Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hajófűtő

108 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Naiv ügyfélnek márciusban átvették 150 ezer forintos foglalóját, aztán azóta se ablak, se pénz.Naiv ügyfél nem túl jó állapotú lakásában elérkezett az ablakcsere ideje. Mikor a pénz összegyűlt és megvoltak az árajánlatok, Naiv ügyfél kiválasztotta Sz. Józsefet…..
NYELVISZTÁN Rövid üzenet 2011.05.24 12:10:00
 Kedves olvasó!Sajnálattal tudatjuk, hogy a Nyelvisztán blog felfüggeszti működését. Úgy tűnik, hogy az utóbbi időben nem volt annyira számottevő téma a nyelvtudomány a blog.hu oldalain, hogy írásaink elérjék valamelyik blogketrecet – enélkül pedig nem jutottunk el…..
Állati nyelv pedig nincs – mondja elhamarkodott kijelentésemre az etológus professzor. A kommunikációnak számos formáját használják, de az még nem nyelv – ez azonban talán nincs is olyan messze, mint ma gondoljuk. Beszélő kutyák és érző gazdák világába kalauzol…..
Vajon melyek a világ legnehezebb nyelvei? Objektív mérce hiányában is érdemes időre-időre eljátszani a kérdéssel. Ha az olvasó által tanult nyelv netán közéjük esik, akkor megnyugodhat, hogy nem véletlenül nincs könnyű dolga, ellentétes esetben pedig azzal vigasztalhatja…..
hajófűtő 2011.04.13 16:15:24
@max val birca man: nem tudom, hogy ez miért lenne ennyire sarkalatos érték... :)
hajófűtő 2011.04.22 16:47:10
@zombunny: hm... lehet, hogy nem jött át az irónia???

@milliliteratura: pedig az egy nagyon egzotikus nyelv...

