Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Réka ‎

48 bejegyzést írt és 7081 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Aligha kell ezen a blogon részletezni, milyen a címben megfogalmazott érzés, ám most csavarunk egyet rajta, mert sokkal inkább arról lesz, milyen az, amikor ezt az ember nem közvetlenül önmagán éli meg, hanem egy ismerősön keresztül. Na, ez így lehet, hogy egy kicsit furcsán…..
Réka ‎ 2017.10.01 21:55:40
@kék madár: sokkal kevesebbet fotózok. Beszippantott a színezés mint új hobbi, de a nagyobbik "baj", hogy a hétköznapi fotóséták a költözés és az újfajta hétköznapok (ingázás, némileg váratlanul alakult gyereknevelés) miatt gyakorlatilag teljesen eltűntek. Remélem, sikerül visszaillesztenem őket itt-oty.
Réka ‎ 2017.10.02 16:24:18
@négyzet: nem vonom kétségbe az ismerősöd élményeit, de most hallok először olyat, hogy neonácik civileket zaklatnak. Amikor vonulnak, elég nagy balhé tud lenni, amiben az antifák minimum ugyanannyira benne vannak.
Réka ‎ 2017.10.04 11:13:47
@négyzet: mintha nem állítottam volna, hogy azok.
Meglehetősen nagy vihart kavart a minap, amikor kiderült, milyen körülmények között élnek a Topház Speciális Otthon lakói, milyen embertelen módon bánnak velük azok, akiknek a törődés lenne a feladatuk. Erre reflektál a mai egyik ajánlott poszt, aztán Svájcba látogatunk, az sem lesz sokkal…..
Határátkelő Kétlakiság 2017.05.05 06:30:00
Hosszú idő után jelentkezett új poszttal Ildikó (az elsőt itt találjátok), aki tulajdonképpen csak egyetlen pillanatot ragad meg mai írásában, de ez igazán megrázó: a búcsúé. Búcsú az otthontól, a szülőktől, ami még 4 év külföldi lét után is fájdalmas. (A nyitóképet pedig nagyon köszönöm neki, sokat…..
Réka ‎ 2017.05.05 13:37:05
@szakasz2: és a hazajáráson túl mennyi szabadság + utazásra fordítható pénz marad?
Réka ‎ 2017.05.05 13:38:52
@svédnyugger: fogjuk rá. De Skavsta annyira messze van, hogy csak Arlanda jöhet szóba. Átszállni nem szeretünk :)
Réka ‎ 2017.05.05 15:48:21
@szakasz2: értem, nekem is 6.5 hét van és karácsonyra már épphogy kicentizzük :) de én évközben is szeretek kivenni olykor egy-egy napot, csak úgy.
Magyarország egy brutális négynapos húsvéti hétvége közepén tart, és világszerte mindenki rettenetes étkezések közepette próbál levegőt kapni, úgyhogy arra gondoltam, ma nem terhellek túl titeket hosszú és komoly poszttal, inkább jöjjön egy rövid és félig (de azért kicsit…..
Réka ‎ 2017.04.15 08:57:45
imgur.com/qHUigW9
Ez volt a mi asztalunk. Hering, lazac, sonka, húsgolyó, sült virsli, céklasaláta, töltött tojás.
imgur.com/FfmX77F ez pedig a tojásfa meg a csoki.
Kellemes húsvéti ünnepeket, remélem, mimdenkinek jól telik :)
Egy régi vicc poénja volt, amit ma már senki sem mesél.  Az egyedüllét a vicc személete szerint nem baj. Egy alkalommal, amikor magam alatt voltam, egy távoli rokonom írt, kérdezte, hogy vagyok. Épp sajnáltam magam, így elpanaszoltam, hogy elvesztettem az állásom, anyukám beteg és így tovább.…..
Réka ‎ 2016.09.22 14:02:44
@Espada Rodelero: megint ez az általánosítás... nem értem. Mindenki egyén és nem a nemi szerve vagy nemi hormonjai határozza meg, hogy megbízható, stabil valaki vagy egy megbízhatatlan kretén. Nőt otthagyó pasi is elég sok van.
