Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kicsirke

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Zugügyvéd a kommentek közül bányászta ki az alábbi, a magyar börtönviszonyokkal kapcsolatos hozzászólást. Persze sejthető volt, hogy a jogvédőket ahol lehet, megvezetik, de az, hogy ilyen könnyen be is kajálják, döbbenetes. Csak egy igen egyszerű ötlet a sok közül:…..
kicsirke 2006.10.21 23:14:10
Sziasztok! A fent írt dolgok mind a két oldalról, részben fedik a valóságot (volt elítéltek szemszögéből börtöne válogatja).
Sokszor nézem a televíziót és felháborodok, hogy milyen hazugságokkal traktálják a népet, az elítéltek életéről, foglalkoztatásáról és az életkörülményeikről.
Jelen voltam, amikor az intézetbe érkezett az igazságügyi miniszter. Belépett az épületbe, kb. 25 magas rangú tiszt körbeugrálása közepette szépen terelték az előre megtervezett útvonalon, ami egy olyan cellába vezetett, ahova egy átlag elítélt nem léphet be, csak egy kivételezett rab. A miniszter érkezése előtt sosem látott sürgé-forgás volt, kimeszelték a kijelölt útvonalat, amerre a minisztert kívánták vezetni. Ezt a börtön többi részén évente ha egyszer megcsinálják. Az a rab, akit az a megtiszteltetés ér, hogy a delegációt fogadja, csak az előre megbeszélt dolgokat mondhatja. Történetesen én voltam ez az elítélt, akinek a szájába rágták, hogy mit mondhat és mit nem. Az volt a legpokolibb érzés, amikor tudod, mi az igazság, mégis mást kell mondanod vagy el kell hallgatnod. Legszívesebben megkértem volna a minisztert, hogy lépjen néhány métert arrébb és nézze meg a mi cellánkat. A következmények miatt nem mertem megkockáztatni.
Én egy 20 négyzetméteres cellában éltem 16 elítélttel együtt több mint 3 évet, mindent, ami egy börtönben pokoli lehet, átéltem. Hajnali 3-tól este 10-ig dolgoztam 104,-Ft-os órabérrel, amiből lejött 180,-Ft/nap rabtartás és egyéb költségek (koporsópénz). Hónap végén 6000,-Ft-ért vásárolhattam egy olyan boltban, ahol két évvel ezelőtt 750,-Ft volt a legolcsóbb tusfürdő. Ha valaki úgy érzi, hogy aki bent a rácsok mögött az adófizetők pénzéből van eltartva és jól tartva, annak érdemes Mr. Phe írásait olvasgatni és azokat tényként kezelni.
Mr. Phe, az írásodat olvasva minden, amit leírtál a valóságot fedi, és ahogy nekem, úgy biztos Neked is szar érzés olvasni a BV alkalmazásában álló emberek reakcióit, amiről mindannyian tudjuk, hogy álszent és valótlan.

Köszönöm
Mr. Phe, a volt elítélt osztotta meg velünk a börtönben megélt élményeit, ahol mindegy, ha már jogerősen elítéltek, vagy csak előzetesbe kerültél, egyformán szívsz, igaz, előzetesben még munkát sem vállalhatsz. Lefizetett fegyőrök, kivételezett rabok, kokózó…..
kicsirke 2006.08.08 11:35:31
Sziasztok!

Néhány napja akadtam rá a topicra és mivel egy picit érintve vagyok a párom által, így érdeklődve olvastam a hozzászólásokat, a reakciókat.

Mivel - sajnos - a párom is "élvezte" a BV vendégszeretetét a Phe által említett helyen, így Ő is csak megerősíteni tudja Phe állításait.

Lehet, ha nem lennék érintett, akkor nekem is más lenne a véleményem, én is azt mondanám, mint a nagy átlag, hogy megérdemlik a körülményeiket és jobban élnek, mint mi idekint. Egy nagy fenét. Az a jólét, amit az átlag polgár gondol a benti helyzetről, csak olyanokat illet meg, mint Cini, meg társai.
Én csak értékelni tudom az olyan embert, aki EMBERKÉNT jön ki és akar és tud új életet kezdeni.
Párommal aznap találkoztam, amikor kijött a BV-ből. Láttam azt a megtört embert, aki nem mer a másik szemébe nézni, akinek a kinti világ új, mint egy csecsemőnek. Idegen városban, idegen emberek között, már a szabadság első percei is kellemetlen emlékekkel töltötték el, amikor kirakta a rabmobil Őket a vasútállomáson és a buszra várók szánakozó, gyűlölködő pillantásai közepette szálltak fel a buszra.
Én voltam az első, aki megtudta, honnan jött. (Nem volt nehéz kitalálni a neylonszatyorból előkandikálló cuccokból.)Ügyfélként jött, mindössze 20 percet beszéltünk, de mesébe illő módon máig tartó kapcsolat lett.
Szóval ismerem azokat a reakciókat, amiket Phe leírtál(már bocsánat, hogy tegezlek), hogy felriad éjszaka, hogy némaságba burkolózik, hogy csengőszóra nem nyit ajtót, majd megteszik helyette... Tudom, milyen nehéz munkát találni és milyen nehéz titokban tartani magát a tényt, hogy hol voltál ennyi ideig. Párom visszajött a városba, nap mint nap találkozik volt elítéltekkel, őrökkel, munkáltatókkal, így titkolni a múltat még nehezebb. De amint idejött, elhelyezkedett, van munkája, megbecsülik és értékelik, hogy akar dolgozni, hogy akar bizonyítani. Megkockáztatom, hogy motiváltabb, mint sok civil ember. Lelkileg kezd stabillá válni, a célok éltetik, de néha még mindig látom rajta, hogy mennyire bántják a bent megtörténtek.

Bocsánat, ha hosszúra sikeredett, csak el akartam mondani, hogy vannak, akik talpra tudnak állni és - bár bent voltak - jó emberek.

Jaj, még egy személyes megjegyzést hadd tegyek a "megbélyegzésről". Elment a párom orvoshoz, kapott gyógyszert és én váltottam ki. A fejlécben ennyi szerepelt: XY (név), irányítószám, város, BV. Nem szeretném ecsetelni a gyógyszertáros pillantását, ahogy végigmért engem. Nem is nekem fájt, inkább csak a hozzáállást akartam illusztrálni.