Regisztráció Blogot indítok
Adatok
becquerel

105 bejegyzést írt és 98 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Hatodik Elem Szélvész 2011.11.11 00:00:00
A hazai szélerőművek tragikomédiájaPár napja új szerkesztőtársunk megajándékozott minket egy érdekes eszmefuttatással. Az energia egyre inkább olyan témának számít a közéletben (a politikai vitáktól a kocsmai beszélgetésekig), ami nemcsak érdekli az embereket, hanem szépen…..
becquerel 2011.11.13 12:56:31
@Kopi3.14: Hét ez így jól hangzik, csak nem igaz. Egyetlen ujjamon meg tudom számolni, hány olyan erőmű épült az elmúlt 21 évben Magyarországon, ami nemigen vett igénybe állami támogatást (Gönyü).

Minden máshoz kellett vmi. Garantált piac, garantált nyereség, kötelező átvétel stbstb. (Mondjuk, még Gönyünél is lehetne némi adminisztratív támogatást feltételezni, a területtel kapcsolatban voltak természetvédelmi viták, de ettől most nagyvonalúan tekintsünk el, a megtérülésre ez kevéssé hat). A vicc az, hogy "igazi" erőmű még így sem igen épült. Némi túlzással csak annyi történt, hogy a lekoszlott vackokat teljesen vagy részlegesen átállították tűzifára, illetve a régi erőművek kisebb-nagyobb kipofozása (Bp-i, Csepel), mert a távhő miatt bekerültek a KÁTba. Volt (van) még szénfillér, kutyafasza stb. Ami komolyabb fejlesztés volt, az a kapcsoltak felfutása volt, persze az is a támogatás miatt. Mindehhez képest a (valódi) megújulók támogatása csepp a tengerben. De ne higgyük, hogy olyan különlegesek vagyunk, ez nálunk boldogabb helyeken is hasonlóan zajlik.
becquerel 2011.11.13 13:26:06
@Kopi3.14: Mintha azt írtad volna, hogy "felénk", de mindegy.
"melyik hagyományos energiafajta kap irgalmatlan állami támogatásokat, hogy árban versenyképes lehessen?"
Most írtam, h kb. mindegyik. Amúgy ha már a "szerintem"-eknél tartunk, idehaza (szerintem :)) a megújulóknál a beruházási támogatásnál lényegesen jelentősebb szerepet kap az ártámogatás, el is van tolva rendesen, de jövőre ha minden igaz, átalakítják.
Az EUs (beruházási) támogatások rendszere külön történet, az elég sokminden függvénye. A megújulók beruházási támogatása mellett az szól, hogy részben inkubációs fázisban lévő technológiákról van szó, de amelyek fontosak (az ellátásbiztonság-versenyképesség-fenntarthatóság hármas szempontrendszerében).
Amúgy ne legyenek kétségeink, a hagyományos erőművek hasonló támogatásokban részesültek anno, 20-30 éve (közben a piaci környezet is megváltozott, de ne menjünk bele), a szenes erőművek (nemrég meghosszabbított) ártámogatásáról nem is beszélve (EUs szinten), a megújulók támogatása ahhoz képest aprópénz.
Energiaálság Magyar atom 2011.06.06 11:26:11
Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért beteg Paks-2? Népszabadság, Hétvége melléklet, Hargitai Miklós. Hosszú, de megéri...
A nap vicce, komolyan.Azt mondják meg nem nevezett szakértők, hogy akár állami erőműveket is kaphatna az E.on a Földgáz Trade-rért cserébe:DA Vértesit? Vagy mégis melyiket?..
Az alábbi értekezést egyik olvasónk, Tanalete bocsátotta rendelkezésünkre, melyet a tóriumos reaktorokkal kapcsolatos, kommentekben érkezett kérdésekre és felvetésekre válaszul írt. A szerkesztőség ezúton is köszönetet mond a fáradozásáért!A nukleáris energia annak fokozott…..
