Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ricchiepoveri

118 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eddig nem volt kedvem írni arról, hogy hogyan is zajlik életünk, amióta pofán vágott a koronavírus.  Ma már kicsit józanabbul látom a helyzetet, a karantén ötödik napján. Nehezen lehet megfogalmazni az érzéseimet. Az események láncolata otthon is jól ismert. Szombat este (március 7.) kiszivárgott,…..
Nem akartam már nagyon írni a koronavírus-helyzetről, de annyian keresnek aggódva (mármint nem feltétlenül miattam , hanem az Olaszországban élő vagy nyaraló szeretteik miatt aggódva), hogy leírom hát, hogy hogyan is zajlanak most a hétköznapok nálunk. Piemont nem tartozik a különösebben fertőzött…..
A New York Times közzétett egy listát, amelyben 52 úti célt javasol 2020-ra az olvasóinak. Az olaszok meg döbgethetik a mellkasukat, mert három olasz helyszín is felkerült rá, a 7. helyen Szicília, a 37. pozícióban Molise régió, és az 51. helyen Urbino városa.  Jómagam is intenzív vonzalmat táplálok…..
olaszmamma Bologna hét titka 2020.01.03 18:32:34
Sümegh Réka nemrégiben az olasz tészta manufaktúrák világába kalauzolt el, most pedig igazi bennfenntesként Bologna kevésbé kitaposott ösvényein kalauzolja az úti könyvek tippjein túl a profi utazókat. Bologna a tudós (“dotta”), Bologna a zsíros (“grassa”), Bologna a “vörös” (“rossa”). Gyakran…..
olaszmamma Viva la pasta fresca! 2019.12.11 11:30:49
Majdnem teljes meggyőződéssel állítom, hogy Sümegh Réka a friss tészták legnagyobb magyar guruja, aki a kiskosztümöt cserélte fehér kötényre, és ma már Olaszországban dagasztja és nyújtja legkülönfélébb formátumú tésztákat. Réka tésztakészítő kurzusokat is tart Magyarországon és Olaszországban is.…..
Furcsa szerzet a zsenialitás, lenyűgöző és félelmetes egyben, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy legtöbb kedvenc írónk bizarr szokásairól, furcsa babonáiról számtalan anekdota kering. Egy regény befejezéséhez szigorú menetrendhez kell igazodni, legalábbis ezt vallotta Jack London, aki nem…..
Mi jut eszünkbe, ha meghalljuk: TOSZKÁNA⁉️    Mindenki fejében él egy kép Olaszország egyik legszebb és legismertebb régiójával kapcsolatban. Azzal mindannyian egyetértünk, ha meghalljuk Toszkána, akkor a szemünk elé képzeljük a lankás dombokat, a pipacsos mezőket, az ódon macskaköves városkákat,…..
Nem egy macskám van, hanem kettő, úgyhogy pontosan tudom, hogy van olyan, amikor a szőrös négylábú teljesen hasonul a simabőrűhöz. Sajnos az enyémek még nem vágjék magukat Vogue címlapra illő pózba, amikor fotózom őket, de az alábbi fényképeket nézegetve ez talán nem is várat sokára. Jöhetnek a…..
Akkor jöjjön most valami teljesen bizarr. Halottak napja közeledtével tegyünk egy kört Olaszország legszebb temetőiben , mert Itáliában még a sírkertekben is gyakran erősen koncentrálódik a művészet. Olyannyira igaz ez, hogy egyes olasz temetők igazi túrista-látványosságnak számítanak (például a…..
Mennyire rizikós Olaszországba költözni? Mostanában egyre többször merül fel különféle olaszos Facebook-csoportokban, fórumokon, hogy milyen esélyekkel indul valaki, aki úgy dönt, hogy Magyarországról Olaszországba költözik; mekkora az esély munkát találni, mégis hogyan kellene…..
A Facebook-korszak  letűnőben, tarol az Instagram, influencerek pózolnak folyamatosan a világ minden pontján, tűsarkúban sziklaszirten, pohár pezsgővel a sivatagban. Olaszország persze tökéletes díszlet ehhez az ideálisra filterezett instant világhoz.  Megmutatom, hogy hol készülnek a legmenőbb…..
Hallottatok már Molise régióról? Nem? Nem meglepő, az olaszok is előszeretettel viccelődnek azzal, hogy tulajdonképpen nem is létezik ez az Abruzzo és Puglia közé ékelődő kis régió. Hegytetőre épült falvak jellemzik ezt a vidéket, melyek elnéptelenedésével az fenyeget, hogy ezek az apró kis…..
