Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vargabalint_VBA

7 bejegyzést írt és 85 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kocsmablog A borpiac megmondói 2015.01.28 23:00:00
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Azon gondolkoztatok már, hogy mitől lesz…..
Ezek szerint senki sincs biztonságban, aki külföldön dolgozik, ottani autót tart fent és néha hazalátogatna? Mai cikkünk blogposztja...
vargabalint_VBA 2012.01.21 14:55:46
@lwcolors: Szia, a Varga Pincészetnek nincs kamionflottája, viszont van egy Varga nevű szállítmányozó cég, aki hasonló betűtípust használ. Valószínű, hogy rájuk gondolsz.
Egy új találmánnyal, a papírpalackkal próbálná zöldebbé tenni a bor útját a fogyasztóhoz a Greenbottle angol cég, számolt be a The Guardian. Az eredeti verzió tejhez készült – ez beválni látszik, jövőre például már fel is kerül az Asda szupermarketek polcaira…..
vargabalint_VBA 2011.11.27 21:17:22
@Szomjas Gödény:

A betétdíjas forgalmazás költsége és környezetterhelése nagyon alacsony.

Sokan fel szokták hozni azt az érvet, hogy a visszaszállítás költsége/környezetterhelése magas. A visszaszállítás költsége és környezetterhelése alacsony, ugyanis ugyanaz a szállítóeszköz viszi vissza a pincészetbe az üres palackot, amelyik a teli palackokat kiszállította. Tehát megáll a teherautó a TESCO raktár / sarki CBA előtt, a teli palackokat tartalmazó rekeszeket leveszik az autóról, az üres palackokat tartalmazó rekeszeket pedig felrakják. A kocsi visszatér a pincészethez/raktárhoz, lerakja az üres palackokat és újra teli palackokkal indul. Elég jól kiépített rendszere van ennek. Mellesleg szállítani a szelektíven gyűjtött üveghulladékot is kell, ráadásul elég kevés üveggyár van már csak itthon, úgyhogy valószínűleg a fuvarok jelentős része külföldre megy.

A palackmosásnak szerintem a beolvasztással szemben kisebb a környezetterhelése (bár tudományosan alátámasztani nem tudom, csak a józan észre hagyatkozom), főleg ha még azt is figyelembe vesszük, hogy az újragyártott palackot még vissza is kell szállítani a pincészetekhez. (Otthon is inkább elmossuk az üvegedényeket, ahelyett, hogy összetörnénk és beolvasztanánk őket.) :-))

A Deutsche Umwelthilfe elég sokat foglalkozott egy időben a betétdíjas üveg/PET vs eldobó ásványvizes palack témával. Ásványvíz esetén arra jutottak, hogy legkisebb környezetterhelése a betétdíjas PET-nek van. Ha megtalálom a neten a tanulmányt, belinkelem.
A palack mérgezi a légkört, fokozza a globális felmelegedést, foltot ejt a lelkiismereten. Gondolkodj globálisan, igyál helyben, ezzel is a bolygónkat véded! Andrew Jefford jó angol módjára ugyan nem von le ennyire radikális következtetéseket, de abból, amit mond könnyen…..
vargabalint_VBA 2011.10.27 23:05:18
@hegyaljai: Én egyszer láttam egy prezentációt a Deutsche Umwelthilfetől, akik németes alapossággal kiszámolták ásványvíz esetén az egyes csomagolástípusok (egyutas üveg, egyutas PET, többutas üvegpalack, többutas PET) használatához kapcsolódó CO2-kibocsátást. Nekik egyértelműen az jött ki, hogy a legjobb megoldás a többutas PET. A prezit sajnos nem találom, viszont német nyelven jó pár kutatást olvashatsz, ami egyértelműen arra a következtetésre jut, hogy a betétdíjas rendszer környezetbarátabb.

