Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cynara

0 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Biztosan ti is észleltétek azt az örvendetes jelenséget, hogy a Lemilblog egyre több, kiváló színvonalú vendégposztnak biztosít nyilvánosságot. Az alapító atyák is számos olyan magánlevelet kapnak, amelyben reménybeli szerzők érdeklődnek a blogon való megjelenés különféle…..
Ez az írás nem a partraszállásról, nem a 101. Légiszállítású Hadosztályról és nem a Band of Brothers (Elit alakulat) által bemutatott Easy Company-ról szól. Nem akarom, mert nem is lehet egy ilyen cikkben bemutatni mindezen alakulatok életét, történetét. Bármilyen utalás vagy hivatkozás rájuk csak…..
cynara 2011.01.24 18:34:28
@molnibalage: Rémlik, mintha én is olvastam volna azt a könyvet. De nem ezt akartam mondani, én nagyon is nagyra becsülöm Ambrose-t, kiváló történész, egyszerűen különféle stílusokban lehet írni ugyanarról a dologról, és amikor ő az Eisenhower Center igazgatója volt, akkor inkább az ilyen heroizáló szemlélet volt a divat. Nincs is ezzel semmi baj. Beevor egyszerűen újabb, modernebb, más a stílusa.
Ókori titkosszolgálat - amiről az agyagtáblák mesélnek    A lemil egyik – méltán – legnépszerűbb sorozata a történelem homályos részének hőseit bemutató kém-füzér. Nos, ha aa. tiboru műveivel nem is tudom felvenni a versenyt, megpróbálkozom egy hasonló…..
cynara 2010.11.02 18:41:11
@pimpo: Az idézett Hérodotos-szöveg arról szól, hogy a szküthák az amazónoktól származtak, ezért szokás náluk az, hogy a nők a férfiakkal együtt harcolnak, valamint hogy egy nő sem mehet férjhez addig, ameddig legalább egy ellenséget meg nem ölt.
Nem igazán látom, hogyan kapcsolódik ez ide?
Plinius hol? Valamint az idősebb vagy az ifjabb?
Én sajnos ókoros vagyok.
cynara 2010.11.02 18:51:43
@Kismy: Bizony, bizony. Sőt, lehet, hogy rosszabb: én is összeesküvő vagyok.
cynara 2010.11.03 17:52:55
@Kismy: Latin-görög.
A jómúltkori kínzó kérdés kapcsán szó esett a római légiókról is. Mivel a téma amúgy is érdekes (engem legalábbis régóta és nagyon érdekel), azt gondoltam, egy posztot megér; már csak azért is, mert a Colosseum környékén folyamatosan grasszálnak műkedvelő…..
cynara 2010.10.26 19:34:06
A legio neve természetesen a lego 3 legi, lectum = kiválaszt igéből származik. Eredetileg a római polgárok katonáskodtak, de természetesen nem mindenki egyszerre, hanem azok, akiket erre kiválasztottak, egy családból (nagycsalád értendő rajta) általában egy férfi, a korosztályok szerint is - ameddig nem volt nagy hiány katonákban - a fiatalabb korosztályok (18-28 év közöttiek), természetesen a fizikai alkalmasság is számított, de elvben minden római polgár (férfi) katonaköteles volt a férfitoga felöltésétől (kb. 15. év) a 60. életévéig. Nem viselhetett tisztséget az, aki nem teljesített 10 év katonai szolgálatot (vagy ennek megfelelő jelentkezési kötelezettséget).
Elvileg a római polgár a saját költségén katonáskodott (nemcsak zsoldot nem kapott, hanem a fegyverzetét és egy hónapi élelmét is magának kellett kiállítania), ez természetesen viszonylag hamar megváltozott, már a pun háborúk korában kaptak bizonyos "térítést" (zsoldot) a katonák, de ez akkor még nem volt jelentős. A Marius-féle hadseregreform vezeti be a tényleges (és már érdemleges értékű) zsoldot, és természetesen ekkortól lesz kötelező szolgálati idő (ez a különböző típusú csapatoknál változó 15-25 év), valamint ekkor vezetik be a honesta missio (tisztes elbocsátás) esetén a veteránoknak járó föld- vagy pénzjuttatást. Ez a reform azzal is jár, hogy nem az állam, hanem a hadvezér fizeti a juttatásokat a seregnek. (Ez teszi majd lehetővé az egyeduralom katonai erőre támaszkodó megszerzését.) Augustus alatt átalakul a hadsereg szervezete, a cikkben felsorolt tiszteken kívül (akik viszonylag nem nagyon magas rangú csapattisztek voltak) nagyobb szerepet kapnak a katonai tribunusok (akiket Augustus előtt a hadsereg választott, Augustus reformja után viszont a császár nevezett ki), valamint a legatusok, akik egy-egy legio (vagy olykor 2-3 legióból álló nagyobb csapattest) vezetői voltak (és akiket szintén a császár nevezett ki.
