Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rényi Anna

206 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lótuszom Így kellene... 2014.02.07 19:00:00
    Virágot bontani illatos tavasszal, gyümölcsöt nevelni nyári indulattal. Őszünket fogadni bölcs nyugalommal, telet átvészelni erős akarattal.       Ha mégis menni kell, tegyük méltósággal,  ... és béküljünk ki végül, az egész…..
Lótuszom Hiányzol 2012.10.18 05:50:00
  Titkokat súg az éjszaka, hallom, szívemig ér szava. Sodorhat sorsom bárhova, álmom nem téved el, fut haza.   Simogató otthon-illat, csendre int a hangulat. Anyám szeme mosolyogva (r)égi fénnyel hívogat.   Surranó árnyak a falon, eres kéz pihen a…..
Lótuszom Béke 2016.08.30 18:49:00
      Csend honol most kint és bent, békeangyal őrköd fent. Puha nesszel körbejár, útját jelzi illatár. Fejet simít, lelket mos, érintése harmatos. Enyhíti a nyár hevét, derengőbb az éjsötét, csillagfényes lámpával szembeszáll a sárkánnyal, hajnali szellőt terel, álmainkért Ő…..
              Mindig – most is – jót akarok,   olykor mégis túl sok vagyok.   Megváltozni már nem tudok.   … Egyszer majdcsak belehalok!   Hu-ju-ju-ju-ju!         Hol sétálok, égi határ... Lent is fent is van, aki vár. Itthonról majd haza…..
Az érzelmek sodrásábanX/26     Karácsony előtti, utolsó vasárnapon, vagy ahogy manapság mondani szokás, aranyvasárnapon sokan várakoztak a főtéri buszmegállóban, míg mások a közelben lévő templomba igyekeztek a nyolcórás misére. Eszter a főtérig anyjával tartott. Mielőtt elváltak, a másik irányból…..
Lótuszom Égi védelem 20+G+M+B+15 2015.01.06 05:10:00
  A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség honlapján található összefoglalóban Vízkereszt ünnepének eredetét, jelentését, és a mai embernek szóló üzenetét itt olvashatjátok: http://www.romkat.ro/?q=node/3129   Vízkereszt: 2015. január 6. Ezen a napon a napkeleti…..
1955-2014     Csak mosolyomra emlékezzetek, ha nem leszek. Bánatkönnyet ne ejtsetek, mert haza megyek. Szeretetem óv, fentről is vigyázza léptetek, emlékeink kötik majd össze a földet és eget.     Sági Erzsébet..
  OOOOOO CÍMKÉP.  ELŐSZÓ.  KÉRÉS  AZ  OLVASÓHOZ.R É N Y I  A N N AN O V E L L Á K( Válogatás. )A kötetben szereplő írásokat, néhány új novella, és elbeszélés kivételével közreadta a Szabad Föld, a Százoldalas, az Őszidő magazin, a Délvidék c. lap, a Polisz (…..
                             D Ó R I   I M Á D S Á G A          Ákosék elégedetten élték napjaikat, ami nem gyakori ebben a küszködő világban, de megvolt rá az egyszerű magyarázat: addig nyújtózkodtak, meddig a takarójuk ért. Ezzel együtt szerencsés embereknek vallották magukat. Szép házuk volt a…..
M A S Z A T O S  Ő R A N G Y A L O K     Biceginek cipészműhelye volt. Nem valamelyik gazdag negyedben, hanem egyik peremkerület szürke, álmos kis utcájában, ahol a földszintes házakat ódon egy - és kétemeletesek tarkították. Maga az üzlet is ilyen régi, elmúlt századokból való ház pincéjében volt,…..
A   D I D E R G Ő     Az öregasszony az ágya szélén ült, gondolatok nélkül, kimeredt szemekkel. Az agyában csak lassan mozdult a gondolat: reggel van, megint reggel... Megborzongott, mert a nevük sincs napok egyhangú malmában felőrlődtek már az apró örömök is. Egyedül élt az ura halála óta,…..
A   K R Í Z I S         Fáradt arcú, öreg este volt. Csak Mari szobájában égett a villany, s a konyhában az asztal fölött. Az asztalon újság pihent, a hamutálca szélén még parázslott a cigaretta, de Varga János már aludt a székén. Dolgozni járt a gazdag Kiss szőlőjébe, trágyát hordott egész nap.…..
