Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hete Dick

4 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Herculeanum Ez nekem kínai 2010.02.11 18:53:00
Nem értjük Kínát. Nem ismerjük Kínát. Hallunk Kínáról. Számokat látunk Kínáról. De nem tudjuk, miről szól. Megpróbáljuk majd persze kideríteni, elemezni. Ám mielőtt odáig merészkednénk, nézzünk rá erre az országra messziről!       Ha megnézzük a…..
Hete Dick 2010.02.11 20:22:54
@quantumboy: Brutális film lesz ez, benéztem a színfalak mögé.
Hete Dick 2010.02.11 21:24:58
@tothtimea: Figyu, nem érdemes. Ami a grafikonokon van, az többnyire hülyeség. :-) De tényleg.

Nem tudom, mikor kell leadnod a diplomamunkádat, de talán holnap még nem. Katalízis cimborám már dolgozik pár épeszű adatcsoporton, utána térjünk vissza a kérdésedre. Persze kukázhatok neked ilyen elemzéseket, de irreális dolgok vannak bennük. Egyetlen példa: az egyik ábrán azt láthatod, hogy 2018-ban az USA és Kína együtt több mint 40 millió hordó olajat fognak fogyasztani, 2030-ban pedig Kína egyedül 60 milliót. A helyzet meg az, hogy a világ teljes olajtermelése se nagyon lesz annyi 2030-ban.

Szóval értem a kérést, és ha a következő pár bejegyzés után még mindig szeretnél ilyen elemzéseket látni, akkor küldök neked párat. Bár szerintem... node, diplomamunkába sok minden belefér, az is igaz. :-)
Herculeanum Nincs Internet 2010.02.09 09:58:00
 A cím állítása hibás: van internet. Látjátok, nem? Viszont. Nekem tényleg „nem volt reggel internetem”. De hiszen ez sem igaz. Egyrészt az internet sosem volt az enyém, ahogy senki másé sem. Másrészt ha mégis csak valakié, vagy esetleg…..
Hete Dick 2010.02.09 11:06:17
@ArmaGeddon Bácsi: Igazából annak nincsen realitása, hogy MA megszűnjön az áramszolgáltatás 'a fejlett országokban'. Annak van, hogy pár helyen megszűnjön.

Ez a "negyedik világ". (Manuel Castels nyomán)

Itt, most: nem reális. Illetve: társadalmi szinten nem. Bizonyos háztartásoknak teljesen reális. Pedig irreális.
Herculeanum Nincs Internet 2010.02.09 09:56:00
A cím állítása hibás: van internet. Látjátok, nem? Viszont. Nekem tényleg „nem volt reggel internetem”. De hiszen ez sem igaz. Egyrészt az internet sosem volt az enyém, ahogy senki másé sem. Másrészt ha mégis csak valakié, vagy esetleg mindnyájunké, akkor ma…..
UPDATE: New&improved. Rendes ábrákkal, érthető magyarázattal. Szerintem olvassátok el, tök komolyan mondom. Nézzük konkrétan a te fizetésedet (ha van). Ha nincs, akkor nézzük valaki másét. :-)  Bruttó energia: magyarázzam? Ez a bruttód, ennyit…..
 Ez itt a kiindulási ábránk. Láttátok már, de aki nem érti, hogy mi van rajta, az olvassa el EZT.        Van tehát bruttó energiánk és különféle veszteségeink. Nevezetesen: direkt veszteségek, indirekt veszteségek, környezeti…..
Hete Dick 2010.02.07 13:16:56
@BlackVoid: Értem én. Haitin meg földből készült pogácsákat esznek. (Tényleg.) Mindezzel együtt: a csicsókatermesztés nem társadalmi szintű program. Azt mégse írhatjuk az országstratégiába, hogy csicsókatermesztésre kell berendezkedni.

Kéne abba a programba valami más is a csicsókán meg a lózungokon kívül.
Hete Dick 2010.02.07 17:46:44
@Batkaa: Atomerőmű is kéne, persze. A meglévő megtartása (és bővítése) mindenképpen. Újról... hát álmodozni mindenről lehet, de nem fog összejönni szerintem. Nagyon sokadikak lennénk a sorban, problémás lenne a fűtőelem biztosítása is, de főképp az építés. (Mi nem tudunk építeni, kevés cég [ország] tud. Akik tudnak, azoknak a kapacitása le van kötve, a szakemberek meg kezdik elérni az inaktív kort.)

