Regisztráció Blogot indítok
Adatok
melorin

0 bejegyzést írt és 50 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az egyetlen baj a hosszú határidőkkel, hogy az ember hajlamos elkényelmesedni és azt gondolni, hogy "majd holnap dupla olyan keményen dolgozom" - ami valljuk be: sosincs így. Így történhet meg az, hogy a fű már térdig ér, amit le kellene vágni; a lakásban már tiszta por…..
melorin 2010.09.30 06:56:57
@[balint]:
De attól még hogy segédige, nem kell kiírni a has-t. Mint például a She's got the power. Ezért kavarodtam össze, hogy mi van akkor, ha s-el végződő az alany.
És a létigét is lehet így rövidíteni, nem?
He's a doctor.
melorin 2010.10.01 20:03:08
@[balint]: Valahogy kezdem azt érezni, hogy ketten kétfelé kalimpálunk :)

Ki mondta, hogy a 'She's got the car'-ban van létige? :)

A He is a doctor-t miért nem lehet rövidíteni? Dehogynem lehet, He's a doctor.

Zavart érzek az erőben :)
Azt a múltkor már kitárgyaltuk, hogy miért fontos az input. Nem kétséges: amennyiben nem áll rendelkezésünkre elégséges anyanyelvi anyag, úgy kissé nehezebb dolgunk van egy új nyelvet elsajátítani - mondjuk kb. egyenlő a lehetetlennel. Hiába is szeretnék megtanulni Mongolul…..
melorin 2010.08.23 12:13:41
@[balint]: Köszi a bíztatást :D
Igen, legalább nem csak te vagy itt aki jó példát mutat nekünk, örülök ha én is jó példával járhatok elől :)

Egy bajom van, az olyan mondatokat nem bírom, amikor egy szituációt ír körül mindenféle furcsa ismeretlen szavakkal, mint például itt: "but his thoughts buzzed as frantically and fruitlessly as wasps | trapped beneath a glass".
A könyvből puskáztam ezt a mondatot ki, mert hallgatva nem ismertem fel a szavakat (csak a vonalig, amit beszúrtam).

Este elkezdtem az első résztől, és annyi mindent nem értettem anno, amikor elkezdtem!, erre most jövök rá.
melorin 2010.08.23 14:58:13
@[balint]: Persze, nem azért hoztam fel a példát, mert leragadtam, és én is vágom mindíg, hogy jelzőről van-e szó, vagy valami másról, de néha 3-4 jelző is követi egymást, és csak következtetni tudok, hogy az most negatív vagy pozitív jelző-e.
Az elmúlt időben némileg kevesebb időm jutott irkálásra, a meglévő szabad órákat pedig értelemszerűen inkább nyelvtanulásba fektettem, semmint mellébeszélésbe. Úgy gondolom, érdemes inkább akkor írni, mikor van miről, nem pedig határidőkre. Na, elég a fecsegésből. …..
melorin 2010.07.07 14:36:25
@[balint]: Köszi a bíztatást :)

Mióta tolmácsként ügyködök, az események felpörögtek. A cég szlovák főnöke felfigyelt rám, és ma volt egy meetingünk (persze angolul), ahol azt mondta, hogy szeretne a jövőben alkalmazni úgymond területi képviselőjükként itt Magyarországon. Így nem csak az ideiglenes munkákat végezném el nekik, hanem állandó alkalmazott lennék.

Szuper lenne!

