Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rosenstein Tibor

47 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ezentúl itt olvashatják új bejegyzéseinket: http://rosenstein.hu/ Üdvözlettel: Rosenstein Tibor..
A költői kérdésen a nyár vége óta töprengek. Akkor történt, a szabadságunk idején, hogy – rendes szokásommal ellentétben – plázázni voltam. Erre egyébként nincs időm, de úgy hozta a helyzet, hogy többször, több bevárlóközpontban is megfordultam, ott volt valami dolgom.…..
Régi kedves törzsvendégeink már jól tudják, hogy minden évben ez az időszak az, amikor bezárjuk az éttermünket, és minden kollégánk szabadságra megy. Mert az a tapasztalatunk, hogy a vendégek többsége nyaralni megy, gyakran kiürül a város. Ránk is fér a pihenés, a tavaly ősz…..
Szombaton délben végre olyan rántott csirkével kedveskedhettünk Vendégeinknek, mint amilyennel szeretnénk: amelyik a régi, otthoni ízeket idézi. Sikerült ugyanis beszereznünk valódi, kapirgálós csirkét, olyat, amilyenből mindig is készülnie kellene ennek a közkedvelt…..
Az idén is – most már másodszor – kint voltunk a Budai Gourmet Fesztiválon, amit kitűnő próbálkozásnak tartunk, és reméljük, hogy évtizedes program lesz belőle. Most is nagy élmény volt találkozni a kollégákkal, kedves régi törzsvendégeinkkel, és az új…..
Amióta beköszöntött a jó idő, hozzáláttunk az otthoni fűszerkertünk frissítésének. Ausztriából hoztam a növényeket, és már elültettük az unokáimmal a rozmaringot, a majorannát, a kakukkfüvet, a levendulát, a zsályát. Kaptam a barátoktól is, és hoztam kintről is…..
A mi éttermünk úgy működik, hogy mindig a vendég kívánságait lessük. Arra törekszünk, hogy mélyítsük a kapcsolatunkat a vendéggel – természetesen a tisztes határokon belül -, de munkánk középpontjában az áll, hogy lessük a gondolataikat. Ezt azért tartom fontosnak…..
Az egyik szép tavaszi napon fölkerekedtünk az unokákkal, és meglátogattuk a Balatont. Különösebb cél nélkül vágtunk neki a kirándulásnak, a lényeg az volt, hogy jó levegőn legyünk a gyerekekkel, és kiszabaduljunk egy kicsit a városból. Meglátogattuk a barátainkat is…..
Nem gondoltam volna, hogy ilyen nagy hatása van egy rádióműsornak. Ezt akkor tapasztaltammeg, amikor Robi fiammal szerepeltünk a Klubrádióban. Rangos Katalin szerkesztő nagyonrégóta, még Kispipa éttermes koromtól a vendégem, ahol rendszeresen megfordult a 168 óraszerkesztősége. Már…..
Bennem is sokáig élt az a régi szemlélet, hogy 30 évet lehúzni egy helyen az igen becsületes dolog. Szép teljesítmény, ami elismerésre méltó. De azt kell tapasztalnom, hogy ez ma már kevés. Mert a robotmunka azt is jelenti, hogy az ember nem tud megújulni.Mindez arról jutott…..
Legnagyobb meglepetésemre tavaly év végén átvehettem Az év vállalkozója díjat, a fővárosban egyetlen vendéglátósként. Váratlanul ért ez a kitüntetés, amit sok évem és kitartó munkám egyik legnagyobb hivatalos elismerésének tekintek. Habár számomra, a szakácsnak a…..
Talán kicsit késő már az új évet köszönteni, de az a helyzet, hogy nagyon sok munkánk volt, és nem értem rá blogot írni – ez nem panasz, hanem nekünk örömteli állapot. Ami ébren tartja lelkesedésünket, és bizakodóvá is tesz, hogy idén is lesz dolgunk. Lehet, hogy nem…..
Az idén együtt nyaralt az egész családunk, a két kisunokával Ravennába, a tengerpartra látogattunk. Az élményekről csak most tudok beszámolni, mert sok dolgom volt mostanában a konyhánkban.Szerencsére nagyon jó időnk volt a nyaralás alatt, végig élvezhettük a tengert, és persze…..
                         Nálunk otthon minden évben volt fűszerkertünk, és amióta az unokák megszülettek, folyamatosan bővítjük különböző, magról vagy…..
A hagyomány szerint a zsidó ünnepeken másképpen főznek, mint a hétköznapokon. A mi Új évi, szeptember 28-ai étlapunkra is fölkerülnek a tradicionális az ételek.És rá két hétre, október 12-én, a Sátoros ünnepen, ugyanezeket a hagyományos ételeket fogjuk kínálni, csak…..
Nálunk sajátos az időszámítás. Nem januárral kezdődik, hanem szeptemberrel, úgy, mint az iskolában, mert augusztusban minden évben zárva vagyunk. Azért alakult ez így, mert augusztusban kevés vendégre számítunk, törzsvendégeink is ilyenkor nyaralnak, ezért nálunk is…..
A legsikeresebb nyári ételünk a lecsó. Ez nekem is az egyik kedvencem, amikor a szezonja van, minden nap eszem.Ez az étel végigkíséri az egész életemet. Azzal kezdődött, hogy a nagymamám kitűnő lecsót főzött, pedig a legegyszerűbb módon készítette el. Ő nem tett bele…..
Minden évben augusztusban zárjuk be az éttermünket, hogy nagyjából az év közepénél egy kicsit megpihenjünk, és erőt, tapasztalatot gyűjtsünk az őszi, téli szezonra. Ki itthon, mások pedig külföldön állnak az asztal másik oldalára, vendéglátóból vendégek leszünk.…..
Mostanában több megtiszteltetés is ért bennünket, és ezekből arra következtetek, hogy nem volt hiábavaló az a két éves, nagyon kemény munkánk, amellyel hozzájárulhattunk a tradicionális éttermek felértékelődéséhez.Az egyik megtiszteltetés az volt, hogy a Dining Guide tesztjei…..
Otthon már több éve termesztek zöldségeket, fűszernövényeket a házunk kertjében. Amióta kisunokámmal, Mirával együtt gondozzuk, locsoljuk a növényeket, szüreteljük a termést – és szomorkodunk, ha elviszi a paradicsomot valami betegség -, még nagyobb örömömet lelem a…..
Mindnyájan kiéheztünk a hosszú télen a friss zöldségekre, a primőrökre. Nemcsak mi, hanem szerencsére a vendégeink is nagyon várták már az idei első spárgát. Jelentem, április 30-tól ismét kaphatók éttermünkben a spárga ételek!Most is Csengeléről hoztam az első…..
 Az az igazság, hogy én kenyérfüggő vagyok. Gyerekkorom óta bármikor, bárhogyan meg tudnám enni: vajjal, zsírral, vagy csak üresen, mellé harapni egyet a zöldpaprikába.  Ez lenne a fő ételem, de most már egy kicsit vissza kell fognom magam az egészségem…..
Ma reggel így köszönt el tőlem az én drágám, a kisunokám: Pá papa! Sólet!Ezen annyira megdöbbentem, hogy a másfél éves Mira éppen most alakuló szótárában máris benne van a mi hagyományos ételünk, hogy ezen felbuzdulva arra gondoltam, mesélek a sóletról. Meg is nyugodtam,…..
Rosenstein Tibor 2011.02.18 15:41:39
@tyukanyo13:
Kedves Tyúkanyó!