De ha belegondolsz, egyértelmű, hogy egyszerűbb visszfuvarban visszagyűjteni és kimosni a palackokat, mint szelektíven gyűjteni, újra beolvasztani az üveggyárban és újra eladni a pincészeteknek.
vargabalint_VBA 2011.10.28 11:58:57
@hegyaljai: Nincs extra fuvarozási költség (ill. minimális), mivel az esetek 90%-ában az alábbi folyamat zajlik le:
- A kamion kiszállítja a vevőhöz (pl. TESCO raktár) rekeszben a borral teli betétdíjas palackokat.
- Az áruátvételnél leveszik a teli palackos rekeszekkel megrakott raklapokat és a helyükre felrakják az üres palackokkal megrakott raklapokat (amiket korábban a visszavittek a vásárlók).
- A kamion nem üresen tér vissza a következő fuvarért, hanem tele van a raktér üres göngyöleggel.
- Az üres göngyöleget a pincészetnél a következő rakodáskor levesszük és újra teli palackokkal indul az autó.

Mi mondjuk szerencsések vagyunk mert a szállítmányozónk telephelye közel van a pincészethez, így ez sokkal hatékonyabban működik, mintha egy távoli szállítmányozó céggel dolgoznánk. Utóbbi esetben általában úgy működik a rendszer, hogy a szállítmányozó cégnél is raktároz üres göngyöleget, amit akkor szállít vissza a pincészetbe ha új kiszállítás van.
vargabalint_VBA 2011.10.28 12:03:08
@Daeril: itt egy jó régi humuszos cikk a betétdíjas rendszerről:

www.humusz.hu/kukabuvar/archivum/2008/tavasz/mindent-el-lehet-vinni-de-szolot-nem

Mivel négy éve jelent meg az adatok már nem minden esetben állják meg a helyüket.
A múlt héten hozta nyilvánosságra a konkurencia a hírt, amely szerint a Szent István Korona friss évjáratú etyeki irsai olivérje regionális trófeát kapott a Decanter World Wine Awardson, a 10 fontnál olcsóbb fehérek kategóriájában. Persze, hogy azonnal elhatároztam, teszek vele…..
vargabalint_VBA 2011.05.28 12:10:19
@anti_troll: A betétdíjas palack visszakerül a termelőhöz kibocsátási áron, tehát csak logisztikai+mosási ktg. van.
vargabalint_VBA 2011.05.28 13:36:39
@anti_troll:

Kisebb pincészetek jellemzően nem betétdíjas palackba töltenek, egyébként meg a Törley borának költségszerkezetéről volt szó.
Megszokott májusi attrakcióként napvilágra kerültek a Decanter World Wine Awards eredményei (a díjazottak ezen a linken böngészhetőek). A magyar borok nagyjából a szokásos mennyiségben hoztak el érmeket. Kivételesen nem is ez a lényeg, hanem hogy előléptettek bennünket:…..
vargabalint_VBA 2011.05.20 15:22:09
@shitgun2: Ha találkozol műanyag palackos Csabagyöngyével, küldj egyet nekem.

Köszi!
Ezen a héten egy olyan alkalmazást ajánlunk nektek, mely a netes közvéleményt rendkívüli módon képes megosztani: az egyik fél szerint abszolúte hiánypótló, hasznos appról van szó, a szkeptikusok pedig éppen ellenkezőleg, teljesen feleslegesnek tartják a programot. Ez a program…..
Az előadáson elhangzott, hogy a Varga Pincészet értékesítésének nagy része belföldön folyik, az export nagysága csekély mértékű. Milyen web 2.0-es eszközökkel lehetne a magyar borok külföldi ismertségét és a külföldi  eladási mutatókat növelni?A magyar boroknak…..
vargabalint_VBA 2011.02.11 11:04:30
@cantera:

Tervezzük a videótartalmak készítését, de a fotóhoz/szöveghez képest az igényes színvonalú videókészítés nagyon idő- és erőforrásigényes. Ettől függetlenül egyetértünk: szükség van videotartalomra.
Véleménye szerint üzletileg előnyösebb vagy inkább hátrányos, ha egy borászat egyidejűleg több piaci szegmensen van jelen? Gondoljon a középkategóriájú és prémium piacokon való jelenlétre! Online marketing esetén hogyan kellene a két célcsoportot kezelni?A több piaci szegmens…..
vargabalint_VBA 2011.02.09 14:59:13
@tkazmer: Sokat gondolkodtunk azon, hogy mi lenne a jó döntés a prémium kategóriába lépésnél: Varga Pincészet legyen-e megjelölve rajtuk, vagy csináljunk egy külön pincészetet (mondjuk Varga Péter Pincészete néven). Az előbbit választottuk, mivel:
- büszkék vagyunk az olcsóbb borokra is
- külön kis pincészetet létrehozni technológiai és gazdaságossági szempontból értelmetlen
- nem lenne hiteles

... és a hitelesség a legfontosabb.

2007 harmadik negyedévben kezdtük el forgalmazni az Aranymetszés borokat, 2010-ben már átléptük a 100.000 palackot.
vargabalint_VBA 2011.02.11 11:02:23
@cantera:

- a Varga Pincészet értékesítésének nagyjából mekkora hányadát teszi ki külföldi értékesítés (amennyiben publikusak ezek az arányok)?
-- 8-10%

- mekkora potenciál rejlik még ezekben a piacokban?
-- sajnos egyre kevesebb

- a pincészet tervez-e, vagy adott esetben lát-e esélyt arra, hogy nagyobb külföldi érdeklődés esetén bővítse a termelőkapacitást? Egyáltalán erre van-e szükség, vagy a jelenlegi rendszerben vannak még kihasználatlan lehetőségek?
-- A belföldi forgalom bővülése miatt folyamatosan növeljük a kapacitásokat. A magyar borexport országos szinten csökken, a Varga Pincészeté lassan növekszik, úgyhogy a kapacitásigényünket csak kis mértékben befolyásolja.

- a magyar borok mennyire tudnak érvényesülni a külföldi piacokon (gondolok itt az Ön által említett közép-európai piacokra)?
-- A legkönnyebben olyan országokban adható el a bor, ahol ismerik Magyarországot (pl. sokan jártak nálunk turistaként), de a közép-európai piacokon is nagyon erősödik az újvilági import konkurencia, aminek elsősorban az európai bor látja a kárát.

- milyen szintű a Tokaji bornak, mint a külföldiek által egyik legjobban ismert hungarikumnak a negatív hatása a többi magyar bortermő vidék borainak külföldi fogyasztására? Ki lehet törni ebből a "béklyóból" (ha egyáltalán létezik)?
-- Nincs negatív hatása szerintem.
AudioPlayer.setup("http://varacsk.blog.hu/media/player.swf", { width: 290, }); „A világ faszsága!” A Hulladékból Termék Kiállítás új oktatófilmjének magyar hangjának egyértelmű, hogy nagy kedvencünket kértük fel. A Kossuth Rádió…..
BorBoy Vargáék akcióban 2010.08.20 13:40:00
Intézzük el a könnyebb részét: nem eléggé dicsérendő módon a Varga Pincészet és a Metro Kereskedelmi Kft. összefogott, hogy megsegítsék az árvíz sújtotta Komlóskát és Tolcsvát. A kivitelezés egyszerű: a Varga Pincészet ad összesen 6500 palack 2008-es Badacsonyi Rózsakőt…..
Csütörtökön egyedülálló adománygyűjtési akciót indítunk a METRO-val közösen. Két prémium bor egyhavi árbevételét teljes egészében átutaljuk az árvíz sújtotta Komlóska és Tolcsva önkormányzatának.Sokat gondolkodtunk rajta, hogy milyen módon tudnánk segíteni az…..
Konkrétan ennek a bornak ez az évjárata volt az első Varga Pincészet-termék, amelyről jót írtam, csaknem három éve, 2007 szeptemberében. Azután is volt szerencsém az Aranymetszés borcsalád egyik-másik élvezetes darabjához, de a 4-5 pontos magasságokkal már nem elégszem…..
vargabalint_VBA 2010.07.12 14:02:45
@takács bálint - zsebtévé: Ne haragudj, de hogy jön ide a büntető törvénykönyv? Ha szigorítanák a bortörvényt, akkor kevesebben törnének be hozzád?
vargabalint_VBA 2010.07.12 14:09:17
@zoli: Az Aranymetszés sorozat 2007-ben indult. Minden új bornak/borcsaládnak kell 2-4 év míg megtörténnek a listázások, megismerik a fogyasztók (pláne, ha ez egy új kategóriába lépést is jelent).

