas-sorozatban/

3.
"Ezt követően az Elek István és Schmuck Erzsébet által beterjesztett elképzelések versenyeztek, de ezek sem kaptak elegendő többséget. Schmuck Erzsébet, az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumának vezetője azt vetette fel, hogy a szövetségesi politika újratárgyalásának kérdését csak a párt év végi kongresszusán nyissák újra. Elek István elképzelése pedig úgy szólt, hogy az LMP önállóan állítson listát, de emellett lehetőség legyen egyéni választókerületi megegyezésekre."
lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/38272/nem-fogadott-el-uj-partstrategiat-a-kongresszus/

4.
"Egyes ügyek mentén hajlandóak vagyunk az együttműködésre, de intézményesített együttműködést nem tudunk elképzelni egyetlen jelenlegi parlamenti erővel sem – ezt Schiffer András mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában."
atv.hu/cikk/20121128_schiffer_andras?source=hirkereso
schgabor 2013.02.06 15:20:26
@aaron.: Ezt még kiegészitem azzal, hogy a novemberi kongresszuson a sokat idezett határozati javaslat mellett volt egy stratégiai dokumentum is, ennek volt egy pontja, ahol a kongresszus tételesen leszavazta
- az EVK szintű együttmőködes nyitvahagyásának lehetőségét
- a Jobbik nélküli technikai koalicio lehetőségét
- a "Lehet más az Együttműködés" cimen futó javaslatot az E14-gyel kötetőndő csatlakozás nélküli választási szövetségről, mely alkalmas lett volna az MSZP mellett egy új pólus létrehozására.

A párt arra szavazott, hogy csak parlamenten kivüli erőkkel hajlandó tárgyalni, beleértve a Millát és a Szolidaritást. Ez utóbbi különösen erős politikai éleslátásról tanúskodik október 23 után...
schgabor 2013.02.06 15:30:53
@windex:

Visszautasitom, hogy az egyik oldalon állna a gerinces elvhűség, a másik oldalon pedig a pragamatikus megalkuvás.

Szerintem éppen az a helyzet, hogy ha valaki hű akar maradni az igazságosság és a demokrácia értékeihez, akkor nem teheti meg azt, hogy nem vesz részt a kormány megdöntésében. Ehhez nem kell a következő országgyűlésben kormányozni. Ehhez elegendő pusztán egy alkotmányozó országgyűlést létrehozni. Ehhez viszont szükség van választási együttműködésre. Aki erre nem hajlandó, az számomra nem eléggé hitelesen képviseli az elnyomás és a szegénység elleni küzdelem ügyét. Mert Orbán ezeket az értékeket totálisan tagadja. Én egyszerűen hazugság, hogy az orbán kormány demokratikus teljeitménye nem lenne minőségileg rosszabb, mint előzményeinek teljesitménye. Innentől kezdve, aki hitelesen akar küzdeni baloldali érékekért, az igazságosságért, a demokráciáért, a jogállamért, annak részt kell vállalnia Orbán rendszerének leváltásában.

Ebből persze nem következik, hogy aki ebben nem hajlandó részt venni, ne képviselne valamilyen moralitást. De képvisel: az elitellenesség, a bal-jobb meghaladásánának, a szekértábor logika meghaladásának elvét képviseli. Ehhez az elvhez ragaszkodik az, aki semmilyen választási együttműködésre nem hajlandó. Erre mondom én, hogy egy közép pozicióhoz való görcsös ragaszkodás, és nem értékelvű jövőkép. De ettől még egy méltányolható cél. Csak ezt feltüntetni az egyedül érvényes morális igazságként, hát, finoman szólva félrevezető.

És még egy: lehet olyan helyzetet teremteni - és szerintem ez az igazi politikai feladat, nem a görcsös középutas elitellenesség - amiben a kormányváltás nem csupán a régi elit levitézlett huszáraira marad fealatként. Aki átadja a kormányváltás terepét az MSZP-nek, az pont hogy a régi világot helyezi vissza a helyébe. Ezért kell egy kétpülusú rendszerváltást létrehozni, amiben a szocialista erők vannak az egyik oldalon és az új hiteles(ebb) baloldal a másik oldalon. Nekem ez a motivációm.

A politika megújitása pedig ott kezdődik, hogy képesek vagyunk a másikról egy minimális elvszerűséget feltételezni. Aki erre nem képes, az az elmúlt 20 év polgárháborús gondolkodását termeli újra.
A KARD LMP végveszélyben? 2012.10.11 21:59:47
Nem az ő hetük ez. Kiszorítják őket a "harmadik erő" még csak vizionált pozíciójából, prominens képviselőjük elkövet egy ki nem kényszerített szarvashibát Chávezzel, és kijönnek egy, Matolcsyt is leköröző tündérmesével gazdaság-ügyben. Lehet - bár még korántsem…..
schgabor 2012.10.12 15:21:29
Látom azért rosszindulatú ferdítésért ennek a blognak sem kell a szomszédba mennie. Aki tudni akarja az igazat arról, hogy mit írtam a latin-amerikai baloldalról, olvassa el a bejegyzésemet (scheiringgabor.blog.hu/2012/10/08/a_latin-amerikai_baloldal_verhetetlen): Venezuelát nem, viszont Brazíliát pozitív színben tüntettem fel. Aki nem látja a különbséget, az egy sajátos szemellenzőt hord.

Adórendszer ügyben pedig:

‎45%-os vagy annál nagyobb a felső SZJA kulcs a következő európai országokban:

Ausztria 50%, Belgium (50%), Dánia (55%), Finnország (53%), Görögország (45%), Izland (46%), Írország (52%), Olaszország (45%), Hollandia (52%), Norvégia (54%), Portugália (46%), Spanyolország (52%), Svédország (56,6%), Svájc (45,5%), Egyesült Királyság (50%, 2013-ban csökkentik 45%-ra).

A magyar progressziót túszul ejtő neokonzervatívok szerint ők mind veszett fejsze nyele, nincs mentség rájuk. Ők tudják, hogy merre mutat a progresszió nyila:

Ukrajnában 17%, Szerbiában 14%, Oroszországban 13%, Romániában 16%, Macedóniában 10%, Grúziában 12%, Bulgáriában 10%, Albániában 10%.

Ez a magát progresszívnek képzelő noekonzervativizmus keleti nyitása! Jó utat!

Az LMP adórendszer javaslatával a keresők alsó 80%-a jól jár, mivel visszaállítanánk az adójóváírást, azaz adómentes lenne a minimálbér. A felső 20%, az egykulcsos adó nyertesei, a nagy vagyonaikat eltitkolók és az óriásvállalatok többet raknának a közösbe, hogy fellendítsük az oktatást, az egészségügyet, kiművelt és egészséges emberekkel álljuk a sarat a nemzetközi versenyben, magas minőségű humán tőkével növeljük a termelékenységet, ne pedig szociális dömpinggel, és hogy segítsük a magyar kisvállalkozókat 100.000 új munkahelyet létrehozni lakásfelújításokkal. Bővebben itt: lehetmas.hu/magyarorszagtalpraall?p=kiadvany
Tegnap megkezdődött itthon a meleg olimpia, jövő hét szombaton pedig újra Pride lesz az Andrássy úton. Nem történik semmi azok számára, akiket ez nem érdekel. Pedig most is, ahogy máskor is, fontos társadalmi gondolatok csapnak össze. A csupán egyenrangú állampolgárként élni…..