Ízlés dolga, hogy ki mivel főzi a sóletet, ez nem változtat semmit az ízén - de biztos, hogy más lesz, mint az enyém. A tojást inkább hagyjuk a diétásoknak.
Mi igyekszünk a kóser változatot készíteni. Mindig más kerül bele szombatonként, hogy változatos legyen, de semmiképpen sem sertés. Boldogult Nagyanyám szavait tudom itt idézni: Minden kóser, ami jó!
Jó étvágyat kívánok, de az etalon a Rosenstein-ben megkóstolható.

Üdvözlettel: Rosenstein Tibor
Rosenstein Tibor 2011.02.24 12:02:00
@KZsolt:Kedves Zsolt!
Sajnos füstölt marhaszegyet nagyon ritkán kapni hentesnél, de például a budapesti, VI. kerületi Dob utca kóser hentesénél lehet beszerezni. Mi magunk, házilag pácoljuk és füstöljük a marhaszegy-főt, amit én a legalkalmasabbnak tartok arra, hogy a sóletbe kerüljön. De azt javaslom, hogy keresse fel barátomat, a szintén nagykőrösi Dónáth Ambrust, és tolmácsolja neki üdvözletemet. Hátha nála is beszerezheti ezt a különleges, finom húst.
Rosenstein Tibor 2011.03.01 12:08:15
@Harangláb:
Kedves Harangláb Úr!
Minél vastagabb falú a lábos, annál jobb. Ebből a szempontból javaslom az öntöttvasból készültet, vagy olyat, amelyikben nem ég le az étel. A vékonyfalú, rozsdamentes edényeket sóletkészítésre nem ajánlom, viszont használhatók a cserépedények és a hőálló porcelánok. Mi a sütőben készítjük el, és ez nagyon megfelel. Vidéken azonban, ahol még találni működő kemencét, abban talán még finomabb lesz.
Hogy mennyi ideig tart a készre főzése, az a bab minőségén is múlik. Főzés előtt a babot az öntöttvas edényben fel kell forralni. Ha porcelánban, vagy cserépben készíti, akkor külön edényben kell felforralni, és azután átönteni a fenti edényekbe. Fedőt kell rátenni, és ezután betenni az előmelegített sütőbe, én 160 fokos hőfokot ajánlok. Időnként ellenőrizni kell, hogy elég folyadék van-e rajta, mert a bab kemény marad, vagy esetleg szénné éghet. Ha túl sűrű lenne, akkor húslevest, csontlevest vagy vizet kell hozzáönteni. Esetenként a húsokat is ellenőrizni kell, hogy ne főjenek szét. Amikor majdnem elkészült, leveszem róla a fedőt, és úgy fejezem be, hogy közben még sül is. A fentiekben leírtak alapján az elkészülés lehet hosszabb vagy rövidebb idő is.
Sok variációja van a sóletfőzésnek. Kaphatók már nálunk is az elektromos lassú főző edények, amelyek sokkal alacsonyabb hőfokon, de 10-12 órán át készítik az ételt. Nekem is van otthon, és nemcsak sóletfőzésre, hanem töltött káposztára, húslevesre is stb…használom.
A képen a ceglédi csapat egy része 1967-ben, egy budapesti rendezvényen. Az alsó sorban jobbról a második Rosenstein Tibor, 24 évesen. A koromnál fogva nem volt módom arra, hogy fiatal szakemberként külföldre menjek stázsolni. Én a 60-as években végeztem a…..
 Mindig szeretnénk valami újjal kedveskedni a Vendégeinknek, és szeretjük mi is, ha egy kicsit kiléphetünk a mindennapi rutinból. Ezért örültem Robi fiam ötletének, hogy néhány régi, híres ételt fogalmazzunk át a saját stílusunkra. Így született a Retro ételek hete…..