Adatok
Sopronec
0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Folytatódik az irodalmi sorozatunk, ami már jó rég jelentkezett cikkel, úgyhogy épp itt az ideje, és ezen alkalomból egy igen különgeles személyt veszünk górcső alá, ez pedig Jan Kollár. Személyén osztozik a cseh és a szlovák literatúra, Kollár ugyanis…..
Ha már szláv virtus, nézzük csak meg, mi díszítette a szláv vitézek pajzsát. Mivel a heraldika elég komoly segédtudománya a történelemnek, nem szeretnék olyasmibe merülni, amit Ti is elolvashattok olyan oldalakon, amik esetleg erre a tudományra szakosodtak (bár az igazat megvallva,…..
Busójárásról mindenkinek -méltán- Mohács, maskarák és a farsang ugrik be először. Ez így rendben is van, de vajon honnan eredeztethető ez a rendkívül népszerű, egyedi népszokás? Gondolom már kitaláltátok, bizony, a szlávoktól... …..
Sopronec
2010.02.10 14:54:41
Sopronec
2010.02.10 17:06:00
Még nem tudom, hogy ebből lesz-e sorozat, hiszen ezen a blogon megszokhatták, hogy mindig van valamilyen téma, amivel több részen át foglalkozunk. Ez most inkább ilyen fórumszerű, interaktív topik lesz, hiszen a leghíresebb szláv teniszezőket mutatnánk be,…..
Sopronec
2010.02.05 12:55:43
A következő posztban arra derítünk fényt, hol is keressük pontosan Szlavóniát! A történelem előrehaladtával Szlavónia határai is megváltoztak. A középkori történeti Szlavónia a mai Közép-Horvátország északi része, a Dráva és a Száva folyók közti terület nyugati fele.…..
Sopronec
2010.02.02 08:08:41
@Bácskai peregrinus: Nem véletlenül érdemes borozgatás céljából eljutni a Drávaszögbe hisz pl. Keleti Károly "Magyarország Szőlészeti Statistikája" (1873-as adatok) című munkáját segítségül hívva egyértelművé válik, hogy az országosan harmadik legtöbb szőlővel rendelkező Baranya megyében is magasnak tekinthető a Báni-hegyet magában rejtő Baranyavári járásban a szőlősgazdák száma és birtokaik mérete. Például Sepse (Kotlina) település határában volt Baranyában az akkori Pécs után a legtöbb szőlő és gazda, szám szerint 986 holdon (~567 ha) 802 birtokos gazdálkodott, ez nagyjából az akkori villányi állapotok háromszorosát tette ki.
Manapság a reformkonyha hívei esküsznek rá, hogy a sajt az egyik legegészségesebb és legtáplálóbb eledel. Az európai – és benne a szláv – sajtkultúrának persze sok-sok évszázados hagyománya van, és úgy…..
Sopronec
2010.02.02 14:57:16
@sóskatáska:Az utopenec szó magyar megfelelője a "vízbefúlt" vagy "vizihulla". Így hívják a csehek egyik kedvenc sörkorcsolyáját. A név arra utal, hogy vizes, ecetes lében kolbászkák áznak egy ideig.
Elkészítése: A debrecenit vagy a szafaládét középen hosszába vagdosd be majd ezekbe a nyílásokba tömködj rengeteg előre besózott karikára vágott hagymát, és/vagy uborkaszeletet, ízesítsd szemes borssal, mustármaggal, pepperonival, majd egy fogpiszkálóval szúrd át, nehogy szétessen, majd hagymaszelet-rétegekkel befőttesüvegbe tesszük jó sűrűn a már töltött kolbászkákat.
Adhatunk hozzá néhány babérlevelet is, erős paprikát ízlés szerint, kanálnyi olajat, jó kanálnyi sót, kevéske cukrot, majd miután az üveg megtelt, enyhén ecetes vízzel felöntjük, és kb. egy hétig hűvös helyen állni hagyjuk. A kolbászkák ekkorra egy kissé "megfakulnak", és átveszik a hozzáadott fűszerek, só és ecet ízét.
Elkészítése: A debrecenit vagy a szafaládét középen hosszába vagdosd be majd ezekbe a nyílásokba tömködj rengeteg előre besózott karikára vágott hagymát, és/vagy uborkaszeletet, ízesítsd szemes borssal, mustármaggal, pepperonival, majd egy fogpiszkálóval szúrd át, nehogy szétessen, majd hagymaszelet-rétegekkel befőttesüvegbe tesszük jó sűrűn a már töltött kolbászkákat.
Adhatunk hozzá néhány babérlevelet is, erős paprikát ízlés szerint, kanálnyi olajat, jó kanálnyi sót, kevéske cukrot, majd miután az üveg megtelt, enyhén ecetes vízzel felöntjük, és kb. egy hétig hűvös helyen állni hagyjuk. A kolbászkák ekkorra egy kissé "megfakulnak", és átveszik a hozzáadott fűszerek, só és ecet ízét.
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
Italii nalézá všude rumy, zlomky, živly, a jiné pozůstatky řeči a života zaniklého (…). Celá
Italie byla od jakživa kmeny slávského národu otočena (…). Přírozená tedy věc, že oni i
první byli”. („A régi emlékek szláv kutatója Itáliában mindenütt egy eltűnt nyelv és életforma
töredékeire, szilánkjaira, elemeire és más maradványaira bukkanhat. Egész Itália kezdetben
a szláv nép uralma alá esett. Magától értetődik tehát, hogy ők voltak ott az elsők.”)
(Staroitalie Slavjanská)
Ez a műve azonban már csak halála után jelent meg.