Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Carbonaro

25 bejegyzést írt és 48 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bár a blogunkban többnyire a magaskultúrának hazudott átveréseket lepleztük le, nem lenne őszinte, ha a popkultúra kóklerjeivel kivételt tennénk. Persze az mindig szimpi, ha a szar nem akarja magát lekvárnak hinni, de attól azért az még szar marad. Így jönnek képbe a Marvel-filmekre, amiket legalább…..
        A közszolgálatinak csúfolt rezsimmédia egyik prüntyije kiszúrta, hogy Fiala János mondott valami furát az ATV egyik műsorában. A KESMA-boyok, aki nagyon büszkék arra, hogy majdnem Lovas István-díjat kaptak, és egyszer Bayer Zsolt leküldte őket parízerért a sarki boltba, akiknek a Facebook…..
Carbonaro 2020.08.03 14:08:19
@jotunder: haha, hát ez azért elég vicces. Azt vágjátok, hogy a Máté T. Gyula, aki a Pesti Srácok publicistája volt és meghalt kb. tavaly, szintén a Thürmer gyereke? Azért ez elég fura, hogy az öreg mindkét gyereke a fideszes média publicistája lett - pedig annyi szép foglalkozás van, nem?
Örülünk, Vincent? Brexit Day One 2020.02.01 15:45:49
         A hatvanas években Morecambe volt Észak-Anglia Riviérája. A yorkshire-i bányászok, a bradfordi munkások idejártak nyaralni, a pályaudvartól pár méterre volt a tengerpart. Aztán bezártak a bányák, a malmok, a kohók, a munkásosztály maradéka a Kazinczy utcában vagy Mallorcán issza meg a…..
Carbonaro 2020.02.01 22:21:57
@jotunder: kicsit más téma, de a koronavírust nem akarod megszakérteni, jótündér? Azért ez végső soron mégiscsak inkább matematika (mármint a járványügy), mint orvostudomány...
Jelen pillanatban a tavaly decemberben Kínában kitört koronavírus-járvány tartja lázban a világot. Egyelőre senki sem tudja, hogy mekkora lesz a járvány kiterjedése, mennyire gyorsan fog elterjedni a világban, mennyien fognak megbetegedni illetve a betegség miatt meghalni és meddig fog tartani a…..
   "The reforms to the Global Talent route coincide with ambitious government investment of up to £300 million to fund experimental and imaginative mathematical sciences research by the very best global talent over the next five years." (brit kormányzati közlemény)         A brit…..
Carbonaro 2020.01.29 00:51:31
@mafi mushkila: már ne haragudj, de óriási naivitás, amit beszélsz. A tudás igenis erőforrás, ami pénzt termel, és az nagyon nem mindegy, hogy hol. Ha mi képezzük ki a csúcsteljesítményű matematikust vagy programozót, aztán az meg elmegy a google-be dolgozni, akkor az erőforrásba való befektetés hozamainak nagy része nem nálunk fog kicsapódni. Persze abból, ha az emberiség halad, valahol mindenki részesedik, de nagyon nem egyenlő arányban. Azt, hogy az országok közötti gazdasági fejlettségben való különbség alapvetően nem az erőforrásokhoz (tőke, humánerőforrás) múlik, hanem kizárólag a politikai berendezkedésen, szerintem csak a megrögzött Orbánfóbiások gondolják. A politikai intézményrendszer is fontos, de az önmagában nem sokat ér...
Carbonaro 2020.01.29 11:53:54
@Bogomil: eh, azért úgy látom, valszeg a matekosok vannak a kommentelők között többségben (én is ilyen, felautistákkal teli specmatos osztályba jártam, ismerem őket), szóval szövegértés, "mire gondolhatott a költő" jellegű témákból kicsit gyengébbek, bináris gondolkodás jellemző... szóval: sehol nem mondtam, hogy nem kellene Magyarországnak matematikusokat képeznie, csak annyit állítottam, hogy egy kis országnak nem éri meg csúcsmatematikusokat képezni. Persze kell a prog.mat., kellenek a bachelor szakok, sőt még a masterek is, mert végül is valakinek a hazai Morgan Stanley-nél is kell dolgozni, hogy kiszámolhassa a Londonban felvett pozíciók kockázatott értékét.... de ez utóbbi amúgy nem matematikai csúcsteljesítmény, de akik az utóbbira törtnek, azok a hazai alapozás után inkább menjenek külföldre képződni, mert a végén úgyis ott kötnének ki, és akkor inkább az fizesse a számlájukat, aki a végén profitálni is fog a dologból.