A  R E M B R A N D T  K É P         A holland Madonna a gyermekkel szép keretben ott függött az öreg Mici vendégfogadó szobájának falán. Kalandos módon került oda. Akkor kapta, amikor még Micikének hívták, s családjában elsőként szerzett óvónői oklevelet. Ez a…..
V Á D O L V A  É S  V É D V E     Az asszony belépett az előszobába. Halkan járt, nesztelen. Természetéből fakadt, ilyen halkan élt, ilyen csendesen. Levetette vékonyka rövid kabátját,  lassú mozdulattal a fogasra akasztotta, kendőjét is levette, összehajtotta gondosan, a kis szekrény fiókjába…..
Ő S Z I   N A P S Ü T É S B E N        Ezer ágra sütött a nap, mintha nem is október elejét írták volna. A park félreeső részén, távol a sétálgatóktól egy emberpár üldögélt a padon. Nyugdíjaskorúak voltak, mégis egymáshoz simulva ültek. Illedelmes simulás volt.…..
A   T O R Z O N B O R Z        Ha az ember magányosan él, s nyugdíjba megy, hirtelenében nem tudja, mit kezdjen magával, hacsak nincs valami érdemes hobbija. Laci bácsinak nem volt. Valójában sohasem volt, mert a munkája kielégítette. Haza pihenni járt. Amint levetette utcai…..
A  T Ü K Ö R    A tükör ott állt a hálószobában a két utcai ablak között. Ovális keretben volt, s tartozott hozzá egy fényes asztalka, háromlábú székkel. A széken halványzöld bársonypárna pihent, az asztalkán hímzett fésűtartó, és egy rózsaszín kölnisüveg, aranyozott kupakkal, nagy selyembojttal.A…..
F O T Ó M O N T Á Z S/ Egy fénykép margójára. Nagyapám emlékére. /    Ferenc gyermekkorában másképpen intézték az árvák sorsát. A hivatal csak akkor foglalkozott velük, ha a rokonság lemondott róluk. Ahol a rokoni kapcsolat megtartó kötelék volt, maguk döntöttek a sorsuk…..
( Eszter az iskolában. Illusztráció: Vári Edit ) Címkép   Kérés az Olvasóhoz       R É N Y I  A N N A Á L D V A   É S   V E R V E        s o r o z a tE S Z T E R  R E G É N Y E.   M i n d e n   j o g  f e n n t a r t v a !   Közlemény :A történet…..
Titkok és tévedésekX/1     Az ácsfai Nógrádi Esztert huszonkét esztendős korában megkérdezték volna származása felől, alighanem azt válaszolja, csak akkor tud felelni, ha megfejtette az öreg kalendárium titkát. Eszter kiskorától kereste a magyarázatot a rejtélyes dolgokra. Három esztendősen azt…..
Titkok és tévedésekX/3     Ahogy mondani szokás, ember tervez, Isten végez. A Kocsis házaspár elhalálozása óta csupán néhány esztendő telt el. S, lám, életükben szigorúan őrzött titok nem volt titok többé. Szabó Mari megismerte kis-kori múltját, árvasága történetét. Kezébe vehette hajdani anyakönyvi…..
Titkok és tévedésekX/4     Esztert továbbra sem hagyta nyugodni a kutatás gondolata.  Nem csak anyja, vagy maga miatt. Sohasem volt érzéketlen mások gondja, baja iránt, de kutatása során tapasztalt emberi tragédiák arra intették, hogy nem elég a részvét. Abban a világban, ahol…..
Titkok és tévedésekX/5     Faluhelyen felfigyelnek az idegenre. Azt is megjegyzik, ha autójával átutazóban megáll néhány percre a falu boltja előtt. Számtalan vigyázó tekintet kíséri további útját, kifelé megy a faluból, vagy más szándéka van.Ácsfán az…..
Titkok és tévedésekX/8     Ácsfán mozgalmasan indult a hétfő. Korán reggel a vasárnapi történéseket tárgyalták úton-útfélen. Ahol két asszony összeállt, ott a kísértet volt a téma, vagy a litánia. Nevezetes litánia volt.  A plébános engedélyével Eszter véget vetett a…..