Regisztráció Blogot indítok
Adatok
keknyuul

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rájár a rúd a mentális betegségekben szenvedőkre. Nemrég bezárt a kórházuk, (OPNI) most meg kitudja milyen közgazdasági iskolát végzett(?) politikusok játszanak önjelölt pszichiátert és skizofrénia szakértőt. A legújabb gazdasági koncepció szerint kitalálták, hogy a…..
Csinovnyikblog A munkahelyi konyha 2010.02.26 14:17:00
A hivatali miliő szerves részét képezi a konyha, mint a szociális események és pletykálkodások origója, mely egyúttal kitűnően leképezi a kollektíva munkahelyéhez és bátran állíthatjuk, hogy az egész környezetéhez való viszonyulását. Elmondhatjuk, hogy a dolgozó…..
keknyuul 2010.03.05 10:00:38
@F.house: Sőt, van olyan munkahelyi konyha, ami a női budi előterében van kiképezve! A mi intézményünkben több is! Hát én ezért nem eszem a munkahelyen, max zacskós ropit vagy almát(banánt) és sajnos még csokit is (mert konyha használata nélkül fogyasztható). De ha megtehetném, a budira sem járnék. Csak ezt nem tudom kivitelezni, mert 8 óra a munkaidő.
Broáf
A skizofrén betegekkel együtt élő családokban az agresszió is jelen van az esetek 80 %-ban. Sajnos nálunk is előfordult, de mivel én szinte minden esetnél jelen voltam, így nem tudott elhatalmasodni. Mi egészséges emberek sem tudunk abba beletörődni mindig, hogy észérveinket nem…..
keknyuul 2010.02.13 22:42:19
@roboman67: Nem toleráns, csak tehetetlen. Próbálkoztak,egyébként. Volt mentő, rendőr, volt bíróság, volt igazságügyi orvosszakértő. Nem értek el semmit, csak a bizalom veszett el. A mentő nem vitte be, a bíróság (öt hónappal az eset után) nem rendelte el a kényszergyógykezelést.
Bár nem tudom, mivel lehet kényszeríteni valakit, hogy gyógyuljon meg. Arra, hogy nyugodjon meg, már nem kell.

A lemez egyébként egy beszélgetés közben többször is elakad, és nem tudni mitől... aztán mitől lesz újra más. De nehéz úgy beszélgetni vele,hogy abból dialógus legyen... hogy arra is reagáljon,amit mondok neki.