Amit a múltkor (najó, vagy fél évvel ezelőtt) írtam, hát nem igaznak bizonyult? Csak meg kellett emelni az árakat végül. A gáz esetében nem kevés mutatvánnyal (sávos rendszer meg hasonlók) próbálták elmatekozni és összevissza kommunikálni az emelés tényét, a villanynál már…..
B-oldal TOP20 Beatles 1963-1970 2010.12.08 07:00:00
“Minden idők legtúlértékeltebb együttese” - halljuk a marginális, ám annál dühösebb kinyilatkoztatást a Beatlesről; mellé ellenpólusként valami zseniális kétalbumos, de méltánytalanul háttérbe szorított bandát a 60-as évekből. Mert amazok Lennonéknál…..
Energiaálság Begyűrűzés 2010.06.15 07:40:54
Arról, hogy az energiárakat mostantól (nemsokára) ismét hatóság (azaz a miniszter) állapítja/határozza meg.Namost, az energiaárakat megállítani a határon, hát azt még Kádár Jánosnak sem sikerült.Pedig neki 100%-a volt.Ha a szolgáltatók költségigényei letörése a célja a…..
Energiaálság Drága a benya 2010.05.12 16:27:44
Hajrá, mondja az egyszeri, amikor a GVH megveti a lábát, és nekiáll vizsgálni a MOL-t. Hogy márpedig nem adja-e drágán a benzint (meg a gázolajat)? Hogy visszaél-e az erőfölényével?Hehe, persze hogy visszaél, miért ne tenné, ha hagyják neki? Én is így csinálnám. A MOL nem…..
Energiaálság Ilyen is van? 2010.04.27 12:42:20
Meghátráltak a nagyfiúk. Mind a három érintett társaság nyilvánosságra hozta a stratégiai gáztárolóról kötött szerződéseket, minimális kitakarással.Dicséretes. De vajon miért kellett mindehhez a perig eljutni? Korábban nem gondolták, hogy az információk a nyilvánosságra…..
Időpont: 2010. április 16. péntek, 10.00 óraHelyszín: Fővárosi Bíróság, Bp. V. kerület Markó u. 27. fszt. 14. sz. tárgyaló A Lehet Más a Politika (LMP) pert indított az MVM Zrt. ellen, miután az állami cég megtagadta az úgynevezett MVM-szállodaügyletre vonatkozó…..
Az elmúlt két évben a közép-európai államok sora jelentette be, hogy atomerőművet akar építeni. Sokan nem értették, hogy miből, és ma megvan az első áldozat: Bulgária belátta, hogy nincsen négymilliárd eurója a némileg bizonytalan megtérülésű projektre.Az…..
A Brickset nagy örömömre folytatja azt a jó szokását, hogy nagyon régi készletekről pakol fel új, jobb, részletesebb képeket. Most 1974 van terítéken, egy év, amikor még én sem éltem, úgyhogy ezt most büszkén ide is írom, ahogy Ti szoktátok nekem a kommentekben, mikor a…..
becquerel 2010.04.03 22:06:59
@Anak: beza. A mi (232) készletünkkel a fő probléma az volt, hogy fiúk lévén nem voltunk babázósak. Most, hogy nekem is lányom van, hát a DUPLOban még tényleg akad mutatóba egy-két lánynak való, de azok is, hát, a majdnembarbis szintet ütik csak meg. Ezeket a nagymama szerzi be :)
Azt saccolom, hogy ez tudatos lehet, pont a fenti készletek relatív (az utánuk következő minifiges-legolandes készletekhez mért) sikertelensége miatt dönthettek úgy, hogy inkább fiúknak gyártanak legót, illetve a legó építős, és nem babázós imidzse miatt.