Egy kicsit rá kéne feküdni az angolra még jobban, mert azt nagyon jól értem, amit nekem mondanak, de van úgy, hogy egy kicsit gondolkoznom kell azon, hogy én hogy mondjak valamit angolul, és néha nem jutnak eszembe szavak.
A múltkor ott hagytuk abba, hogy hogyan érdemes nekirugaszkodni egy új nyelv tanulásának (már ha magunktól kíséreljük meg a dolgot). Tehát, ha már így felderítettük és magunkévá tettük az alapokat (mondjuk úgy 3-6 hónap alatt), akkor jön az igazi móka! Mikor a nyelvet úgy…..
melorin 2010.04.22 13:50:05
@[balint]: Ha érteném is amit mond...
Na kérem, új év, új tervek, új fogadalmak, új élet, új célok, új minden. Kisebb (nagyobb) magánéleti átszervezések után némileg tisztulni látszanak a felhők, így végre újra tudok írkálni. Többen kérdezgették, hogy behalt-e a projekt, és őszinte meglepetésemre sokan igen…..
melorin 2010.05.15 07:25:36
@[balint]: Nincsenek igeidők? Egy ismerősöm most vesz rész egy tanfolyamon, és azt mondta, most veszik a múltidőt. :S
Egy kis történelmi visszatekintőt akarok ehelyütt megejteni, egyrészt hátha mások is tanulnak belőle, másrészt csak úgy magamnak is. Szóval a ballada a szegény pásztor legkisebb fiáról szól, akinek nagy vágya volt megtanulni angolul. Kezdetek az angolbanElőre is elnézést,…..
melorin 2010.05.11 18:23:45
@[balint]:
Örültem a cikknek! És habár a postjaid általában kicsit személyes beütésűek így ez is, mindíg szeretem olvasni őket, talán épp emiatt.
Kíváncsian várom az említett angolos cikket, biztos ismét hasznosítani tudok belőle valamit.
Jelenleg az angolozás kimerül abban, hogy lefekvés előtt benyomom a fülembe HP audiobookot, és arra alszok el :)
Na meg a sorozatomat igyekszek felirat nélkül nézni, főleg, hogy a jelenlegihez nincs is (TAR):)
Ezenkívül a Baldur's Gate II-t tolom, és igyekszem megérteni a sztorit.
A minap elővettem egy középfokú tesztkönyvet, és habár meg bírtam oldani könnyedén a feladatokat, a hátamon felállt a szőr az idióta példamondatokon, amik önmagukban teljesen alkalmatlanok a valódi nyelv megtanulásához. A nyelvtan szabályait megtanítja, de azt implementálni a beszélt nyelvbe ilyen bugyuta mondatok által...hát nem is tudom. Nem csoda, hogy nagyon sokan nyelvvizsga után hamar elfelejtik a nyelvet, és nem bírnak olyan mondatokat összerakni a már meglévő tudásukból (nyelvtan+szókincs), amire valóban szükségük lenne.
Úgyhogy maradok az anyanyelvű könyveknél és filmeknél, több hasznos dolog ragad rám.
A múltkor ott hagytuk abba (vajon minden elkövetkező cikket így fogok kezdeni?), hogy hogyan lehet spanyolból egy év alatt elérni egy egészséges szintet - jelenlegi posztunkban pedig arról értekezünk, hogy hogyan is lehetne ugyanezt megtenni fél év alatt. Lássuk. Megjegyzés: a cikk…..
Ahogy így visszanézem az elmúlt hónapok statisztikáit, egyeseknek esetleg úgy tűnhet, hogy nekem jobb dolgom sincs és bőven ráérek nyelvet tanulni, akár egész nap. Sajnos ez az igazságtól nagyon messze áll, ezért az Öt év – öt nyelv projekt sikeres kivitelezéséhez az…..
melorin 2010.02.22 13:14:16
@Jucóka: Kedves Jucóka!
Hidd el, másnak is vannak ilyen problémái, függetlenül attól, hogy volt-e valakinek némi alapja vagy sem.
Az én csoportomban 13-an voltunk, és kb. a fele csoportnak volt némi fogalma az angollal kapcsolatban, nekem is, és mégis mindenkinek problémát okozott mondatot alkotnia fejben, és azt ki is mondani.
Most, hogy már megvan az alapfokú Origós vizsgám, és a vizsga óta voltam néhány magánórán is (haladva a középfok felé), és sok további lépést is tettem, még így is sokszor nehéz helyes mondatokat formálni. Csak idő kérdése, és jobban fog menni. Sokszor kell hallani bizonyos kifejezéseket, és ki is kell mondani azokat ahhoz, hogy automatikusan belőled is kijöjjön, amikor arra szükség van egy bizonyos szituációban.
Én pl. sok könyvet elolvastam már angolul, úgy, hogy közben motyogtam azt, amit éppen olvastam :)
Néhány zeneszám bizonyos rövid sorait is szoktam mondogatni, de csak olyanokat, amiket értek is. Ilyenek pl:
"Does it have to be so cold in Ireland?" "I will blame it on the moon" "Is there anybody out there?"
Ezek jól hangoztak, megütötték a fülemet, elgondolkodtam, hogy mit jelenthetnek, hogy milyen szituációkban használhatóak, és még a kiejtésüket sem kell találgatni, hiszen az énekes megmutatta :)
Persze jó, ha olyan énekest választasz, aki érthetően énekel, és helyes mondatokat alkot, mert vannak borzasztóan helytelen, szlenggel teli dalok (a többség ilyen) és az nem jó, ha rádragadnak.
Én például kiemelkedően tiszta hangúnak, és nyelvtanilag helyes dalszövegű előadónak tartom Katie Melua-t. Nem mellesleg tartalmasak is. Például a feltételes mondatokat nagyon jól lehet gyakorolni az "If you were a sail boat" című dalával :)
Filmeket is nézek vagy felirattal, vagy anélkül, lényeg hogy a hang angol legyen, így sok fontos kifejezés megmarad.
A lényeg, hogy mindent, amit megtanultál mondd is ki többször, mert a legtöbbször az szokott a gond lenni, hogy az ember szégyeli kiejteni a számára addig idegen dolgot, fél, hogy mások mit szólnak majd hozzá.