Az ig.ügyi elme(?) szakértő, akivel 20 percet beszélgetett, -és utána egy hosszú levélben leírtam a tüneteit és a viselkedését, mert úgy gondoltam, ez is számít, -nem találta úgy, hogy szükséges volna beavatkozni (és a levélre sem válaszolt)
keknyuul 2010.02.15 07:55:45
@amri51: Megértem a helyzetedet. Pont ez az, amikor tehetelenek vagyunk. Nálunk is ez történt (4 éve). Roboman írja, hogy őt a szülei már elvitették volna... De hogyan? és hova? Mi falun élünk. (A szakembernek is feltettem ezeket a kérdéseket, de azóta sem válaszolt.) Kérdés mit tud elérni a pszichiáter, aki házhoz jön, egy olyan betegnél, aki kimagaslóan értelmes, egyébként senkivel nem kommunikál, viszont évek óta építgeti magában a téveszméinek az ő számára logikus rendszerét. Szívesen hallanék erről, ha már valaki kipróbálta.
keknyuul 2010.02.17 08:19:01
@amri51: Most lesz 29 éves, 2004-ben volt a zárt osztályon 2 hétig, gyógyszert ott nyilván kapott, (neuroleptikumot, gondolom) de mióta onnan kikerült, semmit. Egyébként sem hajlandó szedni még algopyrint sem(igaz tegnap bevette a vitamint, meg szirupot amit hoztam neki, mert napok óta panaszkodott, hogy fáj a torka). És megtörténtek ezek a próbálkozások mind (a rendőr, mentő, bíróság, igazságügyi orvosszakértő), van szakvéleményünk, de sem a bíróság sem a szakemberek nem érezték szükségét, hogy segítsenek, sem kezelést, sem szoc. ellátást nem kap, tekintettel arra, hogy munka-, és életképtelen. Fekszik egyész nap egy sötét szobában, meztelenül. Nincs gondnokság alatt. Nem iszik, nem agresszív. A nagyszülei tartják el, de nem élnek vele. Két hete írtam egy szakembernek,- a volt kezelőorvosának - aki megígérte, hogy válaszol a kérdéseimre (ha tud), azóta is várom... Nyilván nem tud. Pedig én vegyész vagyok, és elvileg hiszek benne, hogy ami kárt egyik vegyület okoz az agyban, egy másik majd (talán) helyrehozza.
Azt írod, a fiad volt már jobb állapotban is. És vajon belátja, hogy akkor a kezelésektől volt jobban? Az már jó lenne. Nálunk fordítva van ugyanis.
Skizotéria A gyógyszerezésről 2010.02.01 10:20:19
A skizofrén betegek 100%-nak biztosan megvan a gyógyszere ami használ, hiszen ma már 30 féle készítménnyel gyógyítják ezt a betegséget. Csak meg kell találni egyénre szabottan azt, ami tényleg hat. A legnagyobb probléma, hogy a betegek 70% sosem jut el a rendszeres…..
Sokan várjátok a megváltozott munkaképesség iránti kérelmünk elbírálásának eredményét. Jelentem megkaptuk a státuszt, 43%-ra értékelték, járulékot nem kap (nem is kértünk) de maga a státusz volt számunkra a lényeg. Nem hagyott nyugodni a dolog, ezért ma bementem…..
Skizotéria Előre nézve 2010.01.29 08:00:00
Eredetileg a feljegyzéseimet szerettem volna megosztani hasonló helyzetben lévő családokkal. De úgy érzem túl nőtt rajtunk ez a blog. Túl sok családot érint a skizofrénia, vagy valami egyéb pszichés betegség, túl sok kérdés maradt válasz nélkül. A jegyzeteket nagyjából…..
keknyuul 2010.02.02 09:30:24
@fényeske: A mentős-rendőrös próbálkozás (a hozzátartozók részéről)nem vezetett eredményre. Amikor az imádott nagyszüleit baltával kergette ki a nyaralójukból, mondván, hogy az az ő háza, itt semmi keresnivalójuk, és ők nem az igaziak, hanem csak műanyag fejű másolatok, akkor végigcsinálták ezt, a mentő nem vitte el, mert az orvossal úriemberként tárgyalt,- neki ugyan semmi baja - a rendőr hivatalból feljelentést tett, ebből két bírósági tárgyalás lett, majd egy orvosszakértői vizsgálat, ezeken a közreműködésemmel megjelent, ahol elbeszélgetett a doktorral, majd kapott egy hivatalos szakvéleményt, idézem: "Nem elmebeteg, nem gyengeelméjű, nincs tudatzavara,nem szenved szellemi leépülésben,.... személyiségzavarban szenved, psychopatia paranoid és schizoid jegyekkel)...stb", és a bíróság elejtette a vádat, mivel ő azt vallotta, hogy soha nem bántaná a nagyszüleit, és a nagymamája egy "hazudós öreg hölgy".
A szakértői véleményezés kizárólag a beteg kommunikációján alapul, ami eléggé megkérdőjelezhető, szerintem. (Bár az ottani orvosnak a bíróság nyilván megküldte a kórházi (zárt osztályi)zárójelentést.) Ott azzal kezdte, hogy az orvost kifaggatta, hogy mire való ez a vizsgálat és egyáltalán mit akarnak megállapítani, úgy adta elő magát, hogy ő egy ilyen, kissé link fiatal, most épp nem tanul és nem dolgozik, de kitűnően érettségizett, amúgy rendszergazdaként dolgozott, vállalkozása volt és két nyelvből van nyelvvvizsgája (igaz), a téveszméiről nem esett szó, és az sem derült ki, hogy évek óta fekszik a sötétben és senkivel nem tart kapcsolatot. (Amúgy ezt a nagymama levélben megírta és ezt a szakértő olvasta is.) Az egész procedúrának az lett volna a célja, hogy gyógyítsák meg, akár akarata ellenére is. Nem ez történt, de a vele még kapcsolatban álló egyetlen emberben is megrendült a bizalma. Amúgy meg olvastam a bírósági eljárást a kényszergyógykezeltek kórházi felvételével és ápolásával kapcsolatban. Senkit nem tartanak akarata ellenére a kórházban. És egy egészséges fiatalt azért nem visz el a rendőr/mentő, mert sötétben fekszik és nézi a tévét. Körzeti orvos? Ugyanmár. Nem fogja őt felkeresni.
keknyuul 2010.02.04 08:45:35
@fényeske: Köszönöm, elolvastam, sok újat tanultam, de látom nem érted a problémánkat. A gyámság alá helyezés azoknál a személyeknél érdekes, akiknek van tulajdonuk, ami felett esetleg nem kéne, hogy meggondolatlanul rendelkezzenek. Itt szó sincs ilyesmiről. Amellett a korlátozott cselekvőképességű személyeknek is van önrendelkezési joga, ha megkérdik, hogy hol akar élni pl. és kivel. Nem lehet elvitetni mint egy zsák krumplit (ahogy ezt már egy másik hozzászóló is írta).

"Hogyan kerülhet be a páciens a pszichiátriai osztályra?
- Önkéntesen: (ez nem érdekes)
- Akarata ellenére:
a.) sürgősségi kezelés szükséges veszélyeztető állapot esetén
Ha az orvos úgy ítéli meg a vizsgálat során, hogy a páciens pszichés állapota vagy szenvedélybetegsége miatt magára vagy másokra olyan veszélyt jelent, ami azonnali kezelést igényel, beszállíttatja a beteget.

b.) Bíróság rendeli el a kötelező gyógykezelést:
Ha a páciens pszichés zavara* vagy szenvedélybetegsége miatt veszélyezteti a saját vagy mások életét*, de sürgősségi gyógykezelése nem indokolt és a kezeléshez önkéntesen nem járul hozzá. Ilyen esetben a beteg szakorvosa kezdeményezheti a bíróságnál a kötelező kezelés elrendelését."

a) esetben az orvos miből állapítja meg, hogy sürgős kezelést igényel?
b) esetben a bíróság minek az alapján dönt?

