Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tabularium

40 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Die 6. érkeztem 10 órakor Mesztrébe ahol a lovakat hattam. Ültem gondolában, három fertály óra alatt Velencébe mentem.Die 7. ma jártuk az szentegyházakat. Az előbbi közül Sz. Márkot, melynek az mennyezetje mind szép apró kövekből vagyon kirakva, az padimentoma különbféle…..
 Die 1. Martii. Gróf uram a herceg residentiájában volt, holott maga tanács házát, egyéb, derék tanács-palotákat megnéztük. Igen szép képirásokkal teljesek.Die 2. az spanyol követnél volt gróf uram. Nagy böcsülettel látta. Estve comedián voltunk.Die 3. délután az herceg…..
 Május 2-án Isten dicsőségére épen és egészségben megérkeztünk Velencébe, először a bástyáknál tanúságot tettünk arról, hogy egészséges vidékről jövünk, végre az ezzel megbízott emberek szabad bejárást engedtek nekünk. A szállás szerzés igen nehéz. Velence…..
 1548 a fordulat éve: addig vele vannak az istenek, azután ellene. Nagyobb bajokkal nem sújtják, csak kellemetlenségekkel, de azokat a végtelenségig kell tűrnie; csak azért mosolyogtak a gyerekre, hogyannál inkább elveszejtsék a férfit. Ettől kezdve megváltozik Jacopo,…..
 CÉGÉREK ÉS FELIRATOK TIPOLÓGIÁJA, MELYEKET AVÁROSBAN SÉTÁLVA, HÁROM–ÖT MÉTERRE A FÖLDFELSZÍNÉTŐL LÁTHATUNKHa átkeltek Velencén, én harminc éve már csak gyalogosan járok, tartsátok a szemeteket a falfelületen, úgy három és öt méter közötti magasságban. A…..
VELENCE ÉS A TENGER Velence alapvetően különbözik azoktól a városoktól, amelyek azzal kérkednek, hogy hasonlítanak hozzá, mint például Stockholm vagy Amszterdam. Az együttemlegetés már-már közhelyes, de érvényessége csupán a díszletekre szorítkozik. Az észak…..
Szent Márk dicső terén, melyet mélán tapostam,valaha régesrég egy másik bús magyar,méltóbb költő mint én, és hős mint senki mostan,tiport hatalmasan, ki tudta mit akar!Ki tudta mit akar s nem tudta, hogy a rosszbanfogyhatlan a világ s nem tudta, hogy hamaride vágy vissza a…..
A szirénák délután fél hatkor szólaltak meg. Nem bombatámadást jeleztek, hanem azt, hogy néhány órán belül Velence teljesen víz alá kerül. A jelenség „acqua alta” néven ismeretes, és minden évben megismétlődik, rendszerint november első napjaiban, a halottak…..
Ágyam szent volt nekem, akár az oltár,mert ott fogadtalak ölembe téged,s testünk nyomát őrzi örökre most már.De nincs álmom s örömem benne: éget,hisz éjjel, nappal sírok – omló könnyemkimos belőlem minden büszkeséget.(részlet Képes Géza…..
 Isola San LazzaroA sziget gazdag, harmonikus és boldog. A boldogságát nem azzal a kinccsel kell mérni, amely elönti a gyepeit és az ódon márványát. Ez igazságtalanság lenne. A sziget mindig boldog, önmagában is. Ha az értékeit lajstromozod, inventáriumot állítasz össze a…..
 VELENCEA hídon álltama minap a barna éjben.Ének zendült messziről:arany cseppek esője futottvégig a remegő vizen.Gondolák, fények, zene -részeg ringás vitt ki a homályba... Lelkem tündöklő gyönyöreláthatatlan ujjak alatttitokzatos gondola-daltdalolt, repeső cimbalom.-…..
  Számos irodalomelméleti és antropológiai tárgyú tanulmány úgy kezeli a várost, mint nyelvek és kódok rétegezett szemiotikai struktúráját vagy mint olyan mentális, imaginatív képződményt, mely az emberi tudatállapotok egyfajta kivetüléseként hat, illetve a kulturális…..
 Ősszel történt, Velencében, ama szalonok egyikében, ahol átutazó idegenek gyűlnek össze a ház úrnője körül, aki szintén oly idegen, akárcsak vendégei. Ezek az emberek egy csésze teával ácsorognak ott, s elragadtatva fordulnak az ajtó felé, valahányszor egy jól…..