Amikor kicsi voltam, nagy kihívásokat állítottam magam elé: magamnak akartam a Nobel-díjat, olimpiai aranyérmet és az Oscar-díjat. Ezek közül menet közben végül mindegyiket elhagytam, hogy az irodai semmittevés koronázatlan királya legyek. Sajnos időközben megtapasztalhattam, hogy ezen a téren is…..
Carbonaro 2019.11.14 14:28:54
A halászok is kerülték azt a két helyet, ahol gyakran tornyokat láttak és harangkongást hallottak a helyiek.  ..
Carbonaro 2019.10.12 14:28:19
  – Még az első polgári kormány idején vettem részt az oktatás és a kutatás kapcsolatát áttekintő fehér könyv kialakításában, ami sok tanulsággal járó munka volt. Kiderült, a felsőoktatás nem járul hozzá igazán a tudományos kutatásokhoz, részben azért, mert az oktatókat leköti a tanítás. Azt…..
Carbonaro 2019.08.05 12:12:58
Közben érkezett egy reakció az előző posztra:
mandiner.hu/cikk/20190805_sayfo_omar_maroth_miklos_vedelmeben
1) Amúgy én is kicsit ezt éreztem eddig: nem almát-körtével típusú ez a ki mennyit publikált és kit hányan idéztek dolog? Eleve hány ember foglalkozik a világon ókortudományokkal és hány matematikával? Melyikből hány publikáció jelenik meg? Ehhez képest kellene nézni arányosan a hivatkozási teljesítményt, figyelembe véve azt is, hogy ki ír szerzőtársakkal és ki egyedül.

2) Azt is furcsának találom, hogy korábban szerintem ezen a blogon is többször elhangzott, hogy a magyar egyetemi oktatóknak nincsen elég ideje kutatni, mert túl sokat kell tanítaniuk (és hogy ez gáz), kutatni az MTA-n van igazán lehetőség. Nekem úgy tűnik, hogy ez a megállapítás már-már evidenciának számít. Az idézett számok is ezt mutatják. Maróth lényegében ugyanezt mondja, bár elég szerencsétlenül választja meg a jelzőket, a "szinte kizárólag" helyett korrektebb lett volna "nagyobb részt" vagy valami hasonlót használni. Szóval lehetett volna differenciáltabb, de mondjuk ezen a blogon sem éppen a differenciált megközelítések a jellemzők. Mindenesetre kevésbé rosszindulatú hozzáállással akár azt is lehetne gondolni, hogy a fenti evidenciára gondolt.

3) Amúgy is, kicsit kevesebb hisztériával, rosszindulattal is hozzá lehetne állni ehhez az egészhez. Ez a "a vincent már csak félszabad", meg amúgy is egy röhejes áldozati pózerkedés, főleg egy amúgy külföldön dolgozó, és a mi, a magyar rögvalóságban küzdőkhöz képest hihetetlen egzisztenciális szabadságban élő embertől.
     +++++++++++++++++   Following a vote in the European People’s Party (EPP) Political Assembly, the membership of Hungarian party Fidesz has been suspended with immediate effect (190 in favour, 3 against) after ajoint proposal from the EPP Presidency together with Fidesz. The suspension…..
     Szarka László Csaba akadémikus a következőt engedte meg magának Körösényi Andrással szemben.  "Lehetséges-e például az objektív tudomány képé­ben tetszelgő, kőkemény globalista értékrendszer hirdetése az akadémia mint nemzeti közintézmény keretein belül? Normális körülmények között,…..
       A Magyar Tudományos Akadémia vezetői kétségbeesett írást jelentettek meg az Akadémia internetes oldalán a humán tudományok hasznosságáról. Palkovics László rombolásügyi miniszter ugyanis aznap publikálta a téziseit az új tudományfinanszírozási rendszerről. Két órán belül pedig módosította is…..
Carbonaro 2019.02.04 14:16:37
@jotunder: értem én, hogy nem egyszerű a tudományos teljesítménymérés. És azt is értem, hogy a kormányt első- és sokadsorban sem a társadalomtudományi intézetek teljesítménye, hanem az ellenséges politikai-ideológiai beállítódottsága zavarja, hiszen a saját térfélen nem igazán szokott problémát csinálni a teljesítmény hiányából. Engem "csak" az igazság érdekelne: jól működnek ezek az intézmények valójában? Vagy ez most megint az a kör, hogy "ennek a kérdésnek nem most van itt az ideje, most az összezárásnak van ideje"?