Réka ‎ 2016.09.29 23:11:07
@hapsi: nem tudom rosszul. Azt, hogy valaki seggfej vagy nem, nem a hormonok döntik el.
Réka ‎ 2016.09.30 08:18:30
@hapsi: ez sértegetés volt? Nem hiszem, hogy kiérdemeltem volna. Csak arról van szó, hogy egyik nem irányában sem szeretem az általánosítást, és nem értem, hogy ha valakinek bármelyik nem irányában erős negatív előítéletei vannak, az minek keres egyáltalán párt abban a csoportban, amelyet a jelek szerint egyáltalán nem kedvel.
Az ember azt gondolná hogy a társkereső oldalra azért regisztrálnak az emberek, hogy párt találjanak, akár csak egy estére. Ki kell, hogy ábrándítsalak, rengeteg férfi sosem jut el az első randiig. A jobb érzésűek talán nincsenek is tisztában vele, hogy számukra már régen nem erről szól a…..
Réka ‎ 2016.09.22 10:49:35
@Szalahaddin: "a nők" így, "a férfiak" úgy, ez a kategorizálás borzasztóan primitív, érvelésnek nem nevezhető, párbeszédre nem alkalmas. Sajnálom, de én teljesen másként látom a dolgokat. Nem gondolom, hogy el lennék szállva magamtól és férfiban is kevés ilyennel találkoztam. Nem is kívánom magam a másik nemnél különbnek tartani, ez a feltételezés abszurd. Az én bolygómon a legtöbben rendes alakok és igyekszem én is az lenni és bízni embertársaim alapvető jószándékában és ez legtöbbször be is jön. Nem bonyolult dolgok ezek.
Nem fogadom el a kihívásodat, mert sokszor köszöntem meg nemlegesen a figyelmet - ha hiszed jó, ha nem, úgy is jó. Mások cselekedeteiért, hozzáállásáért nem lehetek felelős (ahogy pl. a vőlegényem sem tehet arról, hogy te miket írogatsz itt).
Réka ‎ 2016.09.22 14:03:46
@Szalahaddin: sok sikert :)
Mivel úgy tűnik  a fotókérés kapcsán valamelyest kivertem a biztosítékot és sok indulatot  keltettem, ma egy könnyed, követeztetésektől mentes eset jön, amikor egy nő kezdeményez egy randit, igaz nem az elsőt. A dolog tanulsága talán csak annyi, hogy egy jó nyitás, egy az átlagosnál kicsit jobban…..
Biztosan érdekel Titeket, milyen játékokkal is játszhat egy gamer lány (nem szeretem igazán ezt a megnevezést, de majd később, külön bejegyzésben visszatérek a témára), a hétköznapokban. Nos, erre nincs és nem is lehet általánosságban elfogadott választ adni, ezért inkább arról fogok most írni, én…..
Talán észrevetted, hogy egy ideje már nem volt a blogon "tollteszt" jellegű írás. Természetesen ez nem azért van, mert elvesztettem érdeklődésemet, vagy elfogytak volna a tesztelésre érdemes golyóstollak a készletből - épp ellenkezőleg, még mindig zavarba ejtő mennyiség vár arra, hogy…..
Semmiképpen sem mehetünk el szó nélkül Magyarország talán legismertebb golyóstolla, az ICO Signetta mellett. Régóta adós vagyok ennek a típusnak a bemutatásával, és most jött el az ideje, hogy a tettek mezejére lépjek. (Ha érdekel, hogyan gyártják a Signettát, nézd meg ezt a videót.) Biztos…..
Ez a bejegyzés segítséget nyújt a Kihívás fotópályázatunk májusi fordulójához. A kiíráshoz kattintsatok ide.Az éjszakai fotókat, amennyiben nem teljesen érintetlen tájról szeretnénk fotót készíteni, általában feldobja a járművekről vagy egyéb mozgó tárgyak…..
Réka ‎ 2011.05.20 07:42:22
@Goompah: a kompaktokat azért nem említettem, mert azok általában csak legszűkebb f8 rekeszre képesek, de persze ettől függetlenül jól mondod.