Olaszországban jártatokkor, még ha a lehető legalacsonyabb költségvetést is szabtátok az utazásra, hogy az étkezésen megspórolt pénzt inkább múzeumokra, kirándulásokra költsétek, muszáj néha étteremben enni. Lehetetlen ugyanis elmerülni az olasz kultúrában a gasztonómia megismerése nélkül. Az…..
olaszmamma Palermo kezdőknek 2019.06.17 19:09:25
Jártunk már Szicíliában, nem is egyszer, Trapanihoz és környékéhez kaptatok tippeket korábban, de megvolt már Siracusa gyönyörű óvárosa és a szuper Lipari-szigetek is, de Palermóhoz eddig még nem volt szerencsénk. Épp itt volt az ideje ellátogatni és igazságot tenni két  táborra szakadt barátaunk…..
Nem véletlenül tévedtetek az oldalamra, valószínűleg ugyanannyira szeretitek Olaszországot, mint én , és az olasz nyelvet is elképesztően fülbecsengő melódiának tartjátok. Ha pedig így van, akkor muszáj megtanulnotok egy-két olyan kifejezést, amikkel az olaszok előszeretettel pakolják tele a…..
 Oké, oké Olaszország nem Svájc vagy Belgium - bár ez nem olyan nagy baj azért - de a taljánoknak kicsit sem kell szégyenkezniük, ha a csokoládéról van szó. A csokoládét a spanyolok nyúlták le az aztékoktól és hozták Európába, de mégis az olasz Torinó lett a világ első igazi…..
Olaszországban mindig is a nemzeti öntudat része volt a muzsika, és amikor már nem az operák áriái és kórusai voltak a popkultúra, akkor a Sanremói Dalfesztivál aktuális slágereit ontotta minden rádió, és fütyülte minden kőműves. Vannak olyan sztárok, akiket mindenki imád: Vasco Rossi, Fabrizo de…..
A folyó 2020 méter magasan ered a piemonti Nyugati-Alpokban, a Monviso egy fennsíkján. Egy sziklára írt “Qui nasce il Po”, azaz itt születik a Pó felirat jelzi a forrást. A 2017-es év első nyolc hónapjában tapasztalt rekordszárazság miatt azonban olyannyira meggyötörte itt a természetet, hogy a…..
Júliusban sikerült ellátogatni az olasz nemzeti autómúzeumba, amely az olasz autógyártás központjában, a FIAT városában, Torinóban székel. A holland autómúzeum nemrég elég magasra tette a mércét úgy, hogy Louwman úr gyűjteményének számos ékkövét az olasz autóipar legnemesebb modelljei alkották,…..
Olaszországban ugye az a csúcsszuper, hogy van itt minden, mint a búcsúban. Akinek  a tengerpart a mindene, az kap belőle rosszullétig, a hegyekkel ugyanez a helyzet, a reneszánsszal Dunát, azaz Teverét, Pót, esteleg Arnót lehet rekeszteni. Miért is ne férne bele ebbe a képbe, hogy az olaszoké…..
Calabria, az olasz csizma egész orrát elfoglaló régió még mindig csak feltörekvőben van, ami az idegenforgalmat - és sok egyéb mást- illeti, pedig felesleges ecsetelgetni, hogy micsoda potenciál rejlik ebben a csaknem 800 km tengerparttal rendelkező csodálatos vidékben. Ami jó hír, hogy a…..
 Rómát mindenki imádja, én meg főleg. A világ legszebb fővárosa, mit nekem Párizs meg az Eiffel-torony, ha nyalhatok fagyit a Trasteverén vagy sétálgathatok az Angyalvártól a Szent Péter térig, sőt ha kivonatozhatok a tengerpartra egy kis felfrissülésért.   Rómában minden megvan: az ókor, a…..
Amikor az olaszok éppen nem hófehér otthonaikba menekülnek a nyári forróság elől, nem zárkóznak el a városok szivárványszínűre pingálásától sem. Ki azért, hogy már messziről felismerje, ki passzióból, de annyi biztos, hogy vannak olyan itáliai városok, amikről az ezáltal a  színkavalkád által…..
Az UNESCO tegnapi, Krakkóban hozott döntése alapján két új olaszországi helyszín, az évszázados bükkerdők és a velencei védelmi célú épületek kerültek fel frissen az UNESCO Világörökségi listájára, így az olasz világörökség emlékeinek száma 53-ra emelkedett. Ezzel a számmal Olaszország könnyedén…..
A családunkban most éppen minden Szardíniáról szól, eddig elég fárasztó volt ez az év, alig vártuk,hogy leeresszünk, és ezen a fantasztikus szigeten henyéljünk egy kicsit. Szardínia meseszép partjaira ma már özönlenek a nyaralók, a szárazföld belseje azonban a mai napi elég elszigetelt, és Európa…..