"Akár 50 százalékkal emelkedhet egy kezdő audis dolgozó bére két év alatt a cég béremelési ajánlata alapján – ezt állítja az Audi Hungária személyügyi osztálya által készített dokumentum. A tájékoztató néhány példát sorol audis dolgozók keresetére, illetve annak változására. E szerint egy 24 éves…..
Carbonaro 2019.01.30 12:03:43
@jotunder: hát, csak arra gondoltam, hogy az egyetemi tanárok nem biztos, hogy dolgoznak 8 órát naponta és van mellette idejük monduk más, pl. tanácsadói munkákat is végezni vagy ilyen pályázati pénzekre bevállalni kutatásokat, én tudok is konkrétan ilyenről, de lehet, hogy ez nem általános.
       Kedden helyi idő szerint este hétkor kerül sor az Alsóházban a miniszterelnöki Brexit Deal-ról való szavazásra. Senki sem tudja, hogy mi történik, teszem azt, este nyolc órakor (elképzelhető, hogy kiegészítések benyújtása miatt a szavazás elhúzódik, de az szinte száz százalékig biztos, hogy…..
Elkezdték játszani a mozikban a Van valami irritáló és unalmas 2-t, vagyis Reisz Gábor új alkotását, a Rossz verseket. Mivel már a 4 évvel ezelőtti első episode-nál (a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlanról beszélek, ha valakinek még nem esett volna le) is tömegével verték át az embereket,…..
     Nem, nem mutatjuk. Csak szerettem volna egyszer én is kipróbálni ezt a borzalmas "mutatjuk, hogyan"-t.    Lehet-e nekem fogalmam arról, hogyan lehet legyőzni a FIDESZ-t?  Nem lehet.  Egy kisvárosi önkormányzat képviselő-testületének ülését nem bírnám végigülni, folyamatosan arra gondolnék,…..
Carbonaro 2017.10.18 00:10:47
Most, hogy ekkora hype lett ez a Mindenki című kisfilm, hogy már az Oscart is megnyerte, ideje hogy végre kimondja róla valaki a józan parasztész talaján állók igazságát. Szóval mondom is: a film egy elképesztően naív, demagóg, de legalább jó kártékony "jóember"-propaganda - nem is csoda, hogy…..
A blogban eddig hanyagoltuk a filmeket, főleg a magyar kortárs művészfilmeket, mert azok amúgy is annyira köztudottan szarok, hogy nincs hírértéke ezt még egyszer leírni. Most viszont kivételt teszünk: a "VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan" című - már ha ezt tényleg címnek lehet nevezni -…..
A minap úgy adódott, hogy Genfben jártam, ezért gondoltam, megnézem, milyen kortárs kiállításokon burzsujkodnak a burzsuj svájciak. Egyébként nyilván semmilyenen, hiszen mindenki tudja, hogy a svájci földhözragadt, kuporgató hegyi-falusi népség, amelyik nem nagyon költ felesleges…..
A kínai propagandakiállítást ismertető kritikánkkal alapjaiban értettük félre a témát és magát Kínát is, állítja Salát Gergely Kína-kutató a Mandineren megjelent írásában. A konzervatív blogon Kínai Kálmán és Trágár Tóniként publikáló szerző saját nevén jegyzett…..
Nos úgy döntöttem, hogy a hétvégére kiugrom kicsit kávézgatni és megnézni egy-két kiállítást Bukarestbe... Hahaha, viccelek csak nyilván. Valójában hivatalos ügyben voltam ott, de gondoltam, ha már így alakult, megnézem, mit tud a város kínálni…..
Amikor gyerek voltam, minden kisfiú megőrült az akkoriban népszerű mini autómodellekért, a matchboxokért. Ahogy később a felnőtt életben is, a kisfiúk is két csoportra voltak oszthatók a kocsikkal való bánásmódban: volt a gondos, polirozós, törődős fajta; illetve voltak a…..
Világi Balázs a barcelonai Universitat Autonomán szerzett doktori fokozatot 2005-ben. A Magyar Nemzeti Bank vezető kutatója a pénzügyi stabilitással foglalkozó főosztályon. Korábban többek között az MNB sztochasztikus, dinamikus, általános egyensúlyi (DSGE) modellének…..
Carbonaro 2012.04.27 11:12:10