Ja és még egy fontos dolog: nem csak a szűk rekesztől lesznek csillagformájúak a pontfények. Tapasztalatom szerint minél hosszabb a záridő, annál szebbek a csillagok, a lamellás széthúzáshoz elég az egyébként is ideális f8-f11 is. No meg persze attól is függ a dolog, hogy hány lamellás az objektív blendéje: annyi szárú lesz a fénycsillag! Meg lehet nézni pl. a fenti fekete-fehér kép a Canon régi kitobijával készült és csupán öt szára van a csillagnak, nem túl elegáns. Míg itt a soklamellás Sigma 70-300 f4-5.6 objektívet használtam: www.flickr.com/photos/szefi/2400060645/ és rögtön sokkal ragyogóbbak a csillagok.
Réka ‎ 2011.05.22 11:44:24
@Mityu: még soha nem használtam felemelve a középoszlopot, a viszonylag stabil állványomat is kb használhatatlanná teszi, főleg hosszú exponál.
@fecsa: zársebességet a tárgyak mozgásától függően ajánlottam, nem általánosságban, hanem kifejtve.
a túl szűk rekesz pedig objektívtől nagyjából függetlenül rontja a minőséget az f8-f11 minőséghez képest, persze most APS-C és full format (d)SLR-ekről beszélek, nem bagyformátumú gépekről és a hozzájuk tartozó speciális optikákról.
néhány példa itt:
www.secondpicture.com/blog/diffraction_with_small_apertures.html
Réka ‎ 2016.01.11 23:52:17
@Gergely Pintér: szia és köszi! :) Állványkínálat mint a tenger, nem is tudnék pontos modellt ajánlani, mivel 2008. óta ugyanazt a Manfrotto 190 XproB állványt nyúzom. Ez egy alumínium állvány, a belépő kategóriánál talán kicsit feljebb, de abszolút nem profi cucc. Fontos, hogy legyen hozzá egy jó erős állványfej, amely ráhagyással elbírja a legnehezebb felszerelésed is. Panoráma (3D) fej vagy gömbfej egyéni ízlés/megszokás dolga, a gömbfej a népszerűbb.
Vannak újabban szénszálas állványok, én nem tartom elég stabilnak ezeket, ugyanabban az árfekvésben az alu szerintem stabilabb. Persze a szénszálas sokkal könnyebb...
A bemozdulást nem csak az állvány befolyásolja. Pl orkánban a legjobb állvány is beremeg. Ne állj hídon, ahol mögötted átdübörög a kamion. Használj tükörfelcsapást és 2 másodperces önkioldót. Meg a gép nyakpántját ne csapkodja oda a szél az állványhoz exponálás közben... :) ha mindettől nem kapsz idegrohamot, akkor ajánlom egy jó állvány+fej beszerzését, mert sok örömöd lesz benne!
A tegnapi poszt után ma még kicsit az iskolák környékén kalandozunk, a heti blogajánló két darabja is erről szól. Az egyikben kiderül, mit hordanak egy angliai elitiskola növendékei (hát sok olcsóságot nem…), aztán megnézzük, mitől olyan sikeres a finn oktatás, illetve mi…..
Na jó, nyilván csak az egyik legjobb és az egyik legegyszerűbb, de főleg ilyenkor, rettentő jól tud esni, és pár percnyi vagdosáson és a kenyérpirításon túl nem igényel semmit...
Réka ‎ 2015.12.19 10:38:28
Hétköznap zabkását reggelizünk. Én fahéj-lenmag-mazsola, zember tej-méz feltéttel. Hétvégén kirúgunk a hámból és lágy kenyeret reggelizünk, rajta vaj, sonka és a tetején szeletelt avokádó, tengeri só és sok sok bors :) legjobb!
@kék madár: ja ezen én is fennakadtam. Az otthon érlelt avokádó előnye, hogy mindig pont azt a példányt választod ki, amely épp aznap tökéletes érettségű. Én a magjáig körbevágom, kettészedem és kézzel lehúzom a héját, majd szeletelem.
