Regisztráció Blogot indítok
Adatok
alföldi merlot

717 bejegyzést írt és 297 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Művelt Alkoholista Kevés vagyok 2012.05.30 06:00:00
Az örökös amerikai borblogbajnok, és immáron egyszeres Pannon Bormustra zsűror, Alder Yarrow fölfedezte és haladéktalanul ikonná ütötte Demeter Zoltánt. Az epikus posztban óhatatlanul akad egy-két mulatságos elgépelés, félrehallás, gyorsan essünk túl a legcukibbon: Demeter…..
Sajnálom, hogy minden hasonló tudósítás elé fogyasztóvédelmi figyelmeztetést kell biggyeszteni – aki meg akarja őrizni az illúzióit, az ne kattintson ide. A tavalyi eredmények és egy rövid elemzés itt olvasható. Megbízható következtetéseket sajnos lehetetlen levonni,…..
A Művelt Alkoholista Rozé update 2012.05.22 10:20:00
Annyiszor írtam már le, hogy a rozé lepereg rólam, vagy én pattanok le róla, hogy a rosszul leplezett önismétlés helyett inkább linkelek. A memóriámban összesen három gyorsan előhívható rozé-adat található: (talán) az első (fában eltett) St. Andrea rozé, amiből kiderült,…..
Kérlek, vázold föl, hogy nagy vonalakban hogyan működik a Pannon Bormustra. A lebonyolítás rendjében volt-e valamilyen változás a tavalyihoz képest? Idén egy híján 300 minta érkezett összesen 115 termelőtől, ez 10%-kal több mint tavaly. Ennél többet nem is szerettünk volna,…..
A Pannon Bormustra az én szememben a legrangosabb magyar borverseny. Sőt az egyetlen, amit komolyan tudok venni. A tavalyi nagy átrendeződés után ez még inkább igaz. Fontos, hogy elismert, harcedzett és elfogulatlan nemzetközi bírálók véleménye támasssza alá a hazai zsűri…..
A főszereplőnek szánt kadarkákból csak illusztráció maradt, de azért megteszem, ami tőlem telik, hogy néhány arasszal túllendüljek a köldöknézésen. Nem lesz könnyű, mert a kudarc visszamenőleg magába szippantotta a kontentot.  A dolog úgy kezdődött, hogy szerveztem egy…..
Az áramvonalasítás és pinkesítés első állomásaként (vagy második?) Magyarország egyik legjobb adottságú birtoka bevonult a hiperekbe – árfelezéssel, csavarzárral, hidrogénezett címkével. Köpnek a síromra, gondolhatja az alapító extulaj, Bukolyi László. De a csomag…..
„Ha pannon borsoviniszta volnék, pénzemet a kékfrankosra tenném. Úgy érzem, hogy ez az egyetlen vörös fajta, amely magyarnak mondható (némi részrehajlással), és van esélye a nemzetközi sikerre. (...) De miért volna ez a great red hope? Mert a miénk, mert alapvetően…..
A bordeaux-i en primeur-cirkuszt az utóbbi években egyre több támadás érte. Kétségtelenül különös egy intézmény, de évtizedek óta életképes, és évről évre megbabonázza a borsajtót (és nyilván a fizetőképes publikum egy részét is). A nagy trükk annyiból áll, hogy a…..
A humbugozásból mintha tényleg csak a cím maradt volna meg, pedig azt hittem, hogy alapos munkát végeztem: a savanyú szőlőt közérdekű cukormázzal vontam be. Túl azon a kérdésnek álcázott megállapításon, hogy nincs még egy borvidék, ahol ilyen keveset adnak a pénzünkért, azt…..
Félek a 2008-as vörösektől. Nálam 2008 az új 2004: egyszerre édes és savanyú bizonytalan szerkezettel. És hát a Vylyan is régen alkotott nagyot a kis és közepes kategóriában. De ahogy Puhl Sándor mondja: egyszer minden sorozatnak vége szakad, a focit gólra játsszák, a…..
Senki nem kért rá, mégis nekifutok, praktikusra magyarítom a Rhône-völgyet. Ha Jules Vernéből Verne Gyula, a Seine-ből Szajna, Alsace-ból Elzász lett, akkor hadd legyen a Rhône Rón. Én legalábbis mostantól Észak-Rónnak és Dél-Rónnak hívom a Rhône-völgy két felét. Jancis…..