Idén elég komolyan nőtt az Aranymetszés értékesítésünk, jövőre de legkésőbb 2012-ben elérjük a kitűzött célt.
vargabalint_VBA 2010.07.12 14:27:10
@Hepci: Egyelőre úgy tűnik, hogy nem zárja ki egymást az, hogy a hétköznapok borai mellé prémium borokat is kínálunk. És ez nemcsak nálunk van így, számos pincészet van, ahol a prémium kategória mellet komoly kannás/1,5 literes palackos/2 literes palackos forgalom is van.
Véleményünk szerint Albert Gazda a legjózanabb és legnyitottabb magyar borblogger. Iszonyatos mennyiséget posztol blogjába (napi egy bejegyzés már több mint egy éve), mottójával pedig mindenképpen egyet kell érteni: A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala.…..
Magyarországon jogilag engedélyezett a fröccs palackos forgalmazása, valójában azonban ún. tiltó adó van érvényben, mely literenként közel 500 forintos árhátrányt okoz a polcon és ezzel ellehetetleníti a palackozott fröccs értékesítését. Ruck Levente reagált a zipp.hu-n a…..
vargabalint_VBA 2010.06.24 15:26:14
@dögkeselyű:

Érdekesség:
Miből van a jó fröccs? (index.hu)
index.hu/tudomany/2009/08/22/mibol_van_a_jo_froccs/
vargabalint_VBA 2010.06.24 15:36:50
@labi: Azt hiszem vhogy úgy szól a jövedéki szabályozás, hogy a legkisebb forgalmazási egységre vetik ki az adót, úgyhogy elvileg az egybecsomagoltra ugyanaz vonatkozik mint az összekevertre.

Nincs itt egy vámos? :-)
vargabalint_VBA 2010.06.24 16:32:00
@B. Capelluti: A szeszes italok jövedéki szabályozásában nem vagyok otthon, de ha jól gondolom ott pont fordított a helyzet: az alapterméket (Fütyülős) szerintem magasabb jövedéki adó sújtja, mint a limonádéval "kevert" verziót. A bor-fröccs viszonylatban az a durva, hogy az alkohol szempontból "hígabb" termék jövedéki adója magasabb.
Nagyon meglepődtünk, hogy a 2010-es Bországgyűlésen nem a mindig number one Jégborból adtuk el a legtöbbet, hanem a fröccsalapanyagnak kivitt Irsai és rozé fogyott a legjobban. Úgyhogy arra gondoltunk, hogy utánanézünk: mit iszik egy borkedvelő a foci-vb meccsek alatt?Az…..
Napvilágra kerültek az eredmények a világ legnagyobb borversenyéről. Nem mondhatni, hogy vakon bízunk az ilyen megmérettetésekben, azonban hála Ezerjó barátunk két évvel ezelőtti beszámolójának, azt már tudjuk, ha létezik olyan versengés, amit komolyan vesznek, akkor az IWC-t…..
vargabalint_VBA 2010.05.25 13:57:32
@kezdő alkoholista: Küldtem privát üzenetet a borok elérhetőségéről.
A kérdés felvetése mindenképpen jogos, de a téma könnyebb bemutatása érdekében azzal az egyszerűsítéssel élünk, hogy a száraz kategórián kívül minden kategóriát, tehát a félszárazat, félédeset is édesnek tekintjük. Tehetjük ezt azért is, mert Nyugat-Európában…..
vargabalint_VBA 2010.05.05 12:45:30
@Artie:
A cikkben azt írtuk, hogy az a szárazborsznob, aki szárazborivó öntudattal issza kedvenc édes borát, azaz valójában nem szereti a száraz bort csak divatból issza azt.