*Mit jelent ez pontosan?

Mi számít veszélyeztetésnek? HA nem vesz részt a társadalmilag elvárt létfenntartó és kognitív tevékenységekben? Na ezt mondja meg valaki! Aki egész nap meztelenül fekszik egy sötét szobában, az veszélyezteti magát? (Nem, mert ebbe még senki nem halt bele.) HA nem hagyja, hogy a kínzó téveseszméktől megszabadítsák, az veszélyeztetés? Elutasítom a kezelést, ehhez jogom van. Önrendelkezés rulez! (Ha tüdőrákom van, de nem kezeltetem magam, azzal veszélyeztetem az életemet? Nyilván. De ezért nem visznek senkit mentővel, rendőrrel kórházba. Tudomásom szerint.)
Ha a hozzátartozóival és gondozóival közömbös, netán ellenséges az annak számít? (Nem, mert nem halnak bele, legföljebb neurotikusak, depressziósak, csalódottak, stb. lesznek – pszichoszomatikus betegségeik is lehetnek hosszú távon, de igaz, ők kezeltethetik is magukat, mert „normálisak”.)
HA bizonyos fajta tevékenységekben (de csak segítséggel és csak olyanokban, amik maradéktalan élvezetet okoznak – kerüli a stresszt a maga módján - ) azért részt vesz, és örömmel emlékszik vissza ezekre, akkor helyesen tesszük-e, ha elősegítjük ezt?

NA ezek az én kérdéseim, de látom, nem nagyon olvassák a szakemberek (sem) a blogot mostanában.
Skizotéria Alkohol-újratöltve 2010.01.27 08:00:00
Az utóbbi napok kommentjeiben, a hozzám intézett levelekben és telefonokban is közös, visszatérő probléma az alkohol. Úgy gondolom beszélni kell erről is tabuk nélkül, mert ha csak homokba dugjuk a fejünket az nem megoldás. Az egészséges emberek is gyakran nyúlnak a pohár után a…..
Skizotéria Hétköznapi tanácsok 2010.01.25 08:00:00
 Amri51 kommentjén elgondolkodva úgy éreztem, talán hasznos lenne pár gondolattal segíteni a hasonló cipőben járók tisztánlátását.Legfontosabb kérdés az orvos és a gyógyszerezés. Attilát 4 éve kéthavonta egyszer látja az orvos, akkor is maximum öt percre, amíg a…..
keknyuul 2010.01.26 12:43:07
Fényeske! Dec. 30-a óta olvaslak, de eddig megálltam, hogy ne szóljak hozzá. Tudom sokan gratuláltak már, de most én is megemelem a bíbor kalapom. Őszinte csodálattal. Bárcsak a felét el tudnám érni annak, amit te. A kommentek közül nem egy volt megdöbbentő és még hány ilyen eset lehet a háttérben! Én is csak most lépek be először, pedig... Már évek óta várok egy ilyen felületre, ahol sorstársak oszthatják (az észt) nem, hanem a talán általános érvényű tapasztalataikat. Hogy könnyebb legyen. KESZ egyesületet ismerem, honlapot is, nappali házas ellátási formákat, közösségi pszichiátriát, szakkönyvet, önsegítő könyvet mindent elolvastam, de hogy lehet rávenni a beteget, hogy akár csak egy orvoshoz is elmenjen??? zárt osztályos tapasztalatok után *** Végre láttam a riportot (külföldön voltam a múlt héten) ami a sok szenzációhajhász, lekezelő és sunyi RTL-es riport közt kiemelkedően korrekt volt. De sajnos a folytatás elmaradt. Ki volt a megszólaltatott pszichiáter és mit mondott??? Szeretném tudni, vagy látható-e valahol a ripot második fele? (ez a konkrét kérdésem)
Egyébként úgy látom a szakmai hozzászólók (isolde) (Szil5) elveszítették az érdeklődésüket. Vagy tévednék?
Pedig most volna itt az ideje valami értékelésnek, látva Attilát, ismerve a hátteret. Másrészt az ORSZI illetékesekkel is szívesen elolvastatnám. Ha tud dolgozni nem fogyatékos, de nem kaphat munkát, ha nem tud dolgozni, akkor fogyatékos és rehabilitáljuk ezerrel.... nagyon sok pénzből, EU-s akcióprogram keretében. (22-es csapdája) Egyébként a komplex rehabilitációban a foglalkoztatási~ is benne van. (Küldök anyagot, jogszabályi hátteret ha kell.) Egyébként az első fokú (úgy vélem még csak ez zajlott le) döntés ellen másodfokon lehet fellebbezni (és elég nagy %-ban sikeresen). Hát ennyi egyelőre.
*** én 5 éve írom a blogomat (csak privátban, és szívesen megosztanám ha érdekel valakit) de főleg kérdéseim vannak.
Sok szeretettel
Kéknyúl