Később még legalább két nagyobb korszakát lehet megkülönböztetni a római hadsereg átalakulásának, de ezt itt már nem mesélném el. Ajánlanék viszont egy kiváló könyvet a téma iránt részletesebben érdeklődőknek: Adrian Goldsworthy: A római hadsereg története.
cynara 2010.10.26 19:40:16
@Kullancs1983: Én 25 éve tanítom. Hanganyag nem maradt fenn, de a versekben kiderül, hogy egy szótag hosszú vagy rövid. Tehát bizony: legio, Remus, Venus stb. Az már egy másik kérdés, hogy mivel a magyar nyelvben a szó első szótagja hangsúlyos, ezért hajlamosak vagyunk hosszan is ejteni. Így lesz a legióból légió.
 avagy hogyan veszítsünk el egy pasit tíz nap alatt mindent három nap alatt Ez a post Storm barátunk tollából olvasható most egy nem is annyira egyszerű témában. A minap Pearl Harbor rejtélyén kaphattunk hajba a társblogon. A nagy számú (200+) és igen értékes komment hegyek jót tettek a témának.…..
Kismy barátunk (aki igen határozott léptekkel közeledik a blogszerkesztői státuszt jelentő második csillag felé) folytatja a tengeri rablókról elkezdett sorozatát, melynek mai részében arról a fazonról ír, akit nemes egyszerűséggel már azok a kortársai is Kalózkirálynak…..
cynara 2010.05.14 20:04:20
@teddybear01: A történelem tanúsága szerint sem nagyon lehet mást tenni: Cn. Pompeius Magnus is csak úgy tudta megszüntetni (egy időre legalábbis) a kalózkodást a Földközi-tenger keleti medencéjében, hogy elpusztította a kalózok szárazföldi bázisait Krétán meg Ciliciában.
Az emberi történelem során a véres sztorik mindig fokozott közérdeklődésre tarthattak számot. Akár bevalljuk, akár nem, mi emberek híresek vagyunk arról, hogy embertársaink erőszakos halála felkelti figyelmünket, s borzongva bár, de részletek után vágyunk. Hatványozottan igaz…..
Most néztem meg az asszonnyal az "Egy lányról" (An Education) c. filmet, amelyben a latinnak is jutott némi - persze méltatlan - szerep. Hogy az is értse, aki még nem látta (spoilerveszély nulla): van egy londoni kamaszlány, akit szülei Oxfordba szánnak, angol irodalom szakra (ez ugye…..
cynara 2010.04.25 18:24:34
@G.d.Magister: A kerettanterv nem kötelező. Az N. Horváth-Dr. Nagy tankönyvvel kapcsolatban igazad van, az csakugyan főleg ókori szövegeket tartalmaz. Nem tudom, van-e megfelelő középlatinra építő könyv. De a tanár választása a tankönyvet illetően szabad. Ha ismersz megfelelő külföldi tankönyvet, akár annak a szövegeit is használhatod pl. fénymásolatban. (Én elég sok plusz szöveget használok kinyomtatva vagy fénymásolva - igaz, antikokat.)
Az ELTE BTK latin tanszékére egyáltalán nem igaz az, amit írsz. Déri Balázs nagyon is nagy hangsúlyt fektet a középkori (főleg egyházi) latin szövegekre.
Nem értem viszont az indulatodat, amellyel az ókoriakhoz viszonyulsz. Én azt gondolom, hogy a világirodalmi gyökerek is vannak olyan fontosak, mint a magyarországi középkori történeti források.
A szabályozás egyébként kimeneti. Vagyis az érettségire kell felkészíteni a diákokat. A középszintű érettségire te állítod össze a tételeket, tehát - ha akarod - akár mind a húsz lehet középkori szöveg. Az emelt szintű érettségin az írásbeli nyelvtani kérdéssor és fordítás - erre bármilyen módon felkészítheted a tanítványaidat, csak latinul kell tudniuk, a szóbelin pedig elsősorban egy kb. 3 soros ismeretlen latin szövegen kell kiismerniük magukat, ehhez szintén nyelvtani tudás kell. Igaz, vannak megadott auktorok, akiknek a munkásságáról tudni kell, de nem hiszem, hogy rettenetesen nagy dolog lenne elvárni egy diáktól, hogy nagyjából el tudja helyezni Cicerót az időben, és esetleg fel tudja sorolni két filozófiai művét. Van egyébként magyar középkorral kapcsolatos kultúrtörténeti kérdés is az emelt szintű érettségin.
A kizárólagosságra való törekvésedet nem értem. Azért, mert te fontosnak tartod a középkori latint (ami ellen semmi kifogásom), miért kellene kidobni az ablakon az antikvitást? Újra csak azt mondom, tanítsd azt, amit jónak látsz, és hagyd, hogy mások is ezt tegyék.