Energiaálság A gázár monnyon le 2010.04.01 16:12:03
Lelkesen folyik a vádaskodás, miért is emelkedett a gázár. Höhö.A képviselő uraknak megnőtt a szociális érzékenysége választások idején, nabumm, volt már ilyen.Médiumnak most pont jónak látszik az Energia Hivatal elnöke, aki valóban szerencsétlenül szólta el magát még…..
... kérem szépen, és joggal, attól tartok. Persze Paks2 ügyében.Nézzük meg csak az alábbi nyilatkozatcsokrot:Süli János, a Paksi Atomerőmű (PA) Zrt. vezérigazgatója elmondta az MTI-nek, hogy várhatóan január első napjaiban elfogadják a finanszírozási modellt. (2009. december…..
Eredeti ütemterv szerint 2012 és 2017 közt le kellene állítani az egyes és a négyes blokkot, ezeknél jelenleg 20 éves üzemidő hosszabbításról döntöttünk, ez azt jelenti, hogy 2032 és 2037 közt kellene leállítani a blokkokat.” - mondta Süli János a Paksi Atomerőmű…..
becquerel 2010.02.15 10:02:44
@belekotty: Miért, hol tart ma a nukleáris technológia?
(Amúgy Csernobilt hozzáértők robbantották fel, meg Pakson sem Mari néni miatt tört össze az a néhány kazetta...)
A Lemilklubosok (legalábbis azok, akik vették maguknak a fáradságot és regisztráltak közösségünk tagjai közé) megszavazták, hogy soron következő posztunk egy olyan témát boncolgasson, amely bizonyos szempontból még a konteóblogon is szerepelhetne. Elvégre mi is lehetne izgalmasabb, mint kitalálni,…..
becquerel 2010.02.04 21:52:29
Itt www.atomicarchive.com/Almanac/Brokenarrows.shtml elég jól összefoglalják az összes esetet. 32 eset, 40egynéhány bomba, ebből legalább 6 máig hibádzik a lajstromból... vajon mi a füttyömpistáért kell nukleáris töltetekkel gyakorlatozni...? Hátha elvesznek?
Orosz érdeklődés a paksi atomerőmű bővítése iránt (ProfitLine) Moszkvában hagy 8,6 milliárdot a kormány? (Index)Csak óvatosan, óvatosan...
Energiaálság 2010.01.22 10:57:17
Áder János nem először jelent meg a jégpálya szélén az alábbi csúsztatandóval, utoljára Koppenhága előtt, de csak nem hagyja abba, így kénytelen vagyok szégyenpadra ültetni. Szóval, az a mániája, hogy a régi tagállamok a csatlakozó új országok nagymértékű…..
A kettő viszonyáról beszél Nagy Márta, a GVH volt elnökhelyettese. Összefoglalva: a törvényhozók tollát az energiacégek (konrétabban: az MVM) vezetik. Az előnyök kölcsönösségéről és természetéről gondolom senkinek nincsenek illúziói. Ezt eddig is tudtuk persze, csak…..
Energiaálság Konferenciaajánló 2010.01.06 11:14:09
Végre valami önállóság, mondta Mr. Teufel Safraneknek, és ez most tényleg újszerűnek, meg értelmesnek látszik. Nem a szokásos "Válaszúton a hazai energetika" típusú, pofavizitre és kijárásra szakosodott himi-humi. Érdekes témák (miért nem működik az energetika…..
Vajon mire gondol az orosz nagykövet, amikor aszongya hogy Nekünk érdekünk fűződik ahhoz, hogy Magyarország legyen a legfontosabb összekötő kapcsunk Európával az energiahordozók szállítása terén, s ezt mi óvni, őrizni fogjuk.?? ..
w Egyél hódot! 2009.12.11 06:30:00
Pár hétre távolabb lép az ember a szalagcímektől, és mindjárt nevetségesnek és kicsinyesnek látszanak a belpolitika vagy akár az unió vitái, kampánylózungjai, hazugságai. Hiszen bazmeg elpusztul a Föld! A bálnák! A méhek! A káposztalepkék! Mert az ember disznó módra él,…..