Nagyon rákapott a magyar a pinot-ra, illetve ezt nem tudhatom, de a borászaink biztosan. Szinte nincs olyan jegyzett pince, amelynek ha van egyáltalán vörösbora, az ne pinot noir volna. Az elmúlt években a legváratlanabb helyekről derült ki, hogy titokban évek óta pinot-t babusgatnak…..
Az elmúlt hónapokban rengeteg pinot-t kóstoltam, szigorúan magyart. Nem, ez még nem az egészséges fogyasztói patriotizmus, csak nem akarom egyetlen palackra elkölteni a család éves valutakeretét. Másrészt az egy évtizedes cabernet-zabálástól meggyötört garatom borogatást…..
A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatótintézettől kapott jelentés szerint a 2012-es fagykár kezelhető szinten maradt. Meg sem közelítette az 1986-87-es tél pusztítását, amikor a 20-29°C-os mínuszban a rügyek szinte kivétel nélkül elfagytak, és az ép…..
A Művelt Alkoholista Holnapbor 2012.03.21 06:00:00
Minimum félévtizede minden évben megkóstolom a legismertebb egri fehérbort (vagy az még mindig a Thummerer Királyleányka?). És konstatálom, hogy név és címke továbbra is verhetetlen páros, aztán megkóstolom, és elpárolog a lelkesedés. Fás, lágy, rövid – a szabvány…..
Valószínűleg 2010-ben készültek az évszázad legdrágább borai. A drasztikus hozamkorlátozásra drasztikus fürtválogatás következett, amit sokan drasztikus bogyóválogatással zártak. Aztán jött a bársonyos feldolgozás: gondolat vagy legfeljebb kesztyűs kéz a présnél, gondolat…..
Én most életemnek azt a szakaszát élem, amikor szempont számomra, hogy valami egyéniség-e, ha másként nem, akkor legalább mint termőhelyének jellegzetes képviselője, ha úgy sem, akkor legalább mint fajtája jellegzetes képviselője. A legjobb persze a három az egyben. Hogy…..
A Művelt Alkoholista Oportórepeta 2012.02.29 11:15:00
Akármekkorát merítünk, mindig kiderül, hogy nem elég nagyot. A borút derűre konvertáló tuti tippeket rendre kihagyjuk. Én legalábbis ezt olvastam ki az Oportóhét kommentjeiből. Szemes nélkül komolytalanok, Vylyan nélkül súlytalanok vagyunk. Ezen ne múljon! A Szemes amúgy is…..
Anthony Hwang keze alatt gyorsan kopnak a borászok. Az elmúlt hat évben hárman dobták be a pincekulcsot: Szepsy István 6 év után (Királyudvar), Demeter Zoltán 2 év után (Királyudvar), és most Noel Pinguet 30 év után (Domaine Huet). Bár az első kettő bennünket nyilván jobban…..
A Művelt Alkoholista Fagykár 2012.02.24 07:45:00
Majdnem két hete jelent meg egy cikk, amely a tartós hideg miatt a szőlőkben keletkező terméskiesést minimum 25-30 százalékosra becsülte. A nyilatkozó, Varga Péter (Magyarország kedvenc borászata) a kiesést borra, majd forintra konvertálta, és nála a káróra 20 milliárdnál állt…..
A Művelt Alkoholista Kődivat 2012.02.22 09:32:00
A mineralitás erősen túlértékelt. Évek óta így gondolom, és évek óta egyedül maradok ezzel a véleményemmel. Szó nincs arról, hogy zavarna, ha megjelenik egy borban, de nem tartom a minőség, még kevésbé a magasabbrendűség csalhatatlan jelének. Egy ideje tudom, hogy majdnem…..
Induláskor az „Ön mennyire elégedett a villányi portugieser teljesítményével?” kérdésre – vállalható szintű lelkiismeretfurdalással - az „inkább elégedett” kategóriába soroltam volna magam. Ráadásul amikor tematikus hetünkhöz az oportó piacot…..
Bőven van ok 2011-es villányi portugiesert kóstolni. Egyrészt előrejelezheti, hogy a csapásszerű 2010 után messiásként várt 2011 szimplán jó vagy egyenesen az évezred évjárata. Másrészt az oportó legnépszerűbb borvidékünk meghatározó fajtája, a sokat emlegetett piramis…..
Tim Atkin MW, az Observer külsőse és globális borjófej 2008-ban vállalkozott arra, hogy fölvázolja a boróceán következő ötven évének főbb áramlatait. Úgy gondoltam, hogy érdekes lehet megnézni, van-e olyan jóslata, amin nemcsak az unokáink, de már mi is röhöghetünk. Atkin…..