Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kvd

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Régi mániámról fogok beszélni, talán a megszokottnál is nyíltabban. Hosszú ideje vallom, a magyar közélet legnagyobb bajai nem abból származnak, hogy a politikusok szavazatvadász és haszonmaximalizáló módon viselkednek, hiszen ez – ha lehetnének is időnként…..
kvd 2010.02.06 15:58:31
egy elemző nem érték-, hanem pártsemleges. ezt kellene tudomásul venni sokaknak, akik elvárnak bizonyos dolgokat. a könnyebb ellenállás felé elmozdulni érdekes dolog, de a diffúzió ezen példája az egysejtűeknél még természetes, gondolkodó (?) embereknél már gáz.

ágh attila sosem tudott felülemelkedni a pártállásán, stumpf valamennyivel jobban. más kérdés, hogy a kettő közötti legnagyobb különbség az, hogy ágh pártorientáltként jelent meg a sajtóban, míg stumpf értékorientációjának adott újra és újra - talán a kelleténél nagyobb - hangot, nyilvános szereplései alatt.

hogy ez mit jelent? igazából azt, hogy baj nincs, de nincs minden rendben. a társadalomnak és a politikatudományi szakmai elitnek kellene megtalálni azokat a normatív, illetve absztrakt értékeket, amelyeket betartva egy elemző elemző, nem pedig pártember.

miért? mert nem minden politológus elemző, s mint látjuk, nem minden elemző politológus. ezért aztán kár is a bánat: kakukktojás és (bocsánat az erős fogalmazásért) selejt mindenhol van. viszont az némileg bántó, hogy ma az országban hol vannak a valentin stanok és a cristian pirvulescuk. van egy török gáborunk, aztán szevasz. ez így nagyon kevés.

eddig a befutott, korábban szocializált jómadarakről. a fiatalokról, friss diplomás elemzőkről szólva, egyszerűen nincs jó példa. (visszatérve a könnyebb ellenálláshoz:) az egyetemről kijövők számára két lehetőség marad. egyik, hogy elszegődik egy kedvenc párthoz, ahol gyorsan pártembert csinálnak belőle. a másik, hogy szakmai állást keres (akár egy pártban), s akkor azt kockáztatja, hogy fél évig-évig nem lesz miből élnie, mivel ilyen pozícióba pályakezdőként bekerülni borzasztóan nehéz.

vagyunk páran, akik a legrosszabb (kampány)időszakban végeztek, s gyakorlatilag lehetetlen állást találni.

ezek után nem kell csodálkozni, hogy túl kevés az önálló gondolkodás az elemzők között.
   Az előző, makroszintű elemzésben azt vettük számba, milyen esélyekkel lehet a Fidesz-KDNP szövetségnek kétharmados többsége a következő Országgyűlésben, illetve, hogy ez már igen nagy valószínűséggel az első forduló után látható lesz. Akkor az volt az…..
kvd 2010.01.30 22:22:19
@tothh: azért nagyon nehéz saccolni, mert nem ismerjük a pontos számokat (ahogy céloztál is rá a posztban). a fidesz azonban a jobbik potenciális, 4-600 ezer szavazóját borzasztóan nehezen tudja majd megszólítani. a jobbik elleni érvek ugyanis eddig nem voltak átütőek, csak az, hogy "szélsőségesek" (amivel a fideszt vádolták a baloldalon az elmúlt 10 évben), hogy "erőszakosak" (szintén amivel a fideszt vádolták az elmúlt 10 évben) és hogy "az mszp kreatúrái". ez egy fidesz-szimpatizánsnak "bizonyíték" lehet, de a bizonytalankodóknak nem hiszem, vagy legalábbis mindenféleképpen kevésbé.

amúgy átütő erő ide, átütő erő oda, azzal egyetértek, hogy a fidesz kommunikációjának egyik sarokköve a jobbik semlegesítése, illetve erodálása (szerintem a fidesz vmilyen módon liberális szavazóit pl. az mdf-szdsz-összeborulás nem kisebb mértékben veszélyezteti mint a radikálisabbakat a jobbik).

nem mellesleg mindezt a jobbik köreiben ellenük irányuló frontális támadásnak értékelik, ami mint tudjuk, csoportképző hatású is tud lenni.

én óvatos vagyok a felmérésekkel kapcsolatban, főleg azért, mert az elmúlt 8 évben sokszor tréfálták már meg az elemzőket és az átlagembert. a politológiai kutatásoknak és eredményeiknek pontosan az sokszor a problémájuk, hogy számsorokból indulnak ki, holott a társadalomban nem mindig mérhető minden. kíváncsi vagyok pl. arra, hogy az általad hivatkozott felmérés hova sorolja a jobbik-szavazók elszántságát a fideszéhez képest, ha a fideszesek a legbiztosabbak a részvételükben.

én azt látom és azt is tapasztalom, hogy e sulykolás ellenére mind jobb-, mind baloldalon sokkal inkább tényként kezelik a fidesz-kormányt ma, 2010-ben, mint akár 2002-ben. nyilván van még azonban 2,5 hónap, az még sok mindenre elég lehet.