Az általánosításról:
Aki szerint "A magyar borok sajnos meg igencsak ihatatlanok" erősen általánosít és nehéz vele vitatkozni.
vargabalint_VBA 2010.05.07 13:59:23
@BZoltan: Kedves Zoltán, nem nagyon értjük, hogy miért követeled azt, hogy blogunkra jogszabályokat töltsünk fel. Kérlek, olvasd el még egyszer a bejegyzést és ha hozzászólsz maradj a témánál. Ez a post nem az édesítés törvényi szabályozásáról szól (ha nagy az érdeklődés, írunk egy olyat is), hanem a szárazborok megítéléséről a borversenyeken és a borpiacon.

Tudjuk, hogy nem régóta foglalkoztok borászkodással, úgyhogy továbbra is fennáll az ajánlatunk: szólj ha segítségre van szükségetek, állunk rendelkezésetekre.
vargabalint_VBA 2010.05.11 21:16:08
Kedves BZoltán!

Továbbra sem indítunk jogsegélyszolgálatot, ha bortermelő létedre ennyi idő alatt képtelen vagy utánanézni egy szabályozási kérdésnek, javasoljuk, hogy iratkozz be egy jogi vagy borászati iskolába.

Sajnáljuk, hogy vitába keveredtünk Veled, többet ezt nem tesszük mert ez így teljesen parttalan és értelmetlen. E vita során nem reagáltunk pincészetünk tevékenységére tett sértő megjegyzéseidre, hiszen magadat minősítetted vele. Nem reagáltunk arra, hogy a több ezer éves tradíciójú európai borjogot semmibe véve Te, I. BZoltán definiáltad, hogy mi a bor és mi nem az. Az a kijelentésed, hogy egy „igazán komoly termelő” mint például Te, nem vesznek részt borversenyeken, kivágta nálunk a biztosítékot. Csak példaként, néhány „komolytalan” pincészet, amely a bejegyzésben említett bordói, veronai és budapesti borversenyen részt vett és nyert: Eszterbauer, Bodri, St. Andrea, Dúzsi, Vida, Vylyan, Bolyki, Juhász Testvérek, Figula, Thummerer, Bock, Nyakas, Sauska, Konyári ...

Kedves B. Zoltán, bár feltételezed, de nem tudjuk ki vagy. Azt sejtjük, hogy szőlész-borász végzettségű biztos nem vagy és valószínűleg komolyabb szakmai gyakorlaton sem lehettél élvonalbeli pincészetnél. Ha a kommentelés mellett lesz majd egy kevés időd javasoljuk az igen magas színvonalú magyar szőlész-borász képzés valamely intézményét. A tudás nemcsak bölcsebbé, hanem szerényebbé is tehet. Ezt követően pedig kívánjuk Neked hogy készítsd el életed első jó borát, olyan jót, hogy legalább egy helyi borversenyre benevezhesd. Sok sikert kívánunk!