 Van a szobánkban egy kis Velencecsinos tárgyak közti szelencenem is szelence üveges erkélyahol az életünk keresztben elférnem is csak erkély szomorú szekrényahol a titkok kész élete eltérálmai gyermek lánynak fiúnakátvezet rajta a Sóhajok Hídjaáttipeg rajta a Márta…..
 Te régi századok lelence.Azúr, aranyló, mély medence.Gyémántokkal rakott szelence.Ha nem leszek, mondd, elfeledsz-e,Velence?  Jékely Zoltán A velencei noteszből 1939 Poétád szerettem volna lenni,úgy megejtett százezer csodád –Időm lejárt, tovább kell este…..
 X.Farsangba legvidámabb volt Velenceés legvadabbul járta egykoron,táncolt, dalolt a boldogság kegyenceálarcba, mint valami víg toron.Mit rejtett még e gyémántos szelence?Ne várd tőlem, hogy mind elsorolom.Történetem hogy kezdődik, sugáros,tökéletes-szép volt a vízi…..
 Én édes Ilonám, tizedik bölcs Musám, kinek szavát nem unnám,Te vagy negyed Charis, okosabb annál is, kit méltán kedvelt Páris,Három asszony között, kik közt ítélet lött, Venus vagy, ki almát vött. Mert az te szerelmed engem úgy környülvött, mint pézsmát ó…..
Egy francia nemes ifjú kalandja Velencében anno Domini 1788.ELSŐ FEJEZETmelyben Gasdon d' Aubigny levelet ír haza az édesanyjának, PárizsbaAz "Arany békához" címzett jó hírű vendégfogadó emeleti szobájában - finoman megrajzolt ablaka idegennek furcsa zegzugos térre…..
 Velencét hetvenkét tenger szigetében Építette hajdon futott nép féltében. Roppant, munkás város sok épületében, Kincses, s azért gazdag lett nevezetében.Atilla királytól mert mikor futottak Pádvai lakosok, szigetre szaladtak; Kincset, élést, marhát…..
1773.A Veres Ház úgy illatozott a Csatornán, mint egy kosárra való virág és a víz háta, mint a fénylő bogárkáé. A Serenissima Respublica inasai most gyújtogatták a fáklyákat Szent Márknak, az evangélistának terén, lámpák és urak, virágok és delnők a csónakokban, melyek…..
 Lásd íme bizonyság hogy a vízre is lehetírni ha úgy akarja a véletlen a szükség vagy az őrületelőször a riadalom a tengerbeszoríttatás paraszti iszonyatakésőbb már a dogei dölyf a nagytanácsi hatalom s legvégül is afő-fő-becsvágy a művészet ez a folytonos kockázat…..
VISSZAFELÉ AZÉRT MÁR NEM EGÉSZEN UGYANAZ(...)Végre kint úsztunk aztán megint a Nagy Csatornán.Ott volt megint a paloták sora, csak valamivel tompább ragyogásban, mint az első napon, kissé fátyolos volt az ég; de látszik már az a bizonyos terecske, ott van, csak így a beugróban,…..
Lágy-zöld hullám rengeti magát, aranyozott galambdúc a víznél. Szétvasalja a sós ízű friss szél a fekete gondolák nyomát. Tömegben sok furcsa arc, rokon. Mennyi tarka játék a bazárban! Hímzett párnán könyves oroszlán van, ugyanaz a márványoszlopon. Akár fakult vásznú…..
 A velencei nő, ha jön a pirkadat,a San Marcóba tér, s imába bontja lázát,setét kendőik ott a bíbor bolt alattmákszirmokkal teli, felséges ívü vázák.- Bizánci Jézus Úr, pompázó Fájdalom,mily mézre gyűlnek itt e lángoló szegények?Ott hagyják a fügés kaskát e…..
 FreddoVelence, márciusAz ördög vigye a dolgát ennek az olasznak, ez mindent megszépít, még az olyan csúfságot is, mint a hideg. A rómaiak azt mondták, hogy frigidus, s ennek a szónak éppen olyan fázós lelke van, mint a mi hideg-ünknek. I-i-i-i-í, visít benne a Boreas, a bóra…..