Én csak ezeket tudom tanácsolni neked.
Remélem írtam valami hasznosat is.
Rendhagyó cikksorozatunkban ezúttal azt pedzegetjük, hogy mi a leghatékonyabb módja a szavak/fogalmak megjegyzésének. Harmadik rész.    A múltkor ott hagytuk abba, hogy már tudjuk hogyan kell kártyákat létrehozni és a Forward/Reverse résznél ragadtunk le. Következzen ennek…..
melorin 2010.01.26 17:23:40
Sziasztok.
Nemrég találtam rá erre az oldalra, és már eddig is sok hasznos tanácsot találtam nyelvtanulással kapcsolatban.
Elkezdtem A.J-t hallgatni, remélem segít majd. Én nemrég végeztem el egy angol nyelvtanfolyamot, 4 hónapig tartott napi 4-5 órán át, ami elég kemény volt, főleg mert csak szavakat ismertem azelőtt, a nyelvtannal meg úgy voltam, hogy a 'What's your name' mondatot még értettem miért így épül fel, de itt ki is fújt a tudásom :D Azt sem tudtam, hogy vannak igeidők...
És szerintem igen hasznos volt ez a tanfolyam, de lehet, hogy csak szerencsém volt a lelkiismeretes tanárral, és a tanmenettel, de általánosítani szerintem nem kéne a tanfolyamokkal kapcsolatban.
Úgy érzem, amit ennyi idő alatt meglehetett tanulni az angollal kapcsolatban, azt meg is tanították(alapfok).
Persze nem ér fel az angol környezet hatásával, lényegesen kevesebbet beszéltünk és hallgattunk angolul, mint ahogy azt pl. külföldön megtehettük volna, de legalább a nyelvtant nagyon belénk vésték.
Ezt a hiányt próbálom most pótolni AJ-val, hogy legalább bátrabban szólaljak meg, és jobban értsem amit mondanak például filmekben, zenékben, mert ez a legnagyobb gyengeségem. Félrehallom a szavakat, nem bírom sokszor szétválasztani a szavakat egymástól, és a mondat végén már nem emlékszem, hogy az elején mit mondtak, annyira koncentrálok, ami egy kérdő mondatnál elég kínos lehet, hisz sokszor a mondat elején derül ki, hogy ez kihez és milyen igeidőben szólt. Vagy pedig amikor nekem kéne egy mondatot kitalálnom angolul, azt előbb végiggondolom magamban, ügyelve a nyelvtanra, és mire kimondva elérkezek a mondat feléhez, a végét már nem tudom hogy raktam össze :P

Könyveket különösebb gond nélkül olvasom, most épp Tom Clancy-tól egyet. Persze sok ismeretlen szó van benne, még meg kell találnom az egyensúlyt a szótárazással kapcsolatban is. Eleinte minden ismeretlen szót kiírtam egy füzetbe, és amikor összegyűlt 10db akkor kiszótáraztam őket, és a továbbiakban ott volt a könyv mellett. Ezt meguntam, és most a másik végletbe estem, így egy szót sem keresek ki a szótárból, megvárom, hátha megértem egy idő után magamtól a jelentését. Természetesen van néhány mondat, amit nem értek emiatt.

Az ANKIt is letöltöttem, csak még nem igazán tudom mit írjak a kártyákra, de gondolom ez majd beindul.
Márcsak valami jó podcastokat kéne találnom, de még nem találtam olyan oldalt, ahonnan ingyen jókat lehet letölteni.
Ha esetleg tudnátok ajánlani egyet, azt megköszönném.
Mindenkinek további élvezetes és jó nyelvtanulást kívánok!