A tömegközlekedés minden nagyvárosban kulcsfontosságú kérdés, de viszonylag ritkán látjuk, hogyan is telik az azt működtetők egy napja. A mai poszt több szempontból is kakukktojás a blog történetében, hiszen a magyar fővárosban játszódik, ugyanakkor olyasvalaki írta, aki élt…..
Réka ‎ 2015.12.17 09:31:49
@A nagy kékség: nahát, ezt a mi járatunkon sose láttam, lehet a monoriak elegánsabb népség :D
Egyébként szerintem is sokkal előzékenyebbek és jólneveltebbek Pesten az emberek, mint Stockholmban. Itt még azt sem bírták megtanulni, hogy a metróban kell leszállni engedni az embereket, mielőtt megvadult rinocéroszcsordaként megrohamozzák a szerelvényt. Itt akárhányszor felöklel a jóltáplált svéd faszi, és a reakciója MAX annyi, hogy "oj!"
A kormány kampányol a fiatalok hazajövetele mellett, mert hát van és lesz munka, meg támogatás – de mi történik akkor, ha valaki tényleg hazajött, ráadásul az Egyesült Államokból és megpróbál munkát találni magának, persze rendes, bejelentett körülmények között? Hát…..
Határátkelő Szakítópróba 2015.11.24 06:49:00
Talán emlékeztek még rá, hogy múlt hónapban az egyik központi téma az volt a blogon, hogy milyen nehézségeket okoz a határátkelés a családi kapcsolatokban. A mai poszt még ehhez a témakörhöz kapcsolódik, egy apa és férj története, akinek az Angliába költözés után ment…..
Réka ‎ 2015.11.24 09:11:48
@Mr Long: no igen. Ha nekem ajánlgatna ilyesmit valaki, minimum az öntöttvas palacsintasütővel kergetném ki a házból.
A november 13-i, párizsi események megrázták a világot, hiszen nincs semmi, ami indokolja ezt az embertelen és kegyetlen mészárlást. A megrendülés és a gyász után az első érzés, ami úrrá lesz rajtunk, a düh. Dühösek vagyunk, mert úgy érezzük, hogy nem tehetünk semmit,…..
Negyvenegy nap. Jelenlegi tudásunk szerint ennyi idő telt el az egyik öngyilkos merénylő görögországi partraszállása, és a párizsi bevetése között (a Görögországban az ideiglenes útleveléhez levett ujjlenyomat egyezik az egyik elkövetőével, ezért lehetünk viszonylag…..
Réka ‎ 2015.11.16 08:02:49
@GNDL: "Rossz hírem van: egyébként működik"
Meséljek Stockholmból?
Nemrégiben arra kértelek titeket, hogy ha van kedvetek, küldjétek el, hogyan néz ki egy napotok fotókon, rövidebb-hosszabb szöveggel. Nos, ma egy ilyen poszt következik Zsuzsától egyenesen Los Angeles mellől. Nem árulok el szerintem nagy titkot és nem lövöm le a poént sem, ha…..
Réka ‎ 2015.11.06 09:28:54
@Csupacsí: persze hogy nem érted. a gyár meg az éjszakai fotón mi van? Egy nagy semmi.
Réka ‎ 2015.11.06 09:30:40
@Herr Géza: a többire gondoltam
Réka ‎ 2015.11.06 10:30:19
@Csupacsí: az egy dolog, hogy a poszterina nem tudja bár azért 2015-ben már sokan tudják, hogy a google önmagában nem képbank. De HÁ-tól meglepett, hogy ezt így kirakta, ő általában korrektül linkel (mert gondolom unta már, hogy mindig nyavalygok emiatt)
Határátkelő Irány a város! 2015.11.04 06:45:00
A napokban jelent meg a Nemzetközi Migrációs Szervezet jelentése arról, hogy egyre többen élnek városokban, a trend pedig nem hogy lassulna, egyre gyorsul, aminek egyik oka a migráció. A szervezet szerint teljesen hiábavaló megpróbálni harcolni a jelenség ellen, inkább meg kellene…..