(A bejegyzés mostantól kezdve nem kommentelhető.)
Varga Péter beszámolója 2010 első negyedévéről  Elérte-e a válság a magyar borászatot? -Egy évvel ezelőtt még azt válaszoltuk erre a kérdésre, hogy a gasztronómiai borértékesítést kivéve még nem tapasztalható jelentős visszaesés a borforgalmazásban. A tavalyi évben…..
Varga Pincészet - Blog Indulunk 2010.04.09 11:38:00
Felbátorodva azon, hogy három hónap alatt közel hétezer rajongónk gyűlt össze a Facebookon úgy döntöttünk, hogy blogot indítunk, abból a célból, hogy a facebookos rövid hírek, fotók mellett hosszabb lélegzetű írásokban is be tudjunk számolni mindennapjainkról a…..
Bréking: Mint azt az MTI nyomán Index anyánk is írja, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság jogszabálysértés hiányában jogerősen elutasította a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának a szerencsi szalmatüzelésű erőmű engedélyezési eljárásával kapcsolatos…..
vargabalint_VBA 2010.01.23 21:17:32
@Műtannin: A Facebookon már el is indult valami: www.facebook.com/group.php?gid=437316430561&ref=mf
Aktuális cikkében Matt Kramer egy tipikusnak mondható helyzetet ír le: a beszerzésre kész fogyasztó körülnéz az üzletben, de amit ismer, az nem elég érdekes, amit nem ismer, arról nem kap megfelelő tájékoztatást, így aztán fogódzó nélkül nem vállalja a kockázatot, és üres…..
vargabalint_VBA 2010.01.22 19:20:59
@BOB:A METRO-n kívül tényleg nincs máshol "borszakértő" és a METRO-sok tényleg jók is.

A TESCO-ban volt pár éve próbálkozás, hogy hétvégenként borászhallgatók dolgozzanak tanácsadóként néhány áruházban. Nem tudom végül mi lett belőle.
Jancis Robinson és környezettudatos követői 2008 óta kampányolnak az indokolatlanul nehéz palackok visszaszorításáért (egy online szégyenfalat is üzemeltetnek). A szállításhoz kötödő környezeti terhek miatti aggodalom a jelek szerint a brit Tescot is meghatotta, és most nagy…..
vargabalint_VBA 2010.01.15 11:54:51
@mistinguett: Megy a kukába vagy a szelektív gyűjtőbe.

Aki olvasgatni szeretne a témában, annak itt van néhány link:

www.mehrweg.at/ (német)
hintergrund > facts über mehrweg

humusz.hu/hirek/betetdij-boraszatban/2182
humusz.hu/hirek/jegyzet/betetdijmentes-orszag/4534
vargabalint_VBA 2010.01.15 14:36:59
@Sárfehér:

Szertár blogon láttam vmi hasonlót:

szertar.blog.hu/2009/10/11/dugohuzo

Jópofa.
vargabalint_VBA 2010.01.21 22:10:59
@Márciusi Dusán: Átküldtem privát üzenetben.
A Humusz (Hulladék Munkaszövetség) honlapján olvastam egy írást, amelyben egészen elképesztő fejleményekről számolnak be a környezetbarát csomagolások területén. A fű alatt ugyanis olyan sunyi akcióterv van kibontakozóban, hogy azt öröm nézni. Arról van szó, hogy a múlt…..
vargabalint_VBA 2009.11.17 16:24:17
@Stefan_Schneider:
Igazad van, valahol olvastam egy német tanulmányt a visszaváltható amelyben a különböző ásványvíz csomagolások életciklusát elemezték.

A leginkább környezetbarát megoldás az újrahasználható műanyag palack volt, egyszerűen azért mert a jelenleg használt műa. palackok sokkal könnyebbek mint az üvegpalackok és akár 40-50-szer is moshatók. A második legjobb a betétdíjas üvegpalack volt.

Borban a műanyag palack egy bizonyos kategória felett nem igazán elfogadott :-), úgyhogy mi maradunk az üvegpalacknál.

A tanulmányban kiszámolták (mert ugye németek, akik mindent kiszámolnak), hogy ha az összes Németországban forgalmazott italt (ásványvíz, üdítő, sör, bor ...) betétdíjas palackban forgalmaznák az kb. akkora CO2 kibocsátás csökkenéssel járna, mintha az összes háztartás átállnak energiatakarékos izzóra vagy az Autobahnon bevezetnék a 130 km/h sebességkorlátozást.