Hát ami kéne, a teljesség igénye nélkül, nagyjából ilyen sorrendben:

- takarékosság (negawattok, pl. szigetelés)
- lokalizációs központok (kistérségek, régiók) fejlesztési tervei
- energiahatékonyság javítása minden téren
- távmunka keretrendszerének kidolgozása (a net elég hatékony dolog)
- mezőgazdaság fejlesztése a lokalizációs tervek alapján
- kiserőművek, helyi energiaforrásokra (hulladék, zöldenergia)

Meg még ezer dolog. Ami nem kellene: patópáloskodás. Vasárnap van, ilyenkor szabad álmodozni, nem? :-)
Hete Dick 2010.02.07 21:25:18
@exatly: Valóban működő, intézményes (és szoftveres) keretre gondoltam. Nem arra, hogy melózol otthon, MSN-ezel meg belépsz az intranetre. Arra, hogy törekvés szinten jelenjen meg: ha nem muszáj, ne utazzunk.

Ritkán muszáj. Nagyon sokat megyünk ide-oda, tök feleslegesen.
avagy „Sikerekben gazdag Boldog Új Évet Kívánunk” kedves Mindnyájatoknak!?  Az alcímben olvasható, kötelező nyelvgyakorlatot kismilliószor hallottam már, de tegye fel merőben virtuális kezét az, aki nem. Persze bizonyos életkor után már nincs az embernek olyan…..
Hete Dick 2010.02.02 08:26:07
@sztrugackij: "Azt kérditek mi a teendő? Azt kérdezem mi a cél?"

----------------

Bizony. Én azt kérdezem, mi mondjuk a te célod. (Egyben elfogadom azt a választ is, hogy semmi.) Az univerzumnak aligha van célja, ebben egyetértünk. Az evolúciónak sincsen, de nemhogy célja, még iránya se nagyon. Mindig él az, ami éppen tud, amennyi ideig tud. Ha Istent is bevesszük a képletbe (és nem mondom, hogy tegyük, csupán felvetem, hogy tehetjük), nos, még akkor is ott a kérdés: a feltevésünk szerinti Istennek vajon van-e célja, és ha igen, akkor ki tudja (Rajta kívül), hogy mi is az. (Most idézhetném Yossariant a 22-es csapdájából, de inkább csak utalok rá, és a vallásszabadságról vallott nézeteire.)

Ami az embert illeti, alighanem úgy jár, mint minden més. Él, ha tud, ahogy tud, ameddig tud. És közben vagy van célja vagy nincs.

De vajon igazzá, kötelező krédóvá tegyük-e ezt társadalmi szinten -- ez itt a nagy dilemma. Magyarul: tervezzen a társadalom (Magyarország, az EU, a világ) vagy ne tervezzen? Esik, puffan?

Ez utóbbi elég sanszosnak látszik.
Hete Dick 2010.02.02 08:41:19
@Gournoddam: Ebben nem vagyok biztos. Ha lemegyünk a térre focizni, akkor persze. Max. vesztek egy sört (nem tudok focizni).

De ha az a kérdés, hogy a szomszédom egyen-e vagy én, akkor előbújuk belőlem az állat. Nem, ne a jobbik győzzön, hanem én. Ha elpusztulok éhen, akkor kicsit sem fog boldogítani, hogy ez azért van, mert én voltam a rosszabb.
Hete Dick 2010.02.04 07:10:35
@Platon: Numerikus Katalízisnek szólok, mert ő vágja az ilyen témákat. Megkérdem, tud-e írni erről 'rendes' cikket. Azt tudom, hogy EROEI-t szokott emlegetni, meg nagy bekerülési energiaköltséget, ami skálázhatósági problémákat vet fel azon nyomban, hogy nem a létező, fosszilis energiabázison hozzuk létre a reaktort, hanem '9nmagával gyártatjuk'.

Sajnos a Katalízis az egy nagyon elfoglalt ember, pluszba még morózus fajta is. De majd jelzem neki, hogy felmerült itt egy ilyen kérdés, írnia kellene róla igazi bejegyzést.
Mi a teendő olyankor, ha az ember tudja, hogy amit tesz az ab ovo fenntarthatatlan, de mégsem tehet mást, mint hogy tegye amit tesz? Ha tudja, hogy káros a további gyarapodás, de mégis kénytelen az életének folytatásához megszerezni azt a melót, lenyúlni azt a csajt, lenyomni azt az…..