Réka ‎ 2015.11.04 08:52:51
@Golf2: köszi a kommentelok kozott en vagyok leginkabb kepben a jegkoronggal. Azon rohogtem, hogy a langolo nyuati nagyvarosok es egyeb valsaghelyzetek kozepette ezt hozza fel integracios kihivas peldajakent.
Réka ‎ 2015.11.04 09:37:52
@tanato: nézd, szerinted a sikeres integrációért elsősorban a befogadó ország/város a felelős, szerintem meg a migráns maga. Aki akar, az mindenféle integrációs program nélkül is beilleszkedik. Aki meg nem akar, az sehogy sem fog, bármennyire is fogják a kezét.
Az, hogy pl a jogszabályok ne legyenek diszkriminatívak és a hatóságok, cégek kövessék az egyenlő bánásmód elveit - ezek egyértelmű dolgok, alapvetések, és nem is erről van szó. Ha egy percre hanyagoljuk a székely hokistát, akkor látjuk, hogy Svédországban a maximálisan befogadó törvénykezés és cégek, hatóságok általi hatalmas integrációs erőfeszítések ellenére is gyalázatosan halad az integráció.
Réka ‎ 2015.11.04 10:09:12
@tanato: bárcsak paterolnák. De csak annyi történt, hogy felajánlottak nekik buszjegyet, amit a többség nem fogadott el, merthogy ők kocsival vannak (insert Hungarian swearing here), meg nem akarnak hazamenni. Most a városháza előtt vertek tábort, azzal, hogy addig maradnak ott, amíg az önkormányzat nem ad nekik új szállást. (Insert some more Hungarian swearing.)

s2.sydsvenskan-img.se/ScaledImages/644x429/Images2/2015/11/4/PFRstadshus4.jpg?h=03230a65fb52bd55a5fa551f90350637&fill=False&cut=False&ql=Undefined
A repülés után egy beszállókártya körülbelül olyan értékes, mint egy koncertjegy a koncert után, azaz az ember éppen megtartja emléknek, ha úgy alakul, de alapvetően simán kidobjuk. És ezzel komoly bajokat zúdíthatunk a fejünkre. A beszállókártyák ugyanis számtalan…..
A bevándorlásnak (legyen az Európai Unión belüli, vagy kívülről érkező) leginkább kitett országokban az iskolák kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy minél sikeresebben integrálják a gyerekeket az oktatási rendszerbe. Legutóbb a svéd kormány gondolta úgy, hogy még mindig…..
Tisztában vagyok vele, hogy a Túró Rudi olyan hívószó, amitől sokan lábrázást kapnak (kapunk), de valahogy mindig is úgy gondoltam, egyszer érdemes lenne beszélni róla. Pontosabban arról, hogy miért éppen ez az édesség lett a szimbóluma sok mindennek, ami Magyarország, miért…..
Réka ‎ 2015.10.18 16:12:55
@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: egy csomót kell filozofálgatni azon, hogy mi is a szükséges. (Internet ezekszerint igen...) nekem pl most égető szükségem van egy új blender ceruzára és elég sok időbe meg stresszbe kerülne bebeszélni magamnak, hogy pedig nincs. De ebbe nem akarok belemenni meg taglaögatni példákon keresztül. Szerintem úgy van ahogy leírtam. Ha senki más szerint nincs, akkor se baj. Nincs szükségem (!) a visszaigazolásra ahhoz, hogy ez legyen a véleményem.
Réka ‎ 2015.10.18 17:36:30
@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: enni inni meg aludni szükséges. Minden más többé-kevésbé luxus. Innentől lenézni a másikat amiatt, hogy az ő luxusa másmilyen, degenerált bornírt sznobizmus.
Réka ‎ 2015.10.18 17:37:19
@mojyo: tudom. Igy teszek en is.
Nyaralni nem csak nyáron lehet, vonhatjuk le a következtetést Puhacica mai posztjából, persze más kérdés, hogy valószínűleg ők sem olyan pihenésre készültek, mint ami végül lett belőle – de azért írása alapján így sem lehetett olyan rossz. Lássuk tehát, mi volt ez a valami…..