@endike: megfontoljuk, köszi. a nyest.hu-n elég sokat beszélünk egyébként a mesterséges nyelvekről.
Mosolyogtató a Magyar Nemzet Online és a HírTv egész napos, minden kattintásra igényt tartó akciója, mellyel Gyurcsány Ferencet igyekeznek démonizálni. Több kérdés vetődik fel, amikor Facebook-kommentekből címlapsztori lesz, amikor Gyurcsánynak MTI-közleményben kell…..
 A Médiatanács február 1-jétől 45 napon át várta az emberek véleményét a Közszolgálati Kódex tartalmáról. Határon belülről és túlról bárki közölhette gondolatait és javaslatait e-mailben, hagyományos postai úton vagy elektronikus kérdőívünk segítségével. A…..
hajófűtő 2011.04.13 15:24:14
@Álamfő álomás következik: neeem, a mesékben nem. de az nagyon érdekelne, hogy egy ilyen ügyben miként zajlana az eljárás. téged talán nem? azt hiszem, ez pártállástól függetlenül izgalmas kérdés.
hajófűtő 2011.04.14 18:16:21
@sajtoiroda: köszönöm a választ!
Ismerte-e Hitler a rúnamágiát? Ezt a régi ábécét a germán törzsek írás mellett varázslásra is használták, huszadik századi követőik pedig a nácizmus legszürreálisabb pillanataival szolgáltak. Antiszemita szabadkőművesek, árjaságmérő készülék és pogány…..
A „szomszéd kertje mindig zöldebb” elmélet a nyelvtanulás esetében valószínűleg nem működik: más nyelvek helyesírását sem szoktuk logikusabbnak vagy könnyebbnek találni. Vajon spoonful vagy spoonfull? És accomodation vagy accommodation?    Angol…..
Romulust és Remust a monda szerint farkas szoptatta, mégis városalapítók és nemes viselkedésű, bátor férfiak lettek, sőt, Romulus lett Róma első királya. Lehetséges-e ez a valóságban? És ha igen, ennyire magáról értetődő-e, hogy egy farkasgyerek bármire viheti? A magyar…..
Olvasónk hisz a finnugor rokonságban, de állítása szerint nem tudna érveket hozni mellette. Írásunkban elmondjuk, mi nem bizonyítja a nyelvrokonságot, és hogyan kell rá bizonyítékokat keresni. Sőt, végül arra is rámutatunk, hogy nem csupán az a kérdés, hogy bizonyítékaink…..
A felfedezés szerint az ecuadori indiánok magyarul beszélnek, ami egy valamikori ősi birodalom bizonyítéka. Persze a románok ezt a dicsőséget is el akarják venni tőlünk, és nem marad tétlen a mormon egyház sem. Nagy összeesküvésről van szó. De kik is esküdtek össze, és mi a…..
 A titkos nevek, amiket a cigányok csak egymás között használnak, a vigák, amikbe csak a beavatottak bejáratosak, amik között nincs átjárás: mesés, titokzatos világot idéznek meg. Talán még az őshazából, Indiából származnak ezek a leszármazási csoportok, amelyekhez…..
Divat hülyézni a rossz helyesírókat, pedig lehet, hogy problémájuktól épp ők maguk szenvednek leginkább. Összeállításunkban a Homártól eljutunk egészen Schmitt Pálig és hivataláig, közben pedig kiderül, kik azok a nyelvtannácik és miért ejtenek helyesírási hibákat a…..
hajófűtő 2011.03.30 11:35:14
@metropolis.: Köszönjük, javítva!
Angolból alkotott hatszáz szavas nyelv, de nem feltétlenül beszéli, aki tud angolul; mi az? A fónia. Írásunkban egy olyan ember mesél, aki nem csak érti, de rendszeresen gyakorolja is a pilóták és a légi irányítók egymás között használt nyelvét. Szigorú tekintetű biztonsági…..
Nincs ideje megírni a szakdolgozatát, pedig sürgeti a határidő? Esetleg saját könyvet szeretne, de nem ért az íráshoz? A legegyszerűbb megoldás, ha bérírót fogad. Nem kell aggódnia, hogy lebukik: alig bizonyítható, hogy dolgozatát nem saját kezével írta, bérkönyvet kiadni…..
Természetes a számunkra, hogy különböző országokban az ott élők más-más nyelven szólnak egymáshoz (és hozzánk). Miért lepődünk meg mégis, ha kiderül, hogy a siketek és nagyothallók nyelve sem egységes és nemzetközi?  A Wikipédia adatai szerint az 1960-as évek óta…..
A magyar és a sumer nyelv rokonítási próbálkozásai több mint 100 évre nyúlnak vissza. Ahogy nyelvészeti ismereteink gyarapodtak, úgy avult el az elmélet tudományossága. Mára már csak a népszerű irodalomban lelhető fel, a nemzetközi nyelvészvilág és a sumerszakértők is teljes…..
Azt mindenki tudja, hogy a papagájok tudnak beszélni. Ez alatt pontosabban azt értjük, hogy képesek megtanulni és ismételgetni különböző kifejezéseket. De vajon mindössze ennyiről lenne szó, vagy esetleg összetettebb agytevékenység is áll a papagájok beszédhasználata mögött?…..
Csilla svájcisapkát, pontosan a svájcisapka etimológiáját szeretné édesapjának ajándékozni. A nyest nem rest, teljesíti a kérést, és megoldja a rejtélyt, amelyet még a Magyar Tudományos Akadémia sem tudott. Igaz, kicsit csal, mert maga is igénybe veszi az MTA segítségét.…..
 A magyar nyelv régi török jövevényszavai között lehetnek baskíriai eredetűek, csak éppen azt nem tudjuk, hogy kb. 1500-1100 évvel ezelőtt milyen török nyelvet vagy nyelveket beszéltek Baskíriában. A honfoglaló magyarság két törzsének neve (Gyarmat, Jenő) a baskír…..
Mint annyi más költőnk, Tóth Árpád is az újságírói pályát választotta, hogy el tudja tartani családját. Anyagi kényszerből hol Debrecenben, hol Budapesten élt, és bár nem érzett magában tehetséget a prózaíráshoz, publicisztikája kötetekre rúg. Ki gondolná, hogy a halk…..
 Megannyi rejtett tartalommal bíró növénynevet használunk nap mint nap, és el sem gondolkodunk rajta, mit is jelentenek. A lóheréről a szerencse jut eszünkbe, nem pedig a lónak a heréje. A kutyatejről sem asszociálunk rögtön a kutya tejére vagy a cickafarkról a macska…..
A betegtájékoztatók speciális szövegek, amiknek fontos szerep jut a mindennapi életünkben. Bár sokan vannak, akik el sem olvassák a gyógyszerükhöz mellékelt leírást, bizonyos helyzetekben mégis szükség lehet rá, sőt akár életet is menthet. A szövegnek így alapvetően könnyen…..
Ön szerint hogy helyes? „Had adjak egy puszit” vagy „Hagy adjak egy puszit”? Cikkünkből ez is kiderül, mint ahogy az is, hogy mi köze a biciglinek a fridzsiderhez.  Jóllehet idegen szóval fridzsidernek hívjuk hűtőszekrényt, ezt mégsem írhatjuk le, mivel…..
Nem kell, sőt, nem is szabad lenézni a nyelvjárásban beszélőket: más, „nálunk fejlettebb” országokban kifejezetten támogatják a helyi változatokat. Ugyanakkor természetes folyamat, hogy a nyelvjárási különbségek eltűnnek: tévedés azt hinni, hogy korábban nem…..