Indulatok nélkül üdvözöl:
cynara
A pontosan 150 éve elhunyt Gróf Széchenyi Istvánról az utókor az íróasztalánál körmölő nagy gondolkodó képét alkotta, a közvélekedés szerint a legnagyobb magyar a béke embere volt és idegenkedett a háborúskodástól. Ezt a képet kicsit árnyaljuk a következő cikkben,…..
cynara 2010.04.12 21:06:57
@manager2008: Ez nagyon érdekes. Sajnos, én nem vagyok különösebben járatos az informatikában, csak alap felhasználói szinten kezelem, de nagyon érdekesnek néz ki. Megnézem majd a megadott linket.
Köszönöm az információt.
cynara
Nőnap van, ráadásul nemzetközi. Az íróasztalom fölé görnyedve hosszú órákat töltöttem annak kifundálásával, hogyan is emlékezhetnénk meg méltóképpen erről a jeles alkalomról (Mata Harit ugye már kilőttük, akarom mondani kitárgyaltuk), mígnem eszembe jutott egy régebbi…..
Dobpergés, csatakürt és véres kard helyett pásztortűzzel, birkapörkölttel és sillerborral készültek Kiskunfélegyházán. Közel száz, nemezsapka, revíziós póló és tarsolylemez nélküli régész indult el az ország minden sarkából, hogy együttesen hajtson főt az egyik…..
cynara 2010.02.28 20:48:08
Laudator temporis acti Kániszmerga 2010.02.20 14:51:00
Hétköznapi latin II.Anyai nagymamám úgy évente egyszer elmesél nekem egy történetet, tekintettel arra, hogy filosz vagyok. A történet szerint, amikor még az apácákhoz járt gimnáziumba (utána tanítónő lett), ő és barátai jól megtréfáltak egy diáklányt. Arra kérték…..
cynara 2010.02.27 18:06:31
@G.d.Magister: Igen, latint (meg magyar irodalmat is, meg latin módszertant meg ilyeneket). Már 25 éve. Egyébként szívesen olvasom a blogot, jó, hogy van, aki ilyen lelkesedéssel foglalkozik a tárgyunkkal.
A lemilen már elég sokszor előfordult, hogy egy-egy többrészes poszt első fejezete után a feldühödött kommentelők terrorizálták a szerzőt, megfenyegetvén, hogy macskákkal tétetik tönkre szépen ápolt pázsitját. Viszont ahogy alább olvashatjátok, a macskák másként emlegetve is simán passzolnak a…..
cynara 2010.02.26 19:07:57
Szeretettel üdvözlök mindenkit.
Én ugyan ókoros vagyok, de nagyon érdekel a hadtörténet, és már régóta élvezettel olvasom a blogot. Most macskaügyben nem bírok ellenállni a kommentelésnek (részben a macskák iránti vonzódásom miatt, részben azért, mert felmerült némi ókori vonatkozás is).
Szóval a Pelusion ostromával kapcsolatos történet természetesen (hogy az állatoknál maradjunk), kacsa. Hérodotosztól származik, de ő - tudhatólag - imádta a "kis színeseket", úgyhogy mindenféle képtelen sztorit elmesélt, legfeljebb hozzátette, hogy "egyesek így mondják, én ugyan nem hiszem", de néha ezt se.
Az egyiptomiaknál egyébként sosem egy egész állatfaj volt szent, hanem mindig csak bizonyos egyedei, ők képviselték az istenséget. Volt macskának vagy macskafejűnek képzelt istennőjük: Básztet, a szerelem és termékenység istennője. (Aki mellesleg időnként át tudott változni Száhmetté, az őrjöngés és a harc oroszlánistennőjévé.)
Szóval - ahogy többen rátapintottak - természetesen a perzsák nem csináltak ilyen marhaságot (nehéz lenne egy macskát rákötözni egy sisakra vagy pajzsra - a British Museum képes anyagában lehet látni ókori sisakokat, pajzsokat).
De a sztori mindenesetre elterjedt. Még a Sulinet történelem-tételeiben is olvastam. (Ami - őszintén szólva - elég nagy égés.)
Mindazonáltal nagyon tetszett a poszt (mint a többi itt megjelenő is), gratulálok a szerzőnek, és a "blogmesterek"-nek.
Az index neve már önmagában latin (jelentése ugye "mutató", de besúgót, "feladó"-t is jelentett, mármint aki feladta ellenségeit a hivataloknál), mi lenne, ha egyszer latinul jelenne meg a címlapja? Valahogy így. A "belföld" rovat (persze ilyen rovat az indexen nincs) címeit…..
Laudator temporis acti Paniperda 2010.01.26 20:17:00
Mikszáth-jegyzetek I. Aki szereti a magyar történelmet, főleg a pipafüstös "régi Magyarországot", az szereti Mikszáthot. Ez olyan erős összefüggés, olyan megdönthetetlen axióma, hogy magyarázatra alig szorul. Mikszáth kicsit olyan, mintha mindig gyerekeknek mesélne,…..